Sexualna Edukacija - Index Pojmova

Started by hulio_salinas, 17-12-2006, 08:35:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

hulio_salinas

Sex - Index Pojmova
Izvor: SexEdukacija.cg.yu

ABERACIJA (lat. aberatio-odstupanje)
Pona¹anje razlièito od dru¹tveno prihvatljivog; pod aberantnim seksualnim pona¹anjem se podrazumijevaju sve one seksualne radnje koje nemaju za cilj produ¾etak ljudske vrste

AFRODIZIJAK
(grè.afrodisios- koji se odnosi na ljubavni u¾itak) sredstvo za nadra¾ivanje polnog nagona.

AIDS
Acquired Immunodeficiency Syndrome.

AMENOREJA
Produ¾eni izostanak menstruacije.

AMOMAKSIJA (grè. ammos-stajali¹te, mahe-borba)
Seksualni odnos u parkiranom automobilu.

ANALNI SEKS
Seks pri kojem mladiæ stavi penis u anus ili rektum djevojke ili drugog mladiæa. Neki smatraju da je analni seks izmeðu mladiæa i djevojke dobar naèin da se izbjegne trudnoæa. Ali je bolji naèin sprijeèavanja trudnoæe kori¹tenje kontracepcije. Prilikom analnog seksa, trebalo bi koristiti lubrikante i kondome.

ANORGAZMIJA
Nemoguænost postizanja orgazma.

ANOVULACIJSKI CIKLUS
Menstrualni ciklus u kojem ne dolazi do ovulacije.

APSTINENCIJA
Suzdr¾ljivost, odricanje - neimanje seksualnih odnosa.

ASEKSUALNOST (lat. a-ne + sexus-pol)
Nezainteresovanost za seks; nedostatak seksualne ¾elje ili nizak nivo erotskog odgovora kao posledica psiholo¹ke ili organske disfunkcije; (hiposeksualnost).

AZT ili zidovudin
Vrsta lijeka protiv virusa HIV- a. Djeluje tako da inhibira virusnu reverznu transkriptazu (vidi: retrovirus) te tako utièe na proces umno¾avanja virusa.

BAZALNA TEMPERATURA TIJELA
Najni¾a normalna temperatura tijela izmjerena u uslovima potpunog mirovanja; mjeri se odmah nakon buðenja, a prije ustajanja.

BILINGSOVA METODA
Tehnika prirodne kontrole plodnosti kod koje se dani plodnosti, moguæe plodnosti, i najveæe plodnosti odreðuju pomoæu posmatranja sluzi na otvoru vagine.

BISEKSUALNOST
Fizièka i romantièna privlaènost ljudi istog i suprotnog spola.

BU©I MOL (engl.bushie mall)
Seksualni odnos na otvorenom prostoru.

CASANOVA; SINDROM CASANOVE
Giovanni Jacopo Casanova de Seingalt (1725 - 1798) je bio avanturist iz Venecije èije ime slu¾i za primjer hiperseksualnog mu¹karca. Casanova je la¾no prisvojio aristokratski dodatak „de Seingalt” kao pomoæ u zavoðenju ¾ena i impresioniranju mu¹karaca. Gotovo sve ¹to se zna o ovom raskale¹anjaku dolazi iz njegovih vi¹esve¹èanih „Memoara”.

CELIBAT (lat.coeliebs - neo¾enjen, slobodan)
Seksualno uzdr¾avanje; (afalatija, apstinencija, lagnokoliza).

CERVIKS UTERUSA
Donji kraj (grliæ) materice koji se nastavlja u vaginu.

CISTA
Vreæasta tvorevina koja sadr¾i tekuæinu ili polutekuæu stvar.

CORPUS LUTEUM
®uto tijelo - tvorevina koja nastaje u jajniku nakon oslobaðanja jajne stanice. Ako je jaja¹ce oploðeno, corpus luteum raste i stvara hormone koji odr¾avaju trudnoæu. Ako ne doðe do oplodnje ono propada.

CYBERSEX
Seks pomoæu kompjutera. Kljuè dobrog cybersexa je naravno u dobrom softweru i uzbuðujuæim slikama, odnosno videoprikazu koji gledamo, a i u hardweru, dakle u predmetima i napravama koje nas uzbuðuju dok posmatramo na¹eg nestvarnog partnera i slu¹amo ga kako nam ¹apuæe rijeèi koje ¾elimo èuti.

DIJAFRAGMA
Gumeno sredstvo u obliku kapice koje se stavlja u vaginu preko grliæa materice neposredno prije spolnog odnosa u svrhu kontracepcije.

DILATACIJA i KIRETA®A
Hirur¹ki zahvat kod kojeg se postepeno otvara grliæ materice (tzv. dilatatorima) kako bi se uz pomoæ instrumenta kirete odstranilo tkivo s povr¹ine endometrija i grliæa materice.

