Zimski sportovi

Started by SPRING, 21-11-2006, 21:58:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mikele

Pucer najbolja u veleslalomu u Kortini
(http://www.putfile.com/pic.php?img=4570045)

Italijanka Karen Pucer priredila je iznenadjenje u Kortini d’Ampeco pobediv¹i u veleslalomu za Svetski kup (2:46,93), ispred aktuelne olimpijske ¹ampionke D¾ulije Mankuzo (2:47,34). Slavlje Italijana upotpunila je Denisa Karbon, koja je osvojila treæe mesto.

Obe trke su odr¾ane po gustoj magli, a u takvim uslovima Pucer se najbolje sna¹la i bila je najbr¾a u obe vo¾nje. Bila je to njena prva pobeda u Svetskom kupu u poslednje tri godine. Poslednji put trijumfovala je takodje u veleslalomu 2004. u Lilehameru.

"Ni posle prve vo¾nje nisam verovala da mogu da pobedim. Mo¾da mi je pomogla magla zbog koje ni jedna od nas nije mogla da pru¾i maksimum, ali svejedno, mislim da sam zaslu¾ila ovaj trijumf. To mi je nagrada za naporan rad posle pro¹logodi¹nje operacije", rekla je Pucer, koja je na kraju bila br¾a od Mankuzo za 41 stotinku.

Mnoge favoritkinje za visok plasman nisu uspele da zavr¹e jednu od dve vo¾nje, a medju njima su bile Marlis ©ild, Nikol Hosp i Anja Person.

Uprkos tome, ©ild i Hosp su zadr¾ale prva dva mesta u generalmnom plasmanu Svetskog kupa, sa 881, odnosno 828 bodova, a na treæu poziciju sada se probila Mankuzo sa 794 boda.

(MONDO/Tanjug)

zabica

ljudi pisite nam i o umetnickom klizanju, pa i to je zimski sport!
ovih dana na eurosportu prenose evropsko prvenstvo!

hulio_salinas

Samo za tebe, Zabice!  :cvet

EP: Trijumf nemaèkog klizaèkog para
25/01/2007 | Izvor: B92

Nemaèki klizaèki par Aljona Savèenko i Robin Solkovi osvojili su titulu u slobodnom programu na Evropskom prvenstvu koje se odr¾ava u Var¹avi.

NA taj naèin je posle vi¹e od 10 godina Rusiji ostala bez zlata u toj disciplini.

Savèenko i Solkovi osvojili su 199,39 poena, drugoplasirani Rusi Marija Petrova i Aleksej Tihonov imali su 179,61, dok je treæeplasirani, poljski braèni par Dorota i Mariju¹ Sjudek, osvojio 170,91 bodova.

Poslednji put Rusija je ostala bez titule na Evropskom prvenstvu 1995. godine kada je pobedio nemaèki par Mani Vocel i Ingo ©tajer.

zabica

hvala  :cvet
to je bilo sinoc, nisam stigla da odgledam, ali evo sad gledah reprizu!
zao mi ovih rusa, oni su meni bas super... ali bs su nekako bili ne sigurni - pogotovo on!
a za poljake mi je bas drago, em kod kuce em takav uspeh, a i bas su bili srecni kad su zavrsili (u sebi su mislili - kako bi bilo lepo da sad zaustave takmicenje, a ispod njihovih imena pise 'current rank - 1'  :luda)

p.s.odlican sport!

mikele

KLIZANJE: Trijumf "gej¹e" i Rusi bez zlata
(http://www.putfile.com/pic.php?img=4615267)

Takmièarski deo Evropskog prvenstva u umetnièkom klizanju zavr¹en je u Var¹avi pobedom Italijanke Karoline Kostner. Devetnaestogodi¹nja klizaèica osvojila je evropsko zlato, prvo ikad za Italiju, skoèiv¹i ¹est trostrukih skokova.

Iz glavnog grada Poljske, dva evropska zlata otputovaæe u nedelju, posle egzibicionih nastupa, u Francusku: veterani Izabel Delobel i Olivije ©enfelder pobedili su u konkurenciji plesnih parova u petak, dok je veèe pre toga trijumfovao Brajan ®uber. To je prvi put od 1962. godine da Francuzi osvoje zlatne medalje u dve kategorije. U kategoriji sportskih parova, zlato su osvojili Aljona ©evèenko i Robin Solkovi iz Nemaèke.

