Reli Pariz-Dakar 2OO7 / +istorijat

Started by Al-Jasmina, 07-01-2007, 01:51:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Al-Jasmina

(http://nono9.us)


Prva etapa-Evropa
Start najpresti¾nijeg svetskog relija - Dakar doneo je veliko iznenadjenje i radost Portugalcima. Automobilista Karlos Souza i motociklista Ruben Farija pobednici su prve etape relija koji je startovao u subotu u Lisabonu.

Souza, koji ima 40 godina, najbolji rezultat do sada je ostvario na reliju 2003. godine kada je bio èetvrti. U subotu je bio sjajan, zavr¹iv¹i etapu od Lisabona do Portimaa (464 kilometara) za jedan sat, 20 minuta i 38 sekundi.

Drugi je bio Ju¾noafrikanac ®inije de Vijer, koji je zaostao za Souzom 2:31 minut. Sledili su veteran Karlos Sains i Finac Ari Vatanen.

U konkurenciji motociklista, 32-godi¹nji Ruben Farija je ponovio uspeh od pro¹le godine. U hladnim i maglovitim uslovima za vo¾nju, Portugalac je etapu zavr¹io za 1:22:07.

"Odluèio sam da odmah krenem maksimalno, jer sam osetio da je ovo moj dan. Staza je mnogo peskovitija nego pro¹le godine, ¹to me raduje", izjavio je Farija.

Drugi je takodje bio Portugalac i takodje vozaè Jamahe Helder Rodrigez, koji je zaostao 16 sekundi.
©panac Isidre Esteve Pujol bio je treæi, ali samo zahvaljujuæi tome ¹to je Francuz David Kasto, koji je po vremenu bio treæi, ka¾njen sa 20 sekundi.

Favoriti Siril Despre i Mark Koma do¹li su 10, odnosno 13.

(http://nono9.us)

preuzeto sa sport::MONDO WEB Portala



---------------------------------------------------


29 GODINA RELIJA Pariz Dakar
(http://nono9.us)


Avantura je poèela 1977. Thierry Sabine se izgubio u pustinji Libije vozeæi motor tokom relija Abidjan-Nice. ''Spa¹en iz peska'' u poslednji èas, vratio se u Francusku pora¾en lepotom ovih predela. Tada je obeæao sebi da æe ovo otkriæe podeliti sa ¹to je moguæe vi¹e ljudi  i ¾iveo je samo za jedan cilj: Da povede maximalan broj ljudi u beskraj ovog peska.

Ovo ga je dovelo do toga da zamisli neobièno putovanje sa poèetkom u Evropi. Put bi se dalje nastavljao do Al¾ira, pre prolaska kroz Agadez, na kraju se zavr¹avajuæi u Dakaru. Plan je uskoro postao reli.

Reli Pariz-Dakar je otvorio vrata ka nepoznatom svetu, u kome je njegov kreator, Thierry Sabine vidjen kao istinski pionir! Njegov moto je morao biti: ''Izazov za one koji idu. San za one koji ostaju ''
Afrika, kontinent sa bezbroj faceta, ponudio je savr¹eni eliksir, kombinujuæi snove sa svetom takmièarskog duha. 26 decembra 1978, odr¾an je prvi reli Pariz-Dakar. Bilo je to pre vi¹e od èetvrt veka...




---------------------------------------------------


PREZENTACIJA

Dakar je trka, reli, najte¾i na svetu: preko dve nedelje te¹kog rada i hiljade kilometara preko razlièitih staza. Svake godine, od 1979, ekipe koje ukljuèuju mu¹karce i ¾ene, u¾ivaju u napetom rivalstvu u sred pustinje. Konaèni rezultat uvek nagradi neverovatnog pobednika. Vi¹e nego igde drugo, uspeh na Dakaru dolazi iz sinteze performanse, odluènosti i ispravnosti.

S one strane granica pobede, istinska esencija relija Dakar je izazov.
Uèesnik se bori sa drugima ali i sa samim sobom, u kontekstu da je poniznost podjednako va¾na kao i prevazila¾enje samog sebe. Sa ciljevima koji odgovaraju njihovim sposobnostima, kandidati u ovoj avanturi imaju zajednièku crtu- potragu za tim balansom.

