Jezièke (ne)doumice

Started by Darker, 28-11-2006, 14:05:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 17 Guests are viewing this topic.

Darker

Pa èuli ste za ono: Njima troma ne treba doping, recimo :wink:
Trojici bi bilo u mu¹kom
Trima bi bilo ¾enski rod
A me¹oviti :hmm
Mo¾da TROMA mladim igraèima?

tarantulica

Mo¾da, ali "trome mladih igraèa" se ne sla¾e u rodu, broju i pade¾u...

U svakom sluèaju, konstrukcija reèenice je toliko nesreæna, da se pitam kako je uop¹te nekome palo na pamet da tako ne¹to napi¹e...

I kad bi pisalo "zahvaljujuæi troma mladim igraèima", pre bih pomislila da su tromi nego da ih ima troje...  :wall:

olgica

Mozda su i mislili da su tromi.
Btw, procitala sam temu kao jezicke neudomice.  :116:

Smrda

ja koliko znam,jeste troma mladim igracima..
cist dativ

zoe

Па Смрдили, ја бих пре рекла "тројема"... А оно у тексту у Политици није датив но генитив... У сваком случају, реченицу би требало потпуно преформулисати...

igrackica

Recenica je totalni idiotizam, ne shvatam poentu, zakukuljili su bez potrebe, ja sam je 20 puta procitala i ne zvuci mi pa to ti je. Moze da bude pravilno do sutra nikada je ne bih tako rekla!
Gde nam ja bbasic, ako kaze da je ovo stilski ispravno  :wall: :wall: :wall:

Masha

#561
Evo kako ja to vidim  :wink: i mislim da sam u pravu  :wink:, a ako nisam, dragi nas lektor ce me vec ispraviti. Dakle, kada se u drustvu nalaze 3 muskarca ova recenica bi trebala da glasi - Njima trojici ne treba doping, a mogao je da kaze i - Njima trima ne treba doping. Ako su 3 devojke u drustvu, ova recenica bi glasila - Njima trima ne treba doping. Ako bi drustvo bilo mesivito, i devojke i muskarci, glasila bi - Njima troma ne treba doping jer su u drustvu njih troje. Jednostavno receno: nominativ - njih trojica, dativ - njima trojici; nominativ - njih tri, dativ - njima trima; nominativ - njih troje, dativ - njima troma. Ovako napisane recenice su gramaticki pravilne jer imamo licnu zamenicu oni u dativu i brojnu imenicu trojica u dativu, broj tri u dativu i zbrni broj troje u dativu.

tarantulica

QuoteNije neskromno reæi da je Srbija postala teniska velesila zahvaljujuæi trome mladih igraèa koji, tek ¹to su postali punoletni, ru¹e sve pred sobom...

Ok, trome je koji pade¾?
Mladih igraèa je?

Ne sla¾e se u pade¾u, za poèetak...

A o konstrukciji reèenice ne smem da sudim... :nonono:

Girl

Ovo 'trome' je od 'troje' , dativ, a mladih igraca - genitiv mnozine.

Masha

#564
Hvala ti tarantulice sto si citirala ovaj deo jer sam se ja fokusirala na Darkerov post i doping  :K. Mladih igraca je genitiv mnozine, a trome ne postoji kao padezni oblik. U ovoj recenici koju je tarantulica citirala, boldovano nije ispravno. Ako bi smo rekli - Tri igraca koji ce nas predstavljati... Zahvaljujuci trima mladim igracima itd. Ako kazemo - Troje igraca koji ce nas predstavljati ... Zahvaljujuci troma mladim igracima itd.
Ako je nominativ tri igraca, dativ je trima igracima; ako je nominativ troje igraca, dativ je troma igracima jer tri je osnovni broj i po padezima se menja drugacije od zbirnog broja troje.

tarantulica

Masho  :cvet za trud!  :happy:

Lektor u Politici nije zadu¾en za sportsku rubliku (to je rekao kao opravdanje za gre¹ke koje se tamo pojavljuju), pa je ona nepresu¹ni izvor grubih jezièkih gre¹aka.

Masha

Iskreno, mislim da novinari ne smeju sebi da dozvole da upotrebe nepravilan padezni oblik, konkretno u ovom slucaju, mladih igraca. Ali, ko je sve danas novinar i ne cudi me. Cast izuzecima!

Darker

Aman, ako ste zavr¹ili sa tim, ja sam to isto rekao nekih 10 postova iznad :plez

Masha

Ali, nisi ovako lepo objasnio  :plez

bbasic

Quote from: Masha on 25-08-2007, 20:23:29Ako je nominativ tri igraca, dativ je trima igracima; ako je nominativ troje igraca, dativ je troma igracima jer tri je osnovni broj i po padezima se menja drugacije od zbirnog broja troje.

Imenica koja stoji uz osnovni broj menja se kroz padeže, ali imenica koja stoji uz zbirni broj ostaje u genitivu množine (samo se broj menja):

* Treba da zahvalimo trojici mladih igrača (ne *trojici mladim igračima);

pa tako i:

* Treba da zahvalimo troma mladih igrača.

Rekao bih da je, na kraju krajeva, u pitanju samo slovna greška (e umesto a).