DISPAREUNIJA
Bolni ili ote¾ani spolni odnos.

EDUKACIJA O SPOLNOSTI
Obrazovanje o svim pitanjima spolnosti kao i spolnom izra¾avanju. Obrazovanje o spolnosti pokriva iste teme kao i seksualno obrazovanje, ali takoðe ukljuèuje teme poput odnosa, stavova prema spolnosti, spolnih uloga, spolnih odnosa te dru¹tvenog pritiska na spolnu aktivnost, omoguæavanju informacija o spolnim i reproduktivnim zdravstvenim uslugama. Takoðe mo¾e ukljuèiti i obuèavanje u komunikaciji, te vje¹tine odluèivanja.

EJAKULACIJA
Ejakulacija je izbacivanje sjemene tekuæine iz penisa za vrijeme orgazma. U izbacivanju sjemena uz opisane anatomske strukture sudjeluju i mi¹iæi koji se grèe za vrijeme orgazma. Od njih su najva¾niji bulbospongiosus, smje¹ten oko mokraæne cijevi i kremaster (cremaster) koji dr¾i testise u mo¹nji te kad se grèi podi¾e testise. Kako je na vrhu testisa kao kapa pasjemenik u kojem su smje¹teni spermatozoidi, kod podizanja testisa kremasterom biva pritisnut i iz njega izlaze spermatozoidi kroz sjemenovod i dalje sve do mokraæne cijevi vani.

EGZIBICIONIST
Osoba koja pokazuje spolni organ drugim ljudima. U veæini sluèajeva to su mu¹karci.

ENDOKRINOLOG
Ljekar specijalist za hormonske poremeæaje.

ENDOMETRIJ
Endometrij je unutra¹nji sloj (sluznica) materice koja je graðena od jo¹ dva sloja: srednjeg - miometrij i vanjskog - perimetrij. Srednji sloj je mi¹iæni, vanjski obla¾e matericu i dijeli je od ostalih organa u stomaku.

ENDOMETRIOZA
Stanje uzrokovano prisutno¹æu komadiæa endometrija u podruèjima izvan materice.

EONIZAM
Preoblaèenje mu¹karca u ¾enu, termin koji je prvi upotrijebio Haveloc Ellis, aludirajuæi na Kavaljera Eona (Chavalier Charles Eon de Beaumont, 1728-1810 ), transvestita i francuskog diplomatu sa dvora Katarine Velike (transvestofilija, kros dresing, ginemimeza)

EREKCIJA (lat.erigere - uspraviti, podiæi)
Ukruæenje polnog organa.

EREKTILNO
Napeto, u na¹em sluèaju se misli na ispunjeno krvlju.

EROTOPATIJA ( grè. eros-fig. ljubav + pathos-nesreæa, zlo, trpljenje)
Op¹ti naziv za sve devijacije koje se odnose na polni nagon.

ESTROGENI
Hormoni koji se stvaraju u jajnicima, a odgovorni su za ¾enska spolna obilje¾ja i imaju va¾nu ulogu u odvijanju ovulacije.

FEROMONI
Feromoni su hemijske supstance koje izluèuju neke ¾ivotinjske vrste, a uzrokuju reakciju pripadnika iste vrste, obièno suprotnog spola. Razlikuju se od hormona, koji su hemijske supstance proizvedene u organizmu kako bi uzrokovale reakciju u nekom drugom dijelu matiènog organizma. Veæ je dugo poznato da izuzetno male kolièine feromona koje proizvodi ¾enka nekih vrsta insekata mu¾jak uoèava s velike udaljenosti, ¹to ga podstièe da potra¾i ¾enku i pari se s njom. Mu¾jaci zauzvrat proizvode feromone koji podstièu ¾enke na parenje. Kod insekata reakcija je automatska i nekontrolirana.

FOLIKUL
Folikul je struktura koja se nalazi u jajnicima, graðena od jajne stanice i u sredini okru¾ene s nekoliko slojeva (zavisno o stadijumu u kojem se folikul nalazi) granulocitnih stanica. Te stanice luèe u folikul i okolinu razne faktore koji su bitni za razvoj jajne stanice, te za sprjeèavanje rasta susjednih suparnièkih folikula. Folikul se s vremenom poveæava od nekoliko mikrona do nekoliko desetina milimetara. Sve se to odvija u procesu zvanom oogeneza.

FOLIKULARNA CISTA
Folikularna ili „vodena cista” je poveæan folikul ispunjen tekuæinom, koja nakon nekog vremena spontano prsne i jajna stanica se osobodi.

