Metropolita Var¹ave bio tajni agent

Started by Bred, 06-01-2007, 00:26:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta    
Var¹ava -- Katolièka crkva u Poljskoj priznala da je novi var¹avski metropolita Stanislav Vjelgus saradjivao sa biv¹om tajnom policijom.

"Postoje brojni va¾ni dokumenti koji potvrðuju èinjenicu da je otac Stanislav Vjelgus izjavio da je spreman da saraðuje, na svesni i tajni naèin s komunistièkim organima bezbednosti", navodi se u saop¹tenju specijalne komisije poljske crkve.

Dokumenti "na indirektan naèin pokazuju da su aktivnosti oca Stanislava Vjelgus mogle da ugroze neke ljude, èlanove crkve", dodaje se u saop¹tenju.

Komisija je, meðutim, navela da ne postoji nijedan direktan dokaz da je monsinjor Vjelgus "ikome naneo neku ¹tetu".

U poruci, veèeras emitovanoj vernicima u Poljskoj, Stanislav Vjelgus (67) je priznao "svoju gre¹ku" i rekao da sada sve zavisi "od odluke" pape Benedikta XVI.

"Priznajem danas pred vama gre¹ku koju sam nekada poèinio, kao ¹to sam se ispovedio i Svetom ocu", rekao je Vjelgus i zamolio sve¹tensko i vernike svoje nadbiskupije da ga "prime kao brata koji ¾eli da ujedinjuje, a ne razjedinjuje...".

Prema dokumentima komunistièke tajne policije, èije je delove danas prenela ¹tampa u Poljskoj, novi metropolita je u¹ao u tajnu policiju 1967. godine, dok je bio student filozofije na Katolièkom univerzitetu u Lubljinu.

Kako se navodi, Vjelgus je èak imao "specijalnu obuku za agenta" i imao je nekoliko pseudonima - "Grej", "Adam" i "Adam Visocki".

Vatikan je danas ponovio da ima poverenje u oca Stanislava Vjelgusa, pozivajuæi se na saop¹tenje od 21. decembra. U tom saop¹tenju se navodi da papa "ima poverenje u monsinjora Stanislava Vjelgusa i da mu poverava misiju pastora nadbiskupije u Var¹avi".

Prema rezultatima ankete, danas objavljene u Var¹avi, 67 odsto Poljaka smatra da biv¹i agent komunistièke tajne policije ne treba da bude da visokoj funkciji u hijerarhiji crkve.