Plaè bebe je obièno poziv u pomoæ

Started by Bred, 08-06-2006, 15:21:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Mlade roditelje najvi¹e onespokojava bebin plaè. Kad se trgnete u dva noæu i shvatite da nesnosna buka dopire iz kreveca kraj vas, morate da imate na umu jednu stvar: plaè je ne¹to sasvim normalno. I bebin i va¹! Ali kako da re¹imo taj stra¹an problem pre nego ¹to „bacimo“ bebu ili sebe kroz prozor!


Za¹to beba plaèe?
Veoma je bitno postaviti ovo pitanje pre nego ¹to se donese odluka kako postupiti u sluèaju neprestanog plaèa. Bebe plaèu iz mnogo razloga i veæina roditelja instinktivno nauèi ¹ta koji plaè znaèi.

Glad: To je najèe¹æi razlog. Èim je nahranite beba se smiri. Ukoliko se to ne desi, mo¾da se nagutala vazduha, pa morate da joj pomognete da podrigne.

Umor: Ova vrsta plaèa mo¾e zvuèati alarmantno. Beba se ponekad bacaka, trlja ruèicama lice i pravi grimase. Obièno se smiri ako je uzmete ili je malo ljuljate u krevecu.

Stres: Previ¹e buke i aktivnosti mo¾e da izazove bebin plaè. Ukoliko se stvari pogor¹aju kad uzmete bebu u naruèje i pogledate je u oèi, mo¾da je pod stresom. Ponekad poma¾e lagana vo¾nja u kolicima ili kolima.

Nelagodnost: Beba mo¾e da se uznemiri ako su joj pelene mokre ili prljave, ako joj je vruæe ili hladno. Proverite da li je dete suvo i adekvatno obuèeno i pokriveno. Pazite da ga ne pretoplite. Provetrite prostoriju.

Bolest: Ukoliko je beba bleda, manje ¾ivahna nego inaèe, ima temperaturu, ili je hladna i vla¾na, treba joj pomoæ lekara.

Uobièajene infekcije: Upala uha mo¾e izazvati crvenilo na toj strani lica i beba onda obièno stalno trlja i vuèe uho. Gljivice u ustima izazivaju bele pege na jeziku. Obièna kijavica muèi bebu jer te¹ko di¹e i ne mo¾e da se oslobodi vi¹ka sluzi.

Rast zuba: Crvene desni ukazuju na ovu tegobu, kao i stalno trpanje prstiju ili pesnice u usta. Od pomoæi su specijalne kapi koje ubla¾avaju iritaciju i blago hlade.


Jo¹ ste zabrinuti?
Ukoliko ste se uverili da vam je beba sasvim zdrava, nahranjena i èista, a i dalje plaèe, mo¾da tra¾i va¹u pa¾nju. ©ta da radite? Babica D¾ina Ford, autorka knjige "Nova zadovoljna mala beba", smatra da treba da pustite bebu da plaèe 10 do 15 minuta ukoliko jednostavno ne ume sama da zaspi.

Meðutim, psiholog ©ila Kizinger, autorka knjige "Kako da razumete svoju uplakanu bebu", ka¾e: "Takozvani kontrolisani plaè je neobièna lekcija za bebu. Plaè je poziv u pomoæ i treba da odgovorite na njega. Ukoliko to ne uradite, rizikujete da ga li¹ite emocionalne podr¹ke."

Ne postoji nauèni dokaz koji bi potkrepio opreèna uverenja ovih struènjaka. Dakle, morate da sledite svoj instinkt.


©ta je kontrolisani plaè?
To znaèi da bebu smestite u krevetac i izaðete iz sobe. Ostavite je da plaèe svako veèe sve du¾e i du¾e. Struènjaci smatraju da je bitno da ne dodirujete bebu kad koristite taj metod, jer dodorivanje samo poveæava njeno uverenje da æete je uzeti u naruèje, pa se te¾e smiruje.

Kontrolisano plakanje ne treba koristiti ako beba ima manje od ¹est meseci, jer se tek u tom uzrastu mo¾e oèekivati da prespava celu noæ.

Okupajte bebu, nahranite je, pomazite je, otpevajte joj uobièajenu uspavanku i recite joj "laku noæ". Izaðite iz sobe. Ako beba plaèe, pustite je da se dere pet minuta. Zatim ponovo uðite u sobu i ¹apnite joj: "Tu je mama, spavaj." Ne dodorujte je.

Saèekajte 10 minuta, pa opet uðite, zatim proveravajte bebu na svakih 15 minuta. Prve noæi „procedura“ obièno traje sat i po, ali plakanje nikad ne traje celu noæ. Svake sledeæe veèeri je lak¹e, a veæina beba nauèi da se uspavljuje posle nedelju dana.