FRIGIDNOST (lat. frigidus - hladan)
Neprecizan i proizvoljan izraz za nesposobnost do¾ivljavanja seksualnog uzbuðenja ili zadovoljenja; tradicionalno se pripisuje ¾enama.

FSH
Hormon koji stimuli¹e folikule, a luèi ga hipofiza - stimuli¹e sazrjevanje jajne stanice u jajniku i luèenje estrogena.

GRAAFOV FOLIKUL
Graafov folikul je folikul koji nastaje u drugom stadijumu oogeneze. On ulazi u ovulacijski ciklus.

G TAÈKA
Podruèje smje¹teno iza prednjeg zida vagine izmeðu kraja pubiène kosti i vrata materice.

HARMATOFOBIJA (grè harmato- poruga, ruganje + fobeomai-pla¹im se)
Strah od seksualne nevje¹tosti ili od pravljenja gre¹aka tokom seksualnog odnosa.

HIV
Human Immunodeficiency Virus.

HIPOFIZA
®lijezda u osnovi mozga koja luèi mnoge va¾ne hormone, ukljuèujuæi i one koji su kljuèni u procesu reprodukcije.

HIPOTALAMUS
Dio mozga koji djeluje kao glavni kontrolni centar organizma, smje¹ten u bzai mozga i djeluje u meðuzavisnosti s hipofizom.

HISTEREKTOMIJA
Hirur¹ko odstranjivanje materice i grliæa.

HISTEROSALPINOGRAFIJA
Metoda kojom se rendgenski snimaju materica i jajovodi nakon ¹to se kroz grliæ materice u¹trca kontrastno sredstvo. Prikazuje se unutra¹njost materice i jajovoda.

HEDONIZAM (grè. hedone- zadovoljstvo, naslada)
Prepu¹tanje zadovoljstvima: hrani, piæu, seksu.

HETEROSEKSUALNOST
Rijeè potièe iz grèkog (heteros= razlièito) i znaèi privlaènost prema osobi suprotnog spola.

HOMOSEKSUALNOST (grè. homos- isto)
Privlaènost prema osobi istog spola (homoerotizam, invertnost, iterandrija, komaskulacija, lezbijanizam, tribadizam, seksualna inverzija, uranizam, lung-jang (kin. yang - aktivni mu¹ki princip)).

HORMONI
Hormoni su molekuli koji su u na¹em tijelu zadu¾eni za regulaciju najrazlièitijih funkcija ( regulacija krvnog pritiska, rasta, razine, mnogih stvari u krvotoku, itd). Po graði ih dijelimo na steroidne i na bjelanèevinaste. Oni djeluju preko receptora koji su smje¹teni na razlièitim dijelovima stanice. U tijelu ih luèe ¾lijezde koje nazivamo endokrine ¾lijezde (npr. hipofiza, nadbubre¾na, ¹titna, gu¹teraèa…)

IMPOTENCIJA (lat. impotens-nemoæan)
Mu¹ka seksualna nemoæ; nemoguænost postizanja erekcije penisa  (invirilnost, pareunastenija).

IMUNOLO©KI SASTAV
Obrambeni sastav organizma protiv mikroorganizama (bakterija, virusa, parazita i glivica). Sastoji se od staniènog dijela i proizvodnje protivtijela. Dok je oèuvan i zdrav osigurava za¹titu od zaraznih bolesti i èuva zdravlje organizma.

INTRAVENOZNA PRIMJENA
Uzimanje droga u nemedicinske svrhe pomoæu igle i ¹prica u venu.

JAJNA STANICA (OVUM)
®enska spolna stanica koja se spojena sa stanicom spermija mo¾e razviti u novu jedniku.

JAJOVODI
Dvije mi¹iæne cijevi du¾ kojih jajna stanica putuje iz jajnika prema materici i u kojima dolazi do oplodnje.

KAPACITACIJA
Kapacitacija je pojam vezan uz oplodnju. Spermatozoidi prolaze iz rodnice kroz sluz koju luèi vrat materice. U toj sluzi oni se kapacitiraju, odnosno prilagoðavaju tijelu ¾ene kroz 4- 6 sati. Za to vrijeme oni gube neke stvari sa svoje povr¹ine koje bi sprijeèile oplodnju. Samo oni spermatozoidi koji proðu taj proces su spremni za oplodnju.

KIRETA®A
Struganje tkiva koje obla¾e unutra¹njost materice instrumentom - kiretom. Obavlja se pod lokalnom anestezijom i uz prethodnu dilataciju grliæa materice.

KLIMAKTERIJ
Godine oko menopauze tokom kojih nestaje reproduktivna funkcija.

KOITOBALNIZAM (lat. coitus-sastanak, balnae-kupali¹te)
seks u kadi.

