Izbori 21. januara 2007.

Started by Bred, 10-11-2006, 14:44:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Za koga æete glasati

DS
DSS
SRS
LDP
SPS
Za neku drugu opciju
Neæu glasati
G17+   :-)

Vampire 666

#105
Ja nikog nisam vredjao....izneo sam cinjenice koje su poznate svima koji zive u vlashkim krajevima.....neko ko nije Vlah i ko ne zivi tamo ne moze ni da razume...

p.s. Poruka je bila direktno i iskljucivo namenjena pripadnicim vlashke etnichke zajednice i krajnje je lokalnog karaktera.




Znachi sokiran sam! Ako neko posle onakve politichke poruke iz Haga bude svesno i dobrovoljno glasao za radikale treba se zabrinuti za mentalno zdravlje te osobe....Pa cak i SPS ima razumnije ideje i ciljeve!

Bred

Analitièari o ¹ansama i kampanjama
Izvor: B92
Beograd -- Stranke koje æe sigurno osvojiti dovoljan broj glasova za ulazak u novi parlament su DS, SRS i DSS-NS, sla¾u se struènjaci.

Kome koliki deo biraèkog tela?


Gostujuæi u Utisku nedelje B92, direktor Centra za prouèavanje alternativa Milan Nikoliæ je rekao da, prema poslednjem istra¾ivanju javnog mnjenja, najveæu podr¹ku u ukupnom biraèkom telu ima Demokratska stranka, koju slede Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije, ali da je malo drugaèije meðu onima koji sigurno izlaze na izbore.

"Meðutim, kada se radi o biraèkom telu koje sigurno izlazi na izbore, redosled je ne¹to drugaèiji: radikali imaju oko 30 odsto, DS 20, zatim DSS-NS sa 16. Nakon te tri stranke imamo niz manjih partija sa oko ¹est procenata - SPS, koalicija oko LDP-a, G17 plus. One æe mo¾da preæi cenzus, a mo¾da i neæe", ka¾e Nikoliæ.

Govoreæi o strankama koje imaju ¹anse da preðu cenzus, analitièar Slobodan Antoniæ rekao je da æe G17 plus, prema njegovom mi¹ljenju, te¹ko ostvariti taj cilj. "Mislim da su oni prerano krenuli u kampanju i da je Mlaðan Dinkiæ 'ispucao' svoje glavne adute."

"Ovo sa Nacionalnim investicionim planom - jedno je kada graðanima prièate o planovima, a drugo kada, na primer, Velja Iliæ ka¾e: 'Evo, izgradili smo dva puta, popravili smo ¹kolu i bolnicu'. To je ne¹to opipljivo. Dinkiæ je potro¹io glavne argumente, pa prelazi na pitanje Kosova, a to su pitanja koja njemu ba¹ i ne le¾e."

Sociolog Jovo Bakiæ smatra da ne bi trebalo iskljuèiti i moguæi uspeh Pokreta Snaga Srbije. "Kariæ je pokazao da njegovi govori 'pale'. Obrazovani svet se smejao gledajuæi njegovu kampanju, ali je on pokazao da ima tu vrstu demagogije kojom mo¾e privuæi odreðene kategorije dru¹tva. To ne treba potcenjivati", ka¾e on.

Bakiæ je kao lo¹u ocenio kampanju Srpske radikalne stranke jer se bazira iskljuèivo na zdravstvenom stanju Vojislava ©e¹elja.

Darker

Анализа страначких предизборних порука
Слогани без поенте
Од успешности слогана зависи опредељење неодлучних бирача, каже Зоран Стојиљковић. – Ништа ново, оригинално и искрено, сматра Драгољуб Љубичић


Политичке партије ове године нису биле довољно креативне по питању слогана у својим изборним кампањама, оцењују социолози и стручњаци за маркетинг. Саговорници „Политике” истичу да ће садашњи слогани и поруке тешко испунити свој основни циљ – да привуку што више неопредељених и неодлучних бирача да гласају за одређену изборну листу.

