SAD: Demokrate vode na izborima

Started by Bred, 08-11-2006, 17:24:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Va¹ington -- Demokrate su osvojile veæinu u Predstavnièkom domu amerièkog Kongresa, dok je u Senatu situacija neizvesna.

Glasanje za kongres (FoNet)
Glasanje za kongres (FoNet)

Meðutim, Bela kuæa je veæ priznala pobedu demokrata na parlamentarnim izborima. Administracija republikanskog predsednika D¾ord¾a Bu¹a je u saop¹tenju "pokazala svoju volju da saraðuje sa novom veæinom u Kongresu kada je reè o Iraku, borbi protiv terorizma i ekonomiji". U toku je i referendum u sedam dr¾ava o homoseksualnim brakovima.

Pobeda demokratske opozicije na parlamentarnim izborima u utorak odr¾anim u SAD svedoèi da stanovnici odbijaju amerièkog predsednika D¾ord¾a Bu¹a i njegovu volju da promeni politiku koju vodi u Iraku, prenose svetske agencije.

Dva od tri ispitana biraèa su u anketama navela da je rat u Iraku uticao na njihovu odluku da glasaju za demokrate, dok je 60 posto ispitanih reklo da je protiv tog rata.

Ponovo izabrana - Hilari Klinton (Fonet)
Ponovo izabrana - Hilari Klinton (Fonet)

Prema prvim i jo¹ nepotpunim rezultatima, republikancima preti gubitak vlasti u oba doma Kongresa, prvi put u poslednjih 12 godina. Demokrate su osvojile najmanje 228 mesta u Predstavnièkom domu Kongresa, a republikanci 192 mesta. Taj dom ima 435 mesta.

"Od jedne do druge obale, amerièki narod glasao je za promene. Danas smo stvarali istoriju, a sada idemo u napredak", rekla je kalifornijska poslanica Nensi Pelozi, iz Demokratske stranke, na putu da postane prvi ¾enski predsednik Doma.

Republikanci su na ovim izborima izgubili vlast u skoro svim oblastima u zemlji, bilo konzervativnim, liberalnim ili umerenim, kao i u gotovo svim podruèjima - i gradskim, seoskim i prigradskim.

Veæina guvernera demokrate

Rod Blagojeviæ ponovo guverner Ilinoisa
Rod Blagojeviæ ponovo guverner Ilinoisa

Kandidati Demokratske stranke za guvernere pobedili su u  veæini amerièkih saveznih dr¾ava, prvi put od 1994. godine, najnoviji su rezultati izbora.

Dr¾ave Njujork, Ohajo, Merilend, Masaèusets, Kolorado i Arkansaz, u kojima su do sada republikanci dr¾ali vlast, pripale su demokratama, dok je u Kaliforniji ponovo izabran republikanski kandidat i poznati glumac Arnold ©varceneger.

Amerièki analitièari su ocenili da æe i zbog prednosti u rezultatima izbora za Kongres, demokrate biti u boljoj poziciji za predstojeæe predsednièke izbore 2008. godine.

Od 36 guvernerskih mesta za koje se juèe glasalo, demokrate su ponovo izabrani u Ilinoisu, Mièigenu, Pensilvaniji, Nju Hemp¹iru, Oklahomi, Vajomingu, Nju Meksiku, Kanzasu, Viskonsinu, Majnu, Arizoni, Oregonu i i Tenesiju.

Evropa pozdravlja pobedu demokrata

A slavi i Arnold ©varceneger
A slavi i Arnold ©varceneger

Mnoge politièke grupacije u Evropi pozdravile su poraz Republikanske stranke na izborima u SAD, izraziv¹i nadu da æe demokrate na vlasti u Kongresu pomoæi okonèavanje nesuglasica izmeðu Evrope i SAD.

Evropski analitièari ocenjuju, meðutim, da se amerièka spoljna politika neæe preko noæi promeniti, posebno ne prema Iraku.

Oni su naveli da se administracija predsednika D¾ord¾a Bu¹a znatno udaljila od Evrope zbog situacije u Iraku, postupanja amerièkih vlasti u zatvoru Gvatanamo, kao i zbog odbijanja da potpi¹e protokol iz Kjota o suzbijanju zagrevanja planete.

I referendum o homoseksualnim brakovima

Amerièki biraèi u Koloradu, Ajdahu, Ju¾noj Karolini, Tenesiju, Ju¾noj Dakoti, Vird¾iniji i Viskonsinu su glasali za zabranu homoseksualnih brakova, zajedno sa izborima za oba doma Kongresa.

Tokom referenduma 2004. godine, 13 amerièkih dr¾ava je zabranilo homoseksualne brakove.

U Ju¾noj Dakoti odr¾an je juèe i referendum o potpunoj zabrani abortusa. Biraèi su u toj dr¾avi odbacili taj predlog.


B92