KOLPOSKOPIJA
Tehnika posmatranja grliæa materice (uveæana) kako bi se uoèile promjene koje se obiènim okom ne vide.

KONDOM
Kondom, ili „korice za penis”, je drevno kontracepcijsko sredstvo, iako je njegov opis prvi put objavljen tek 1564. godine u pjesmi De Morbo Gallico anatoma Gabrielea Fallopia (latinski - Fallopius) koji je ¾ivio od 1532. do 1562. godine. On je opisao „platnene korice”. Kondomi su se takoðe izraðivali od ¾ivotinjskih crijeva ili ko¾e. Danas se izraðuju od lateks gume.

Kultura (lat.  cultura-obraðivanje, obrazovanje)
Eufemizam za feti¹:
Engleska kultura: seksualna stimulacija izazvana ¹ibanjem
Francuska kultura: oralno genitalni seks
Grèka kultura: analni seks
Rimska kultura:grupni seks
Orijentalna kultura: eksperimentisanje, mijenjanje polo¾aja partnera tokom seksualnog odnosa.

KRVNI PRIPRAVNCI
Omoguæavaju da se bolesniku daju samo pojedini elementi krvi koji su mu u datom trenutku najpotrebniji, npr. samo trombociti ili eritrociti.

LAPAROSKOPIJA
Postupak kojim se pregleda unutra¹njost trbu¹ne ¹upljine, posebno jajnika, kori¹tenjem instrumenta koji se zove laparoskop. Laparoskop je instrument vrlo sofisticirane optike, koji se uvodi kroz mali otvor u trbu¹noj ¹upljini i njime ljekar mo¾e u potpunosti gledati unutra¹njost trbu¹nje ¹upljine i obavljati hirur¹ke zahvate.

LAPAROTOMIJA
Hirur¹ki zahvat u kojem se otvara trbu¹na ¹upljina.

LH
Hormon luteinizacije kojeg luèi hipofiza, stimuli¹e ovulaciju i stvaranje ¾utog tijela.

LIBIDO
Spolni nagon, ¾elja za spolnim kontaktom.

LIMFOCIT T4
Posebna loza imunolo¹kih stanica koje su sastavni dio tzv. „staniène imunosti”. Pod pojmom „stanièna imunost” smatramo odbrambenu reakciju organizma na mikroorganizme smje¹tene unutar stanice. U toj reakciji nastaju limfociti T4 koji na imunolo¹ki specifièan naèin uz pomoæ ostalih loza limfocita (T8, NK stanice) sudjeluju u ubijanju zara¾enih stanica, a samim time i mikroorganizma.

MAZOHIZAM
To je polna abnormalnost, kada èovjek spolno u¾iva samo ako trpi boli i zlostavljenja od svog partnera.

MASTOID
(grè.mastos-dojka ili nono3) mastoidan - u obliku dojke.

MASTODINIJA
Bol u dojci (veæ i na sam dodir) i preosjetljivost prsne bradavice, obièno za vrijeme menstruacije.

MASTURBACIJA
Postizanje orgazma samonadra¾ivanjem spolnih organa.

MENARHE
Prva menstruacija.

MENOPAUZA
Prestanak menstruacije kod ¾ena u klimakteriju, oznaèava i posljednu menstruciju u reproduktivnom razdoblju.

MENSTRUACIJA
Krvarenje iz materice u sklopu menstrualnog ciklusa koje se ciklièno ponavlja otprilike svakih 28 dana.

MENSTRUALNI CIKLUS
Razdoblje od prvog dana jedne menstruacije do prvog dana iduæe mensruacije (razdoblje izmeðu dvije menstruacije).

MISCEGENACIJA (lat.misceo-mje¹ati, genus-rod)
Seksualni odnos izmeðu pripdnika razlièitih rasa (interracial, alotriorastija, panmiksija).

NEKROFILIJA
Sexualno oskvrnjivanje le¹eva (vrsta seksualne nastranosti).

NIDAH
Uzdr¾avanje od seksualnih odnosa tokom jedne treæine mjeseca da bi seksualni nagon ostalih dvadeset dana bio pojaèan

NIMFOMANIJA
Rijeè je grèkog porijekla i doslovno znaèi „djevojaèko ludilo”. Oxfordov rjeènik engleskog jezika (Oxford English Dictionaty) je defini¹e kao „¾ensku bolest koju karakteri¹e morbidna i nekontrolisana seksualna ¾elja”. Ostavljajuæi pitanje bolesti po strani, veæina definicija nimfomanije ukljuèuje elemente pretjerane i nekontrolisane seksualne ¾elje. Ekvivalentni pojam za mu¹karce je satirijaza.