Тако социолог Зоран Стојиљковић, са Факултета политичких наука, објашњава да слогани треба да, маркетиншки ефектно, поентирају на суштини програмско-политичких порука странака:

– То је вештина да се досадне политичке платформе и наступи преведу у нешто што треба да уђе у подсвест грађана и директно комуницира са њиховим опредељењем. Од успешности тих слогана у доброј мери зависи опредељење оног неодлучног дела наше публике. Велики број апстинената и велики број неодлучних указују да слогани, ипак, не постижу жељени ефекат – тврди Стојиљковић за наш лист.

Драгољуб Љубичић Мићко, сувласник и директор маркетиншке агенције „Тим талената”, која постоји од 1985. године и спада међу најстарије на овим просторима, у тренутно актуелним предизборним порукама уочава три елемента:

– Укупно гледајући, у њима нема ништа ново, оригинално и искрено. Све се своди на три основне ствари: прво, на подсећање на своје успехе, шта год они били. Друго, на олако дата обећања бољитка и подсећање да је само са њима будућност светлија. Треће, на „трпање” Србије по сваку цену у слоган, кад не могу ни оно прво ни оно друго да злоупотребе, јер су се други сетили пре њих.

Иначе, Љубичић, који је био дугогодишњи члан некад веома популарног „Индексовог радио позоришта”, и који је аутор неких од најпознатијих српских рекламних слогана, попут оног „Светско, а наше”, каже за „Политику” да „ниједну од ових порука не би увео, када би желео да погоди оне које сви желе да погоде – а то су неопредељени”:

– Нема у тим порукама искрености, нема аутентичности. Види се да су наменски прављене, да се за њих „ухвате” људи који нису начисто за кога би, а заправо их својом неубедљивошћу управо одбијају од изласка на изборе. Верујем да ће се многи опредељивати у последњем тренутку, према последњем наступу на телевизији пред изборну тишину.

Коментаришући слоган СПС-а „Одлучно за Србију”, Љубичић каже да „генерално гледано, кад не знају шта друго да ставе у слоган политичке кампање, кад не могу никакву озбиљну платформу да понуде, они онда помисле да је довољно ’стрпати’ Србију унутра да би се придобиле народне масе”.

О слоганима ДСС-а и НС-а („Живела Србија!” и „Народ најбоље зна”), Љубичић каже:

– „Живела Србија” је исто то. То је поздрав за крај говора, а не озбиљан слоган. То је неко смислио да, кад неко из друге странке заврши свој говор – изговори њихов слоган. Лукаво. С друге стране, у ДСС-у не крију ту своју националну црту. Да будемо реални, то „демократска” вуче мало према центру, али су они, пре свега, национална странка.

Поруке СРС-а („50 одсто плус твој глас” и „Победник”), Мићко Љубичић коментарише речима да „СПС, ДСС и радикали помињу Србију кад год могу”:

– Сад, радикалима се чини да овај пут имају нешто још боље, јер мисле да је Шешељ победио све ове овде на политичкој сцени, тиме што је дијетом „победио” Хашки трибунал и мање-више цео свет... Зато су овај пут, тешка срца, избегли помињање Србије, па су ставили „50 одсто плус твој глас”, при том врло нејасан слоган – потребан је дигитрон да се израчуна шта то значи.

Демократе имају више слогана, примећује наш саговорник:

– Имамо поруке ДС-а: „За бољи живот”, „Зато што живот не може да чека”, „Само један живот имам” – и лудо га бацам, што је већ парафраза песме „Сањам” групе „Индекси”, „Има нас највише”, итд. То је моменат из оне друге приче: Шта чекамо, не можемо да чекамо. Ми смо ти који неће да чекају, него хоће напред. То је акценат на бољем животу, обећавају бољитак, а у загради је увек, наравно, „боље је искључиво с нама”.

