Kolokvijum iz kinetike?

Started by spadalo, 16-11-2006, 09:47:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

salexandar16

Izasli su rezultati!!!!!!!!!!!!!!!

Misika27

meni nije bas jasno o kakvim zadacima pricate. Evo ja uskoro polazem 1. kolokvijum i koliko sam ne/upucena valjda na tom kolok. nema nikakvih zadataka vec samo pitanja?  :help:   O0

MiKy

zadaci su za drugi kolokvijum  :K

ceca81

Drage kolege.evo vam pitanja sa kolokvijuma koji je bio danas,19.11.2007.Ja sam dobija sledece:

1.Kako podesiti pH urina da bi se poboljsalo izlucivanje leka koji je slaba kiselina(objasniti).

2.Kada se koristi visestepena ekstrakcija?

3.Kako se odredjuje struktura leka masenom spektrometrijom?

4.Sta je preciznost neke bioanaliticke metode i cime se izrazava?

5.Sta je interni standard i koja je njegova uloga u nekoj analitickoj metodi?

6.Ako je bolesnik na terapiji varfarinom(CYP2C9 ucestvuje u metabolizmu ovog leka pri cemu je neaktivan oblik leka farmakoloski aktivan), i ako se u terapiju uvede fenobarbiton,da li i kako treba korigovati rezim doziranja varfarina.(1,5p)

7.Prednosti i nedostaci GC.

8.Koje se subcelularne frakcije koriste za in vitro ispitivanje metabolizma lekova?

9.2* metaboliti su proizvodi:
a)I faze metabolizma b)II faze metabolizma c)i I i II faze metabolizma

10.U plazmi se odredjuje:
a)frakcija slobodnog leka b)frakcija vezanog leka c)ukupan lek

SRECNO!

MiKy

kako si odgovorila na 6-o pitanje?

ceca81

Doziranje varfarina se koriguje tako sto se doza poveca ili se smanji interval doziranja.

Maslacak

6.Ako je bolesnik na terapiji varfarinom(CYP2C9 ucestvuje u metabolizmu ovog leka pri cemu je neaktivan oblik leka farmakoloski aktivan), i ako se u terapiju uvede fenobarbiton,da li i kako treba korigovati rezim doziranja varfarina.(1,5p)

Ovo "neaktivan" mi smeta u pitanju, to jest rekla bih da ne znaèi ni¹ta...da ne treba mo¾da nepromenjen ili tako ne¹to?

Anyway, fenobarbiton zbog indukcije enzima ubrzava metabolizam varfarina (do neaktivnog metabolita) pa je zato potrebno poveæanje doze.

ceca81

jeste,jeste...nepromenjen...pogresno sam napisala...dobro si primetila!

kiza

Jer bilo vishe grupa? Nadam se da ce josh neko napisati pitanja od juche! Ja imam danas!

tarantulica

2* u 9. pitanju su u stvari 2o metaboliti!!!   :wall:

Koliko sam se iscimala oko lakog pitanja, kad previ¹e mudrujem, a ne gledam su¹tinu...  :stid:

Jeca

Ma nemoj da se nerviras, jedno pitanje manje-vise i jos nosi 0.5 p :)

Maslacak

Dana¹nji, u 12h :> Ne garantujem redosled, ni ba¹ identiènu formulaciju pitanja, ali to je to.

1. (0.5p) Ako se lek vi¹e izluèuje kiselim nego alkalnim urinom znaèi da je:
a) slaba kiselina koja se reapsorbuje iz kiselog urina
b) slaba kiselina koja se reapsorbuje iz baznog urina
c) slaba baza koja se reapsorbuje iz kiselog urina
d) slaba baza koja se reapsorbuje iz baznog urina

2. (1p) Na koji naèin se pomoæu recovery vrednosti mo¾e proceniti efikasnost ekstrakcije? Objasniti.

3. (1p) Objasniti princip mikrodijalize

4. (1p) Objasniti za¹to se u metodi kapilarne elektroforeze i katjoni i anjoni kreæu ka istoj elektrodi.

5. (0.5p) Aminopropilsilan kolonom, pomoæu mobilne faze koja je manje polarna, u HPLC, odreðuju se:
a) nepolarni lekovi
b) polarni lekovi

6. (1.5p) Objasniti koje fizièko-hemijske i farmakokinetièke osobine ima metabolit, u odnosu na nepromenjen lek (u najveæem broju sluèajeva).

7. (1p) Objasniti ¹ta se podrazumeva pod specifièno¹æu bioanalitièke metode.

8. (1p) Nabrojati faktore koji utièu na in vivo ispitivanje metabolizma lekova.

9.(1.5p) Debrizokvin se koristi kao probna supstanca za odreðivanje aktivnosti izoenzima CYP2D6. Kod EM fenotipa, metabolièki odnos za ovu supstancu je 0.2-12.6. Bolesnik ima metabolièki odnos 0.1. Ako je bolesnik na terapiji tricikliènim antidepresivom, koji se primarno metaboli¹e ezimom CYP2D6, treba li korigovati re¾im doziranja i kako? Objasniti.

10. (1p) Objasniti prednosti kori¹æenja plazme kao biolo¹kog materijala, u odnosu na serum.

MiKy

evo mojih pitanjaca od juce  :cvet

1. Derivatizacija u HPLC se vrsi da bi se :
a) povecala osetljivost metode
b) smanjila polarnost analita
c) smanjila isparljivost
d) smanjila termolabilnost    (0,5p)
2.sta se odredjuje na osnovu Recovery-ja?
3. Kako smanjiti renalno izlucivanje amfetamina? Objasniti 
4. Objasniti faze u ekstrakciji polarnog jedinjenja organskim rastvaracem u zavisnosti od pakovanja kolone u SPE.
5. Sta je tacnost i cime se definise

6. Debrizokvin je supstanca za ispitivanje aktivnosti CYP 2D6 enzima. Metabolicki odnos kod EM  je 0.2-12.6. Ako je taj odnos 20.5 kod bolesnika koji se lece triciklicnim antidepresivima (CYP 2D6 ucestvuje u metabolizmu leka) a lek je aktivan u nepromenjenom obliku, kako i da li treba korigovati terapiju? Objasniti
7. Kako se odredjuje slobodna frakcija leka u plazmi?
8. Sta je elektroendoosmoza?
9.navesti preparate jetre koi se koriste in vitro
10. :hm

kiza

Evo i mojih pitanja od juche:

1. Kod elektroforeze,kretanje neutralnih molekula ka katodi se odigrava procesom:
   a) elektroforeze
   b) elektroendoosmoze
   c) elektroforeze i elektroendoosmoze 0,5p

2. Da li tachnost metode znachi i preciznost?Objasniti! 1.5p

3. Zashto se kaze za EI spektre kod masene spektrofotometrije da predstavljaju "otiske prstiju" za molekule? 1p

4. Objasniti razdvajanje polarnog jedinjenja n anepolarnom matriksu tehnikom techno-chvrste ekstrakcije (izbor kolone,faze ekstrakcije,vrstu rastvaracha). 1.5p

5. Koji faktori utichu na prelaz leka iz krvi u mleko.Objasni kako pka leka utiche na prelaz leka u mleko! 1.5p

6. Shta su sekundarni metaboliti? 0.5p

7. Objaniti razdvajanje lekova i metabolita gasnom hromatografijom na technom sloju! 1p

8. Objasniti ulogu kofaktora i shta sadrzi. 1p

9. Koji se najcheshce adsorbensi koriste kod adsorpcione ekstrakcije? 0.5p

10. Objasniti koktel pristup kod odredjivanja metabolichkog fenotipa. 1p

MiKy