ONANIJA
Polno samozadovoljavanje ili masturbacija, odnosno nadra¾ivanje polnog organa. Onanija nije èudno, nastrano seksualno pona¹anje, nego sasvim prirodno.

OOGENEZA
Oogeneza je proces nastajanja ¾enske spolne stanice- oocite (jajne stanice) koji zapoèinje u jajnicima jo¹ prije roðenja.
Dijeli se na 3 stadijuma. Oocite se razvijaju iz oogonije. Njih u poèetku ima 7 miliona u svakome od jajnika. Tada neke od njih ulaze u profazu mejoze te postaju primarni oociti. Taj proces traje do 6 - og mjeseca nakon roðenja. Meðutim, oociti stalno propadaju tako da ih pri roðenju ima oko 2 miliona, a prije puberteta 400 000. U tom prvom stadijumu primarni oociti se okru¾uju s nekoliko slojeva stanica i formiraju folikule, prvo primarne, a zatim sekundarne. U primarnom stadijumu oocite ostaju do pojave menarhe, prve menstruacije.
Zatim poneki od folikula ulaze u drugi stadijum koji je kraæi od prvog i traje 70 - 85 dana. U tom stadijumu se razvija struktura poznata kao Graafov folikul ili antralni folikul i ima promjer 2 - 5 mm.
Treæi stadijum je najkraæi i odvija se samo kod ¾ena u reproduktivnom razdoblju. On odgovara promjenama za vrijeme menstruacijskog ciklusa, tj. u tom stadijumu se zavr¹ava mejoza i mitoza pa dolazi do otpu¹tanja jajne stanice iz folikula. To se dogaða smo u jednom od nekoliko folikula koji uðu u tu fazu. Taj folikul se naziva dominantni, dok ostali propadaju pod njegovim uticajem.

OPLODNJA
Oplodnja je spajanje ¾enske jajne stanice (oocite) s mu¹kom spolnom stanicom (spermijem). Pri tome dolazi do mije¹anja genetskog materijala iz obje stanice.
Prirodno se ona odvija u jajovodima. Naime, jajovodi prihvaæaju oocitu i svojim kretanjem lagano je premje¹taju prema materici. Ako je u meðuvremenu do¹lo do spolnih odnosa u kojem su spermiji bili izbaèeni u vaginu te su uspjeli preko mnogih prepreka doæi do jajovoda onda je taj susret moguæ. Jajovodi svojim gibanjem poveæavaju moguænost susreta. Spermiji mogu pre¾ivjeti oko 48 sati unutar ¾enskog tijela. Oplodnju mogu izvr¹iti samo oni spermiji koji su pro¹li kapacitaciju. Samo jedan spermij mo¾e oploditi jednu jajnu stanicu. Ostali propadaju.
Nakon ¹to je jajna stanica oploðena niti jedan vi¹e ne mo¾e prodrijeti u stanicu. Oploðena stanica se poèinje dijeliti mitozom. Prije ugradnje u matericu oploðeno jaja¹ce se veæ nekoliko puta podijelilo.
Katkada se oploðeno jaja¹ce mo¾e ugraditi u sam jajovod, tada govorimo o izvanmaterniènoj trudnoæi. Takva trudnoæa spada u riziène trudnoæe.
Postoji i pojam vje¹taèke oplodnje, oplodnje „in vitro” poznatije kao „dijete iz epruvete”. To je proces u kojem se jajne stanice koje su prethodno izvaðene posebnim tehnikama iz ¾eninog jajnika, vje¹taèki spajaju u Petrijevoj zdjelici pod mikroskopom sa spermijima dobijenim od oca ili banke sperme.

ORALNI SEKS (¾argonski: pu¹enje; pljuganje)
je kada osoba li¾e i si¹e klitoris ili penis drugoj osobi. Djevojka ne mo¾e zatrudnjeti od upra¾njavanja oralnog seksa sa svojim partnerom èak i kada proguta njegovu spermu.
Va¾no: neke polno prenosive bolesti mogu se prenijeti oralnim seksom. Postoje aromatizirani kondomi koje mo¾ete koristiti prilikom oralnog seksa da bi se za¹titili od infekcija i polno prenosivih bolesti.

ORALNO - GENITALNI SEX
Oralno - genitalni seks (ponekad zvan „genitalni poljubac”) jest oralna stimulacija genitalija ¾ene ili mu¹karca od strane partnera bilo kojeg pola. To znaèi da mo¾e biti homoseksualno ili heteroseksualno iskustvo. Osoba koja izvodi radnju mo¾e sa cjelivanja drugih dijelova tijela (npr. oralno nadra¾ivanje grudi mu¹karca ili ¾ene) preæi na genitalije, a kad doðe do njih u aktivnost mo¾e ukljuèiti i druge dijelove u neposrednoj blizini (npr. bedra ili perineum, dio tijela izmeðu anusa i polnog organa). Ponekad se izvodi i oralna stimulacija anusa (anilingus). Ako se postupak sprovodi na ¾eni, aktivnost je poznata pod nazivom kunilingus; ako se izvodi na mu¹karcu naziva se fellatio.

