Do marta akreditacija vi¹ih ¹kola

Started by Bred, 11-12-2006, 10:39:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Danas
Beograd -- Akreditacija 88 vi¹ih ¹kola u Srbiji koje pretenduju da dobiju nov naziv visokih ¹kola strukovnih studija poèinje 15. decembra.

Slobodan Arsenijeviæ, predsednik komisije za akreditaciju, ka¾e za Danas da æe u procesu akreditacije uèestvovati recenzenti, kojih za sada ima oko 100: "To su veæinom vrlo kvalifikovani profesori fakulteta, ali kojima je potrebna obuka za rad na akreditaciji."

Prema pravilima akreditacije najmanje dva recenzenta moraju biti anga¾ovana za jednu ustanovu, a u Srbiji ima ukupno oko 200 privatnih i dr¾avnih visoko¹kolskih ustanova. Ukoliko se vi¹e ¹kole ne akredituju, neæe moæi da upisuju bruco¹e sledeæe ¹kolske godine.

Akreditacija vi¹e ¹kole ko¹ta 400.000, plus iznos za akreditaciju studijskih programa, koji iznosi 180.000 dinara za svaki studijski program, tako da æe vi¹a ¹kola sa samo jednim studijskim programom za akreditaciju morati da izdvoji 580.000 dinara. Nakon akreditacije sada¹njih vi¹ih ¹kola, na redu æe biti privatni i dr¾avni fakulteti i univerziteti, a zavr¹etak njihove akreditacije se oèekuje za dve godine.

Univerzitetstka akreditacija ustanove ko¹ta 900.000 dinara, plus akreditacija svih fakulteta tog univerziteta, koja za svaki fakultet ko¹ta 450.000 dinara. Dodatni tro¹ak univerziteta biæe i akreditacija studijskih programa na fakultetima, koja staje 180.000 dinara po programu. Za visoke ¹kole, odnosno fakultete koji su izvan univerziteta, akreditacija ko¹ta 540.000, a za akademije strukovnih studija 600.000 dinara.

Bred

Uskoro akreditacija vi¹ih ¹kola
Izvor: Tanjug
Beograd -- Do kraja aprila æe znati koje su vi¹e ¹kole u Srbiji "pro¹le" proces akreditacije.

"Odluèili smo da za vi¹e ¹kole objavimo rezultate istoga dana kako bismo izbegli pritiske", rekao je predsednik Komisije za akreditaciju Slobodan Arsenijeviæ, dodajuæi da æe rezultati biti poznati do 30. aprila. Rezultati æe odmah potom biti postavljeni na sajtu Ministarstva prosvete i sporta.

Posle rezultata Komisije za akreditaciju, na potezu je ministarstvo koje treba da utvrdi ispunjenost materijalnih, kadrovskih i prostornih moguænosti i nakon toga izda dozvolu za rad.

Odmah potom, ¹kole æe moæi da raspi¹u konkurs za upis bruco¹a, koji treba da bude obavljen u junu.

Zahtev za akreditaciju podnela je 81 vi¹a ¹kola, one koje dobiju licencu prerastaju u visoke ¹kole, a ustanove koje ne proðu taj proces, neæe moæi da upi¹u bruco¹e.

Studenti koji veæ studiraju u ¹kolama koje æe ostati bez dozvole za rad, moæi æe studije da zavr¹e u drugoj visoko¹kolskoj ustanovi.