Bruka i Sramota na FON-u

Started by Korisnicko Ime, 12-12-2006, 10:16:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Ovo je nesto sto studenti celog Beogradskog Univerziteta moraju da procitaju  .grins. .grins. .grins. .grins. :box :box :box :box:

Оно што нисмо хтели, оно што смо морали да спречимо, оно што нас вређа као академске грађане, освануло је данас на сајту ФОН-а. Почело је највеће прање диплома у историји Београдског Универзитета!

Јер кад је "енглезу" са Филолошког призната сродност са Информационим системима на ФОН-у од 70%, "прерађивачу дрвета" са Шумарског 75%, а клавиристкињи са Академије лепих уметности призната сродност са Менаџментом на ФОН-у од 60%, остаје само да констатујемо како се због материјалног интереса срозава вредност дипломе ФОН-а.

Мастер са стране - Диплома на прање!

Али, кренимо редом у најновију листу ТОП 10

10................ Кандидат број 126..............
...............Свеучилиште у Загребу Заједнички студиј графичке технологије
.............М Пословно одлучивање ................
............75% исто што и ФОН Менаџмент............

9............Кандидат број 92...........
...........Универзитет у Београду Пољопривредни факултет-технологија биљних производа...........
.........М Односи с јавношћу ...........
............70% исто што и ФОН Менаџмент................

8.....Кандидат број 51............
....... Универзитет у Београду Рударско-геолошки факултет-експлоатација течних и гасовитих минералних сировина.......
.....М Пословање у Европској унији ..................
......70% исто што и ФОН МЕнаџмент..................

7....канндидат број 88............
...... Академија уметности у Новом Саду Група за глуму
.......М Маркетинг менаџмент.............
........60% исто што и ФОН менаџмент.....(па зар није више ? :-))

6....кандидат број 102.......
........Универзитет у Београду Саобраћајни факултет-железнички саобраћај
........ М Финансијски менаџмент.............
.........65% исто што и ФОН Менаџмент................

5.........кандидат број 147....................
..........Факултет за поморство Одсек за управљање ИС.......
..........Информациони системи..................
..........70% исто што И ФОН..................

4. ....Кандидат број 160..................
........Универзитет у Београду Грађевински факултет-конструкције...............
........ИС Софтверско инжењерство...........
........65% исто што и ФОН ИС..............

3. место број три! бронзана медаља
…....кандидат број 150..............
.......Филолошки факултет Енглески језик......
.......ИС Дигитални медији и мобилно рачунарство..............
.......70% исто што и ФОН ИС..............

2. место број два!! сребрна медаља
….....кандидат број 59...........
.........Универзитет у Београду Шумарски факултет-прерада дрвета......
........ИС Интелигентни системи..........
........75% исто што и ФОН ИС........

1. и место број један!!! златна медаља
....кандидат број 55......................
........Академија лепих уметности Клавир.......
........М Односи с јавношћу.......
.........60 %исто што и ФОН МЕнаџмент..............

Izvor fonforum.org i puskice.net

zoe

Ма треба ФОН-овци да се диче што су тако универзални! :>
Сад могу слободно да траже признавање диплома у супротном смеру, имају на шта да се позову! :hm
И онда кад завршиш ФОН, знаш баш све! :]
Најпожељнији факултет, каква реклама! :> :> :>

Korisnicko Ime

@Zoe
u cetvrtak, sa svojom novom diplomom, pravac na FON i upisuj master studije dok su ljudi dobre volje :>

Darker

hahahahahahha, kakav kretenizam Bo¾e gospode...  A da probamo mi farmaceuti, a?

Bred

Why not? ocu da budem i informaticaaarrr :K

Coolgemini

Nije loshe sto nudi toliko slicnih opcija sa drugim fakultetima...Makar je sve na jednom mestu.. :K
Ali znam sigurno da su za posao veoma sposobni,cak bolje vladaju i od ETF-ovaca u nekim stvarima na samom startu...Da sam u tim vodama,sigurno bih studirao FON...

Darker

Наставак студија на сродним факултетима
Mастер интелигентне обраде дрвета
Студенти ФОН-а сматрају да није у реду да се, без полагања разлике испита, код њих на пету годину студија уписују академци с другим дипломама

Дипломац Д. В. који је стекао звање на одсеку за обраду дрвета београдског Шумарског факултета конкурисао је за упис на мастер студије из области интелигентних система на Факултету организационих наука и, по новом правилнику, добио 22,5 од могућих 30 бодова на рачун сродности факултета. Приликом уписа на мастер студије студенти с других факултета не морају да полажу разлику предмета, а ни пријемни испит, уколико, са све просеком, скупе 51 бод, колико је неопходно за пријем на последипломске студије. Из тог разлога студенти ФОН-а организовали су збор на којем су истакли да ће захтевати од управе факултета да им објасни по којем је критеријуму састављена листа високообразовних установа сродних Факултету организационих наука, према којој, на пример, дипломци са одсека за клавир Академије лепих уметности који желе да упишу мастер студије из односа са јавношћу добијају 18 бодова (око 60 одсто од укупног броја) на рачун сродности њиховог факултета с ФОН-ом.