(http://nono9.us)

preuzeto i prevedeno sa oficijelnog sajta relija Pariz-Dakar
www.dakar.com

Al-Jasmina

O5/O1/2OO7 | Aleksandar Babiæ
Dakar reli 2OO7
Iz Lisabona ¹estog januara kreæe 29. Dakar reli, a zavr¹ava se posle petnaest dana u glavnom gradu Senegala. Ovogodi¹nji itinerer kombinuje trase ranijih relija, uz poveæanje broja pe¹èanih deonica. Ukupno se vozi 15 etapa i prolazi kroz Portugal, ©paniju, Maroko, Mauritaniju, Mali i Senegal. Pretpostavka da je u kategoriji automobila Micubi¹i glavni favorit, a Folksvagen prvi pretendent, zvuèi prilièno realno, pa æemo pogledati ¹ta su apsolutne zvezde Dakar relija pripremile kako bi se 21. januara ovenèale slavom pobednika, uz neizbe¾ni osvrt i na njihove pratioce.


Od avanture do presti¾nog nadmetanja

Dakar reli prvi put je 1979. organizovao Tjeri Sabin i time je praktièno udario temelj novoj sportskoj disciplini - kros-kantri reliju. Na premijernom izdanju pojavile su se 182 posade, a trasa u du¾ini od 10.000 kilometara vodila je od Francuske, preko Al¾ira, Nigerije, Malija i Gornje Volte do Senegala. Bio je to dogaðaj za amatere i takmièari su vi¹e lièili na grupu safari-izletnika. Status je, meðutim, brzo rastao, privlaèeæi i automobilske korporacije.

U poèetku tehnièkih ogranièenja praktièno nije bilo, pa je bilo kakav prototip mogao da startuje. Takva avantura bila je izazov i za nekada¹nje F1 asovima (Lafit, Tambe, Alio, Iks i Katajama), ali i za liènosti koje nisu imale veze sa auto-sportom (princeza Karolina od Monaka, pevaè D¾oni Holidej i golman ®an Mari Pfaf), jer je postalo "in" izlagati se opasnostima Sahare.

Najveæi uspon ovaj reli do¾iveo je onda kada su u njemu vozaèi Svetskog reli ¹ampionata prona¹li izvor svoje druge mladosti. Iz WRC miljea do¹le su zvezde poput Vatanena, Kankunena, Mekrea, Salonena, Biasiona i Sainca. Tokom svog 28-godi¹njeg postojanja, ovaj reli pro¹ao je kroz 21 zemlju, a koliko je danas popularan pokazuje i èinjenica da æe se u Lisabonu na tehnièkom pregledu naæi 525 vozila (187 automobila, 250 motocikala i 88 kamiona), ¹to predstavlja i rekord po broju potencijalnih uèesnika

preuzeto sa http://www.b92.net/sport/dnevnici



Al-Jasmina

DAKAR RELI: Saincu i Rodrigesu druga etapa
Nedelja, 7. januar 2OO7. 18:O7

©panac Karlos Sainc u konkurenciji automobila i Portugalac Helder Rodriges na motociklu pobednici su druge etape Dakar relija vo¾ene od Portimaoa do Malage u du¾ini od 545 kilometara.

Uprkos pobedi ¹panskog veterana, vodeæi nakon prvog dana Karlos Sousa zadr¾ao se na èelu karavana, dok je Rodriges trijumfom postao novi lider medju motociklistima.

Karlos Sainc iskoristio je dugogodi¹nje iskustvo takmièenja u Svetskom reli ¹ampionatu, pa je na 67 kilometara dugom specijalu, koji je imao obele¾ja tipiènog WRC brzinca, uspeo u svom Folksvagen Tauregu da postavi ubedljivo najbolje vreme, ¹to mu je praktièno i donelo etapnu pobedu.

Dvostruki svetski prvak u reliju bio je jedini Folksvagenov vozaè medju prvih pet, a naredna èetiri mesta zauzeli su Micubi¹iji. Saincov zemljak Nani Roma i Francuz Lik Alfan zaostali su po 29 sekundi, dok su se na èetvrto i peto mesto plasirali dvostruki ¹ampion Dakar relija Stefan Peterhansel i Japanac Hiro¹i Masuoke.

Portugalac Karlos Sousa u Folksvagen Tauregu ostvario je tek deveto vreme u nedelju, ali je zahvaljujuæi velikoj prednosti ostvarenoj prvog dana relija zadr¾ao vodjstvo u generalnom plasmanu. On sada ima 45 sekundi prednosti nad Saincom, dok je treæi je Ju¾noafrikanac ®iniel de Viljer sa vi¹e do dva minuta zaostatka, a slede Roma, Peterhansel…

Helder Rodriges na Jamahi pobedom u drugoj etapi preuzeo je vodjstvo u konkurenciji motociklista. Portugalac je etapu zavr¹io sa minutom prednosti nad sunarodnikom i liderom posle prve etape, Rubenom Farijom.

