Ginekolo¹ki pregled

Started by AquArius, 01-12-2006, 12:17:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

Ginekolo¹ki pregled

Kada je pravo vreme otiæi kod ginekologa?


Mnoge devojke interesuje kada je pravo vreme da odu na prvi pregled kod ginekologa.

Poseta ginekologu jednom godi¹nje predstavlja jedan od naèina brige za svoje zdravlje, pogotovo ako si seksualno aktivna. Redovne kontrole poma¾u da se oèuva reproduktivno zdravlje.
Odluka o prvom odlasku kod ginekologa je tvoja privatna stvar. Postoji nekoliko situacija koje nala¾u da bi trebalo da ode¹ kod ginekologa. To su:

Ako si napunila 16 godina, a jo¹ nisi dobila prvu menstruaciju
Ako si napunila 18 godina, a jo¹ nikada nisi bila kod ginekologa
Ako si postala seksualno aktivna
Ako si postala seksualno aktivna, a izostala ti je menstruacija
Ako ti menstruacija traje du¾e od devet dana
Ako ima¹ bolne grèeve u donjem delu stomaka koji ne prolaze
Ako ima¹ obilan sekret iz vagine
Ako ti se pojavio svrab u predelu genitalija
Ako razmi¹lja¹ o tome da poène¹ da koristi¹ antibebi pilule ili neko drugo kontraceptivno sredstvo

Jo¹ jedan razlog da poseti¹ ginekologa je da se testira¹ na seksualno prenosive infekcije i da sazna¹ kako da se za¹titi¹ od njih.

Prvi pregled nije ugodan, delimièno zbog stida i prepla¹enosti koje devojka oseæa, ali nije ni bolan. Ovaj tekst je neka vrsta vodièa kroz ovaj dogaðaj, koji te upoznaje sa svim onim ¹ta treba da oèekuje¹ tokom posete. Nadamo se da æe ti uz njega biti lak¹e tokom prvog pregleda, da æe¹ biti spremnija i sigurnija u sebe.

Takoðe, ovaj tekst mo¾e da slu¾i i kao podsetnik za devojke koje du¾e vreme nisu odlazile kod ginekologa.

Da li su bolji mu¹karci ili ¾ene ginekolozi?


Potpuno je svejedno, va¾no je da je lekar dovoljno struèan i iskusan u svom poslu. Ali, devojkama je ponekad lak¹e da razgovaraju sa ¾enom i manje im je neprijatno da se skinu pred ¾enskim ginekologom.

Kako se treba pripremiti za pregled?


Kada zakazuje¹ pregled, vodi raèuna da to ne bude u periodu kada ima¹ menstruaciju. To nije najpovoljniji period da se obavi vaginalni pregled.
PRE ODLASKA… Nemoj da ima¹ seksualne odnose 24 èasa pre pregleda.
Kada se tu¹ira¹, koristi samo blagi sapun i vodu. Neki puderi i kreme koje koristi¹ u predelu genitalija mogu da utièu na rezultate testova koji æe se uraditi.
Obuci udobnu odeæu koju brzo i lako mo¾e¹ da skine¹ sa sebe i ponovo obuèe¹. Neke devojke odluèe da za pregled obuku suknju, jer kad skine¹ gaæice prijatnije æe¹ se oseæati u suknji. Meðutim, ni pantalone nisu zabranjene i nemoj da te to optereæuje.

Ako oseæa¹ nervozu, mo¾da bi ti bilo lak¹e kada bi ako povede¹ drugaricu kao podr¹ku.

Dolazak u zdravstvenu ustanovu i susret sa ginekologom

Kada doðe¹ u zdravstvenu ustanovu, predaje¹ svoju overenu zdravstvenu knji¾icu na ¹alter, medicinska sestra je uzima i otvara tvoj zdravstveni karton u kojem æe, prilikom svake tvoje posete ginekologu, biti upisane sve informacije o tebi i rezultatima ginekolo¹kog pregleda. Posle toga æe¹ u èekaonici saèekati svoj red za pregled kod ginekologa. Kada te prozovu, uæi æe¹ u ordinaciju.

Ginekolog æe prvo uzeti tvoje podatke. To su standardna pitanja: ime i prezime, koliko ima¹ godina, kao i zbog kakvih tegoba ili razloga dolazi¹ na pregled. Nakon toga postaviæe ti pitanja o tvojoj i porodiènoj medicinskoj istoriji, kao i o tvom menstrualnom ciklusu. Najbolje bi bilo da pre dolaska pripremi¹ odgovore na njih, kako bi bila spremna i time olak¹ala tu proceduru:

- Da li si imala nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema u pro¹losti (deèije bolesti, eventualne operacije, uroðene bolesti…) i da li si alergièna na ne¹to
- Da li postoje zdravstevni problemi u bli¾oj porodici (rak, ¹eæerna bolest, bolesti srca, visok pritisak, psihijatrijske bolesti..)
- Koje lekove i u kojim dozama trenutno koristi¹ (ako koristi¹).
- Kada si dobila prvu menstruaciju (ako si je dobila).
- Kada je bio taèan datum poslednje menstruacije.
- Koliko dana ti traju menstruacije.
- Da li su redovne i na koliko dana se javljaju.
- Da li su obilne.
- Da li su bolne.

