Pronadjene matiène æelije u plodovoj vodi

Started by Al-Jasmina, 08-01-2007, 23:51:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Al-Jasmina

Pronadjene matiène æelije u plodovoj vodi
Ponedeljak, 8. januar 2OO7. 11:14

Amerièki nauènici su prona¹li matiène æelije u plodovoj vodi, koja ¹titi fetus u materici, saop¹teno je u Va¹ingtonu.

Nauènici su od tih æelija napravili æelije mi¹iæa, kostiju, krvnih sudova, nerava i jetre, navodi se u najnovijoj studiji i dodaje da placenta i plodova voda mogu da budu "dodatni izvor vrednih æelija, ¹to otvara put ka novim terapijama".

Æelije embriona su æelije od kojih se mogu stvoriti razne matiène æelije, rekao je amerièki nauènik, struènjak za regenerativnu medicinu Entoni Atala i dodao da su æelije, pronadjene u plodovoj vodi, veoma sliène æelijama embriona.

"Izgleda da æelije pru¾aju razne moguænosti kao i embrionske", rekao je Atala i dodao da su te æelije "pluripotentne" ¹to znaèi da se od njih mogu napraviti razna tkiva - krvi, nerava ili mi¹iæa.

Prema njegovim reèima, postoji razlika izmedju matiènih æelija odraslih i fetusa. Æelije fetusa su mnogo sna¾nije i vi¹e prilagodljive za formiranje raznih tkiva.

Atala je rekao da bi te æelije mogle da pomognu u leèenju mo¾danih o¹teæenja i bolesti kostiju.

"Te æelije se lak¹e razvijaju od embrionskih", rekao je Atala i dodao da je prednost u tome ¹to one ne stvaraju odredjenu vrstu benignog tumora, nazvanog teratoma, kao ¹to je sluèaj sa embrionskim matiènim æelijama.

Atala je dodao da je potrebno jo¹ mnogo godina istra¾ivanja pre nego ¹to se matiène æelije u plodovoj vodi mogu koristiti za leèenje raznih bolesti.

(Beta)

preuzeto sa :: MONDO WAP Portala

Bred

Da, videh ovo sinoc na TVu, rekao bih da je revolucionaran pronalazak. Mada treba sacekati sta ce dalja ispitivanja utvrditi.

Smrda

a zar nije o ovome vec pricao,onaj nas veteribar,koji je doktorirao negde van,i sad se bavi stem celijama i kloniranjem,
a ja kao za inat ne mogu da se setim imena :][ :][

Al-Jasmina

Naravno da je prièao,
znam to..otvara kliniku kod nas...

On je i rekao da je kloniranje nekako passe tema
a da su stem æelije buduænost...

Samo da ne bude kao u filmu ''Ostrvo''!

Smrda

e..taj...
kako mu je bre ime?
na vrh mi jezika...nesto na S..
pa ja se nadam da nam nece bas biti tako izolovana buducnost..


Bred

Mislim da se preziva Stojiljkovic ili tako nekako ali to stvarno nije bitno za temu

irena

Nebitno za temu, al' ne moze da skodi: covek se zove Miodrag Stojkovic

Bred

#7
SRBIJA jo¹ nema javnu banku matiènih æelija, jer nema zakona koji bi to omoguæili. Dodu¹e, izrada zakona o transplantaciji je u toku, pa bi to konaèno moglo da "otvori vrata" i ovoj banci. Nadle¾ni u Ministarstvu zdravlja ka¾u da bi projekat mogao da za¾ivi oko 2010. godine.
Pripreme za otvaranje javne banke matiènih æelija iz pupèanika traju veæ nekoliko godina na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Èupiæ". Matiène æelije iz pupèane krvi mogu se primeniti u leèenju razlièitih oblika raka krvi, uroðenih malokrvnosti i uroðenih slabosti imuniteta. One koje se budu na¹le u banci, biæe dostupne svim sugraðanima - besplatno. Za sada, na na¹em tr¾i¹tu postoje samo privatne banke koje æelije iz pupèanika èuvaju u inostranstvu za nadoknadu od oko 2.000 evra.
Matiène æelije iz periferne krvi i kostne sr¾i neæe se èuvati zamrzavanjem, veæ æe se praviti registri dobrovoljnih davalaca u Institutu za transfuziju krvi.
Projekat "Stvaranje uslova za transplantaciju matiènih æelija hematopoeze kod dece", koji ukljuèuje i otvaranje banke matiènih æelija iz pupèanika odobrilo je Ministarstvo zdravlja pre nekoliko godina. Ove godine obezbeðeno je 11,1 miliona dinara.
- Èitav projekat vredi oko 3,5 miliona evra, ali bi ulo¾eni novac dr¾ava "povratila" veæ za tri godine - obja¹njava dr Dragana Vujiæ, rukovodilac projekta sa Instituta za majku i dete. - Kada se bude potpuno osposobio na¹ centar za èuvanje i transplantaciju matiènih æelija iz pupèanika, decu neæemo morati da ¹aljemo o tro¹ku dr¾ave na intervencije
u Italiju, gde se za transplantaciju izdvaja oko 100.000 evra.
Prema reèima Vujiæeve, veliki deo posla je veæ uraðen, ali potrebna je dodatna oprema i adaptacija postojeæeg prostora, da bi se poveæali kapaciteti laboratorije za kriobiologiju i sterilnog bloka, gde se obavljaju transplantacije.
- Procedura uzimanja matiènih æelija iz pupèanika veoma je jednostavna - ka¾e dr Vujiæ. - Braèni parovi, odnosno trudnice, æe potpisivati odobrenja da posle poroðaja daju posteljicu i pupèanik iz kojih se vade æelije. To æe se raditi organizovano sa porodili¹tima. Procedura nije bolna, jer se matiène æelije uzimaju iz krvi pupèanika i posteljice koji su veæ odbaèeni.
Poslednji zakon koji se primenjuje u ovoj oblasti donet je jo¹ 1990. godine u SFRJ, i on èak i ne poznaje pojam matiènih æelija. U Ministarstvu zdravlja ka¾u da je novi zakon o transplantaciji i biomedicinski potpomognutom oploðenju u pripremi.
- Ti zakoni æe u potpunosti biti usklaðeni sa onima u Evropskoj uniji, a biæe doneti do kraja ove godine - ka¾e Zorica Pavloviæ, pomoænik ministra zdravlja u sektoru zdravstvenog osiguranja.