Док одређени број академаца сматра да свако има право да студира оно шта жели, па немају ништа против конкуренције, пошто ће знање показати бољи, велики број њих сматра супротно. Наиме, академци са ФОН-а истичу да се на овај начин омаловажава њихова диплома. Према њиховим речима, није фер да дипломци с било којег факултета, који заврше мастер студије на ФОН-у (на којима имају шест испита), имају исто звање као и „фоновци” који полажу 42 стручна испита.

Академци питају какве везе има обрада дрвета са изучавањем интелигентних система и вештачке интелигенције и свирање клавира са односима са јавношћу.

– Сулудо је да неко ко током студија није учио математику и статистику, а да не говоримо о интелигентним системима, добија око 75 одсто бодова за сродност факултета – озлојеђени су академци.

Они сматрају да ће оваква одлука омаловажити углед факултета на којем се школују, јер је будућим бруцошима лакше да упишу неки мање атрактиван и лакши, по могућности приватни, факултет на којем ће имати добар просек који ће им омогућити да без проблема упишу мастер студије на Факултету организационих наука. То су студенти назвали „прањем диплома” и истакли да, према њиховим сазнањима, и други факултети поступају слично, па сматрају да би студенти Београдског универзитета требало јавно да се побуне против оваквог понашања управа.

Професор др Милан Мартић, продекан за наставу на Факултету организационих наука, каже да су желели да омогуће упис на мастер студије и академцима с других факултета, које су оценили као сродне, али да то није гаранција да ће сви ти студенти стећи диплому.

– Закон нам не даје за право да неком с другог факултета онемогућимо упис на мастер студије, а приликом полагања испита и одбране мастер рада академци ће доказати своје знање и капацитете. Само успешни студенти ће доћи до дипломе. Будући да је за мастер студије конкурисао велики број кандидата, мислим да ће се уписати само они који буду стекли додатне поене на квалификационом испиту из стручног градива – објашњава наш саговорник и оцењује да ће приликом полагања тог испита знање студента ФОН-а доћи до изражаја и да ће градиво на мастер студијама њима бити лакше и ближе.

– Не желимо да омаловажавамо некога ко је имао завидан успех на Шумарском факултету чије се знање може мерити са знањем студента с просеком око 7,5 – истиче продекан.

Приликом прављења листе сродних факултета, према речима др Мартића, водило се рачуна да државни факултети буду у бољем положају у односу на приватне, а сами студенти ФОН-а су добили 30 бодова за сродност факултета, што им даје несумњиву предност у односу на остале.
Академци сматрају да је спорење око изједначавања звања мастер и дипломирани довело до опадања интересовања за упис на мастер студије студената с матичних факултета, али наш саговорник тврди да статистике говоре другачије.
Ј. Кисин
[објављено: 14.12.2006.] Politika

hulio_salinas

co'ece... koja bruka... strasno..

KI,
moraces da

:K

Smrda

na zalosty,ovo je deo zapadnog sistema,i ta strana meni nije jasna...kako sad ja mogu da idem na neki master za sumara,ako sam diplomirala na filoloskom,na primer!?!?
opsta anarhija....

Korisnicko Ime

Anarhija all over bas carsija :K
Bilo bi mi jasno da je ovaj idiotizam napravljen samo za master studije na menadzmentu (znam koji kreten od zene je tu master & commander) ali ostadoh bez reci kada sam video da se i na informacionim sistemima ovo radi.

Smrda

ja mislim da ce to polako da krene na svim master studijama...
oce narod leba i igara...pa sto im ne bi dali...a koliko ce da kosta!?!?!...e pa tu lezi zekonja....

yeca

Quote from: Coolgemini on 12-12-2006, 11:34:36
Ali znam sigurno da su za posao veoma sposobni,cak bolje vladaju i od ETF-ovaca u nekim stvarima na samom startu...
Sposobnost je veæ stvar individue ali da su bolji od ETF-ovaca (Bogova) ... hm....??? Not so shure

Ej ali to nije ba¹ tako nova stvar. Ja znam lika koji je diplomirao na ma¹instvu pre jedno 6 godina i pre 3-4 je vrlo lagano upisao postdiplomu na FON-u... i tad sam se pitala kako je to povezano ali brzo odustah....

Korisnicko Ime

Na FON-u je postojao smer za industrijsko inzenjerstvo koji inace, cini mi se, postoji na masincu pa otuda ta veza.

yeca

a pa onda OK ali u svakom sluèaju oborili su sve rekorde  :ziveli

Pa ne zovu ga bez veze Fakultet Ostalih Nauka, pa zar nije??  :K  :K  :K
Do kraja

pop

Ne znam sto se cudite kad vec godinama studenti sa privatnih fakulteta za menadzment iz unutrasnjosti Srbije, na kojima niko u istoriji nikad nije pao ispit  :!  nastavljaju redovno studiranje na FONu (do duse ta gimnastika ih kosta soma evra). Imam ortaka koji sad i zavrsava FON, a prebacio se sa privatne Poslovne skole (koju nije ni diplomirao) direkt na 3 godinu. Sve legalno, naravno.