Za¹to je bolje biti ¾ena, a za¹to mu¹karac?

Started by Ksenija, 23-07-2006, 20:54:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Darker

Откривамо формулу успешних жена: Зорица Томић
Пољубац без маске
Младићи мисле да девојке очекују да они буду милијардери, а оне су уплашене, јер верују да ти исти мушкарци желе само спонзоруше

(фото Н. Бабић)

Културолог и комуниколог, др Зорица Томић, професор на Филолошком факултету и Факултету за културу и медије Мегатренд универзитета, успешно се, као предавач, теоретичар и колумниста бави актуелним феноменима из области културе. Аутор је књига: „Мушки свет”, „Комуникологија”, „Комуникација и јавност”… У новој књизи: „Пољубац у доба кулирања” (Народна књига), између осталог, бави се и проблемом интиме. Вођена тезом да је интима потпуно повучена из оптицаја, те да владајућа равнодушност и свеприсутно „кулирање” угрожавају наше међусобне контакте.

ИНТЕРВЈУ

• До којих сте сазнања дошли радећи на новој књизи?

– У малом истраживању које сам радила показало се да су контакти све слабији: моји студенти су рекли да се нису пољубили са партнером најмање годину дана. То је забрињавајући податак. Савремена медијска култура не охрабрује блискост, већ, напротив, дистанцу, а пољубац је парадигма за блиски сусрет, кога у стварности има све мање. У оквиру нових комуникативних образаца успостављен је систем вредности (обележен једном једином ствари, а то је интерес) у коме се мењају категорије љубави, пријатељства, породичних веза…

• Шта видите као основни проблем у мушко-женској комуникацији?

– Из непрекидне игре знакова, укључивања и искључивања у симболички код проистиче потхрањивање неописивих предрасуда које мушкарци и жене гаје једни према другима. Млади момци мисле да све девојке очекују да они буду пијани милијардери, да имају бесне аутомобиле и да их воде на викенде и скупе вечере. А оне су уплашене, јер мисле да ти мушкарци желе само спонзоруше, а оне то нису. Тако имамо два подељена универзума који желе комуникацију, али зазиру један од другог. То је озбиљна блокада. У овом процесу учествује и технологија: људи проводе сате четујући са непознатима, шаљу СМС поруке, телефонирају, што је лакше и безбедније него да се са неким виде лицем у лице.

Такође, постоји идеологија „сингла”, која се преко медија промовише као модус вивенди. Нема идеје о дељењу, тако да смо у фази новог персонализма, који у изворном смислу речи претпоставља „персону”, односно маску праве личности. Идеја о имиџу, коју промовишу медији, непрекидно нас тера да се представљамо као нешто што можда и нисмо, односно да играмо неку врсту друштвених улога. То све доводи у исту врсту збуњености и мушкарце и жене.

Ту је важан и феномен савршеног тела, који је постао нека врста обавезе за све који хоће да остану у процесу друштвене размене. Савремена култура вас непрекидно тера да се доведете у ред да бисте могли да се изложите погледима других. Морате да покажете да сте инвестирали у себе. Порука је: ништа природно није у моди. Моја теза је да су надуване усне, којима прибегавају многе жене навучене на медијску причу да су оне знак већег сексепила, најдиректнији сигнал одсуства комуникације. Зашто? У питању је парадокс: уста на којима се интервенисало нису уста која разговарају, једу, пију, пуше или се љубе, већ представљају само амблем на лицу. Дакле, дисфункционална су. Такође, надоградња косе не служи томе да је неко мрси, већ да је само гледа. Она употпуњује једну слику, ствара имиџ. Али нема контакта. Дакле, управо пренаглашавањем еротских квалитета жене она постаје еротски дисфункционална. А нова истраживања показују да прави сексепил није споља, него у глави, да је мозак највећа ерогена зона, и код жена и код мушкараца.

• Шта се догодило са емоцијама?

– Моје студенткиње су, као и ја, одгајане на фантазмима које промовишу бајке, међу којима је и традиционална подела на мушке и женске задатке. Жена је та која чека да се појави принц на белом коњу. Дакле, иницијатива је на страни мушкарца. А данас се то одједном не догађа. Сви они желе емоције и високо фаворизују романтични концепт љубави, али околности им не иду наруку.

• Која је разлика у медијском третману који добијају жене и мушкарци?

– Најважнија је та што се сфера приватности директно везује за жену: ако жену раскринкавате у односу на њен љубавни живот, то има потпуно другачију конотацију него када мушкарцу радите то исто. Он постаје „велики љубавник”, за разлику од ње, која стално мора да одржава фантазам о чедности, да би била „интактна” у медијској арени. Има ту много ствари које су у основи мизогиничне. Ма чиме се бавила, жена увек мора да буде дотерана, да добро изгледа, да прикрива боре да не би била проглашавана бабом... Сада се и од тенисерки захтева да буду лепотице, а не само добре тенисерке. Реч је о некаквом колапсу између естетичких категорија и вредносног система који доноси нова култура. А она је драматична у поништавању свих координата са којима смо одрастали и опасно се њима поиграва. Данас нема ниједне категорије на коју можете да се ослоните, сем оне коју медији промовишу као ствар тренда.