Evropsko prvenstvo u umetnièkom klizanju u Var¹avi prvo je zvanièno medjunarodno nadmetanje u tom sportu u Poljskoj posle skoro 100 godina, od 1908. Takmièenje na kojem je uèestvovalo 114 klizaèa i parova, ostaæe upamæeno po tome ¹to Rusi nisu osvojili ni jedno zlato i zato ¹to su klizaèi nastupali na ledenoj povr¹ini koja je dva kvadratna metra manja od standardne.

Karolina Kostner je svoju glavnu suparnicu, Saru Majer iz ©vajcarske, nadma¹ila za samo 0,03 poena, i sa ukupno 114,33 boda postigla svoj najbolji rezultat.

Uz muziku iz filma "Memoari jedne gej¹e", Karolina je nastupila u elegantnoj roze haljinici, a prvenstvo u glavnom gradu Poljske bilo joj je prvo takmièenje otkad je poèetkom sezone povredila levi èlanak. Slobodni program zapoèela je trostrukim lupom, odmah skoèila i trostruki tulup, pa dvostruku lup kombinaciju.

"Ovo je jedan od mojih najboljih programa, ne samo zbog skokova, veæ i zato ¹to sam se tako dobro oseæala na ledu. Pozitivna energija uèinila je da prosto letim", izjavila je Kostner.

Sara Majer, koja je ovu klizaèku sezonu zapoèela pobedom na Kupu Rusije, vodila je posle kratkog programa, ali je zavr¹ila kao vice¹ampion Starog kontinenta. "®elela sam da klizam bolje, ali - danas nije moglo bolje, dala sam sve od sebe", izjavila je nacionalna prvakinja ©vajcarske, èiji je je program uz muziku iz filma "Gordost i predrasude" sadr¾ao pet trostrukih skokova.

Bronzanu medalju osvojila je Finkinja Kira Korpi.

Ljudi-maèke ili Boni i Klajd

Plesni par Delobel-©enfelder osvojio je u Var¹avi svoju prvu ¹ampionsku titulu, nadma¹iv¹i ruske zvezde u usponu, Oksanu Domninu i Maksima ©abalina, koji su morali da se zadovolje srebrom. Bronza je pripala aktuelnim svetskim prvacima, Bugarima Albeni Denkovoj i Maksimu Staviskom.

U crnim kostimima ljudi-maèki, Francuzi su osvojili sudije i publiku u Var¹avi brzim plesom "Boni i Klajd". Posle devet evropskih ¹ampionata, oni su zaslu¾eno, konaèno, osvojili zlato.

"®eleli smo da osvojimo medalju u Var¹avi, neva¾no koje boje, i dali smo sve od sebe", izjavio je ©enfelder.

Izabel (28) i Olivije (29) nastupaju zajedno veæ 17 godina, a takmièenje u Poljskoj zavr¹ili su sa 199,47 poena, samo 0,31 vi¹e od drugoplasiranih Rusa, kojima je ovo prva evropska medalja.

Publiku u ledenoj dvorani u Var¹avi u finalnoj veèeri odu¹evio je nastup svetskih prvaka, Bugara Denkove i Staviskog, ali ni fenomenalnim nastupom uz "Sedam smrtnih grehova" nisu uspeli da nadoknade pet poena zaostatka za prvoplasiranima iz prethodnih rundi takmièenja.

"Ni medalja ni sudije ne znaèe nam koliko reakcija publike, zato je ovo veèe za nas bilo savr¹eno", izjavila je Denkova (32), koja je sa svojim partnerom ove sezone pobedila na svim takmièenjima na kojim se pojavila - pre Var¹ave.

Francuz pobedio "pirata sa Kariba"

Brajan ®uber osvojio je u Var¹avi drugo evropsko zlato u karijeri i obeæao da æe se najsjajnijim odlièjem okititi i za dva meseca, na Svetskom prvenstvu u Tokiju.

Dvadesetdvogodi¹nji Francuz povratio je zlato koje je osvojio 2004. godine, dok je srebro osvojio Èeh Tomas Verner, a bronzu Belgijanac Kevin van der Peren.