DAVAOCI KOSTNE SR®I
UPOREDO sa Projektom za otvaranje javne banke matiènih æelija iz pupèanika, Institut za transfuziju krvi je pre nekoliko godina zapoèeo akciju registrovanja dobrovoljnih davalaca kostne sr¾i. Prema reèima dr Zorane Andriæ, za sada se prijavilo oko 900 davalaca, dok ih je u Sloveniji i Hrvatskoj oko 6.000. Ona ka¾e da nam je cilj da postanemo deo svetskog registra.
     
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=128168&datum=2008-09-09



:news:
Znaèaj matiènih æelija
| Izvor: Beta
Beograd -- Tomica Milosavljeviæ rekao je da bi trudnicama trebalo objasniti znaèaj uzimanja matiènih æelija iz pupèane vrpce.

Kako je rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljeviæ, za trudnice je to bitno, jer se te æelije, ako je potrebno, mogu korisiti za leèenje deteta. "Reè je o potpuno bezbolnoj i bezopasnoj proceduri koja se izvodi neposredno posle poraðaja, a lekari bi trudnicama trebali da objasne moguænosti i znaèaj primene matiènih æelija", rekao je ministar.

On je jo¹ rekao i da se radi o "skupoj proceduri koje bi trebalo da bude dopunska usluga u zdravstvu".

Regenerativbna medicina se bavi leèenjem matiènim æelijama, odnosno moguæno¹æu njihovog iskori¹æenja za stvaranje novog tkiva.

Iz matiènih æelija se formiraju sve vrste æelija, a nalaze se u poèetnom stadijumu razvoja embriona i mogu se uzeti iz krvi posteljice i pupèanika na samom poroðaju, kao i u ko¹tanoj sr¾i i perifernoj krvi odraslog èoveka.

Prema reèima Milosavljeviæa, zdravstvene ustanove u Srbiji mogu, u cilju ¹ire primene matiènih æelija, da sklapaju ugovore sa meðunarodnim kompanijama, koje bi bile posrednici izmeðu banke matiènih æelija koje inostranstvu postoje i njih.

"Trebalo bi i da postoji jasno predvoðena procedura da se u roku od 48 sati obezbede papiri odreðenog uzorka krvi koji se nalazi negde u inostranstvu", naveo je ministar.

On je dodao da se ne radi o masovnoj pojavi koju treba obeæavati danas ili sutra, ali da je regenerativna medicina sigurno buduænost medicine.

Doktorka Mima Fazlagiæ je pre tog skupa novinarima rekla da bi u Srbiji do 2010. godine trebalo da se otvori prva javna banka matiènih æelija.

Prema njenim reèima, danas se 75 razlièitih bolesti tretira matiènim æelijama iz pupèane vrpce, a meðu njima su leukemija, imunolo¹ke bolesti, bolesti centralnog nervog sistema i metabolièke bolesti.

U sluèajevima ¾ena koje su se poraðale i nisu uzele matiène æelije za dete, a urade to na sledeæem poroðaju, postoji veæa verovatnoæa da æe se matiène æelije poklopiti s matiènim æelijama starijeg brata ili sestre deteta.

Dana¹nji skup "Regenerativna medicina u 21. veku, moguænosti i stremljenja" organizovala je Akademija medicinskih nauka Srpskog lekarskog dru¹tva.

b92