...a nisu novine

Started by pop, 22-11-2006, 00:53:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Darker

Новине које сам прочитао
ЛЕГИЈА ПИСАЦА
Најтиражнији српски писац је у затвору, а удружења књижњевника, наша и светска, ћуте. Па, докле?

Да ли сте икад пожелели да се окушате и постанете возач друмске крстарице, капетан дуге пловидбе, ловац на јелене, дрвосеча на Тари, столар, сакупљач поштанских марака, риболовац, професор латинског, поштар?
Ако се одлучите на било који од ових корака, Стоп, најтиражнији недељник у Србији , бар за сада, не показује жељу да ће вам помоћи пишући о томе шта вас може очекивати на тим пословима.
А да ли сте икада пожелели да изазовете судбину, да се окушате, да видите колико сте заиста јаки и да се пријавите у Легију странаца? Стоп вам даје увид у то шта вас очекује ако се одлучите на овај корак.

То је поднаслов текста названог Patria nostra, на чијем самом почетку се задире у срж теме: Желите ли у Легију странаца? Пре свега морате бити мушко (дакле, политичари и бивши пoлитичари не могу у Легију, пошто су сви од реда п...), морате бити старији од 17 и млађи од 40 година...

И поред тога што су услови за упис тако високи, судећи по тексту из Стопа навала у ову плаћеничку војску је велика

Писац текста, међутим, пише да је Легија састављена од добровољаца из иностраних земаља. То ме буни. Знам да нико никог не тера да иде у Легију, али, мени се чинило да су добровољци они који се прикључују некој војсци из уверења, а не због плате. Међутим, и плаћеничка војска је добровољачка. Ето, човек свакога дана може научити нешто ново, само ако пажљиво чита нашу тиражну штампу, која притом, природно, подржава све што је тиражно: И многи људи са ових простора су служили у Легији странаца; најпознатији од свих је, свакако, најтиражнији српски писац, Милорад Улемек.

Па, значи, најтиражнији српски писац је у затвору?! А ја мислио да је убица... Или су обојица? А удружења књижевника, наша и светска, ћуте. Докле?

Поклањање пажње људима с оне стране закона, естрадним звездама, новим богаташима и политичарима као и њиховим међусобним везама, одликује извесну врсту наше дичне штампе.

У додатку Преса Енигма, на пример, једна укрштеница је названа мафијашки инсајдер и на њој је велика слика мафијаша чије име, презиме и надимак треба знати и уписати. (Поред укрштеница: Од сплавова до звезда, На естрадном трону, Еротски набој ... све са одговарајућим сликама, она где је Драган Марковић Палма, названа је – Аркановац сам, тим се дичим

Али, вратимо се легионарима.

Из текста у Стопу сазнајемо да су услови за пријем веома оштри. Осим пола и година, на пример, треба да имате и личну карту. А знање француског? Ако га знате, није сметња. А ако не знате француски – ни то није сметња. Па не идете тамо, ваљда, да причате о хуманизму и ренесанси, Русоу, Дидроу и шта ти га ја знам. Тамо вам процењују само физичку способност и интелигенцију. Потоње је потребно да би кандидати могли да схвате да их очекују велики физички напори. Кад се уђе у седиште Легије, престаје сваки контакт са спољним светом. Ту вас, пише Стоп, чека разговор са Гестапоом, што је интерни назив за унутрашњу службу Легије. Разговор је на српском. Гестапо вам мења и име, али зато добијате серијски број који ћете морати научити напамет иако има чак шест цифара.

Легионар мора храбро раскрстити са својом прошлошћу и својом породицом. Изгубивши корене легионар је спреман да да све, па чак и живот за Легију.

Ето, то би отприлике били најбитнији подаци које смо сазнали захваљујући најтиражнијем недељнику. А најтиражнији је зато што га народ масовно купује да би, између осталог, сазнао и услове за упис на универзитет  који је похађао и наш, видели смо, најтиражнији писац.

У тиражницима можемо сазнати и много шта другога корисног и обогатити наше – ако не баш образовање, а оно ерудицију.