Слоган ЛДП-ГСС-СДУ-ЛСВ: „Од нас зависи”, за Љубичића има следећу асоцијацију:

– Ови са сугласницима, то је чудо једно. Како може нешто да зависи од ЛДП-ГСС-СДУ-ЛСВ. Тешко ми је да замислим скуп на коме узвикују име те коалиције. Такође, толика гомила неповезаних слова, без намере да било кога вређам, личи ми на тестове за диоптрију, кад оптичар каже: „Ајде сада читај ЛДП, па следећи ред ГСС, па СДУ, па ЛСВ”.

Ни слоган Г17 плус: „Стручност испред политике”, сматра Љубичић, неће преокренути расположење маса у корист „експерата”:

– То је наслањање на причу о њиховим успесима. И даље мисле да су они, пре свега, у народу признати као експертска странка, што је код једног дела тачно, код оног њиховог дела, али онај неопредељени део тешко могу да придобију у довољном броју.

Слоган ПСС-а „Србија има снаге”, Љубичић коментарише на следећи начин:

– ПСС који нема снаге, тврди да Србија има снаге. То би требало да буде снажна порука, која би требало да значи „ПСС има снаге”, али се бојим да је нема довољно.

За поруку СПО-а („Европа уживо”), што и није прави слоган, већ назив предизборне акције, Љубичић каже:

– Овај слоган ми је понајмање јасан. СПО, вероватно, покушава да се „издигне” из српског окружења, па је, вероватно, због свог председника и његове дипломатске функције увелико „закорачио у Европу”. Њима чак Србија није крајњи циљ, већ Европа. Ево, преко нас ћемо до Европе. А „уживо” је ваљда због популарности ријалити-шоу програма.

Зоран Стојиљковић сматра да СПО покушава да помири одлике свог бирачког тела и да покаже да је могуће бити истовремено и традиционално оријентисан и проевропски опредељен. Према његовим речима, слоган ПСС-а је „играо” раније, док је Карић био нов играч на политичкој сцени, али сада више нема тај ефекат.

Стојиљковић сматра да слоган СПС-а говори да је „странка спремна да брани Србију”, а да ДС поручује да има кредибилитет, стручне кадрове и да треба нешто чинити одмах, а не чекати.

– ДСС и НС мисле да је њихова позиција оно што мисли просечан грађанин Србије. Истицање стручности у случају Г17 плус јесте њихов стални покушај на повратак нечему што није политика и странка у ужем смислу. У СРС покушавају са оптимистичким порукама, да су прешли ту црту која их је стално остављала изван власти. Коалиција ЛДП жели да мобилише неодлучне, истицањем да су они нова снага, најближа реформском делу становништва, иако су, руку на срце, већ били у политици и то доста високо – закључује Стојиљковић.

--------------------------------------------------------------------------

ПСС - „Повратак са салатом”

Драгољуб Љубичић предлаже странкама „да се ману смишљања бомбастичних порука, лажних, тешко испуњивих обећања, и квазиродољубивих поклича и да пробају да поједноставе ствари”:

– Боље би било да они који то могу крену од скраћеница својих странака и да им дају другачија, искренија значења, она по којима их многи већ доста дуго доживљавају. Рецимо: ДСС и НС – Досадни Себи Самима и Ником Симпатични, ДС – Дрмаћемо Свемиром, СРС – Смарајуће Ратоборне Србенде, Г17 плус– Гитариста једва чека да напуни 18, СПС – Слобо Пукли Смо, СПО – Сујетом Противу Објективног, ПСС – Повратак Са Салатом, ЛДП-ГСС-СДУ-ЛСВ – више слова него гласова. :K :K :K :K :K :K

Бојан Билбија
[објављено: 14.12.2006.] Politika

hulio_salinas

LDP: Samo u vladu bez Ko¹tunice
16. decembar 2006. | 10:41 | Izvor: B92, Beta

Valjevo, Novi Kne¾evac -- Èedomir Jovanoviæ rekao da u novoj vladi neæe biti mesta za ljude iz sada¹nje vlasti niti iz stranaka koje je podr¾avaju.