©panac Isidre Esteve Pudjol na KTM-u osvajanjem treæeg mesta ponavio je rezultat iz prve etape, a iza njega su se plasirali Francuz David Kasto (KTM) i ©panac Mark Koma (KTM).

Rodriges nakon dve etape be¾i Fariji 47 sekundi, dok treæeplasirani Esteve Pudjol zaostaje vi¹e od ¹est minuta za vodeæim.

Ovo je bila poslednja etapa u Evropi, a takmièari se sada sele u Afriku, odnosno u Maroko odakle se reli nastavlja.

Poredak automobilista nakon druge etape:
1. Sousa (POR/Folksvagen) 02:21:57
2. Sainz (©PA/Folksvagen) + 00:00:45
3. De Villiers (JAR/Folksvagen) + 00:02:12
4. Roma (©PA/Micubi¹i) + 00:03:29
5. Peterhansel (FRA/Mitcbi¹i) + 00:03:55
6. ©i¹eri (FRA/BMW) + 00:04:49
7. Miler (SAD/Folksvagen) + 00:06:27
8. Masuoka (JAP/Micubi¹i) + 00:06:47
9. Al Atijah (KAT/BMW) + 00:08:33
10. Lavjej (FRA/Nisan) + 00:09:24


Poredak motociklista nakon druge etape:
1. Rodriges (POR/Jamaha) 02:25:07
2. Faria (POR/Jamaha) + 00:00:47
3. Estev Pudjol (©PA/KTM) + 00:06:29
4. Kasto (FRA/KTM) + 00:07:01
5. Plan (FRA/KTM) + 00:08:44
6. Betis (FRA/Honda) + 00:09:21
7. Strit (SAD/PAI) + 00:09:50
8. Koma (©PA/KTM) + 00:09:52
9. Fretinj (FRA/Jamaha) + 00:10:41
10. Ulevalseter (NOR/KTM) + 00:11:10


Preuzeto sa sport :: MONDO WEB Portala

Al-Jasmina

Treæa etapa De Vilijeu i Komi
Ponedeljak, 8. januar 2OO7. 18:46

Ju¾noafrièki vozaè i as Folksavgena ®inijel De Vilije pobednik je treæe etape Dakar relija, koja je vo¾ena u ponedeljak od Nadora do Er Rahidije u du¾ini od 2O5 kilometara.

De Vilije je deonicu prevezao u vremenu od dva sata, 46 minuta i 12 sekundi, a 2O sekundi posle njega kroz cilj je pro¹ao jo¹ jedan pulen Folksvagena Karlos Sainc.

Treæu poziciju zauzeo je Francuz Stefan Peterhansel iz Micubi¹ija sa vremenom od dva sata, 49 minuta i 3O sekundi.

U generalnom plasmanu i dalje vodi Sainc, ispred timskih kolega De Vilijea i Portugalca Karlosa Sose.

Kada su u pitanju motociklisti, najbr¾i u treæoj etapi bio je ©panac Mark Koma iz ekipe KTM, koji je do trijumfa stigao u vremenu tri sata, sedam minuta i 39 sekundi.

Drugi kroz cilj pro¹ao je Amerikanac Kris Blajs (KTM), koji je za Komom zaostao jedan minut, dok je treæe mesto zauzeo Isidr Esteve.

U generalnom plasmanu vodi upravo Esteve, ispred Kome i Francuza Marka Kasto, koji takodje vozi za KTM.

Pobednik treæe etape u konkurenciji kamiona je Rus Èagin, koji je bio br¾i od Holandjana De Roja i Stejsija.

(MONDO)

mikele

#4
Cetvrta Etapa
DAKAR: Prva ¾rtva relija, Sains i dalje prvi

Ju¾noafrièki motociklista Elmer Simons poginuo je u utorak tokom 4. etape relija Dakar, koja je vo¾ena u Maroku. Ta tragedija obele¾ila je èetvrti dan relija Dakar.

Vozaè tima KTM imao je udes na 140. kilometru etape. Uprkos tome ¹to su lekarske ekipe brzo stigle na mesto nesreæe, mogli su samo da kosnatutuju smrt 29-godi¹njeg motocikliste.

Direktor relija Etjen Lavinj izjavio je da se jo¹ ne zna uzrok nesreæe. "Ne znamo taèno ¹ta je uzrok smrti Simonsa. Nesreæa se dogodila na taèki koja je oznaèena sa drugim stepenom opasnosti od moguæih tri", rekao je Lavinj.

Tokom pro¹logodi¹njeg relija Dakar poginula su dva deèaka kada je na njih automobilom naleteo jedan od uèesnika relija, a dodatni ¹ok bila je smrt australijskog motocikliste Endija Kaldekota.

