Majkrosoft poma¾e sajt tinejd¾era iz Priboja

Started by Bred, 29-12-2006, 10:21:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Milija Jovièiæ, ¹esnaestogodi¹nji uèenik drugog razreda Gimnazije u Priboju, kreirao je izuzetno poseæen portal „Viva fizika”, koji se na zanimljiv naèin bavi temama iz popularne nauke. Za odr¾avanje svog sajta Milija je dobio finansijsku podr¹ku od velikog „Majkrosofta”.

PORTAL - Srednjo¹kolac iz Priboja je, u trenucima dosade odluèio da se zabavi tako ¹to je pokrenuo nauèni portal koji na mladima dostupan naèin pokreæe diskusije iz oblasti fizike i biologije.

- Tokom letnjeg raspusta sam se malo dosaðivao, palo mi je na pamet da bih mogao da napravim sajt s popularnim temama iz fizike i biologije, po¹to sam primetio da na na¹em jeziku ima malo sajtova koji se na zanimljiv naèin bave ovim temama - ka¾e Milija.

Od skromnog poku¹aja da se zabavi, Milijin portal je postao mesto na kome se skupljaju svi koji ¾ele da diskutuju i pi¹u o popularnim nauènim temama. Pro¹log meseca sajt „Viva fizika" imao je preko tri hiljade poseta, a 150 registrovanih èlanova svakodnevno uèestvuje u diskusijama.

- Na forumu su najèe¹æe moji vr¹njaci. Diskutujemo o razlièitim temama, a najvi¹e strasti ima kada se govori o kreacionizmu ili o nesuglasicama oko toga da li je Apolo 11 sleteo na Mesec - prièa Milija.

Bilo je sluèajeva da se na „Viva fizici" pojave i neki nedobronamerni posetioci.

- U aprilu su mi hakeri iz Turske oborili prvu stranicu, ali brzo sam uspeo da stvari vratim u normalu - tvrdi Milija.

Kako bi dobio neophodnu finansijsku podr¹ku, Milija se obratio „Majkrosoftu" koji mu je obezbedio be¾ièni internet za celu godinu i platio tro¹kove za odr¾avanje sajta.

- Tekstovima i savetima veliku pomoæ mi pru¾a prof. dr Vladimir Ajdaèiæ. Zahvaljujuæi njemu uspeo sam da razvijem koncepciju sajta - ka¾e Milija.

On slobodno vreme provodi baveæi se sportom ili u ¹etnji, ali najvi¹e vremena provodi za raèunarom - po dva ili tri sata dnevno. Jo¹ nije odluèio èime æe da se bavi i ¹ta æe da studira.

- Razmi¹ljao samo tome da studiram fiziku, ali mislim da moje znanje jo¹ nije dovoljno - ka¾e skromno Milija.

Osmislio prezentaciju op¹tine Priboj
VIKIPEDIJA Osim ¹to odr¾ava svoj sajt, Milija Jovièiæ pi¹e tekstove i za internet enciklopediju Vikipedija. Milija radi i na popularizaciji svog kraja time ¹to je dizajnirao i osmislio zvaniènu prezentaciju op¹tine Priboj.
V. Latas ||||