"U buduæoj Vladi nema mesta ni za Ko¹tunicu, ni za Dinkiæa, ni za Iliæa, ni za Daèiæa, ni za radikale ukoliko ¾elimo da ta vlada ponudi ne¹to novo u odnosu na ono ¹to imamo danas ili ¹to smo imali u pro¹losti", rekao je Jovanoviæ sinoæ na predizbornoj konvenciji koalicije LDP-GSS-SDU-LSV u Valjevu.

Jovanoviæ je kazao da koalicija stranaka sa LDP-om na èelu mo¾e da razgovara o saradnji sa Demokratskom strankom pod uslovom da DS prihvati ciljeve, aktivizam i energiènost i napusti politiku kohabitacije i koalicije Tadiæa i Ko¹tunice.

Prema njegovim reèima, koalicija oko LDP-a izlazi na izbore ne da bi vladala Srbijom veæ da presudno utièe na formiranje vlade koja æe Srbiju menjati, uz napomenu da nije problem biti ni opozicija u parlamentu Srbije.

Darker


pop

Choveche, ima jos tacno mesec dana do izbora, a meni su se smuchile sve reklame, bilbordi, plakati itd. sa izvestacenim osmesima, jos izvestacenijom ozbiljnoscu ili izlizanim sloganima punim demagogije i prazne price.
Najbolji su mi poruke ovih na vlasti koji obecavaju radna mesta, borbu protiv korupcije i razne reforme. 'Ajde sto opozicija to obecava, mnogo puta se pokazalo da nas narod ima pamcenje na nivou vinske mushice, pa su vec zaboravili kako je bilo kad je opozicija bila pozicija, ali kad stranke na vlasti nesto tako kazu, to je bas perverzno. Pa onda jos dodaju slogan - Narod najbolje zna. Ja bih jos samo dodao i Kuku lele!  :H

Bred

QuoteДСС и НС – Досадни Себи Самима и Ником Симпатични, ДС – Дрмаћемо Свемиром, СРС – Смарајуће Ратоборне Србенде, Г17 плус– Гитариста једва чека да напуни 18, СПС – Слобо Пукли Смо, СПО – Сујетом Противу Објективног, ПСС – Повратак Са Салатом, ЛДП-ГСС-СДУ-ЛСВ – више слова него гласова. krez krez krez krez krez krez
:Bog  :]

Darker

Ovladajte tehnikom davanja intervjua, a da ne ka¾ete ni¹ta (ovo nema veze samo sa SPS-om, nego je oèigledan primer):



Ивица Дачић, председник Социјалистичке партије Србије
Нема владе без социјалиста
Стабилна би била влада ДСС, СРС и СПС. Али мислимо да је то нереално. Можда би најстабилнија била влада ДСС и СПС. Али ту такође фали трећи

Ивица Дачић
(Фото Ј. Миловановић)

Ивица Дачић, новоизабрани председник Социјалистичке партије Србије, убеђен је да нова српска влада, после избора 21. јануара, неће моћи да буде формирана без подршке социјалиста, као што ни влада Војислава Коштунице није могла да опстане без подршке посланика СПС. Он, међутим, истиче да социјалисти овог пута неће подржавати ничију мањинску владу, јер, како каже, нема више ниједног разлога за то. На питање да ли ће, ако СПС буде фактор преваге при формирању владе, бити ближи, демократском блоку, који је подржавао и до сада, или радикалима, Дачић за „Политику” одговара:

– Најближа нам је реална опција, а која је то, знаћемо после избора.

• Демократска странка неће са вама и са СРС. С друге стране радикалима је Шешељ тестаментом поручио да не смеју да сарађују са ДСС и са ДС. Имајући то у виду, колико су реалне опције коалиција ДС-ДСС-СПС, односно ДСС-СРС-СПС?

