Kolokvijum iz kinetike?

Started by spadalo, 16-11-2006, 09:47:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mikele

Klirens kretainina ti je potreban zbog komentarisanja procesa kojima lek podleze u bubregu,a to se trazi u 4 zadatku.

Bred

kako da odredim klirens kreatinina?

LUS

KLirens kreatinina je ref.vrednost 120ml/min

Bred

LUS

mikele

Njega ne odredjujes,on je 120ml\min.U 4 zadatku prvo nadjes CLtot pa od njega oduzmes CLr i dobijes CLnr iz kojeg dobijas Knr.Onda uporedjujes CLkr i CLr i na osnovu toga komentarises kojim procesima podleze lek.A ako pacijent ima neku bubreznu insuficijenciju,onda je naglaseno koliki mu je CLkr.

mare

Kreatinin, kao i inulin su test supstance za proveru brzine glomerularne filtracije, odnosno za proveru funkcije bubrega. Vrednost CLkr je uvek ista i nju èesto ne dobije¹ u zadatku, veæ treba da je upamti¹. Kreatinin je supstanca koja se jedino putem glomerula izluèuje iz organizma, nema drugi put izluèivanja, pa je njen CL uzet kao referentna vrednost, jer je brzina glom. filtr. kreatinina = CL kreatinina. Ako postoji bubre¾na insuf. onda je nagla¹eno kolika je ta vrednost(CLkr), njena vrednost tada nije 120ml/min ( to veæ reèe mikele).
Ako sam te zbunila, izvini, ali samo upamti tu vrednost i to je to. :cvet

Bred

ne, ne , nisi zbunila sad je kristalno jasno. :cvet
@mikele-zar ne mozemo is knr da izracunamo CLnr?

mikele

Ustvari nama CLnr ne treba uopste.Nadjemo beta,pa zatim i Kr,njihova razlika je Knr.Onda iz Knr i Vd nadjemo Clnr,a iz Kr i Vd nadjemo CLr.To je najprostije ako se ne varam

Bred

Enea

...sve mi se izbrkalo citajuci poslednje dve strane ovog topica..
ovaj pita osnovne,i debilne stvari,a ovaj mu odgovara nasiroko i nadugacko

Ajvi

Quote from: Enea on 10-01-2007, 21:36:50

Najprostije moguce, treba da pamtis tu vrednost 120ml/min, u slucaju da ti zatreba..  :wink:

Quote from: mare on 10-01-2007, 13:18:40
Vrednost CLkr je uvek ista i nju èesto ne dobije¹ u zadatku, veæ treba da je upamti¹.
Tako je!!! To sam i ja prosto i jednostavno htela da porucim kad sam rekla sa mi je asis. pomogla oko jedinice za CLkr, ja sam znala da je taj broj 120, ali nisam bila sigurna da li je ml/min ili je mozda neka caka, pa je ml/h.. Zato sam je i pitala, za svaki slucaj..  :V  Bas nam je i napomenula da ce nam uvek pomoci oko takvih stvari, i na kolokvijumu, i na ispitu, nase je samo da pitamo, tj. da znamo sta nam treba..   :>

Cisto da znate, zadatak nije nista specijalno tezak, al' nam je asis. napomenula da je bio i za ispit, i da se mnogi nisu snasli da ga rese.. To je to, vrlo je prosto, a moze da zatreba ponovo..  :>

mikele

Quote from: Enea on 10-01-2007, 21:36:50
Pa ti nemoj da citas,pa ti  se nece izbrkati.A da li su debilne stvari ili ne?To je sve relativno.Ali ovaj forum zato i sluzi da ljudi mogu da pitaju jedni druge.E sada sto neki misli da su to debilne stvari,to je vec njihiv problem.Verovatno ima onih kojima to nisu debilne stvari,tako da kao sto sam rekao,sve je to relativno.

Bred

Hm, da. U pravu si mikele. Oduvek su mi bili zanimljivi slucajevi  koji smatraju da je sve sto drugi pitaju glupo, debilno, retardirano i tome slicno a da oni sve drze u malom prstu, pa na kraju padnu kolokvijum ili ispit. :lol:
bez nastavljanja diskusije na moju gornju recenicu.
Uveren sam da ce ovaj topik koristiti i u buducnosti svima koji polazu kinetiku, bilo kolokvijum bilo ispit i to upravo zbog "debilnih" pitanja koja su ovde postavljena.
Kamo srece da je jos ljudi kao sto su mikele, ajvi i mare [nadam se da nekog nisam preskocio] koji zele da pomognu i podele svoje znanje sa drugima, ovaj forum bi cvetao a prolaznost da ispitima bi se povecala bar 20% i studenti bi manje ucili bar za 10%. :wink: :>

Dukica

To sto vam je neki zadatak sa ispita,to vas loze. Za ispit upravo vazi da daju mnogo lake zadatke. Znaci,ali bukvalno da se primeni 1 formula i to neka mala. Tezi su zadaci za kolokvijum.
Prosli rok je bio zadatak da se primeni formula za izracunavanje Css kod p.o iz D,Cl i Tau.
Pa vi vidite,da nema veze sa ispitom. To vas samo plase i sa razlogom to rade,jer su na kolokvijumu definitivno tezi zadaci. :cvet