Буба Мирановић, певачица и Срђан Аџемовић Аџен, жесток момак, ако нисте знали, на пример, у вези су. Да ли сте знали да је после шест година забављања водитељка на телевизији Пинк Рада Раденовић скроз-наскроз раскинула са Алексом и да је пијана Линдси Лохан, глумица, изгубила картије наруквицу вредну 20 хиљада долара? (Курир) Певач Ера Ојданић проводи викенде, како каже: Са девојкама које су млађе од мене толико да су за Тита само чуле. Ако сте живели у незнању, Лука, син Ивице Дачића, политичара, има пса Арчија, неколико зечева и мачора Косту, дочим је модна креаторка Ива Стефановић у другом стању (Прес)...

За данас је доста. Мало ли је?

Слободан Стојићевић
[објављено: 14.12.2006.] Politika

Smrda

vala dosta je.
majke mi.

Darker

Новине које сам прочитао
„КУРИРОВ” ФРИЗЕР
Гледање у шољу

Почело је 15. децембра, још траје. Биљана Србљановић, драмски писац, у свом блогу (нека врста дневника) на сајту Б92 оштро је критиковала „Курир” због текста, разговора са фризером који је шишао припаднике земунског клана. Због ограниченог простора не могу цитирати цео Србљановићкин текст, али ево важнијих делова: „У дану срамног поништења пресуде за убиство две стотине невиних људи на пољопривредном добру Овчара, овдашње гласило злочиначке организације – иначе и најтиражнији дневни лист на Балкану, објавило је, под ознаком ексклузивно, а на насловној страни свог веб издања, интервју са некаквим фризером земунског клана, у којем се сада, након свих, чак и тај дегенерик бахато попишао по српском правосудном систему, процесу за подмукло убиство премијера и дао свој прљави допринос безакоњу у домаћим штампаним медијима, којима се Влада Србије, а од доласка на власт, намерно и подмукло – уопште не бави. За ову власт Курир и слично смеће није проблем, јер Курир штампа оно што они интимно осећају, Курир креира јавно мњење њихових гласача, Курир води прљаву кампању против мртвог Ђинђића, његове удовице, породице и сарадника и врши процес застрашивања свих сведока оптужбе. Па када тај фризер Деки, из магле своје полуартикулисане мисли поручи: ′Легија је моја љубав, он је прави Србин и патриота. Поносан сам што сам га шишао. Ја могу само да се најежим и помислим – ко ће бити следећи?” (...)

У овом тексту Биљана Србљановић је, између осталог, навела делове разговора у којем фризер говори најприземнијим језиком и псовкама (када прича о Дејану Миленковићу Багзију) да је то заиста нечувено. Тај део завршава се најблажом реченицом: „Он је једна клошарчина која покушава да спасе свој живот, а Легија је у праву кад каже да је Багзијев живот после оваквог сведочења потпуно небитан …”

У коментарисање на сајту укључивао се све већи број људи. Тај број је растао из дана у дан, а расправа још не јењава. Ево неколико навода:

„Можеш ли да замислиш каква је реакција редовног читаоца тих новина на овај текст? (...) Да ли помисле, ′то, Мишко, (или како се већ фризер зове) добро си им скресао′? Да ли шаљу писма подршке новинарима који, претпостављам, по њиховом мишљењу једини имају храбрости да хвале Ђинђићеве убице? (...)

*

За писма не знам али подршка је широка. То је по њима нераздвојно од слободе говора, а и велика забава је у питању да се после јутарње кафице уместо у шољу гледа у Курир. (...)

*

(...) Курир и Свет су пуни лажи само што то мало ко схвата. Код нас не постоји закон којим ће се те бљувотине регулисати. Лагање није слобода говора него слобода обмане, манипулације и мржње.

*

Мислим да се без потребе нервираш. Курир се руководи здравом тржишном логиком и производи оно за чим му циљна група жуди: јефтин и вулгаран сензационализам. (...)

*

Курир је последица, а не узрок. Узрока је много, а куриризованој Србији предстоји дуго и болно лечење: биће потребно много времена и труда да се овај народ описмени, упристоји и цивилизује.

*

Што се тиче Курира, први призор који ме дочека кад дођем на посао је групица средовечних професорки које, онако чопоративно, читају тај еминентни лист, све одмахујући главицама уз незаобилазно ′ц, ц, ц′.

*

Кад сам данас прочитао овај текст у Куриру и прешао преко истог као преко рубрике Смршајте 7 кила за 7 дана. Тек после Биљаниног текста сам се запитао: како је могуће да овај текст није изазвао никакву реакцију у мојој глави? Ко је крив за моју огуглалост? Ето, то ја себе питам". (...)