Od prvog relija 1978. godine, poginulo je 48 ljudi, od èega osmoro dece i 23 uèesnika.

©to se tièe rezultata, ®an-Luj ©leser pobedio je 4. dana relija Dakar, ali je ©panac Karlos Sains jo¹ jednom solidno vozio i zahvaljujuæi drugom mestu tokom etape kroz Maroko, zadr¾ao vodjstvo u generalnom plasmanu.

U konkurenciji motociklista, Mark Koma, branilac titule, vozio je najbr¾e etapu koja je vo¾ena od Al Ra¹idije do Uarzazate.

Èetvrtu etapu kod automobilista obele¾io je ©leser, ali je i pored pobede ostao na sedmom mestu u generalnom plasmanu, sa osam minuta zaostatka za vodeæim, 42-godi¹njim Karlosom Sainsom.

Pobednik 3. etape, Ju¾noafrikanac ®inije de Vijer zavr¹io je kao èetvrti, ali je ostao na drugom mestu u generalnom plasmanu, sa samo dva minuta zaostatka za klupskim kolegom iz Folksvagena.

U konkurenciji motociklista, Koma je imao jo¹ jedan blistav dan. Pobedom se probio na prvu poziciju u generalnom plasmanu.

Pobednik 3. etape i dosada¹nji vodeæi, Isidr Esteve Pujol iz KTM-a bio je drugi u utorak, a na tom mestu je i u generalnom plasmanu.

(MONDO)

Zato je ovaj reli poseban jer su uslovi stvarno surovi,narucito za vozace na dva tocka koji su najcesce zrtve,uz radoznale klince  :'( :'( :'(

Al-Jasmina

#5
Peta etapa
DAKAR: Sains vozi kao mladiæ!
Sreda, 10. januar 2007. 17:39

Karlos Sains poveæao je vodjstvo u reliju Dakar na vi¹e od tri minuta za pratiocima, posle druge etapne pobede. ©panac je bio najbr¾i u 5. etapi vo¾enoj kroz Maroko, od Uarzazate do Tan Tana.

Pobedu u konkurenciji motociklista u 5. etapi takodje je odneo ©panac, Isidr Esteve Pujol.

Stefan Peterhansel, koji je imao velikih problema tokom èetvrte etape, jer mu je otkazao Micubi¹i i izgubio 25 minuta, odluèno je krenuo petu etapu. On je vozio najbr¾e te¹kim terenom, ali je na 163. kilometru ponovo imao problema i pao je na peto mesto. Ipak do kraja etape Francuz je uspeo da osvoji drugo mesto sa 30 sekundi zaostatka za Sainsom.

Treæi je bio Ju¾noafrikanac ®inije de Vijer (zaostatak minut i 41 sekunda), èetvrti je bio Lik Alfan (4:17), a peti ©panac Nano Roma (4:32).

Pobednik èetvrte etape, ®an-Luj ©leser nije uspeo da ponovi sjajnu vo¾nju iz prethodnog dana, pa je sada na devetom mestu u generalnom plasmanu.

Posle pet dana relija, vodi Sains, drugi je De Vije (zaostatak tri munuta i 36 sekundi), treæi je Portugalac Karlos Souza (11:17), Nano Roma je èetvrti, a Lik Alfan tek peti. Peterhansel je na sedmoj poziciji.

U konkurenciji motociklista, takodje dominacija ©panaca. Za razliku od prethodnog dana kada je Mark Koma pobedio Esteve Pujola, ovaj mu se revan¹irao u sredu.

Petu etapu dugu 325 kilometra Pujol je pobedio u vremenu 3:56:22. Ipak, Koma i dalje vodi u generalnom plasmanu sa 10 minuta prednosti nad Pujolom. Treæe i èetvrto mesto dr¾e Francuzi David Kasto i Siril Despre.

©esta etapa biæe vo¾ena u èetvrtak. Duga je 394 kilometara, a relacija je Tan Tan kroz zapadnu Saharu, do Mauricijusa.

(MONDO)

MiKy

ja sam bila za NG u Lisabonu,tako da sam bila na startu DAKAR-a,extra je...bilo je puno hrvata promovisali su vodu i prodavali majce :>

mikele

#7
Vatikan osudio "krvavi" Dakar reli

Vatikanski dnevni list "L'Oservatore Romano" osudio je u sredu Dakar reli, ocenjujuæi to takmièenje kao krvavo, neodgovorno, nasilno i kao cinièan poku¹aj nametanja diskutabilnog zapadnog ukusa zemljama u razvoju.

Povod za uvodnik pod naslovom "Pariz-Dakar: Krvava trka neogovornosti" je pogibija ju¾noafrièkog motocikliste Elmera Simonsa u èetvrtoj etapi trke, vo¾enoj kroz saharski deo Maroka.