ORGAZAM (svr¹avanje)
Èin  polnog akta u kojem partner ili partnerika do¾ivi vrhunac seksualnog u¾itka. Kada mladiæ ima orgazam on ejakulira, to znaèi da sperma pomje¹ana sa sjemenom tekuæinom izlazi iz penisa. Kada djevojka ima orgazam njena vagina obièno postaje vla¾na. Neke djevojke mogu do¾ivjeti vi¹e od jednog orgazma bez prekida. Ako osoba ne mo¾e do¾ivjeti orgazam, to ne znaèi da ne¹to nije u redu.

OSTEOPOROZA
Osteoproza predstavlja smanjenje ko¹tane mase. To je èest problem kod ¾ena u menopauzi nakon ¹to se prestane luèiti estrogen koji podstièe izgradnju kostiju.

OVARIJ
Jajnik - ¾enska polna ¾lijezda (organ) u kojem sazrjevaju jajne stanice i luèe se hormoni.

OVUM
Jajna stanica - ¾enska polna stanica koja se spojena sa stanicom spermija mo¾e razviti u novu jedniku.

OVULACIJA
Ovulacija je trenutak izbacivanja zrele jajne stanice iz Graafovog folikula. De¹ava se pod slo¾enim utjecajima hormona, otprilike 14 dana nakon pojave menstruacije.

PANSEKSUALNOST (grè. pan-sve, lat. sexus-pol)
Zainteresovanost za sve vidove seksualnog op¹tenja.

PEDOFILIJA
Spolna nastranost, seksualna sklonost prema djeèacima odnosno uop¹te prema djeci istog ili suprotnog pola.

PENETRACIJA
Ulaz penisa u vaginu.

PLANIRANJE PORODICE
Samosvjestan trud parova ili pojedinaca da oèekuju i ostvare ¾eljeni broj djece, te usklaðuju vrijeme i trenutak njihovog roðenja. Planiranje porodice se ostvaruje kroz kontracepciju kao i lijeèenje nehotiène neplodnosti. (IPPF EN)

PLODNI DANI
Dani u menstrualnom ciklusu u kojima neza¹tiæeni spolni odnosi mogu dovesti do trudnoæe. To je vrijeme ovulacije i nekoliko dana prije i poslije tog dana.

POLUCIJA
Noæno izbacivanje sjemena.

POSTELJICA
Posteljica ili placenta je organ koji se stvara u materici za vrijeme trudnoæe. U njoj je smje¹ten fetus. Graðena je od majèinog dijela i djetetovog dijela, a slu¾i za prehranu fetusa. Naime, u posteljici se razlijeva majèina krv, pa se stvari iz majèine krvi premje¹taju preko membrana u djetetov krvni optok. Tako dijete dobija ¹eæer i druge stvari do svog roðenja.
Osim toga, posteljica luèi i ljudski korionski gonadotropin (HCG, eng. Human Corion Gonadothropine), hormon slièan luteinizirajuæem hormonu (LH) koji podstièe ¾uto tijelo na luèenje progesterona. U toku trudnoæe i sama posteljica poèinje da luèi progesteron.

PREZERVATIV
Vidi kondom.

PROGESTRON
®enski polni hormon koji luèi ¾uto tijelo nakon ovulacije. Podr¾ava razvoj trudnoæe.

PROLAKTIN
Hormon hipofize koji stimuli¹e stvaranje mlijeka u dojkama.

PROSTAGLANDINI
Stvari (hormoni) koji prirodno nastaju u tijelu, a mogu stimulisati kontrakcije mi¹iæa materice.

PUBERTET
Razdoblje ¾ivota u kojem poèinju funkcionisati reproduktivni organi mladiæa i djevojke.

REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE
Reproduktivno zdravlje je stanje potpunog fizièkog, mentalnog i socialnog dobrostanja, a ne samo odsutnost bolesti, u svim pogledima vezanih za reproduktivni sastav i njegovo funkcionisanje.
Stoga reproduktivno zdravlje podrazumijeva da su ljudi u moguænosti da imaju zadovoljavajuæi i siguran spolni ¾ivot i da imaju sposobnost ostvarivanja potomstva kao i slobodu u odluèivanju da li, kada i koliko èesto ostvariti isto. Bezuslovna su prava mu¹karaca i ¾ena na informisanje i pristup sigurnim, priu¹tivim i prihvatljivim naèinima planiranja porodice po njihovom izboru, kao u drugi naèini i moguænosti njihovog izbora za kontrolu plodnosti koji nijesu u suprotnosti sa zakonom; kao i pravo na dostupnost prikladne zdravstvene za¹tite koja æe omoguæiti ¾eni sigurnu trudnoæu i porod kao i omoguæiti parovima najbolju ¹ansu na zdravo novoroðenèe. (UN)

