Novinarka uspela da nabavi 20 la¾nih paso¹a EU

Started by nasty girl, 06-12-2006, 18:11:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

nasty girl

Novinarka uspela da nabavi 20 la¾nih paso¹a EU

Uprkos svim merama bezbednosti i uverenju da je te¹ko domoæi se la¾nog paso¹a neke zemlje Evropske unije, u stvarnosti je drugaèije. Novinarka BBC-ja Sahida Tulaganova uspela je da kupi èak 20 paso¹a - sve iz razlièitih zemalja EU - i uðe u Britaniju dva puta.

Tulaganova je u Poljskoj kupila ukradene poljske i litvanske paso¹e i dobila savet kako da najlak¹e uðe u Britaniju. Dakle, ne preko aerodroma Hitrou, veæ preko druga dva manja londonska aerodroma - Lutona i Stansteda, ili jo¹ bolje autobusom.

Tulaganova obja¹njava da je u Poljskoj vrlo lako nabaviti la¾ni paso¹, dok je u nekim drugim zemljama bilo te¾e, ali izvodljivo.

"U Maðarskoj je bilo malo te¾e, ali sam nai¹la na neke Arape, koji su, kad su èuli da sam muslimanka, hteli da mi pomognu. Bile su mi potrebne tri nedelje da u Maðarskoj dobijem slovaèki paso¹. U Grèkoj je bilo dosta te¹ko, jer sam morala da se pretvaram da sam Iranka, a nemaèki paso¹ sam dobila za tri dana", ka¾e ova novinarka.

Prema njenim reèima, tri paso¹a su bila naruèena, uzela je tuði identitet. "Neko u Letoniji je aplicirao za paso¹ sa mojom slikom i dobila sam fantastièan dokument s kojim mo¾ete da idete bilo gde. Veæina drugih paso¹a je ukradena, moja slika je samo ubaèena, ali su takoðe dobrog kvaliteta. Ljudi koji ih faslifikuju su pravi profesionalci".

Iako Bugarska va¾i za Meku falsifikatora, Tulaganova je tamo do¾ivela najneprijatniji trenutak cele avanture.

"Upoznala sam Albanca koji je izbegao iz Crne Gore zbog nekih problema sa drogom. Obeæao je da æe mi nabaviti pet razlièitih paso¹a, po ceni od 3.000 evra. Dogovorili smo i datum, ali tada je poèeo da 'vrda', pro¹le su èetiri nedelje".

"Konaèno smo dogovorili sastanak, oko ponoæi, u zabaèenom delu Sofije. Dao mi je dobro upakovan paketiæ, upozoravajuæi me da ga ne otvaram, jer navodno nije bezbedno. Ja sam to ipak uèinila i unutra su, umesto paso¹a, bile nekakve svesèice. Kada sam se pobunila, izvadio je no¾ i rekao da je bolje da ga ne ljutim. Dala sam mu novac i pobegla", prièa Tulaganova.

Ona ka¾e da u Bugarskoj prosto nije imala dobre kontakte, jer su je uveravali da je ta zemlja, ¹to se falsifikovanih paso¹a tièe, "najslabija karika". La¾na dokumenta mogu se navodno dobiti direktno od Ministarstva unutra¹njih poslova.

Falsifikovani ili ukradeni paso¹ mo¾e se kupiti za nepunih 150 evra, èime njegov novi vlasnik dobija pravo da ¾ivi i radi u Britaniji, s pristupom socijalnom i zdravstvenom osiguranju.

Uprkos novim merama britanske vlade, koja je pojaèala paso¹ku kontrolu i dodatno obezbedila britanske granice, BBC-jeva novinarka je uspela da uðe u Britaniju dva puta, sa paso¹ima Letonije i Estonije.

"Prvi put sam uzela trajekt od Bilbaa do Portsmuta, s besprekornim letonskim paso¹em. Carinici su ga pomno pregledali, ali su me pustili. Mislila sam da æe drugi dolazak vozom Eurostar sa ukradenim estonskim paso¹em biti mnogo te¾i, jer su me svi prodavci upozorili da nikako ne idem tim putem, ali pro¹lo je bolje nego u Portsmutu".

Nadle¾ni britanski zvaniènici nisu bili raspolo¾eni za komentar.

Laburistièki poslanik Majkl Kesmen je rekao da je sve to vrlo zabrinjavajuæe. "Informacije koje imamo na nivou EU ne koriste se u dovoljnoj meri. Na primer, svi ukradeni paso¹i bi trebalo da budu registrovani u takozvanom '¹engenskom informacionom sistemu', ali to nije uvek sluèaj".

Prema britanskim propisima, onima koji su uhvaæeni da prodaju ili koriste la¾ne paso¹e preti maksimalna kazna od 10 godina zatvora. London tesno saraduje s ostalim evropskim zemljama na uvoðenju novih tehnologija koje æe dodatno ote¾ati ovu kriminalnu praksu.

Beta