Svaki deseti student diplomira u roku

Started by Bred, 11-12-2006, 09:32:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

U proseku se studira sedam godina i sedam meseci, a proseèna ocena studenata je 7,78
Samo 11 odsto studenata Beogradskog univerziteta diplomira u predviðenom roku, a treæina upisanih uspe da zavr¹i studije, podaci su Rektorata Beogradskog univerziteta. U proseku se studira sedam godina i sedam meseci, a proseèna ocena studenata je 7,78.

TU®NO - Najdu¾i put do diplome imaju studenti Graðevinskog fakulteta. Oni ga zavr¹avaju za devet, umesto za predviðenih pet godina. Iako na¹i elektroin¾enjeri dobro prolaze svuda u svetu, veæina ne mo¾e se pohvali prosekom veæim od sedam, niti polaganjem ispita u roku. Studije na ETF-u traju blizu devet godina, dok je po statutu rok za diplomiranje pet.

Neslavno stoje i akademci Saobraæajnog fakulteta, koji pet godina zavr¹avaju za sedam godina i devet meseci, s proseènom ocenom ne veæom od osam. U ne¹to boljoj situaciji su ma¹inci, arhitekte i akademci Rudarsko-geolo¹kog fakulteta, kojima do diplome treba sedam godina i to s relativno dobrim prosekom od osam.

Akademci s FON-a i Poljoprivrednog fakulteta studije okonèaju za ¹est godina, a buduæi lekari ¹estogodi¹nje studije zavr¹avaju za osam godina i èetiri meseca i pri tom mogu da se pohvale dobrom proseènom ocenom - 8,17. Za ulazak u apoteku i farmaceutske kuæe, studentima farmacije je potrebno sedam godina, dok im je srednja ocena na ispitima 7,80.

Iz grupacije dru¹tvenih fakulteta, studenti Pravnog fakulteta mogu da se pohvale dobrim prolaznim vremenom. Njihovi studenti umesto èetiri studiraju pet godina i sedam meseci i to sa ocenom 7,66. Na Fakultetu politièkih nauka najte¾e ide politikolozima, koji studiraju duplo du¾e od predviðenog roka, dok su diplomate najbolje i izlaze s fakulteta za ¹est godina i sedam meseci. Proseèna ocena studenata svih smerova je oko osam.

Buduæi uèitelji imaju najbolje „prolazno vreme". Potrebno im je pet godina da bi mogli da uðu meðu ðake, a mogu i da se podièe najboljom proseènom ocenom od 8,23.

Uzrok slaboj prolaznosti i dugom studiranju profesori vide u obimnom gradivu i lo¹em predznanju s kojim akademci dolaze iz srednjih ¹kola. U isto vreme, nadaju se da æe reforma nastavnih planova i programa i funkcionisanje po pravilima Bolonjske deklaracije, poveæati prolaznost na svim godinama studija.
J. Subotiæ ||||

24sata

hulio_salinas

Quote from: Bred on 11-12-2006, 09:32:23
Uzrok slaboj prolaznosti i dugom studiranju profesori vide u obimnom gradivu i lo¹em predznanju s kojim akademci dolaze iz srednjih ¹kola. U isto vreme, nadaju se da æe reforma nastavnih planova i programa i funkcionisanje po pravilima Bolonjske deklaracije, poveæati prolaznost na svim godinama studija.

Hm...   :hm
Da l' se zapitaju da li je samo to problem? Sta? Na faxu je sve tako sjajno i bajno?

Smrda

mene zanima zasto se samo profesori pitaju...
sem toga statistika je rekla svoje...
samo ako nam srednja skola nije kriva za to....
jao...opet cu se iznervirati...
ali tuzno jeste...

krajina

taèno svaki deseti i to obièno sa o¹teæenim vidom i ¾ivcima i bez znanja o drugim stvarima koja nemaju veze sa fakultetom,a i slabim znanjem jer je sistem pogre¹an i neprilagodjen,pa ¹ta ti to onda znaèi.èast izuzecima.

Dukica

Uh,pa ja sam iznad proseka! :smekerica:
6.5 god od proseènih 7.7....
mislim da je i to mnogo...

Wolf

Imam osecaj da cu da pokvarim prosek studiranja :ohwell:

Dukica

Bar æe¹ zasmejavati buduæe bruco¹e! :smekerica:
I njima olak¹ati studiranje...

mikele

Морам само да констатујем да наших 5 година није исто као 5 година на ЕТФ-у,Грађевини,Архитектури,РГФ-у,Машинцу или Технологији.
То мора да се узме у обзир,а овај текст их третира буквално исто,а није исто. :nene: :nene: :nene:

willie the scot

a po cemu je teze chasti ti?koleginice ti skrecu paznju?

hulio_salinas

Quote from: willie the scot on 15-03-2007, 00:18:20
a po cemu je teze chasti ti?koleginice ti skrecu paznju?

Ma ne bre, nego svakog dana cujes: "Hoces da ti podgrejem?"   :K :K :K

To produzava boravak... na WC solji   :besetz:

mikele

Quote from: willie the scot on 15-03-2007, 00:18:20
a po cemu je teze chasti ti?koleginice ti skrecu paznju?
Части ми,паметнице наша,рецимо да имамо један семестар више.И док они ладе м**а већ од јануара и могу на тенане да спремају испите,ја се бакћем са вежбама 3 пута недељно(а вежбе требаш припремити јер летиш напоље ако не знаш) и имам колоквијуме сваких 15 дана.

Dukica

Ka¾u ljudi da je na¹ fax te¾ak... :hmm
Mislim da je gradjevina abnormalno te¹ka..
Pa mislim 9 god prosek studiranja...a sve matematièari i fizièari...
Arhitektura je veæ ne¹to drugo..ona se malo te¾e upisuje,al
se zavr¹ava u roku,iz jednostavnog razloga ¹to sve rade
preko radova u toku godine i onda za jedan rok daju
9 ispita.. :shock
Tehnologija nije te¹ka,a o upisu neæu da prièam...
I da, imaju 4,5 godine,a ne 5 like we do... :>
Opet,ne mislim da je na¹ fax te¾ak..
Mo¾da medju te¾ima... :ohwell:   

mikele

Ја нисам ни једног тренутка споменуо да је наш факс тежи од осталих које сам набројао пар постова изнад.То је по мени све релативно.Можда би многима од нас правни био тежи од нашег факса,а правницима је наш факс...Тако да о томе не вреди расправљати. :nene:
Ја сам само хтео да кажем да није баш исто као што је аутор оног текста представио.Тамо пише како нама студије трају 5 година,а на ЕТФ-у исто тако 5.Ипак није исто 9 или 10 семестара.

Dukica


Bred

ne verujem u gornju statistiku jer se dobro secam da je u 1 informatoru za prijemni koji sam dobio pisalo da je  prosek studiranja na pravnom 8 god :wall: pa vi uporedite pravni i nas fax :wall: