Rusija stopirala isporuke nafte

Started by Bred, 09-01-2007, 11:02:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: FoNet, Beta
Moskva, Minsk, Prag, Bratislava -- Posle Nemaèke i Poljske, zbog spora oko cena i tranzita nafte i gasa, bez ruske nafte ostali Slovaèka, Èe¹ka i Maðarska.

Nepunih 24 èasa posle zatvaranja severne, beloruske, grane naftovoda Dru¾ba, sinoæ je zaustavljen protok nafte i kroz ju¾nu, ukrajinsku, granu naftovoda. Delegacija Belorusije doputovala je danas u Moskvu na hitne pregovore o trgovinskom sukobu koji je naveo Rusiju da zaustavi isporuke nafte ka EU preko beloruske teritorije, javljaju agencije ITAR Tass i RIA Novosti.

Ruska dr¾avna firma Transnjeft, koja gazduje naftovodom Dru¾ba, priznala je sinoæ da je prekinula protok jer Belorusija ilegalno iz naftovoda uzima kolièine predviðene za Poljsku i Nemaèku.

Vlade ugro¾enih zemalja za sada su mirne jer sve zemlje imaju rezerve za oko 90 dana potro¹nje. Èe¹ka je povezana i sa zapadnoevropskim sistemom naftovoda preko nemaèkog Ingol¹tata.

Nove èlanice tra¾e od Evropske unije energetsku solidarnost i da se energiènije anga¾uje u re¹avanju krize s naftom iz Rusije.
"To je upravo sluèaj kada bi trebalo da se poka¾e smisao EU, a zemlje ne bi trebalo da deluju pojedinaèno, veæ solidarno zajedno", rekao je jutros ministar industrije i trgovine Èe¹ke Martin R¾iman.

"Nafta i gas su deo neoimperijalne politike Ruske Federacije", reagovao je premijer Èe¹ke Miroslav Topolanek i dodao da re¹enje vidi u veæem pritisku Brisela na Rusiju da pru¾i èvrste garancije za isporuke.

Premijer Slovaèke Robert Fico ocenio je da Slovaèka neæe osetiti spor Moskve i Minska oko nafte ako on ne potraje du¾e. Ako spor potraje, poljske rafinerije æe od Rusije tra¾iti da im u skladu sa ugovorom nadoknadi ¹tetu, potvrdio je zamenik ministra privrede Pjotr Naimski.

b92