"Pariz-Dakar, trka koju mnogi svrstavaju u sportske dogadjaje, u stvarnosti nema skoro nikakve veze sa zdravim takmièenjem", navodi se u tekstu.

"Trag krvi koji je na stazi te trke sve dublji iz godine u godinu, neosporno podvlaèi komponentu nasilja, koje le¾i iza svakog poku¹aja da se izveze zapadni model u dru¹tva i ekosisteme koji nemaju skoro nikave veze sa Zapadom", pi¹e vatikanski list.

Prema oceni tog lista, Dakar reli i njegovi sponzori pokazali su "cinizam", ignori¹uæi stvarnost zemalja kroz koja prolazi. Olupine automobila, kamiona i motocikala, napu¹tenih u pustinji, list je nazvao "zardjalim spomenicima neodgovornosti".

Dakar reli, koji vi¹e ne poèinje u Parizu, odr¾ava se 29 godina i traje dve nedelje. Do sada je odneo 49 ¾rtava, od toga su 24 bili takmièari.

(Beta-Rojters)

Zanimljivo!!!!

Al-Jasmina

DAKAR: Gordon iznenadio, Sains i dalje prvi / ©esta etapa


Robi Gordon iz tima "Dakar USA" iznenadjujuæi je pobednik 6. etape relija Dakar, a ©panac Karlos Sains zavr¹io je najdu¾u etapu relija od Tan Tana (Maroko) do Zuerata (Mauricijus) kao èetvrti i time zadr¾ao vodjstvo u generalnom plasmanu.

Gordon, legenda NASKAR-a, pobedio je sa 17 sekundi prednosti nad Francuzom ®an-Lujom ©leserom, a treæi je bio ®inije de Vijer iz Folksvagena sa gotovo sedam minuta zaostatka.

Sains sada ima tri minuta prednosti nad De Vijeom u generalnom plasmanu. Treæi je Portugalac Karlos Souza, koji je ¹estu etapu zavr¹io kao sedmi. Njegov zaostatak za Sainsom je 14 minuta.

U konkurenciji motora i dalje ista prièa. ©panci ponovo blistaju, ali ovog puta neki drugi ©panci. Pobednik ¹este etape bio je Hose Viladoms iz Repsol KTM-a, koji je za 57 sekundi bio br¾i od vodeæeg u generalnom plasmanu, zemljaka i klupskog kolege Marka Kome.

Drugoplasirani u generalnom plasmanu, takodje ©panac, Isidr Esteve Pujol bio je èetvrti u ¹estoj etapi, a treæi je bio Kris Bles iz Red Bula.

Tokom ¹este etape dogodio se i incident. Francuz Gerlen ©i¹eri i njegov suvozaè Matju Bomel imali su nesreæu na 195. kilometru zbog èega su morali da odustanu.

(MONDO)

Al-Jasmina

(http://nono9.us)

DAKAR: De Vije u vodjstvu nakon sedme etape

Ju¾noafrièki vozaè ®inijel de Vije preuzeo je vodjstvo u generalnom plasmanu Dakar relija, po¹to je trijumfovao u sedmoj etapi ovog takmièenja, koja je vo¾ena od Zuerata do Atara u du¾ini od 580 kilometara.

As Folksvagena je do trijumfa stigao u vremenu od èetiri sata i 46 sekundi, drugu poziciji osvojio je Francuz Stefan Peterhansel , dok je treæi kroz cilj pro¹ao Karlos Sainc.

De Vije je u generalnom plasmanu pretekao upravo Sainca, a treæe mesto zadr¾ao je Peterhansel.

U konkurenciji motociklista sedma etapa pripala je Francuzu Sirilu Depreu iz ekipe KTM, ispred Pala Andersa Ulevalsetera i Francuza Davida Kastoa.

Vodjstvo u generalnom plasmanu i dalje ima ©panac Mark Koma, sledi njegov zemljak Isidre Esteve i David Kasto.

Sedmu etapu Dakar relija obele¾ili su silni tehnièki problemi – od 166 motora i 82 automobila, deonicu je zavr¹ilo samo 12 motociklista i sedam reli vozaèa.

Osma etapa vozi se u nedelju u du¾ini od 626 kilometara od Atara do Tiocite.

(MONDO)

mikele

#10
DAKAR: De Vije i Mark Koma nezadr¾ivi / osma etapa
(http://img107.nono9.us/my.php?image=v43700p0mn0.jpg)

Vodeæi u generalnim plasmanima Dakar relija, Ju¾noafrikanac ®inije de Vije (automobili) i ©panac Mark Koma (motori) pobedama u osmoj etapi uveæali su prednost nad rivalima i sve su bli¾e pobedama u presti¾noj trci.

