Kolokvijum iz kinetike?

Started by spadalo, 16-11-2006, 09:47:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

malena

Cek da probam a neka me neko ispravi... Mislim da treba korigovati terapiju i to smanjiti dozu... Ako im je odnos 20.5 to znaci da su PM a posto je lek aktivan u nepromenjenom obliku sporije ce se izlucivati,pa onda treba da se smanji doza... Ajde neka me neko ispravi ako treba,i nadam se da sam uspela da objasnim,a ako nisam nek i meni neko to pojasni...  :arracher: :help: :roll:

Shix

ja mislim da ne treba korigovati doziranje,jer metabolicki odnos nam daje odnos izmedju conc. nepromenjenog leka i conc. metabolita. ovde nam je aktivan oblik nepromenjeni lek,a kako nam formula govori sto je veci metabolicki odnos,to je veca konc. nepromenjenog leka,to znaci da je pri ovom lecenju favorizovan usporen metabolizam,odnosno odgovara nam da je veca koncentracija nemetabolisanog leka u bioloskoj tecnosti

M.O. = [nepromenjen lek]/[metabolit]

....valjda...nisam sigurna..

malena

A zar ne pise negde na onim slajdovima da nepromenjen lek kod PM dovodi do nekakvih losih indikacija... Ili tako nesto posto ja ne umem da nabubam nego nesto kao kontam svojim recima... Pa ajde nek nas neko prosvetli...  :wall: :wall: :help2: :help2:

Maslacak

Malena je u pravu, treba smanjiti dozu (ili poveæati interval doziranja).

Ne treba nama veæa koncentracija nepromenjenog leka, veæ terapijska - ona koja æe dovesti do terapijskog efekta, ali ne i do toksiènog. Terapijske doze se generalno odreðuju za EM fenotip, ¹to znaèi da te doze kod PM fenotipa, zbog slabije aktivnosti enzima, mogu dovesti do veæih koncentracija nepromenjenog (aktivnog) leka u plazmi nego ¹to je potrebno, i samim tim do ispoljavanja ne¾eljenih i toksiènih dejstava (praktièno, moglo bi doæi do predoziranja).

Je l' sad ok?

Shix

da,da,jutro je pametnije od veceri (barem kod mene),a vidim da ste vi pametni i uvece  :streber:
hvala vam sto ne ubih coeka  :love:

petao

moze li mi neko reci kako da proverim kada sutra imam kolokvijum? znam da je mozda malo kasno ali  .....  :wacko:

makica

Evo ti link
http://www.pharmacy.bg.ac.yu/predmeti/farmakokinetika/vezbe/

Ides na raspored za polaganje I kolokvijuma i tu imas raspored po amfiteatrima i vreme polaganja.
:wave:

malavestica

e,ljudi, a jel drugi kolokvijum obavezan za potpis?  :pst
mislim, mora li da es polaze bas sad ili moze i posle nekad?  :hm

katarina

O da, zbog njega mozes cak da okines godinu!

malavestica

hvala, hmm..
ma to mi bas glupo, pred ispitni rok stavili kolokvijume i mora da se izdvoji vreme da se streba, a ispiti... a i ko zna kad cu da spremam kinetiku, tek se sa farmom (m)ucim... lalala :wacko:
ma ko mi kriv, kad ne ucim sve redovno ehh :wink:

pig_am_am

1.dato je A, B, alfa, beta, a pita se da li postoji t lag, koliko iznosi ako postoji, napisati matematicki model i nacrtati grafik.
2.date su Ks, Kr, Kz i Km, CL=30 ml/min (bubrezna insuficijencija) pa izracunati beta.
3.izracunati SVZ leka datog i.v. data je tabela c-t ...i doza je valjda data (meni nije trebala  ).
4.izracunati inicijalnu dozu i dozu odrzavanja, dato je t 1/2,terapijska c, lek se resorbuje 68%, a izlucuje urinom 78%, renalni klirens je 1,05 L/h.
5.(moj omiljeni  :)): ) koliko ce iznositi vreme postizanja ravnoteze leka datog infuzijom, ako se doza duplo poveca (mozete slobodno da mi zavidite na ovom zadatku  :>: ).

da napisem da se kod drugog zadatka skracuje Kr (4x), jer je toliko puta manji renalni klirens (CL kreatinina je 120 mL/min), pa se onda sve sabira kao i obicno...ako nekom zatreba, posto kazu da se tu cesto gresi.

winnijeca

da li je moguce da je drugi termin za popravni kolokvijum iz farmakokinetike u utorak 03.02. kada je i redovan termin vezbi iz kozmetologije? To su predmeti sa iste godine i mislim da nije u redu!!!  :wacko:  :puca2:
U svakom slucaju je overa semestra pomerena za 17.02.-20.02. pa ne moraju da zure....  :smekerica:

svetlana 56

Mozda je glupo pitanje,ali moram da pitam..posto nisam prisustvovala I kolkvijumu..da li je vazno na koja pitanja,tj. iz kojih oblasti odgovaramo..odnosno da li moramo iz svake oblasti odgovoriti na bar po jedno pitanje,ili je svejedno?  :help2: Molim odgovor!! HVALA!!!

malena

Svetlana ne moras iz svake oblasti,ali pitanja su takva da ako ne odgovoris na jedno oni ti skidaju bodove na drugim pitanjima i ti padas... :-(((

E jel bi mogao da napise neko kao ide ovaj matematicki model kad postoji t-lag jer sam ja to izgleda nesto pogresno napisala na faxu,pa mi nesto nije jasno?? Please...

svetlana 56

Hvala malena,ali i daslje mi nije jasno na osnovu cega onda skidaju bodove na pitanjima iz drugih oblasti? :`? Nema veze,i ovako cemo videti sutra..  :batina..pozz!! :))