©ta je Ko¹tunièina vlada uradila od onog ¹to je obeæala na poèetku

Started by Bred, 27-12-2006, 11:32:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Najveæi uspesi jak dinar i Ustav

Ustav Srbije, stabilan kurs dinara, uvoðenje poreza na dodatu vrednost (PDV) i uvoðenje reda u sferi finansija i bankarstva, sreðenija situacija u zdravstvu i u velikoj meri usklaðeni zakoni sa standardima Evropske unije, najveæi su uspesi vlade premijera Ko¹tunice. Ipak mnogo toga ¹to je i sam premijer u ekspozeu na poèetku mandata obeæao - nije uraðeno.

Da je premijer ispunio obeæanja, slika Srbije ukratko bi bila: Rasvetljena sva ubistva pre i posle 5. oktobra, rasvetljene sve velike novèane i privredne afere. MUP je ne samo iznutra kontrolisan veæ se vi¹e uop¹te ne koristi u politièke svrhe. U BIA cveta jer i u ovoj slu¾bi nema vi¹e ni trunke politike i osloboðena je svih tereta iz pro¹losti. Sve sporne privatizacije su poni¹tene. ©eæerna afera je potpuno rasvetljena, a akteri izvedeni pred lice pravde. Na Kosmetu je na delu kantonizacija, a Crna Gora je, naravno, i dalje u dr¾avnoj zajednici SCG. I zajedno smo, jer samo tako mo¾emo da idemo put EU.

Pre tri godine, decembra 2003. Srbija je slu¹ala predizborna obeæanja. Ba¹ kao i sada. Ne moraju se ba¹ sva zapamtiti, poput èuvenog radikalskog o hlebu koji ko¹ta tri dinara, a bez obja¹njenja ¹ta æe zaraditi onaj koji ¾ito gaji ili onaj koji mesi hleb, ili socijalista da æe zaposliti milion ljudi. U Srbiji va¾i krilatica: da se najlep¹e prièe prièaju posle lova i pre izbora. Da li je zaista tako i koliko je onda¹njih predizbornih obeæanja bilo samo lepa prièa?

„Blic“ je sproveo istra¾ivanje ¹ta je Vlada uradila od onoga ¹to je obeæano i koliko se obeæanja pojedinih stranaka koje su u njoj bile - obistinilo. Raspad dr¾avne zajednice je najupeèatljivije neispunjeno obeæanje premijera, ali i ostalih stranaka, sa izuzetkom G17 plus koji se od poèetka zalagao za razdru¾ivanje. Naravno, kao veliki minus Vladi pi¹e se neizruèenje Mladiæa i prekid pregovora sa EU.

Generalna ocena je da je Vlada donela gotovo sve zakone koje je i obeæala. Tehnièki odraðeno, ali ti zakoni na terenu graðanima nisu doneli ba¹ oèekivani boljitak u ¾ivotu, a mnogi od njih, ¹to i sami ministri priznaju, slabo se primenjuju praksi. Zato je deo odgovora ocenjen sa - delimièno.

Te¹ko je bilo neka obeæanja precizno oceniti, poput onog u vezi sa problemima penzionera. Obeæani zakon je donet, a penzioneri kukaju. Sreæan ¾ivot pod stare dane obeæavale su odreda i sve druge stranke. Glasno obeæavano umanjenje disproporcije plata i penzija je, meðutim, oti¹lo u suprotnom smeru - poveæana je.

Stav o re¹avanju problema na Kosovu poèeo je od kantonizacije ili podele na entitete, ¹to je meðunarodna zajednica odbacila. Posle se govorilo - vi¹e od autonomije manje od nezavisnosti, a ova formula je potom precizirana - su¹tinska autonomija. Ipak, o Kosovu æe odluèiti meðunarodna zajednica.

Sve u svemu, Srbija je, eto, sada dr¾ava manjih granica, ali sa mnogo vi¹e zakona, u kojoj, i pored toga, ¹to¹ta ne ¹tima.

®eljka Jevtiæ
OBEÆANJA
Stranke vladajuæe koalicije
ZDRAVSTVO
SPO-NS - Pravno izjednaèavanje dr¾avnog i privatnog zdravstva
DSS - Doneti èetiri neophodna sistemska zakona; o sistemu zdravstvene za¹tite, o zdravstvenom osiguranju, o komorama i o lekovima
G17 PLUS - Osnovna zdravstvena za¹tita mora da bude besplatna
PRIVATIZACIJA
G17 - Promeniti cilj privatizacije - da bude u funkciji razvoja i poveæanja efikasnosti domaæe privrede
DSS - Promene modela privatizacije - uvoðenje modela besplatne podele akcija, preispitivanje spornih privatizacija
SPO-NS - Podela akcija zaposlenima pod povla¹æenim uslovima
CRNA GORA
DSS - Dr¾avna zajednica SCG je dr¾avni okvir koji nas vodi u Evropu
G17 - Hitan dogovor sa Crnom Gorom o sporazumnom razdru¾ivanju, a da Srbija nastavi meðunarodno-pravni subjektivitet postojeæe dr¾ave
SPO-NS - Boljitak u Srbiji uèiniæe za graðane CG otcepljenje neinteresantnim, a SCG nu¾nom potrebom
Vlada Vojislava Ko¹tunice
EVROPSKA UNIJA
Prilagoðavanje svih zakona sa zakonodavstvom EU
Izrada nacionalne strategije pridru¾ivanja EU
KURS DINARA
Zadr¾avanje stabilnog kursa domaæe valute

POLJOPRIVREDA
Biæe spreèeni proizvodnja i stavljanje u promet genetski modifikovanih useva i proizvoda
Ministarstvo trgovine æe rasvetliti ¹eæernu aferu
Vlada æe putem novèanih podsticaja poveæati sigurnost poljoprivrednika
PRIVATIZACIJA
Svi sporni privatizacioni procesi biæe preispitani
SAOBRAÆAJ I ENERGETIKA
Srbija od uvoznika struje mora da postane izvoznik, uz investiranje u nove kapacitete
Izgradnja Koridora 10
ZDRAVSTVENA POLITIKA
Usvajanje zakona o lekovima, o lekarskim komorama i o zdravstvenom osiguranju
PRAVOSUÐE
Obezbediti nezavisnost i samostalnost sudstva (uva¾avanje iskljuèivo struènih kriterijuma pri izboru nosilaca pravosudnih funkcija)
POLICIJA i BIA
Rasvetljavanje svih ubistava pre i posle 5. oktobra, kao i velikih novèanih i privrednih afera
Spreèiti zloupotrebu policije u politièke svrhe, i zloupotrebu politike od strane policije
Potpuna depolitizacija BIA, kadrovski, tehnièki i tehnolo¹ki osposobljena
HAG
Potpuna saradnja s Hagom


blic

Darker

Ja æu glasam za narodnjake, vi¹' kako su dobri...
SRBIJA!!!!