Etapu dugu 589 kilometara od Atara do Tièita, De Vije je savladao u vremenu 07:31:52, ¹est i po minuta br¾e od Francuza Stefana Peterhansela. Treæi je bio takodje Francuz Lik Alfan, koji je zaostao devet minuta.

Isti poredak je i u generalnom plasmanu posle osam etapa. De Vije vodi sa pola èasa prednosti nad Peterhanselom, a Alfan za liderom zaostaje 43 minuta.

U konkurenciji motociklista, ©panac Mark Koma zabele¾io je treæu pobedu u ovogodi¹njem reliju Dakar.

Njegov najbli¾i pratilac do ove etape, takodje ©panac Isidre Esteve Pujol imao je veliki peh, jer je zbog kvara na ma¹ini izgubio èak dva sata.

Koma je osmu etapu dobio sa deset minuta prednosti nad Francuzem Sirilom Despreom, a treæi je bio Norve¾anin Pal Anders Ulevalseter .

Koma je na prvom èek-pointu zaostajao 10 minuta za Despreom, ali ga je "uhvatio" na drugom punktu i potom do kraja odvezao jo¹ jednu nezaboravnu trku.

U generalnom plasmanu Koma ima gotovo ceo sat prednosti nad Despreom, a treæi je jo¹ jedan Francus David Kasto, koji zaostaje jedan sat i tri minuta.

(MONDO)

mikele

#11
DAKAR: Karlos Sains tragièar
(http://img212.nono9.us/my.php?image=v43791p0lu5.jpg)

Legenda svetskog relija Karlos Sains imao je start iz snova na ovogodi¹njem reliju Dakar. Sve do nedelje bio je jedan od favorita za pobedu. A onda mu se dogodio ko¹mar.

Vozaè Folksvagena je, tokom osme etape od Atara do Tièita, vi¹e od 300 kilometara vozio sa kvarom na volanu. zbog èega je izgubio èak jedan sat i tako pao na èetvrtu poziciju u generalnom plasmanu.

Veteran se razoèarano oprostio od pobede na reliju Dakar, svestan da treba da se dogodi èudo da se domogne podijuma.

"Nije sve gotovo. Treba da se oporavim i probam da ipak stanem na jedno od mesta na pobedièkom postolju", rekao je Sains.

Kilometri koje je vozio bez servo volana ostavili su traga na Sainsovom ramenu, jer su vibracije "o¾ivele" staru povredu.

"Morao sam da zavr¹im trku bez obzira na to u kakvom mi je stanju automobil. Bilo je gotovo nemoguæe da se vozi, ali eto...", rekao je Sains.

(MONDO)
I prosle godine je vodio na pocetku relija,a kako se reli blizio kraju on je sve vise padao u generalnom plasmanu.

=====================================================================================================================
DAKAR: Peterhansel preuzeo èelo / deveta etapa
(http://img156.nono9.us/my.php?image=v43904p0zk1.jpg)
Francuski vozaè Stefan Peterhansel preuzeo je lidersku poziciju na ovogodi¹njem reliju Dakar, nakon ¹to je osvojio treæe mesto u devetoj etapi, koja je u ponedeljak vo¾ena od Tièita do Neme u du¾ini od 497 kilometara.

Pobednik etape bio je ®an Lui ©leser, dok je drugo mesto pripalo Peterhaselovom kolegi iz Micubi¹ija Liku Alfanu, nekada¹njem skija¹u, koji je tako stigao do druge pozicije i u generalnom plasmanu vozaèa.

Vodeæi posle osam etapa Ju¾noafrikanac ®inije de Vije do¾iveo je peh jer mu se zapalio motor, nakon èega je izgubio èelnu poziciju na ovogodi¹njem reliju, dok je veliki favorit Karlos Sains posustao zbog problema sa elektronikom, nakon ¹to ga je dan ranije "prodao" motor.

Treæe mesto u generalnom plasmanu vozaèa zauzima upravo ©leser za volanom Forda.

U konkurenciji motociklista devetu etapu dobio je Letonac Janis Vinters iz ekipe KTM, drugi je bio Francuz Siril Depre, a treæi najveæi favorit za titulu ©panac Mark Koma.

Koma je zadr¾ao vodeæu poziciju u genaralnom poretku ispred francuskog dvojca Siril Depre i David Kasto.

Naredna, 10. etapa, na programu je utorak u du¾ini od 400 kilometara oko Neme.

