Lepota kao mamac

Started by Darker, 30-11-2006, 12:20:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Darker

    
Сексуално злостављање узима све више маха у Црној Гори
Лепота као мамац
Више од 80 одсто анкетираних жена сматра да их закон не штити од сексуалног узнемиравања на послу


ПОДГОРИЦА – Бити лепа, привлачна и атрактивна жена и није нека предност у Црној Гори, већ углавном терет на послу, у школи, на јавним местима... Да је заиста тако показују и последња истраживања Црногорског женског лобија (ЦЖЛ), према којем више од 80 одсто анкетираних жена сматра да закон у Црној Гори не штити жене од сексуалног узнемиравања на послу и у школи.
Поред овога, кажу у ЦЖЛ-у, у Црној Гори је до сада процесуиран само један случај сексуалног злостављања наставника над ученицом, иако је та организација само у овој години добила 73 дојаве, по којима се 17 случајева злостављања догодило у основним и средњим школама, 14 на факултетима, а 54 у предузећима.

Ова организација је протеклог лета, по принципу случајног узорка, спровела анкету „Како надређеном рећи не”, која је обухватила 500 жена различите старосне структуре у Подгорици, Бару, Цетињу и Колашину. Анкета је показала и да се готово све жртве поверавају пријатељицама, док се само један одсто обратило полицији, и то углавном познаницима који раде у тој служби.

Координатор ЦЖЛ-а Аида Петровић казала је да више од половине испитаница, иако је анкета анонимна, није желела да одговори на питање да ли је надређени покушао да их принуди на сексуални однос, што указује на то да се боје да ће изгубити посао или да ће трпети последице на факултету или у школи.

– Код готово половине жена сексуално узнемиравање од надређеног изазива страх, стид и ћутање о проблему, што образлажу економском зависношћу, одбацивањем средине, забринутошћу за брак, везу, радно место или оцену, као и недостатком подршке и разумевања – рекла је Аида Перовић.

Члан ове организације Драгица Радошевић истакла је да сексуално узнемиравање на послу или у школи не подразумева само сексуални чин под присилом, него да обухвата широк спектар делатности које крше женска људска права по критеријумима телесног, психичког, радног, менталног и сексуалног интегритета.

– То су, на пример, погледи ван пословног контекста, вербалне сексуалне инсинуације, позиви на кафу или ручак и телефонирање после радног времена или наставе, нежељене СМС поруке, уцењивање бољим положајем или већом оценом, ограничавање кретања и сви облици навођења на сексуални чин – казала је она.

У ЦЖЛ-у истичу да је Црна Гора једина земља у региону која још није усвојила Закон о равноправности полова, а однос околине према насиљу над женама на послу је игнорантски.

Правница у тој организацији Мирјана Влаховић казала је на конференцији за новинаре да је у Црној Гори насиље над женама „врх леденог брега, и директна последица генерално дискриминаторског односа према женском полу који се манифестује у свим старосним структурама”.

Новица Ђурић
[објављено: 29.11.2006.] Politka

hulio_salinas

vidi sad ovo!!!

juce se ocepili (odcepili, otcepili... stvarno ne znam), a danas hoce normalnu drzavu... e pa ne moze.... moracete jos da gulite i da silujete....  :K

Darker

Quote– То су, на пример, погледи ван пословног контекста, вербалне сексуалне инсинуације, позиви на кафу или ручак и телефонирање после радног времена или наставе
Da li je za vas ¹aljivi sexualni razgovor+ poziv na kafu van radnog vremena, sexulano zlostavljanje?
Po tome, postoje osnove za jedno 50-ak tu¾bi protiv mene (kao u onoj epizodi South Parka, kada Kartmen ka¾e nekom klincu da mu poli¾e ****, a ovaj ga tu¾i za sexualno zlostavljanje  :K :K)

Dukica

Hehe,neka,neka.... :> :> :> i treba...