Postepeno udaljavanje
Za ovu tehniku treba vam oko mesec dana. Poenta je da se malo po malo fizièki udaljavate od deteta tako da mu na kraju niste potrebni da bi se uspavalo. Poènite tako ¹to æete mu pomoæi da zaspi: ljuljajte ga, lezite kraj njega ili sedite pored kreveca. Onda, recimo, prestanite da ga ljuljate i umesto toga samo mu spustite ruku na stomaèiæ. Nakon toga samo sedite pored kreveca. Sledeæi put pomerite stolicu na metar, a onda do sredine sobe, a zatim sve dalje i dalje. Kad zaspi ostanite u sobi jo¹ desetak minuta.

Bilo koji od pomenutih metoda mo¾ete da koristite za decu do njihove treæe godine. Posle toga bi trebalo da su dovoljno odrasli i zreli da se sami uspavljuju.

Ukoliko mali¹an izaðe iz kreveca, smireno ga vratite i ponovo izaðite. Na kraju æe mu dosaditi kad vidi da ne popu¹tate.


Vampire 666

Placem bebe ne izrazavaju samo nelagodnost, vec ponekad i pozitivne emocije.

pereca

Quote from: Vampire 666 on 08-06-2006, 22:18:56
Placem bebe ne izrazavaju samo nelagodnost, vec ponekad i pozitivne emocije.

naravoucenije: pustite bebu da place - ko zna zasto je to dobro :/

Darker

ma **** joj ja mater! :> :> :> :> :> :> :> :>
(brede, sorry, ali super je fora :K)

nasty girl

joj ja ne bih mogla da podnesem da slusam moje dete kako place... :'( :'(

mislim da bih i ja plakala sa njom... :( :(

Vampire 666


Lena

Mojoj biv¹oj gazdarici se rodio unuk dva meseca pre nego ¹to æu se ja odseliti odatle...ja u jednoj sobi a njen sin i snaja sa bepcom u susednoj...neverovatno kako sam èak i ja posle nekoliko dana nauèila da razlikujem njegov plaè u zavisnosti od toga da li je gladan, sanjiv ili ga muèe grèevi...ili prosto za*ebava. :lol2:


Bred

Ne, poenta je kako si ti uspela da izdrzis tu 2 meseca sa BEBOM u kuci ... :roll:

vladimir

Quote from: Bred on 13-06-2006, 12:30:55
Ne, poenta je kako si ti uspela da izdrzis tu 2 meseca sa BEBOM u kuci ... :roll:

©ta je tu toliko stra¹no?Pa bebe su ne¹to najlep¹e na ovom svetu!Meni su bebe extra...Mogao bih po èitav dan da budem sa njima pa i ako plaèu!Bebe su tako cool!!!! :loptica :loptica :loptica

Vampire 666

seti se ovih reci kad ti budes postao otac....

nasty girl

Quote from: vladimir on 13-06-2006, 13:09:46
Quote from: Bred on 13-06-2006, 12:30:55
Ne, poenta je kako si ti uspela da izdrzis tu 2 meseca sa BEBOM u kuci ... :roll:

©ta je tu toliko stra¹no?Pa bebe su ne¹to najlep¹e na ovom svetu!Meni su bebe extra...Mogao bih po èitav dan da budem sa njima pa i ako plaèu!Bebe su tako cool!!!! :loptica :loptica :loptica

konacno neko ko voli decu.... ja jednostavno zivim za decu, jeva cekam da budem trudna...(al' jos je rano)...

:loptica :loptica :loptica :loptica :loptica :loptica

Alnus Glutinosa


vladimir

Quote from: Vampire 666 on 13-06-2006, 14:05:22
seti se ovih reci kad ti budes postao otac....

Kad bih sutra postao otac, bio bih najsreæniji èovek na svetu!Nemam taj trip-frka od odgovornosti i tako to!Ja ¾ivim za taj trenutak... :loptica

lijepa bosanka

Ma ko to ne voli bebe?! >:(
Ja ih obo¾avam....bebe tako opu¹taju....taèno osjeti¹ kako su jo¹ dobre,ne iskvarene...kod njih nema tog pogleda mr¾nje....zlobe....¹to danas kod odraslog èovjeka vidi¹ svakodnevno....
Pa ljudi,djeca su najveæe bogatstvo koje èovjek mo¾e imati!!!!!!!!!
Ja jedva èekam(naravno sve u svoje vrijeme!!)....da imam svoju djecu...da im posvetim svoj ¾ivot...kao ¹to su i meni moji roditelji posvetili....

nasty girl

Tooooooooooooooo Bosanko.... :* :* :*

Quote from: Alnus Glutinosa on 13-06-2006, 18:30:58
pozdrav za vladimira i nasty!!!

:* :* :* :*

Quote from: Vampire 666 on 13-06-2006, 14:05:22
seti se ovih reci kad ti budes postao otac....

Nikako mi ne ide u glavu sto ne volis decu... :'( :'( :'( :'(