Neka od pitanja koja æe ti ginekolog postaviti

Pre samog pregleda, ginekolog mo¾e da ti postavi niz liènih pitanja o tvojim ljubavnim vezama, seksualnom iskustvu i naèinu ishrane. Ovo su mo¾da pitanja zbog kojih æe ti biti malo neprijatno, ali budi sigurna i imaj poverenja u svog ginekologa da æe informacija koju pru¾i¹ ostati strogo meðu vama. Ginekologu je ova informacija va¾na da bi pravilno procenio tvoje zdravstveno stanje.

Neka od pitanja koje ginekolog mo¾e da ti postavi:


- Da li ima¹ neobièna probadanja, grèeve, bolove ili peckanje u genitalnoj oblasti.
- Da li tokom seksualnog odnosa oseæa¹ nelagodnost ili bolove.
- Da li si nekad imala neku seksualno prenosivu infekciju.
- Da se nekad rizièno pona¹a¹ (na primer koristi¹ droge)
- Tvoje iskustvo sa fizièkim treninzima, pu¹enjem, dijetama i kori¹æenjem alkohola.
- Da li ima¹ jednog ili vi¹e seksualnih partnera.

Pitanja koja ti mo¾e¹ da postavi¹ svom ginekologu

Nemoj da se pla¹i¹ da postavi¹ neko pitanje svom ginekologu. Imaj na umu da je ginekolog tu da odgovori na sva tvoja pitanja i da ti objasni sve ¹to te interesuje.

Pre posete, zapi¹i na papir svoja pitanja, jer, kada poène pregled, mo¾da æe¹ zbog nervoze neke stvari zaboraviti.

Evo primera nekih od pitanja:

- Kako mogu da se za¹titim od seksualno prenosivih infekcija?
- Da li je vaginalni sekret normalna pojava?
- Da li je normalno da su mi grudi nekada osetljivije ili da pri dodiru oseæam grudvice ili iizboèine?
- ©ta mogu da uradim da se oslobodim jakih grèeva tokom menstruacije?
- Da li je vaginalni pregled bolan?
- Koji su najbolji naèini kontracepcije?
- Kako se obavljaju testovi na seksualno prenosive infekcije?
- Da li je potrebno da uradim test na HIV? Kako se on radi?

Fizièki pregled


Fizièki pregled obuhvata merenje te¾ine, visine i krvnog pritiska. Ginekolog mo¾e takoðe i da poslu¹a tvoja pluæa i srce.

Pregled grudi


Pregled grudi je veoma va¾an zato ¹to je to naèin na koji se jednostavno otkriva rak grudi ili neka druga promena u grudima.

Tvoj ginekolog æe ti pa¾ljivo rukama pregledati grudi, lagano pritiskajuæi deo po deo kru¾nim pokretima, obraæajuæi pa¾nju na to da li postoje neke izboèine ili grudvice. Pritisnuæe bradavice da proveri da li se iz njih luèi neki sekret. Obratiæe takoðe pa¾nju i na velièinu i oblik grudi.

Ginekolo¹ki pregled


®ene i devojke koje su seksualno aktivne bi trebalo bar jednom godi¹nje da odu kod ginekologa na pregled. Redovni ginekolo¹ki pregledi su veoma va¾ni jer se tako na vreme mogu primetiti i najmanje promene koje ukazuju na bolest reproduktivnog sistema, a samim tim se mogu brzo i uspe¹no leèiti.

Ginekolo¹ki pregled se sastoji iz pregleda spoljnih genitalija i vaginalnog pregleda. Vaginalni pregled se sastoji iz pregleda spekulumom i bimanuelnog pregleda.

Prilikom vaginalnog pregleda ginekolog æe uzeti uzorke za razne testove kao ¹to su Papanikolau test ili pregled sekreta.

Ove metode su neophodne kako bi ginekolog mogao da pregleda tvoje spolja¹nje i unutra¹nje genitalne organe.

Pregled spolja¹njih genitalija

Ginekolo¹ka stolica
Da bi obavio ovaj pregled, ginekolog æe te zamoliti da legne¹ na ginekolo¹ki sto sa nogama podignutim na podupiraèe. Pre toga æe¹ skinuti donji deo odeæe i gaæice.