REPRODUKTIVNA PRAVA
Reproduktivna prava okupljaju odreðena ljudska prava u sklopu nacionalnog prava, meðunarodnih ljudskih prava i drugih sprazumnih dokumenata. Ta prava poèivaju na prepoznavanju osnovnog prava svih parova i pojedinaca da slobodno i odgovorno odluèuju o broju, vremenskom razmaku i trenutku roðenja njihove djece, kao i da imaju dostupne informacije i sredstva za isto. (UN)

RETROVIRUS
Odreðena skupina RNA virusa koji izmeðu ostalih enzima sadr¾e i enzim „reverznu transkriptazu” koja virusni RNA molekul prepisuje u DNA molekulu. Taj proces je suprotan svim ostalim ¾ivim biæima. Nakon procesa „obrnutog prepisivanja”, zavr¹ni produkt DNA molekula sadr¾i ekvivalentne genetske informacije izvorne virusnog RNA molekula.

SADIZAM (franc, prema Marques de Sade, razuzdanom psihopati i piscu romana)
Polna izopaèenost gdje je polno zadovoljenje spojeno sa zadavanjem tjelesnih muka drugoj osobi.

SALPINGITIS
Upala jajovoda.

SEKSAUTIZAM (lat. sexus- pol + grc. autos-sam)
Opsjednutost mislima o seksu (erotomanija).

SEKSIZAM (lat. sexus- pol)
Diskriminacija po pitanju pola.

SEKSOFIJA ( lat. sexus-pol + grè. sophia- mudrost)
Seksualna filoSofija, principi i znanja koja ljudi stièu na osnovu liènih seksualnih iskustava.

SEKSOFOBIJA (lat. sexus-pol + grè. fobeomai- pla¹im se)
Strah od seksualnih odnosa i svega onoga ¹to se na njih odnosi (erotofobija, koitofobija).

SEKSUALNI APARTHEJD (lat.sexus-pol + afr. apartheid-odeljenost, odvojenost)
Rigidna podijeljenost na mu¹ko i ¾ensko, pri èemu su ¾enskom dijelu raznim religioznim ili zakonskim normama i tabuima uskraæena elementarna prava i slobode.

SEKSUALNO ZDRAVLJE
Upotpunjavanje tjelesnih, emocionalnih, intelektualnih i dru¹tvenih vidova spolnog postojanja na naèine koji obogaæuju i unaprijeðuju liènost, komunikaciju i ljubav... pa zbog toga seksualno zdravlje podrazumjeva pozitivan pristup ljudskoj seksualnosti i svrha brige o seksualnom zdravlju bi trebala biti unaprijeðenje ¾ivota i meðuljudskih odnosa, a ne samo savjetovanje i briga vezana za plodnost i spolno prenosive bolesti. (World Health Organisation - WHO).

SEKS - (s)polni odnos
Polni odnos (koitus) je prodiranje erektiranog mu¹kog spolnog organa (penisa) u ¾enski (vaginu). Pri tome, pod uticajem spolnih hormona, aktivira se parasimpatièki dio sastava koji omoguæava erekciju. To omoguæava punjenje krvlju kavernoznih tkiva u dra¾ici i penisu.
Erektrani penis lak¹e prodire u vaginu dok se erektirana dra¾ica bolje prijanja uz penis pojaèavajuæi masa¾u oba. Parasimpatikus podstièe i vaginu na pojaèano luèenje tekuæine (sekreta) ¹to omoguæava lak¹e prodiranje i ugodniju masa¾u.
Ako ne dolazi do dovoljnog vla¾enja vagine, spolni odnos mo¾e biti bolan za djevojke. To se mo¾e sprijeèiti du¾om predigrom u opu¹tajuæoj atmosferi tako da se tijelo pripremi na spolni odnos.

SIDA
Syndrome d`Imunodeficience Acquise.

SIGURAN POLNI ODNOS
Polni odnos koji sprjeèava razmjenu krvi, sjemene tekuæine ili vaginalnog sekreta.

SJEMENA TEKUĊINA
Tekuæina koju mu¹karac ejakulira, a sadr¾i stanice - spermije, kao i izluèevine ¾lijezda (prostate i pasjemenika).