®uber je ove sezone trijumfovao na svim medjunarodnim takmièenjima, ukljuèujuæi finale Gran prija, pa je i evropsko zlato za sve bilo oèekivano, po¹to na takmièenju nisu uèestvovali fenomenalni Rus, olimpijski prvak Jevgenij Plu¹enko, kao ni ¹vajcarski "mali princ", dvostruki prvak sveta Stefan Lambjel - koji je otkazao dolazak u Var¹avu desetak dana pred poèetak prvenstva.

Iako je ®uber na poèetku kratkog programa zateturao u doskoku èetvorostruke kombinacije, na finalnoj veèeri dvostruki vice¹ampion sveta klizao je bez gre¹ke: program je poèeo èetvorostrukim tulupom, a do kraja izveo jo¹ sedam trostrukih skokova i zaslu¾eno osvojio ukupno 227,12 poena.

"Ova, prva titula jo¹ mi je va¾nija zato ¹to sam je osvojio pod velikim stresom i pritiskom. Progla¹avali su me za favorita i nisam ¾eleo da razoèaram obo¾avaoce", izjavio je ®uber.

"Srebrni" Èeh, Verner postigao je u Var¹avi svoj najbolji rezultat - prethodnih godina èesto je lo¹e prolazio na prvenstvima zbog brojnih povreda i najbolji plasman mu je bilo deseto mesto na evropskim prvenstvima 2004. i 2006. godine.

Belgijanac Van der Peren (24) osvojio je bronzu sjajnim nastupom "Pirata sa Kariba", skoèiv¹i sa èetvrte pozicije, posle kratkog programa, pravo na pobednièki podijum: njegova bronza prva je klizaèka medalja za Belgiju od 1947. godine.

Nemci prekinuli dvanaestogodi¹nju rusku seriju

Aljona ©evèenko i Robin Solkovi su na finalnoj veèeri sportskih parova klizali bez gre¹ke i zaslu¾eno osvojili svoju prvu "veliku" titulu.

Rusi Marija Petrova i Aleksej Tihonov, svetski prvaci 2000. godine i dvostruki evropski ¹ampioni okitili su se srebrom, dok æe bronzana medalja ostati u Poljskoj: Dorota i Mariuz Siudek, koji su planirali da se penzioni¹u ranije ove sezone, odluèili su da ipak nastupe pred domaæom publikom i - isplatilo se.

Pobednici, rodjena Ukrajinka i njen tamnoputi partner, pro¹le godine su bili drugi u Evropi, ali su u Var¹avi ove godine briljirali i drugoplasirane ostavili 19,78 bodova iza sebe.

"Samo smo pokazali publici ono ¹to radimo na treningu svakog dana", izjavio je posle nastupa uz muziku iz "Misije" Robin.

Aljona (23) i Robin (27) prvi su evropski prvaci u kategoriji sportskih parova koji ne dolaze iz Rusije od 1995. godine, kada je isti "podvig" napravio njihov trener, Ingo ©tojer, u paru sa Mendi Vocel. Ako je suditi po njihovim primerima, Rusi svakih 12 godina "prepu¹taju" titulu sportskih parova ne-Rusima: Ingo i Mendi su 1995. godine "razbili" ruski/sovjetski kontinuitet od 1983. godine - prvi put posle 12 godina, kao i Aljona i Robin.

Ruski veterani Petrova (29) i Tihonov (35) bili su jedina nada Rusa na ovom prvenstvu, po¹to su se iz takmièarskog klizanja, posle olimpijskog zlata u Torinu, povukli petorostruki evropski ¹ampioni Tatjana Totmjanjina i Maksim Marinin.

(MONDO)

zabica

danas je bilo revijalno vece umetnickog klizanja, i samo cu reci - Superb  :wink:
stvarno su extra, pogotovo kada se ovako opuste pa se ludiraju. ali niko nije sarmantan kao onaj plusenko koji je uvek dizao publiku na noge! :Bog

uglavnom prvenstvo je proslo super, bez tezih povreda!

AquArius

Quote from: zabica on 28-01-2007, 21:56:55
danas je bilo revijalno vece umetnickog klizanja, i samo cu reci - Superb  :wink:
stvarno su extra, pogotovo kada se ovako opuste pa se ludiraju. ali niko nije sarmantan kao onaj plusenko koji je uvek dizao publiku na noge! :Bog

Ne gledah, ali s povodom dobrim...

Anyway, Plusenko je mashina savrsena, chovek je nepogresiv.
Chudo, vanzemaljac. Skoro bez duse profesionalno.

Meni je najdrazi Mali princ.
Stéphane Lambiel.