Ginekolog æe zatim pogledati spolja¹ni otvor vagine, male i velike usne, klitoris, kako bi istra¾io da li postoji crvenilo, iritacija, sekret, ciste, ili neka druga neobièna promena.

Vaginalni pregled


Spekulum
a) Pregled sa spekulumom

Neposredno pre ovog pregleda ginekolog æe te zamoliti da se potpuno opusti¹. Tokom ovog pregleda ginekolog koristi instrument koji se zove spekulum (oblika paèijeg kljuna), a napravljen je od metala ili plastike. Spekulum slu¾i da se njim odmaknu zidovi vagine jedan od drugoga, ¹to mu omoguæuje da vidi unutra¹njost vagine i grliæ materice i da uzme razlièite uzorke za testove. Stavljanje spekuluma nije bolno i tom prilikom mo¾e¹ osetiti malu neprijatnost ili osetiti hladnoæu ako je spekulum od metala. ©to si opu¹tenija, to je manje neprijatno. Drvenim ¹tapiæem na èijem se jednom kraju nalazi komadiæ vate ginekolog æe uzeti uzorak za Papanikolau test. Ovaj uzorak se odnosi u laboratoriju na analizu.

b) Papanikolau test

Papanikolau test se obièno obavlja jednom godi¹nje tokom redovnog ginekolo¹kog pregleda. Imaj u vidu da ovaj test ne mo¾e da se radi u periodu menstruacije.

Papanikolau test slu¾i da se otkriju prekancerozne i kancerozne promene na grliæu materice, odnosno da se pronaðu eventualno promenjene æelije

Papanikolau test je relativno jednostavna metoda i traje samo nekoliko minuta.

c) Bimanuelni pregled

Bimanualni pregled slu¾i da proveri stanje i polo¾aj tvojih jajnika, jajovoda i materice.

Ginekolog æe pa¾ljivo uæi sa jednim ili dva prsta u tvoju vaginu, a drugom rukom æe spolja pritiskati tvoj stomak. Time æe moæi da oseti tvoje unutra¹nje organe (matericu, jajnike i jajovod). To ne bi trebalo da boli, ali mo¾da æe¹ imati neprijatan oseæaj. Ako te negde zaboli, nemoj stiskati zube nego reci, jer taj podatak je ginekologu veoma va¾an.

Posle pregleda


Posle pregleda, moæi èe¹ opet da poprièa¹ sa svojim ginekologom i da pita¹ sve ¹to te zanima. Raspitaj se kada æe rezultati biti gotovi i gde i kako mo¾e¹ da ih preuzme¹.


Tekst preuzet sa www.jazas.org.yu

Dukica

Ma to je ,bre,osnovna kultura!
Svaka zena,devojka,baba ili sta drugo,mora da se pregleda,bar jednom u sest meseci!
Ja bar tako mislim..i toliko to treba normalno prihvatiti da , bukvalno treba da postane deo kulture i vaspitanja.

Ja licno sam nekoliko zadnjih dana provela u studentskoj,kod gine,al mi se zivot smucio od cekanja  :box. Iz doma zdravlja su me prebacili tu.

Ja sam definitivno odlucila da od sad,dok je sve u redu,idem jednom u 6 meseci na ultra zvuk,kod privatnog ginekologa,jer nije extra skup,a radi se mnogo boljom metodom-vaginalnom sondom (2500din),bez nalivanja vodom i mucenja,a mnogo je tacniji i bolje se vidi.

Imam drugaricu,koja sa svojih 25 god, jos uvek ima prbl da ode kod ginekologa..to je necuveno....kao blam....


Smrda

ja se lsazem sa tobom...
a i ja znam devojke koje imaju d3 pa na vise...i nikad cule za pregled...toliko o svesti naroda...

Alnus Glutinosa

a imate li trip oko toga da li je doca musko ili zensko...  :`?
ja ne...

Dukica

Sad kad sam presla u studentsku ima 5 zena i 1 muskarac. Htela sam kod njega samo zato sto se devojke tripuju oko toga da li je ginekolog musko ili zensko ,i naravno kod njega je najmanja guzva. Al tad kad sam dosla ,on je bio u popodnevnoj smeni,pa rekoh ajd da izaberem onu koja sad radi.I zeznem se ko niko i odem kod nacelnice,koja ubedljivo najvise posla ima i uvek je guzva.Bedak....

Inace,sam cula da su muskarci lekari,mnogo bolji dijagnosticari...Vrlo su konkretni..

Sve u svemu,isla bih kod muskog,bez problema.. :K :K

Ima jedan na Zvedari u KBCu,jedan od najboljih ginekologa ,nasih...Kazu da je Lud'lo....sestra mi je bila kod njega... :Bog

lijepa bosanka

Meni je to bas neprijatan pregled,ali mora se....To je za moje dobro!!!