• Како овде стоји ствар са женском еманципацијом?
– Упркос појединачним еманципованим наступима, Србија је обележена бауком феминизма, од кога чак више зазиру жене него мушкарци. У медијима многе жене изјављују: ја нисам феминисткиња, али... Јер када вас стигматизују као феминисткињу, пишите пропало, будући да је феминизам везан за категорије које делују неженствено и непопуларно. С друге стране, многе жене одгајане на традиционалним обрасцима најжешћи су критичари других жена и женске еманципације. Проблем је што људи не знају шта значи феминизам. То је у основи политички, филозофски, социолошки покрет, који се залаже, не за доминацију жена и за нове Амазонке, већ за идеју равноправности.
Игор Видовић
[објављено: 29.12.2006.] Politika

cvjetic

...bolje je biti muskarac,vi ste manje emotivni...i ne placete toliko... a005

stef

Mozda ne placemo, ali da smo manje emotivni...? Samo postoji taj koncept da ne treba muskarac da pokaze svoje emocije, pa cak i da ih ne priznaje ni sebi.

Wolf

manje emotivni, nemamo mesecni ciklus (samim tim smo i manje nervozni), ceste glavobolje, ne poradjamo se...

stef

Cuti ti, tebe glava boli svaki put kada pijes samnom...(a to bilo skoro svaki dan)...

Al-Jasmina

sve ima svoje dobre i lose strane,
a meni je i ovako lepo :happy:

Wolf

Pa da, ali stvarno vam nije lako...Skidam kapu za sve muke kroz koje prolazite u zivotu :Bog

cvjetic

ne mislim ja da su to neke muke...svako prihvati ono sto mu je genetikom dano...i ponasa se u skladu sa osnovnim principima...svaka zena zna da je cekaju ti dani u mjesecu...a ako je ne cekaju,onda ona ceka...pa se posle devet mjeseci osjeca kao nikad u zivotu...majcinstvo je tako jak osjecaj,mislim da vi vise propustate tom nemogucnoscu nego sto dobijate...

Wolf

Sve je to lepo, ali treba izgurati tih 9 meseci. Naravno, taj osecaj se ne moze uporediti ni sa cim na svetu...
Ipak, mislim da ne bi voleo da sam zensko.

cvjetic

ne bih ni ja voljela da sam musko...vidis kako se slazemo... :K :K :K :wink:

Al-Jasmina

Quote from: Wolf on 18-01-2007, 00:54:26
Sve je to lepo, ali treba izgurati tih 9 meseci. Naravno, taj osecaj se ne moze uporediti ni sa cim na svetu...
Ipak, mislim da ne bi voleo da sam zensko.

Tih 9 meseci nisu nisu ni¹ta,
prva tri meseca stomaka gotovo i nema...
i svi ti ugadjaju
ljudi rado ustaju u prevozu,
dede na pijaci daju popust uz namigivanje  :happy:

Onih 20, 30, 40 godina nakon tih 9 meseci su zastra¹ujuæi!
:lol:

Roben

Bolje je biti muskarac bar na nasem faksu.Budes fin sa koleginicama one se polome oko tebe itd.
Plus imamo veci izbor nego devojke. Nadam se da necu dobiti  :F od koleginica zbog ovoga

Maslacak

stef

Strucnjaci sa Cikaskog univerziteta ustanovili su kako su muskarci skloniji da srecu partnera stave ispred svoje.Do ovog saznanja doslo se prilikom istrazivanja altruistickih tendencija kod pripadnika oba pola u kome je ucestvovalo 1300 osoba.Istrazivanje je pokazalo da su zene na skoro svim drugim zivotnim planovima veci altruisti, da su saosecajnije i pokazuju vise razumevanja.
Izvor "Men's Health" avgust 2006.

cvjetic

Quote from: stef on 22-01-2007, 13:32:35
Strucnjaci sa Cikaskog univerziteta ustanovili su kako su muskarci skloniji da srecu partnera stave ispred svoje.Do ovog saznanja doslo se prilikom istrazivanja altruistickih tendencija kod pripadnika oba pola u kome je ucestvovalo 1300 osoba.Istrazivanje je pokazalo da su zene na skoro svim drugim zivotnim planovima veci altruisti, da su saosecajnije i pokazuju vise razumevanja.
Izvor "Men's Health" avgust 2006.
ne vjerujem ja bas u ovo.sve to zavisi od osobe do osobe,i situacije.zene generalno vise stavljaju sebe ispred partnera,ali muskarac koji je zaljubljen i voli je gori od svake zene.ne kazem da su zene uvijek takve,ima i skotova svakakvih,ali ima i muskaraca.muskarci se generalno manje  zaljubljuju,a samim tim su zene vise ugrozene sto se toga tice.ali opet kazem,sve zavisi od situacije i osjecanja.ne moze se bas generalizovati.