(MONDO)

Al-Jasmina

DAKAR: Deseta etapa Al Atijahu i Rodrigezu
16. januar 2007

Katarski vozaè i èlan ekipe BMW Naser al Atijah pobednik je desete etape Dakar relija, koja je u utorak vo¾ena u Nemi u du¾ini od 400 kilometara.

Al Atijah je do trijumfa stigao u vremenu od tri sata, 49 minuta i 48 sekundi.

Drugi kroz cilj pro¹ao je Japanac Hiro¹i Masouka iz Micubi¹ija, dok je treæe mesto pripalo Amerikancu Marku Mileru iz Folksvagena.

U generalnom plasmanu i dalje vodi Francuz Stefan Peterhansel, a slede ga zemljaci Luk Alfan i ®an Luj Sleser.

Kada su u pitanju motocklisti, deseta etapa pripala je Portugalcu Elderu Rodrigezu, koji je trijumfovao u vremenu od èetiri sata, 12 minuta i 55 sekundi.

©panac Mark Koma zauzeo je drugu poziciju, dok je treæe mesto pripalo Francuzu Sirilu Dipreu.

U generalnom plasmanu prvi je i dalje Koma, ispred Diprea i Davida Kastoa.

(MONDO)

mikele

DAKAR:12 etapa-Zakuvalo se u vrhu
(http://img329.nono9.us/my.php?image=v44233p0xj4.jpg)

Reli Dakar sve je neizvesniji kako se pribli¾ava kraj. Posle 12. etape, prve tri pozicije u automobilima dr¾e Francuzi Stefan Peterhansel, Lik Alfan i ®an-Luj ©lese, a razlika izmedju vodeæeg Peterhansela i Alfana sada je samo 6,5 minuta.

Pobednik 12. etape, duge 484 kilometara od Ajona do Kajea u Mauricijusu, bio je ©panac Karlos Sains, koji je vozio u vremenu 2:58:56.

Portugalac Karlos Souza bio je drugi sa zaostakom od ne¹to manje od èetiri minuta, a treæi je bio Lik Alfan koji je zaostao oko pet minuta.

Peterhansel je bio ¹esti sa zaostatkom od oko osam minuta.

U konkurenciji motociklista vodi ©panac Mark Koma sa gotovo sat vremena prednosti nad Francuzom Sirilom Despreom. Treæi je takodje Francuz David Kasto koji zaostaje jedan sat i 10 minuta.

Pobednik ove etape bio je 34-godi¹nji ©panac Isidre Esteve Pujol, koji se tako probio na ¹estu poziciju u generalnom plasmanu.

Posle problema sa motorom u ponedeljak kada je izgubio dva sata, ©panac je u èetvrtak dominirao.

Drugi je bio Portugalac Paulo Gonsalve¹ sa tri minuta zaostatka. Iznenadjenje dana je Poljak Jacek Èaèor, koji je bio treæi.

(MONDO)
Napomena:marsuta 11 etape je promenjena zbog bezbedonosnih razloga,ali se vremena nisu merila,tako da je fakticki ta etapa preskocena,tj sluzila je za trening.

Poredak automobilista nakon 12. etape:
1. Peterhansel (FRA/Mitsubishi) 40:42:34
2. Alphand (FRA/Mitsubishi) + 00:06:29
3. Schlesser (FRA/Schlesser-Ford) + 01:34:02
4. Al Attiyah (KAT/BMW) + 01:58:04
5. Miller (SAD/Volkswagen) + 02:15:55
6. Masuoka (JAP/Mitsubishi) + 02:27:10
7. Sousa (POR/Volkswagen) + 05:16:21
8. Gordon (SAD/Hummer) + 07:02:57
9. Sainz (©PA/Volkswagen) + 07:37:40
10. Henrard (BEL/Volkswagen) + 07:51:39

Poredak motociklista nakon 12. etape:
1. Coma (©PA/KTM) 44:47:16
2. Despres (FRA/KTM) + 00:52:48
3. Casteu (FRA/KTM) + 01:10:13
4. Blais (SAD/KTM) + 01:41:33
5. Ullevalseter (NOR/KTM) + 02:05:04
6. Esteve Pujol (©PA/KTM) + 02:35:04
7. Rodrigues (POR/Yamaha) + 02:56:54
8. Vinters (LET/KTM) + 03:29:00
9. Marchini (FRA/Yamaha) + 03:36:35
10. Bethys (FRA/Honda) + 03:53:24







mikele

DAKAR: 13 etapa-Koma "aut", Despre vodi
(http://nono9.us)

Te¾ak dan, gotovo tragièan za branioca titule pobednika relija Dakar ©panca Marka Komu i vrlo sreæna, 13. etapa za Francuza Sirila Desprea koji poku¹ava da povrati tron u konkurenciji motociklista.

