3G do Nove godine

Started by Bred, 13-12-2006, 11:00:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

U pocetku ce koriscenje 3g mreze biti besplatno za odredjen broj korisnika testera

Al-Jasmina

Ha ha...ko su srecnici?

hulio_salinas

Pa verovatno radnici Lelekoma...  :hm
I to oni "visi zvanicnici"   :K :K :K

Bred

ne, nego oni koji se prijave. valjda.

Al-Jasmina


Bred

kod mene na fonu bogami od jutros stoji 3g indikator :wink:

hulio_salinas

Znao sam da si jedan od njih!!!   :hm    :K :K :K

Bred

i to dok sam bio na faxu, u gradu nista. :roll:

Korisnicko Ime

Ja sam uhvatio 3g signal sinoc u centru. Totalno mi telefon poblesavio

Bred

U centru, kod konja vec uveliko postoji signal.

cvjetic

ja nemam pojma sta je to 3G uopste... :confused:

Bred

Uskoro æe mobilna tehnologija utjecati na na¹ ¾ivot na razlièite naèine, postajuæi sastavnim dijelom na¹e svakodnevnice - od plaæanja raèuna ili rezerviranja kino karata do mobilne multimedije i komunikacije izmeðu raèunala (machine-to-machine communications). 3G æe biti katalizator za cijeli niz novih poslovnih moguænosti i usluga, omoguæujuæi nam pristup s bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme. Oslobodit æe nas ogranièenja nametnutih kabelima, fiksnim utiènicama, sporim vezama, neprimjerenim naèinom obraèuna... 3G omoguæuje be¾ièni (radio) pristup velikim brzinama i usluge temeljene na Internet protokolu (IP) integrirajuæi ih u jedinstveno, telekomunikacijsko okru¾je. Korak prema IP je presudan. IP se temelji na paketnom prijenosu, ¹to jednostavno znaèi da korisnici mogu imati stalnu vezu ("on line"), a plaæati samo stvarnu kolièinu primljenih ili odaslanih informacija. IP protokol pru¾a niz pogodnosti te èini pristup mnogo br¾im: uèitavanje datoteka se obavlja u svega nekoliko sekundi, a na korporacijsku mre¾u se mo¾ete prikljuèiti samo jednim pritiskom mi¹a.




©ta je 3G (UMTS)



Kako funkcionira 3G
 
3G objedinjuje dvije moæne snage: ¹irokopojasne radiokomunikacije i usluge temeljene na IP-u. Wideband Code Division Multiple Access (WCDMA) je naèin ¹irokopojasnog vi¹estrukog radio pristupa, koji omoguæuje mnogo veæe brzine prijenosa podataka od onih koje nam pru¾aju danas primjenjivani naèini radioprijenosa: do 2Mbit/s uz vrlo efikasno kori¹tenje radio-spektra. Da bi 3G postao na¹om svakodnevicom, istra¾ivaèi su radili na brojnim podruèjima. To ukljuèuje brojna istra¾ivanja i otkriæa u radijskom dijelu ¹irokopojasnih vi¹estrukih kodnih pristupa kao i u komutacijskom dijelu, posebice onom dijelu koji je povezan s IP tehnologijom. Va¾o je naglasiti i veliku ulogu prateæih tehnologija kao ¹to su WAP i Bluethooth.



Mobilni Internet
 
3G i usluge mobilnog Interneta su meðusobno povezane. Usluge mobilnog Interneta æe postati mnogo savr¹enije primjenom 3G tehnologije, jer æe brzine korisnièkih podataka biti mnogo veæe i bit æe moguæe istodobno koristiti vi¹e razlièitih usluga. Mobilni Internet znaèi mnogo vi¹e od samog pristupa Internetu dok ste u pokretu. On predstavlja potpuno nov naèin komuniciranja, s pristupom personaliziranim uslugama bilo gdje i bilo kada. To znaèi da npr. va¹ poslovni kalendar, lista va¹ih najva¾nijih brojeva, adresa ili internet adresa uvijek putuje s vama.

 


WCDMA
 
WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access) - ¹irokopojasni vi¹estruki dostup s kodnom razdiobom predstavlja radio tehniku koja omoguæuje puno veæe brzine prijenosa podataka u radijskom suèelju, do 2Mbit/s, nego ¹to je to sluèaj danas, 9,6 kbit/s. Ova tehnika takoðer omoguæuje puno bolju iskoristivost radijskog spektra ¹to poveæava kapacitet. Kao rezultat toga u 3G, a uz pomoæ WCDMA bit æe moguæe paralelno kori¹tenje nekoliko govornih, video i podatkovnih usluga u isto vrijeme. WCDMA u potpunom je suglasju s IMT-2000 i standardizirano je zraèno suèelje u 2GHz spektralnom podruèju, poznatije kao UMTS ( Universal Mobile Telecommunication System ) – Jedinstveni Mobilni Telekomunikacijski Sustav.

http://www.telfon.net/3g/



Korisnicko Ime

U Novom Sadu sam i morao sam da iskljucim dual mode i da vratim tel na GSM. Nemam signala i ne mogu da koristim gprs kada je 3g upaljen.

SPRING

Ja nemam tih problema.... Imam ne-3g telefon.... :>

Bred

Sutra startuje 3G mre¾a mobilne telefonije

NOVO - Mobilna telefonija Srbije najavila je da æe 27. decembra poèeti komercijalno kori¹æenje mre¾e treæe generacije (3G) mobilne telefonije, koja omoguæava uvoðenje novih usluga kao ¹to je video poziv.

MTS je prvi mobilni operater u Srbiji koji æe omoguæiti komercijalnu upotrebu 3G mre¾e, koja omoguæava i brzi internet, gledanje televizijskog programa preko mobilnog telefona, slu¹anje muzike i gledanje video spotova i filmova, nadzor va¾nih saobraæajnica.

Kako su ranije najavili predstavnici kompanije, u poèetku æe 3G signalom biti pokriveni Beograd, Novi Sad i Ni¹, a nove usluge æe moæi da se koriste uz postojeæe „sim" kartice. Procena je da u Srbiji ima oko 80.000 3G telefona.

Mre¾u 3G æe u rad pustiti premijer Vojislav Ko¹tunica.
||||

24sata