Povukao se sa takmicenja u Varsavi, zbog licnih razloga (nije povreda).
Imam ja neke snimka, pa dok ponovo ne stane na led, za nas obicnu raju,
bice repriza.  :happy:

Shaft

Mikele nisi se u opste raspisao !

neca

pa dobro Mikele jel to neka diskriminacija skijanja pored tvog tolikog pisanja o klizanju? ajde daj neku informaciju i o skijanju breeeeee

zabica

heh neco, prvo su stalno pisali o skijanju a sad je trenutno klizanje aktuelnije  :wink:

mikele

Mali¹ izjednaèio rekord u Noj¹tatu
(http://www.putfile.com/pic.php?img=4681215)

Poljski reprezentativac u skija¹kim skokovima Adam Mali¹ izjednaèio je sopstveni rekord i pobedio na Svetskom kupu u nemaèkom Noj¹tatu.

Mali¹ je do svoje druge pobede u Svetskom kupu u poslednjih osam dana i 31. u karijeri do¹ao skokom od 145 metara i sa ukupno 293,8 poena.

Na drugom mestu je Austrijanac Andreas Kofler sa 285,3 poena, dok je vodeæi u Svetskom kupu, Norve¾anin Anders Jakobsen treæi sa 278,9 poena.

Jakobsen je, posle 14 od 23 takmièenja, poveæao prednost u ukupnom plasmanu Svetskog kupa sakupiv¹i 937 poena, dok drugoplasirani Austrijanac Gregor ©lirencauer ima 710, a treæi Mali¹ 657 bodova.

(Beta)

mikele

Pobeda ©lirencauera u Kligentalu
(http://www.putfile.com/pic.php?img=4711571)
Austrijski tinejd¾er Gregor ©lirencauer ubedljivo je pobedio na takmièenju za Svetski kup u skija¹kim skokovima u nemaèkom centru Kligental osvojiv¹i 289,8 bodova daljinama od 142,5 i 138,5 metara.

Slirencauer je zabele¾io petu pobedu ove sezone i pribli¾zio se na 86 bodova vodeæem u generalnom plasmanu Svetskog kupa, Norve¾aninu Andersu Jakobsenu.

Drugo mesto na skakaonici u Kligentalu zauzeo je biv¹i olimpijski ¹ampion ©vajcarac Simon Aman sa 280,3, a treæe Poljak Adam Mali¹ sa 272,1 bodova.

U generalnom plasmanu Jakobsen vodi sa 987 bodova.

Rezultati takmièenja u Kligentalu:
1. Gregor ©lirencauer (Austrija) 289.8 points, (142.5 metara - 138.5 metara).
2. Simon Aman (©vajcarska) 280.3 (134.5-141.5).
3. Adam Mali¹ (Poljska) 272.1 (137.5-134.5).
4. Andras Kofler (Austrija) 270.7 (134-137.5).
5. Mihael Urman (Nemaèka) 268.5 (137.5-132.5).
6. Artur Pauli (Austrija) 266.5 (131.5-138.5).
7. Dmitrij Vasiljev (Rusija) 253.4 (134.5-141).
8. Roman Kudelka (Èe¹ka) 252.4 (130-133).
9. Dmitrj Ipatov (Rusija) 248.6 (131.5-130.5).

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Jakobsen 987.
2. ©lirencauer 901.
3. Mali¹ 817.
4. Aman 756.
5. Andreas Kitel (©vajcarska) 617.

(Tanjug)

zabica

jeste li gledali super g za muskarce?
herman majer 7mi a bode miler tek 20ti!  :hmm
sta to bi?  :roll:

mikele

Ма Херман после повреде није онај стари Херман,тако да ме то не изненађује.Од када се поново вратио он скија по систему топло-хладно или ти од сјаја до очаја.
Што се Бодија тиче,он је дивљи дечко ски каравана  :lol3: :lol3: :lol3: и са њим се никада не зна.Али у суштини он је тренутно најкомплетнији смучар у светском купу,једино му је слалом мало лошији,али нико није савршен зар не?  :K :K :K

zabica

ma jeste, slazem se nego je za mene bas bilo surprise jer sve vreme komentator najavljuje super zavrsnicu, dva najveca asa, i tako to i ja sam ocekivala tornado... mozda zato...  :roll:
ali odusevice oni mene, kad - tad   :cvet