– Ако озбиљно схватате све штa се говори, то би значило да Србије више никад неће имати владу. Стабилна би била влада ДСС, СРС и СПС. Али мислимо да је то нереално. Можда би најстабилнија била влада ДСС и СПС. Али ту такође фали трећи.

• Нову владу одмах после избора чека решавање косовског проблема, сарадња са Хагом, Ратко Младић… То су питања због којих се ви са демократским блоком добрим делом разилазите.

– Постоји неколико ствари од којих ми не можемо да одступимо – нема изручења Хашком трибуналу, нема независности Космета, и морају више да се поштују принципи социјалне правде.

• Сви се слажете да нема независности Косова.

– Да, али се не слажемо око тога како ћемо на то реаговати

• Како бисте ви реаговали?

– Не смемо унапред да кажемо да нећемо никако реаговати. А чини ми се да су неки попут Тадића, Чеде Јовановића и Г 17 плус Солани већ обећали да ће само вербално да протестују.

• Али шта бисте ви урадили?

– Србија никада не сме да прихвати независност Космета и не треба унапред да каже да неће бранити Косово

• Нико то није ни рекао?

– Па, мене нападају зато што сам рекао да Србија треба да брани Космет.

• Не, него због тога што сте говорили о рату.

– А како ћете бранити Косово? Писмено?

• Видимо како је ратом одбрањено.

– Не кажем да смо га одбранили, али Резолуција 1244 до које смо ми довели је много боља него независност до које су ови довели.

• Можемо да расправљамо зашто смо дошли до Резолуције 1244…

– Можемо да се враћамо и до косовског боја… Нисам рекао да Србија треба да поведе рат одмах, али сам рекао да треба да брани Косово. А овде је изгледа нормалније да Чеда Јовановић каже да Косову треба дати независност, да Тадић попије кафицу са Чекуом који је осуђен за убиства Срба…

• Где је осуђен?

– Па против њега постоји потерница…

• Али није осуђен, него осумњичен. А да ли су те три реченице које је Тадић са Чекуом разменио на скопском аеродрому довеле до тога да је Косово ближе независности? Или би било даље од ње да је Тадић окренуо главу на другу страну?

– Небитно је шта је Тадић рекао Чекуу. Битно је шта је рекао Солани. Ја сам покренуо морално питање свега тога.

• Зашто га нисте покренули после преговора у Бечу, на којима су и Тадић и Коштуница, предводећи државни преговарачки тим, разговарали и са Чекуом и са Тачијем, а потом је Скупштина Србије, па и ви у њој, подржала наступ преговарачког тима.

– Јесмо подржали преговарачки тим, али наш став је јасан да ти људи треба да буду на потерницама под оптужницама за сепаратизам и тероризам. Нико нема право да их амнестира. А ова власт и претходна влада су их амнестирали. Прво су их пустили из српских затвора, па су укинули потернице…

• Кад је Чеку био у затвору?

– Па, добро, није он, али били су други. А сад неће да пусте Србе из затвора. Онда су повукли потернице за њима преко Интерпола. По ком основу?

• Чак и Томислав Николић каже да неће моћи да осуђује ни Тадића ни Коштуницу ако Ахтисари донесе своје наметнуто решење за Косово. Каже и да по ономе што председник и премијер јавно раде на решавању косовског проблема нема за шта да их осуђује.

– Не знам шта је Николић тиме мислио. Наравно да државни преговарачки тим добро обавља свој посао, али је проблем у томе да се највећи део тих послова не обавља на званичним састанцима. Питање је шта наши државници говоре на различитим састанцима и шта обећавају. Сигуран сам да је већина из тог блока, осим Коштунице, желела изборе тако брзо да би одмах после тога дошао предлог за независност Космета, јер Србија неће моћи много да се буни…

• Зашто мислите да су они то прихватили?

– Сигуран сам.

• На основу чега?

– Имам информације из дипломатских кругова.

• Од кога?