Alnus Glutinosa

ja nikad nisam ni bila kod zenskog...nesto mi ovo realnije...  :>

besno pile

ma,totalno je nebitno da li je to muskarac ili zena......
ne tripujem se uopste oko toga...

Smrda

ni ja nemam trip ...te vrste...
mada moram reci da sam sa muskima imala bolje iskustvo,statisticki gledano...

Dukica

Pa to ti pricam...Muski su bolji,ponekad... :K
Neprijatno ili ne,mora se!!!! To je kao stomatoloski pregled-bolje prevencija i higijena nego,da te buse i vade zivce i zube!! :] :]

Ajvi

#10
Ja licno imam fino iskustvo, samo jednog muskog ginekologa, od koga mi nije bio ni najmanji zent.. U stvari se ispostavilo da je on najbolji ginekolog ikad!!! To je potvrdilo i mnogo mojih drugarica..
S' druge strane ja sam skroz ogorncena na ove "nesposobnjakovice" u studentskoj! Kad god da dodjete, iz bilo kog razloga, uvek od vas naprave pacijenta, uvek "vide" (bez antibiograma, ovako ofrljom metodom) da postoji "problem", i obavezno vam daju vaginalete!!! Bez toga ne moze!! Kao da su to neki slatkisi, a ne ozbiljne stvari.. Mnoge su mi se drugarice zalile!!! Na kraju sam shvatila da izuzetak nije bila doktorka kod koje sam ja bila, vec da ih ima jos takvih.. Poludela sam..  :F
Salju vas na privatnu kliniku gde one rade, maltretiraju vas, ubedjuju da imate vise partnera, iako vi sami najbolje znate da to nije tako, cekate satima, da bi vas na kraju pregledala na brzinu, nesto vam odbrusila, u stilu, "ma nemas pojma, mala, bezi napolje iz ordinacije", uzasno su grube pri pregledima >:D (pretpostavljam namerno, al' ne preterujem, znam da je ovaj moj ginekolog dusica)...  .grins. .grins. .grins.
Javite se molim vas sa jos nekim neprijatnim iskustvom, ne vazno da li je vase licno ili necije tudje.. Ja sam skroz misljenja da nesto treba da se uradi po tom pitanju.. Moze i neka ideja, sta bi bilo najzgodnije preduzeti, i osujetiti takvo ponasanje ubuduce!!!  :twisted:

Masha

 Ja sam, takodje, o ginekolozima i njihovom principu rada na poliklinici cula sve same pokude. Licno nisam imala neprijatnosti jer i ne idem kod njih  :wink:.

Maslacak

Ja sam isla na polikliniku, bas nedavno... uzas jedan.
Cekanje i sama (ne)organizacija je ono sto je definitivno najubitacnije.
Ali ipak, ja ne bih toliko kudila po tim doktorima. Bila sam i kod boljeg ginekologa, ali ta zena je radila u Institutu za majku i dete, gde se uslovi za rad, plate, i broj pacijenata ne mogu ni porediti. Poliklinika je jedna rupcaga. Ova zena zaista nije previse ljubazna, obicno je smorena (osim poslednji put kad je bila super raspolozena :>) ali daleko od toga da je drska...nikad mi nije nesto odbrusila. I kad mi je trebalo, pokazala se zaista ok. A ne verujem da su namerno grubi pri pregledima...to je je malo prestrogo. Da pregled ne bi bio "grub" devojci, doktor mora biti jaako pazljiv, a oni na poliklinici su jednostavno manje pazljivi...jer nemaju ni vremena, ni snage, ni motivacije za to... Ali meni ni ta "grubost" ne smeta...jer nije neka velika grubost...
Ako mene pitate, tamo su najgore i najneljubaznije zapravo sestre. :K :K

A ne treba se zaliti na doktore, vec na zdravstvo (tj. vise instance) koje tim doktorima ne daje ni najmanju motivaciju da ne mrze i sebe i te studentkinje kad dolaze na posao...

U svakom slucaju, zato su tu privatni ginekolozi :> Samo mislim da isto tako nije ni svaki privatnik dobar...to jest, svi odreda su ljubazni (previse za mene, mrzim ulizivanje), ali nisu svi jednako strucni... tako da se treba raspitati, a ne samo otici kod prvog...

AquArius

Quote from: Maslacak on 02-02-2007, 00:36:07
U svakom slucaju, zato su tu privatni ginekolozi :> Samo mislim da isto tako nije ni svaki privatnik dobar...to jest, svi odreda su ljubazni (previse za mene, mrzim ulizivanje), ali nisu svi jednako strucni... tako da se treba raspitati, a ne samo otici kod prvog...

Skroz se slazem.
Privatni ginekolog - po principu - skuplji je i bolji, ne mora biti i bolje resenje.
Naprotiv!