Evropska skijali¹ta nestaju

Started by Korisnicko Ime, 22-12-2006, 10:46:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Evropska skijali¹ta nestaju

Globalno zagrevanje bi u narednih deset godina moglo da dovede do smanjenja broja skija¹kih centara u celoj Evropi, a naroèito u ni¾im oblastima, saop¹tila je Organizacija za privrednu saradnju i razvoj (OECD).

"Od evropskih zemalja, koje smo prouèavali, najriziènija situacija je u Nemaèkoj", pi¹e u izve¹taju OECD, i napomnje da za njom slede Austrija, Italija, Francuska i ©vajcarska.

Banke u ©vajcarskoj veæ su poèele da odbijaju pozajmice za kupovinu zimske opreme za oblasti koje se nalaze na nadmorskoj visini manjoj od 1.500 metara.

Prema reèima jednog klimatologa, skija¹ki centri u Alpima do¾ivljavaju najtoplije vreme u poslednjih 1.300 godina. Neki nauènici smatraju da je reè o prirodnom fenomenu, dok drugi sumnjaju da je ova situacija tesno povezana sa emisijom gasova koji izazivaju efekat staklene ba¹te, a oslobaðaju se pri spaljivanju fosilnih goriva.

Porast temperature za samo jedan stepen znaèio bi da se broj skija¹kih centara sa dovoljno snega, u periodu izmeðu 2020. i 2025. godine sa 666 smanjio na 500. Porast temerature za dva stepena bi do 2050. godine smanjio broj tih centara na 400, dok bi porast temperature od èetiri stepena, ¹to se oèekuje krajem veka, broj skija¹kih centara smanjio na samo 200.

"Alpski turizam je glavni 'prikupljaè' prihoda u privredi zemalja oko Alpa", podvlaèe u OECD, dodajuæi da postoji oko 60 do 80 miliona turista i oko 160 miliona "skija¹kih dana" godi¹nje u Francuskoj, Austriji, ©vajcarskoj i Nemaèkoj.

(Tanjug)

hulio_salinas

 :shock Oh my God!!! Why me? Why us?  :roll:

Pa sta nam je ciniti? Skijanje na travi? Betonu? Empire State Building-u?  :][

zabica

how about skijanje u kumodraskoj ulici??  :K

inace u srbiji i crnoj gori (pogotovo cg) postoje divne planine u koje niko ne ulaze! kakav propust...

stef

 Tesko, Val Thorens 500 km za skijanje

cvjetic

zabice,prijedlog ti je fantastican! :K ja sam to vec isprobala...

Smrda

nista sem vestacke staze....pravac sa kosmaja i avale...