– Не могу то да вам кажем. На свим састанцима које имају по амбасадама, увек полазе од тога да њима не пада на памет да ратују за Косово. Зато сам и рекао да нико нема право да пре него што је преговарачки процес завршен каже како нећемо ратовати. Ако унапред кажете да се нећете бранити, привлачите све анимозитете…

• Једно је кад се каже „нећемо се бранити”, а друго је „нећемо ратовати”. Као политичар знате како та разлика у терминологији делује у међународној политици.

– Добро, ево изменићемо тај термин.

• Коме су упућене ове оштре реторичке поруке? Да ли намеравате да придобијете бираче СРС?

– Не, не покушавам никога да придобијем. Ако Тадић говори о томе да нема сарадње са социјалистима, питање је да ли он тако мисли, или то говори због бирачког тела. А мораћете да га питате после избора да ли је заиста озбиљно мислио то што је говорио.

• Говорите о социјалној правди. Да ли је то она социјална правда која је владала док је СПС био на власти, када су пензионери и радници најгоре живели?

– Не, ми се не залажемо за повратак на старо. Желимо да будемо партија која ће ставити тачку на све што је било, да будемо поносни на све што је било добро у време наше власти, да извучемо поуке из онога што је могло боље.

• Како мислите да раскинете са прошлошћу са старим кадровима који се не памте по лепим стварима?

– На кога мислите?

• На Милета Илића, упамћеног по изборној крађи на локалним изборима 1996 године.

– Он је у Нишу остао упамћен као човек који је много допринео изградњи града. Ако је био за нешто политички крив, за то је довољно испаштао.

• А Борка Вучић? Колико она са осамдесетак година може активно да вам помогне?

– Она није на листи да би се бавила политиком, већ да би показала да је на нашој страни. Она је нестраначки кандидат

• Значи да неће ући у парламент чак и ако пређете цензус, или желите да макар председава првом седницом као најстарији посланик?

– Нисмо о томе разговарали

-----------------------------------------------------------

Нисам ни тражио подршку породице Милошевић

• Да ли дистанца од прошлости подразумева и дистанцу од Милошевића?

– Донели смо Резолуцију о историјској улози Слободана Милошевића и мислимо да нема потребе да око тога постоји више било каква расправа у СПС.

• Немате подршку његове породице. Мирјана Марковић каже да ви нисте нови Слоба нити да ће ико то дуго бити.

– Немам подршку породице Милошевић и нисам је ни тражио. Мене су изабрали чланови СПС-а. Породица Милошевић није члан СПС-а. Она ће увек уживати наше пуно поштовање и учинићемо за њих све што треба због Милошевића. С друге стране, немам ни намеру нити амбиције да будем нови Слоба.

• Његова породица оптужује појединце из партије да га користе онда кад им треба, спомињу Милутина Мркоњића…

– Милошевића су користили и користе га многи. Са свих страна. Злоупотребљавали су га и крили се иза његове слике. Ја то никад нисам радио. Ја не комуницирам са породицом Милошевић, и не знам ко с ким комуницира, али ћу учинити све за ту породицу.

Марко Р. Петровић
[објављено: 21.12.2006.] Politika

hulio_salinas

Darker
Jednom sam gledao neki Talk-Show (ne znam tacno koji) sa caletom. Bio sam malo mladji. Nikad me nije zanimala (toliko) politika, ali taj Show sam pogledao (hehe). Posle desetka minuta sam provalio da svi sve pricaju, a da nista ne kazu! Pitam ja taticu o cemu se radi, a on meni 'ladno:
"To su ti, sine, svetske budale! Oni idu u skolu da uce da nista ne kazu! U stanju su 2 sata da pricaju, a da ne kazu ni jednu jedinu pametnu stvar. Mogu do sutra da presipaju iz supljeg u prazno. Najbolje je da ih ne slusas!"  :hm
Onda je promenio kanal i gledali smo neki fudbal... Ja i tatica...  O0  8)

Darker

Од петка до петка
ЗАПЕВАЈ И У КУТИЈУ ЗАДЕНИ
Цеца, Рамбо, Бора...

У изборној кампањи све што се догађа добија веће размере него што заслужује. Тако је и са концертом за српску Нову годину, који, испоставило се на крају, не уговара влада Србије већ коалиција ДСС и НС, мада је око тога нешто менаџерисао Дејан Михајлов, секретар владе, али је то ваљда радио поподне, мимо радног времена у влади.

Наравно да је боље да избори буду обележени певањем него пуцањем и то је, са певачима, глумцима, спортистима... досетка стара колико и сами избори и почива на идеји да популарност естрадних звезда надомести непопуларност политичара, мада се, генерално, не можемо пожалити на број естрадних политичара.

Шта је необично у овом надпевавању и зашто се о томе више говори и пише него о социјалном програму претендената на власт. Није то само зато што претенденти немају социјални програм, већ најпре зато што најмање три грла из певачке репрезентације, хтели не хтели, својом или туђом заслугом, вуку подугачке политичке репове и репрезентују различите политичке моделе, па и социјалне, економске и културне поделе у друштву.

Остали који ће се појавити пред Домом Народне скупштине, мерено тим политичко – социјалним аршином, дођу му као нека врста предгрупе, служе за загревање док снаге не одмере Цеца, Бора Чорба и Рамбо.

Цеца је ту била неизбежна. Она и Веља Илић већ годинама су дует, нешто као сестре Баруџије, с тим што овде само Цеца пева, а Веља плаћа и добро се проводи. Негде на средини је Бора Ђорђевић, звани Чорба, оснивач и председник Партије обичних пијанаца, или тако некако, који би радо с Коштуницом формирао сестре Кеслер но се овај други отима певању и игрању, што Бору не би спречило да Коштуници пева и на слави а камоли пред Скупштином. Нема бољег места за уваљивање десетерачких досетки којима је Бора надоместио недостатак изворне рок инспирације. Сад се, на крају, јавља Рамбо Амадеус, урбана икона и највећи музички критичар музичког правца који је Цеца, што кажу деца, фурала одувек, а Бора од када је престао да пије, што нужно изазива националну забринутост, мада се као терапија препоручује цртање акварела, а не певање.

Народњачка коалиција сад нам тумачи, кроз изјаву Јована Палалића, шефа изборног штаба ДСС-а, да им је „управо то и био циљ – да супротним музичким правцима покажемо да је Србија јединствена”. „Сви који 13. јануара дођу на плато испед Дома Народне скупштине схватиће”, наставља Палалић, „да ми не делимо већ спајамо Србију”.

Претпостављам да због урођеног недостатка музичког слуха не видим како ће нас спојити једноноћно певање. Тито је годинама покушавао са слетом за 25. мај па видимо како је то прошло. Колико ја схватам, ово су избори за парламент а не за Песму Евровизије и нешто не верујем да ће од овог посла значајно профитирати Коалиција ДСС – НС, али да ће бити занимљиво то нико не спори.

Цеца и Бора Чорба певаће волонтерски, потврђују организатори, док ће Рамбо хонорар да уступи у добротворне сврхе, а том потврдом је нарушена тајност гласања за најмање двоје од троје поменутих.

Тако вам је то кад избори падају око нових година када се иначе пева више него што је пристојно. „Курир” не би био то што јесте да није открио да коалиција Чеде Јовановића у својим предизборним спотовима, тврде експерти из „Курира”, нон-стоп врти незваничну химну геј популације „Love is in the Air”. Наслов велики као дечији палац каже „Чеда за хомиће”, а наднаслов је јеш сугестивнији – „Педерсонг”.

Бачену рукавицу у лету је ухватио Владан Батић, као неудата стара девојка која прегази пола сватова због лова на бидермајер, и одвратио тврдњом да у актуелној влади седе барем два педера, која, јел`те, неће да именује.

