ReCepTi

Started by MiKy, 20-12-2006, 18:10:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zoe

Ајд будите љубазни па помозите :cvet
Други рецепт из приручника:

Rp/
Acidi borici  0.3
Boli albae sterilisatae 2.5
Talci veneti 7.0
M.f. pulvis D. ad scatulam
S. Posip za decu

Овде је прекорачена концентрација за борну киселину. Укупна маса прашка је 9.8, и кад израчунамо колико је 3 % од те масе, испада 0.294 (што нисам сигурна да баш меримо, некако увек идемо на две децимале). Е сад се ја питам, да ли можемо извршити корекцију дозе тиме што ћемо повећати укупну масу прашка на 10 грама повећавајући масу талка на 7.2 грама? Сме ли то да се ради?
Други збун је овај каолин за кога у четвртој фармакопеји дају само с.п.д, а нема с. конц. а ја немам екстра фармакопеју код куће...

Упомоћ :cvet

tarantulica

Koriguje¹ bornu na 0,29g, i talk na 7,01g, nema potrebe da poveæava¹ masu pra¹ka do 10g  :wink:

zoe

Еј хвала... ма само нисам хтела да ситничарим на материјалу, али оно, треба економисати :>
Да ли то значи да онда постоји неко опште правило да се укупна маса код неподељених прашкова не треба дирати?

А шта би са овим каолином? Зна ли ко?

tarantulica

Koncentracija kaolina se ne proverava jer je indiferentna materija  :wink:

zoe

Ок. Мада ме збунило то што је у фармакопеји дата средња појединачна доза... па помислих можда има нека фора...

tarantulica

Mo¾da ima, ali je ja ne znam  :ohwell:

U ovom receptu je sigurno indiferentna materija (i ne proverava se koncentracija)  :cvet

milena

Mi smo radili taj recept na vezbama, i kad smo predlozili dopunu talka do 7,2g, ona je rekla da je to ok..

bebica111

i mi smo radili taj recept na vezbama, i asistentkinja je rekla da radimo korekciju recepta na 0,294g za Acici boricum i 7,006 za talk........i da slobodno ostavimo na tri decimale

Keleraba

Jel moze neko da mi pojasni sledece:Kod 12.og recepta u praktikumu
Rp/
   Scopolamini bromidi     250mg
   Lactosi                 2,5g
M.f.plv. Div in doses aeq.N X
S.Pola sata pre voznje 1 prasak
Ovde je prekoracena npd za scopolamin bromid pa je onda korigujemo na spd,naravno tada se masa smanje sa 0,25g koliko nam je dato na 0,0025g..e a moja nedoumica je sta radimo sa laktozom da li nju povecavamo za onu masu za koju smo smanjili skopolamin ili je jednostavno ne diramo i ona ostaje 2,5g.(posto je ovde rec o podeljenom prasku ne znam da li to ima neke veze, jer znam da smo kod nepodeljenih praskova nadoknadjivali masu akt.supst. kroz masu neke indiferentne) :hmm :hmm :hmm

Lence

Mislim da se kod podeljenih praskova ne nadoknadjuje masa, osim ako se ukupna masa pojedinacnog praska ne smanji ispod 0,02. Onda se dopunjava da bude 0,05. Valjda...

Keleraba

ok ima logike al mislim da masa pojedinacnog praska treba da bude manja od 0,2g, i da se onda nadoknadjuje do 0,5....Ako neko ima jos neku ideju u vezi onog skopolamina neka javi... :>

zoe

Што се тиче рецепта са скополамином, не мора се кориговати маса појединачног прашка, мада је нама асистенткиња рекла да можемо масу појединачног прашка повећати на 0.3 грама чисто због једноставнијег мерења. У том случају на укупну масу од 0.25 грама тритурата додали бисмо 2.75 грама лактозе.

Е сад ја да питам, зна ли неко дозе за Aerosil 200? Гледа се у Extra Ph коју ја немам, а треба за 14. рецепт.

И још једно питање: 9. рецепт. Шта радите са концентрацијом Bismuti subgallas? У четвртој фармакопеји стоји концентрација од 10 % за масти и пише за посип "неразријеђено". Овај рецепт постоји и у Рецептурном приручнику.

shmizla

kada je rec o 9. zadatku, ja sam ga radila na vezbama, to je 10 % za masti, ali ispod pise samo slovima nesto, ne secam se sta, a to znaci, da je kada je rec o prasku, s.c. je 100% ! tako da nije prekoraceno!

Lence

Izvini Kelerabo, jeste 0,2 i o,5, izgubila sam se u ovim silnim brojevima! :stid:
Sto se tice Aerosila 200 (sinonim  Silicii oxydum colloidale iz 21. zadatka) mislim da nam je asistent rekao da se za njega ne proverava doza...Verovatno treba samo da se napise zasto se koristi. U nekim skriptama (neproverena informacija) sam procitala da je to sredstvo za klizanje, da povecava protocnost praskova i da se obavezno dodaje na kraju jer je izrazito voluminozna supstanca... Mozda to pise u Extra Ph. proverite...

tarantulica

Lence, u pravu si za Aerosil  :cvet

Quote from: Keleraba on 11-11-2007, 15:51:20
Jel moze neko da mi pojasni sledece:Kod 12.og recepta u praktikumu
Rp/
   Scopolamini bromidi     250mg
   Lactosi                 2,5g
M.f.plv. Div in doses aeq.N X
S.Pola sata pre voznje 1 prasak
Ovde je prekoracena npd za scopolamin bromid pa je onda korigujemo na spd,naravno tada se masa smanje sa 0,25g koliko nam je dato na 0,0025g..e a moja nedoumica je sta radimo sa laktozom da li nju povecavamo za onu masu za koju smo smanjili skopolamin ili je jednostavno ne diramo i ona ostaje 2,5g.(posto je ovde rec o podeljenom prasku ne znam da li to ima neke veze, jer znam da smo kod nepodeljenih praskova nadoknadjivali masu akt.supst. kroz masu neke indiferentne) :hmm :hmm :hmm

U ovom receptu se pravi triturat.
Za triturat koristimo 0,05g skopolamina i 4,95g laktoze. Za ovaj prašak je potrebno 0,0025g skopolamin-Br, a ta količina se nalazi u 0,25g triturata. Od pripremljenih 5g triturata uzimamo 0,25g (sadrži 0,0025g skopolamin-Br i 0,2425g laktoze). Pored 0,25g triturata, dodajemo još 2,5-0,2425=2,2525g laktoze. Masa laktoze se ne menja! :cvet: