Jezièke (ne)doumice

Started by Darker, 28-11-2006, 14:05:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Sole

iznova...
2gether or not ? ;-)

shiky

zajedno...zasto bi bilo odvojeno?

Sole

ma, odakle znam!
bolje da pitam...
sigurnije

*

Pitanje za bbasica:
da li se kaze misevi ili misi?

Moja sestra je spremala prijemni za filoloski i nasla je da je ovo drugo ispravno... :hmm

Sole

ma, nije moguce...
znam da je pitanje za bbasic-a, ali meni je ovo skroz nelogicno...
misevi

shiky

Pa i ja bih rekla misevi,ali ko zna,mozda ima neka fora...mozda mi nismo tako nauceni...I bbasic?Ti si na potezu :1 :K

pig_am_am

prvi put u zivotu cujem to misi.
ne mogu da se odviknem od starih pravila (koja su nam usadjivana u osnovnoj) pa ako je to misi nesto po novom ja bojkotujem.bas je ruzno.

Smrda

ja koliko se secam ista je pricakao za jarcevi jarci...na nekoj od strana pre..ima primer..
mislim da su oba pravilna...no...sacekajmo da se javne gosn bbasic..hehe

bbasic

#443
Ispravno je i miševi i miši. Još su neke jednosložne imenice kod kojih ovo baš „bode oči“: groševi i groši, dlanovi i dlani, tragovi i trazi itd. Ima ih još, ali s ostalima je uglavnom lakše pomiriti se: brkovi i brci, vukovi i vuci, znakovi i znaci, krakovi i kraci, zrakovi i zraci, zvukovi i zvuci. Višesložne bolje da ne pominjem. :) (Primera radi, ja radije koristim množinu slučaji, iako je neuporedivo češće slučajevi; oba oblika su ispravna.)

Pig_am_am greši kad kaže da je to „nešto po novom“. Sve ove oblike registrovao je još M. Stevanović u svojoj velikoj gramatici 1964. — a možda je još i neko pre njega, sad mi se ne proverava a mislim da nije toliko bitno. Štaviše, dao ih je uz komentar „manje-više su podjednako obični oblici“. Do danas se, evidentno, situacija promenila kada je reč o običnosti, ali ne i kada je reč o činjenici da su oba oblika ispravna.

Dopuna: Evo, ipak sam pogledao i u Maretićevoj gramatici (1899!), i tamo među imenicama s dvojakom množimo navodi i imenicu miš, i još mnoge koje radije ne bih citirao, da ne dobijem ban zbog provociranja. :wink: Dakle, nikako nije „nešto po novom“. :)

Masha

Ovo sa misevima ili misima me je podsetilo na jedno takmicenje iz srpskog jezika kada sam bila u osnovnoj skoli gde je bilo pitanje da se navedu dva oblika mnozine imenice magare. Da vas vidim  :wink:. Mislim, nije tesko, ali kad vec pominjemo mnozinu...

pig_am_am

magareta i magarci  :K
ako ovo nije,onda nesto skripi ta moja uciteljica

Sole

ja mislim isto kao Pigi.
ne pada mi nista drugo na pamet...
magarici bi bio deminutiv.

igrackica

Ja mislim magarci i magarad, ovo drugo je zbirna imenica, ako uopste moze tako da se kaze.

shiky

ja bih rekla kao i igrackica

Masha

Posto imenica u jednini glasi magare, onda je jedan oblik mnozine magarad. Da je jednina glasila magarac tada bi mnozina bila magarci. Dakle, magarci nije tacan odgovor. Posto su trazili dva oblika, drugi tacan je pomenula Sole, i on glasi magarici . Kad se samo setim koliko su me tada, na tom takmicenju, iznervirali magarici  :K