До 21. јануара 2007. видећемо ми још пуно тога, а чега ћемо се тек наслушати тешко ми је и да наслутим. Једино је сигурно да Божидар Ђелић и Млађан Динкић до 21. јануара неће свирати заједно у „Монетарном удару” мада није искључено да се публици поново поклоне кад се формира влада. Не верујем да то зависи од тога да ли ће Рамбо натпевати Чорбу, као што не верујем да ће Батић остати дискретан и одолети изазову да своја сазнања подели са гласачима.

Избори јесу облик пучке забаве и већ слутим да ћемо једва дочекати она два дана обавезне изборне ћутње.
Главни уредник недељника „Време”
Драгољуб Жарковић
[објављено: 22.12.2006.] Politika


:Bog :Bog :Bog :Bog :Bog :Bog :Bog :Bog

Bred

Vlada isplaæuje deo starog duga
29. decembar 2006. | 07:18 | Izvor: B92
Beograd -- Vlada Srbije odluèila da penzionerima isplati ¹estinu ukupnog duga, a poljoprivrednim penzionerima èetvrtinu duga.

Dug penzionerima biæe isplaæen 10. januara, a poljoprivrednicima 15. januara. Ministar za rad i socijalnu politiku Slobodan Laloviæ podsetio je da je Vlada omoguæila da se u Srbiji ne postavlja pitanje da li æe penzija biti na vreme.

"U predizbornoj kampanji se zloupotrebljava pitanje penzionera, kroz one koji imaju la¾nu brigu i bave se demagogijom. Moram da naglasim da je najni¾a penzija u Srbiji trenutno 7.500 dinara, a da nismo promenili propise, bila bi 4.500. Proseèna penzija u Srbiji u ovom trenutku je 14.800 dinara, ¹to je vi¹e od 60 odsto proseène zarade. To nagla¹avam zbog la¾nih du¹ebri¾nika", ka¾e Laloviæ.

U saop¹tenju Vladine Kancelarije za saradnju s medijima navodi se da je Vlada donela Zakljuèak i o dodeli jednokratne pomoæi zaposlenima u ustanovama socijalne za¹tite, po 4.000 dinara.

Predizborno ubrzanje vraæanja duga

Ekonomski novinar Milan Æulibrk podseæa da je zakon o vraæanju starog duga penzionerima je usvojen pre manje od godinu dana, i njime je taèno bila predviðena dinamika vraæanja tog duga: "Sada se poklopilo da budu isplaæene dve umesto jedne rate, da u januaru bude isplaæena jo¹ jedna rata, tako da mislim da je to u predizborno vreme ne mo¾e da izgleda kao sasvim normalna stvar".

On ka¾e da svaka vlada na izborima ¾eli da proðe ¹to bolje, pa koristi sva sredstva koja su joj na raspolaganju da bi to i postigla. "Jedno od tih sredstava su veliki prihodi ostvareni krot privatizaciju, i sada ima para na raèunima dr¾ave, tako da ona mo¾e ubrzano da izmiruje svoje obaveze. Ne bi bilo sporno da je dr¾ava recimo pre godinu dana uradilo ovo isti, i tada niko ne bi imao primedbu da se dug penzionerima vraæa posle 7-8 godina, ali ovako - da se dug ubrzano vraæa mesec dana pre izbora, to upuæuje na druge motive."

b92

----

Kostunije bas odlucio da podidje narodu, izgleda mu se ne napusta funkcija. :hm Prvo studenti, sad penzioneri i prosvetari... Ali nije narod naivan, zna da se to radi tj isplacuje samo zbog izbora.

Darker

Ponavljam: DS æe dobiti procenat vi¹e samo zato ¹to je PRVI  na listi!!! Sve ima veze i narod je stoka nepismena i neobrazovana...

Dukica

Ako ne znate za koga da glasate, evo odgovorite na 30 pitanja, pa ce vam kompjuktor to reci!
http://www.yi.org.yu/webglasac/srpski/app/main_app.html

Smrda

u,bre...ja sam izmedju G17 i LDP...
a mislim da necem bas da glasam za njih...

Vampire 666

LDP...nisam ni sumnjao...