,,Курир” је реаговао у минули понедељак текстом под врло занимљивим насловом: Курир најтиражнији на Балкану, а у поднаслову додаје да Биљана Србљановић нема дилему који лист је најчитанији у земљи, а и шире. Испод њене фотографије, потпис: Верни читалац Курира

Пошто је цитирао пасус у којем Биљана Србљановић у уметнутој реченици пише да је најтиражнији дневни лист на Балкану, као и још неколико реченица те врсте, Курир закључује:

Њен, како је сама констатовала, „говор” изазвао је бројне коментаре, којима је заједничко било само једно: тачно, Курир јесте најчитанији и најутицајнији дневник у Србији!

Тако је испало да се Биљанин текст Курир у крви, заправо узгред докачио фризера и Легије и клана и српске владе, а да је основни смисао написа похвала тиража овог дневника. Ко прочита коментаре на сајту, видеће да није тако.

Има она причица о Беконовој муви. Седела, елем, мува на искрају руде кола која вуку снажни коњи и викала: Људи, видите колику прашину подижем!
Свака сличност са „Куриром” је намерна.
Слободан Стојићевић
[објављено: 21.12.2006.] Politika

Bred

uh al kako je taj iz kurira opljuvao Srbljanovicku u Scandalu! ... :K To je trebalo procitati...

Darker

I tako... No comment...

Smrda

a,majke ti sta da se kaze?
mislim ovo je tesko i procitati...

pop

Brede, citas li ti nesto drugo osim Kurira i Scandala?  :H
Shalim se malo, ali to uopste nije za zezanje. Kad studenti i ljudi sa iole mozga citaju to djubre, sta reci za one fizikalce na Vuku i ljude sa njima slicnim mentalnim sklopom, koji su na zalost u vecini. Drago mi je da Politika objavi poneki ovakav text, cisto da se skrene paznja na to sta je to sto se ovde najvise cita.

Smrda

mislim da je to citanje ista fora kao i sa BB-om...lakse je ljudima da obrate paznju na takve stvari nego na realnost....

Bred

Pope pvim se ukazao na svoju arogantnost koja se ispoljava i u postovima :)
ne deli i ne potcenjuj ljude. Svako ima prava da cita sta hoce i veruje u ono sto hoce. :wink:

Vampire 666

naravno da svako ima pravo da cita sta hoce, samo sto vrednost procitanog nije ista, a scandal, kurir i slicne stampane baljezgarije prestavljaju dno stampanih medija u srbiji i nije nichija arogancija nazivati ih pravim imenom...


Smrda

slazem se sa bredom,a pro po izbora literature...
ali mislim da ljude gube granicu...tj, ne znam nikoga da ne cita te novine a da se bar malo ne uzivi...
retko na koga ne deluju kad ih se dohvati...

nasty girl

slazem se sa Bredom a svako ima pravo izbora sta ce citati...

ali slazem se sa vampom i popom da sknadal, kurir i sl predstavljaju dno nase stampe....

Bred

svi se svima slazu. :> harmonija :K

pop

Ko ti brani, truj se za svoje pare cim hoces, ja sam za totalnu slobodu u tom pogledu, samo napominjen da je ovo tema '...a nisu novine' upravo o tendencioznom, zlonamernom 'informisanju' od strane nekih medija. Ponovicu da se ista imena vrte oko nekadasnjeg Nacionala i danasnjeg Kurira i Pressa, a to o cemu su oni pisali, bila je tema raznoraznih sudjenja, gde su oni svedocili ko im je davao novac da svakog dana blate neke ljude. Ako neko ima primerke tih 'novina' od pre nekoliko meseci ili od prosle godine (ima i arhiva na netu), neka samo procita textove, pa ce sam zakljuciti sa vremenske distance kakve stvari su objavljene.
Hteo bih samo jos da napravim jasnu razliku izmedju jeftine, estradne zute stampe tipa Scandala i mnogo malicioznijih politickih dnevnika, cija uloga u drustvu i nasim zivotima uopste nije ni malo zanemarljiva.

pop

B92 Insajder  | ponedeljak 20:30
U poslednjoj emisiji Insajder - tema koja je i pre godinu dana izazvala najvi¹e reakcija i kritika. Novinari o novinarima, u¾ivo.
Gosti: novinari Slavi¹a Lekiæ, Neboj¹a Spaiæ i urednik Slobodne Evrope Srðan Kusovac