Kolokvijum iz kinetike?

Started by spadalo, 16-11-2006, 09:47:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Kamicak

Jel obavezan II kol. za potpis ili moze da se polaze posle 100 godina kao II kol. iz biohemije i toksina?

MiKy

ko je imao danas kolokvijum? kakvi su utisci?

Naomy

Bilo je jedno pitanje iz BE/BR, zadaci nisu bili teski :a

1.infuzija, da se izracuna Css, skicirati Ct profil

2.dvoprostorni i.v., dato A,B,alfa, beta, potrebno napisati matamaticki model, izracunati C6,
ukupnu konstantu brzine eliminacije K, i volumen centralnog prostora Vp, uz skiciranje Ct profila

3. navesti FK parametre i Fk pristup pri odredjivanju BE dva leka kada se koristi plazma kao bioloski materijal

4. dato je t1/2 eliminacije i t1/2 raspodele, izracunati SVZ

5.data tabela C i t, data je D, izracunati Vd (preko PIK), sta se moze zkljuciti o stepenu raspodele na osnovu dobijene vrednosti Vd?

*

ajde ja cu probati da se setim sta ja bilo:

1. Pitanje: ako primenimo jednu dozu leka, ona dovodi do SS za 15 min, za koliko se stize do SS ako duplo povecamo dozu leka?

2. data je tabela c i t, i.v. primena, treba naci SVZ, nacrtati grafik

3. per os, dato A, B, kres, beta - treba utvrditi da li postoji t(lag) i izracunati ako postoji, zatim skicirati grafik i napisati jednacinu

4. dato vam je: t1/2, CL, terapijski efekat, respobuje se 68%, per os, treba naci dozu inicijalnu i dozu odrzavanja

5. ne mogu da se setim, nnaprezemm se vec pola sata, jbg

:shock

igrackica

Setila sam se ja, jedva!  :K

Dati su Km, Kr, Kz, Ks, dat je CL kreatinina, koji je recimo 30ml/min, mislim da se trazilo beta, mozda jos nesto.

*

Da, taj je...
Samo nije bilo beta da se nadje, vec neki Fk parametar za koji ti je potreban beta :>

Maslacak

Danas sam ja imala kolokvijum i prvo pitanje je bilo ne¹to ¹to je mnoge iznenadilo pa evo ga:

1.  (http://img134.imagevenue.com/img.php?image=13182_grafik_kolokvijum_122_1002lo.JPG)

Dakle, ova tri leka (X, Y, Z) data u identiènim dozama i.v. injekcijom, daju ova 3 kinetièka profila (jednoprostorna analiza). E sad, ti lekovi se daju infuzijom iste brzine, i pitanje je koje od izjava o ta tri leka su taène.
Ja se sad ne seæam taènih izjava, ali bilo ih je 4, i ovog su tipa:

a) lek X æe dostiæi stanje ravnote¾e pre leka Y
b) koncentracija u stanju ravnote¾e leka Z je manja od leka X.
...
itd.

Pitanje nosi 2 poena.

Ostalo:

2. Dvoprostorna analiza, dato A, B, alfa, beta, treba izraèunati totalni klirens, napisati jednaèinu matematièkog modela, i skicirati kinetièki profil. (2p)

3. Data je terapijska koncentracija leka, Vd, t1/2. Lek se daje i.v. infuzijom.
a) odrediti vreme trajanja infuzije za koje æe postignuta koncentracija u krvi biti 90% ravnote¾ne
b) predlo¾iti brzinu infuzije kojom æe se postiæi ista ravnote¾na koncentracija ako je kod pacijentkinje zbog oboljenja bubrega klirens smanjen za 60%
c) skicirati ct profil leka koji se daje infuzijom
(3p)

4. Data je doza leka. Praæeno je izluèivanje urinom i data je tabela sa koncentracijama i
zapreminama urina u odreðenim intervalima. Treba izraèunati procenat doze izluèen do odreðenog èasa, i nacrtati kumulativnu krivu. (2p)

5. Dat je PIK leka pri davanju jedne doze, i interval doziranja, treba izraèunati ravnote¾nu koncentraciju. (1p)

Bred

taj prvi zadatak sam ja imao prosle godine.  :wink:
odnosno slican takav  :wink:

tarantulica

Ponovljeni kolokvijumi iz FARMAKOKINETIKE æe se odr¾ati 30.1.2008. god. u Amfiteatru br. 1:

II kolokvijum u 9 h

I kolokvijum u 10.30 h

peho_atropin

jel zna neko koliko puta moze da se pada kolokvijum tj. koliko ima popravnih kolokvijuma i koje su posledice neuspeha na istim?

TweeTy

Evo danasnjih zadataka:
1.Data je tabela sa vrednostima za V urina, c urina, kao i vremenom uzorkovanja.Pored toga data je pojedinacna doza leka i CL. Treba izracunati % izlucene doze urinom u toku 12 h i skicirati kumulativnu krivu. (2p)
2.Dato je beta, Vd, interval doziranaja(8h),D..izracunati koncentraciju leka u plazmi 3h nakon 7. doze.
Skicirati grafik (2p)
3. Teorijsko pitanje vezano za t1/2
a) ne menja se bez obzira na dozu
b) raste ako se da veca doza
c) opada ako se da veca doza
d) opada kod pacijenata sa obolelim bubrezima
e) ima iste vrednosti bez obzira da li se racuna analizom plazme ili urina(1p)
4.Traze se Do i Di, dato je Vd, t1/2, terapijska c, f je 77%, lek se vezuje za proteine plazme npr 65% i izlucuje se nepromenjen npr 58%.(2p)
5.Data je terapijska koncentracija leka, Vd, t1/2. Lek se daje i.v. infuzijom.
a) odrediti vreme trajanja infuzije za koje æe postignuta koncentracija u krvi biti 90% ravnote¾ne
b) predlo¾iti brzinu infuzije kojom æe se postiæi ista ravnote¾na koncentracija ako je kod pacijentkinje zbog oboljenja bubrega klirens smanjen za 60%
c) skicirati ct profil leka koji se daje infuzijom
(3p)

tarantulica

Na sajtu fakulteta (http://www.pharmacy.bg.ac.yu/predmeti/farmakokinetika/) su objavljeni rezultati II kolokvijuma kod asistentkinje Sandre Vezmar  :cvet

Misika27

kada neko sazna za rezultate kod asistentice Katarine neka objavi. Ja ih jos uvek cekam i nadam se cudu. :wall: :Bog

anja

izasli su veceras na sajtu fakulteta! Zna li neko sta su posledice ako se ne polozi u drugom terminu ? Ass je rekla da vise nece biti dodatnih termina!

tarantulica

Ovde (http://www.pharmacy.bg.ac.yu/predmeti/farmakokinetika/rezultati%20II%20kol%20FK%20asist%20KVucicevic.pdf) mo¾ete pogledati rezultate II kolokvijuma kod asistentkinje Katarine Vuèiæeviæ  :cvet