SPERMA
Sperma, sjeme ili ejakulat se sastoji od mu¹kih spolnih stanica (spermija) i sekreta iz raznih ¾lijezda (sjemenskih mjehuriæa, prostate i bulbouretralnih ¾lijezda). Svrha tog sekreta je prehrana spermija i za¹tita od kisele sredine koja se nalazi u vagini kao prepreka oplodnji. U jednom ejakulatu od 3 - 4 mL ima od 200 do 400 miliouna spermija. Spermiji se kreæu brzinom od 44 mm/ min.

SPERMIOGENEZA
Spermiogeneza je slo¾eni proces nastajanja spermija koji se odvija u testisima. Za proces je potrebna ne¹to ni¾a temperatura nego ¹to je tjelesna stoga su testisi smje¹teni u mo¹nji (skrotumu). Proces se odvija od puberteta pa do otprilike 80 - e godine. Dnevno se stvara oko 100 - 200 miliouna spermija. Proces teèe od spermatogonije, preko raznih oblika spermatocita, zatim spermatida do spermija. U tom procesu uz slo¾ene diobe, skuplja se jezgra stanice, smanjuje citoplazma, pojavljuje se biè. Kad proðe sve faze spermij se izbacuje u unutra¹njost kanaliæa. Iz jedne spermatogonije mo¾e nastati 64 spermija, a za to je potrebno oko 70 dana.

SPREMICIDAN
Koji uni¹tava spermije.

SPERMIJ
Mu¹ka spolna stanica.

SPOLNE BOLESTI (isto POLNE)
Infekcije koje se prenose spolnim putem.

STREILIZACIJA
Postupak kojim se osoba trajno onesposobljava za reprodukciju.

STERILNOST
Nemoguænost zaèeæa.

STRES I SESEXUALNOST
Ponekad se seksualne disfunkcije (smetnje, problemi) pojavljuju zbog stresa koji se javlja u nekoj posebnoj situaciji, kao ¹to je strah od otkrivanja neke tajne, strah od neuspjeha ili èak strah od trudnoæe. Tjeskobna preokupacija trenutnim neuspjehom mo¾e uzrokovati pote¹koæe sljedeæi put, zapoèinjuæi „zaèarani krug”, odnosno ciklus neuspjeha, koji ukljuèuje anticipaciju neuspjeha i distanciranje kroz zamjenu uloge sudionika ulogom posmatraèa. To je jedan od najèe¹æih uzroka sekundarne impotencije i nemoguænosti postizanja orgazma (anorgazmije). U takvim su sluèajevima obièno korisni savjetovanje i seksualna terapija.

TESTISI
Mu¹ki spolni organi (¾lijezde) koje su zadu¾ene za proizvodnju mu¹kih spolnih stanica - spermija kao i proizvodnju hormona testosterona.

TRANSEKSUALIZAM (lat. trans - preko, s druge strane + sexus - pol)
Promjena pola hirur¹kim putem uz hormonalnu terapiju; TS.

ULTRAZVUK
Dijagnostièka metoda koja koristi zvuène talase za stvaranje slike unutra¹njih organa.

UTERUS
Materica - ¹uplji mi¹iæni organ u ¾enskom tijelu u kojem se oploðena jajna stanica ugnjezdi i razvija do poroðaja.

VAGINA
Mi¹iæna cijev u koju tokom penetracije ulazi mu¹ki spolni organ - penis i ispu¹ta ejakulat (sjemenu tekuæinu). U toku poroðaja predstavlja dio porðajnog kanala. Kroz nju istièe menstrualna tekuæina.

VAGINIZAM
Bolni grè vagine koji onemoguæava ulaz penisa i spolni odnos.

VAZEKTOMIJA
Hirur¹ki sterilizacijski postupak kojim se podvezuju sjemenovodi tako da kroz njih ne mogu prolaziti spermiji. Sprovodi se u svrhu kontrole zaèeæa, tj. kontracepcije.

ZIGOTA
Oploðena jajna stanica.

stef


hulio_salinas

meni je ovo najjace

AMOMAKSIJA (grè. ammos-stajali¹te, mahe-borba)
Seksualni odnos u parkiranom automobilu.

:>

Smrda

a nema golden shower....heheh...
jao sto sam grozna... :][
i meni je bushi,buuushi...najjace  :>

Wolf

A ja cuo da postoji i dendrofilija - sex (ako to tako moze da se nazove) sa BILJKAMA?!

Darker

Brate... Ne znam gde mi je onaj CKM sa svakakvim filijama, tipa: prema povraæci, prema ¾enskim nogama itd...

AquArius

Ako imate nesto da dodate, a vezano za temu - dakle index pojmova...

Dukica


Darker


hulio_salinas

Ja sam muska svinja:
"Kakve vezi ima ljubav sa sexom?!"   :K :K :K
ahahahahah
salim se naravno...  :wink:  :) :) :)