©panski motociklista Mark Koma zavr¹io je 13. etapu relija Dakar veæ posle 57 kilometara zbog toga ¹to se drugi dan zaredom izgubio, do¾iveo udes i na kraju je odustao.

Time je vodjstvo u generalnom plasmanu prepustio najveæe, rivalu Francuzu Sirilu Despreu, koji je ironièno upravo na pro¹logodi¹njem reliju izgubio "presto" ba¹ od Marka Kome.

©panac je u¹ao u 13. etapu sa predno¹æu od 54 minuta nad Despreom, ali je veæ posle prvog kontrolnog punkta izgubio prednost, jer se izgubio!

Mark Koma i Poljak Jacek Èièor krenuli su potpuno pogre¹nim pravcem ka kontrolnom punktu, kasno shvativ¹i da se nalaze na mnogo kamenitijem terenu nego ¹to su oèekivali.

Koma, koji je bio nadomak svoje druge uzastopne pobede na reliju Dakar, potom je do¾iveo udes. Motorom je pre¹ao preko stene, koja je do pola bila zakopana u zemlju i potom se nekoliko puta prevrnuo.

Helikopterom je prebaèen u Tambakundu u Mauricijusu, a lekari su konstatovali da je imao potres mozga. ©panski motociklista u jednom trenutku èak nije mogao ni da se seti kako se zove!

Nesreæa 30-godi¹njeg Kome, pozitivno je uticala na dve godine starijeg Desprea, koji je dobio 13. etapu od Kajea do Tambakunde (Mauricijus) u vodjstvu. Drugi je bio Ju¾noafrikanac Tom Klejsen koji je za Despreom zakasnio tri minuta.

Pobednik 12. etape, ©panac Isidr Esteve Pujol takodje je do¾iveo udes, samo par kilometara posle Marka Kome i izgubio je sate poku¹avajuæi da popravi motor.

Peterhansel vodi u generalnom plasmanu motociklista sa 35 minuta prednosti nad zemljakom Davidom Kastom.

U konkurenciji automobila, nova pobeda 44-godi¹njeg ©panca Karlosa Sainsa. To je njegova èetvrta etapna pobeda u ovogodi¹njem reliju, vi¹e od bilo koga drugog, i da nije imao raznorazne pehove sigurno je da bi bio i ukupni pobednik.

Ovako, Sains je tek na devetom mestu u generalnom plasmanu.

Drugi na cilj do¹ao je vodeæi u generalnom plasmanu Stefan Peterhansel, koji je napravio lepu prednost od gotovo pet minuta nad konkurentom, takodje Francuzem Likom Alfanom. Peterhansel sada ima komotnih 11:15 minuta prednosti dve etape pre kraja relija.

Ukoliko Peterhansel pobedi, to æe biti sedma uzastopna pobeda Micubi¹ija na reliju Dakar, ¹to do sada nikome nije uspelo. Uspeh bi bio jo¹ neverovatniji, jer nijedan vozaè Micubi¹ija do sada nije dobio etapu na ovogodi¹njem reliju.

AUTOMOBILI:
1. Carlos Sainz (©pa) Volkswagen 2:30:22
2. Stephane Peterhansel (Fra) Mitsubishi 2:30:48
3. Mark Miller (SAD) Volkswagen 2:32:40
4. Carlos Sousa (Por) Volkswagen 2:35:25
5. Jean-Louis Schlesser (Fra) Schlesser-Ford 2:35:33...
UKUPNI POREDAK:
1. Stephane Peterhansel (Fra) Mitsubishi 43:13:22
2. Luc Alphand (Fra) Mitsubishi 43:24:37
3. Jean-Louis Schlesser (Fra) Schlesser-Ford 44:52:09
4. Nasser Al-Attiyah (Kat) BMW 45:23:07
5. Mark Miller (SAD) Volkswagen 45:31:09...
MOTOCIKLI:
1. Cyril Despres (Fra) KTM 3:00:56
2. Tom Classen (Aus) KTM 3:04:45
3. Chris Blais (SAD) KTM 3:07:03
4. Thierry Bethys (Fra) Honda 3:12:39
5. Janis Vinters (Lat) KTM 3:13:25...
UKUPNI POREDAK:
1. Cyril Despres (Fra) KTM 48:41:00
2. David Casteu (Fra) KTM 49:16:28
3. Chris Blais (SAD) KTM 49:35:52
4. Pal Anders Ullevalseter (Nor) KTM 50:11:37
5. Helder Rodrigues (Por) Yamaha 51:02:00...
(MONDO)