U¾i izbor za Nin-ovu nagradu

Started by Korisnicko Ime, 11-01-2007, 18:43:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Romani Svetislava Basare, Srðana Valjareviæa, Zvonka Karanoviæa, Mirjane Mitroviæ i Zorana ®ivkoviæa u¹li su u u¾i izbor za NIN-ovu nagradu za roman godine, saop¹tio je ¾iri.

U u¾em izboru za nagradu, koja æe biti dodeljena 18. januara, jesu romani: 'Uspon i pad Parkinsonove bolesti' Basare, 'Komo' Valjareviæa, 'Èetiri zida i grad' Karanoviæa, 'Emilija Leta' Mitroviæeve i 'Most' ®ivkoviæa.

U ¹irem izboru bilo je 22 romana. ®irijem za dodelu NIN-ove nagrade predsedava Milan Vlajèiæ, a èlanovi su Aleksandar Jovanoviæ, Stevan Tontiæ, Tihomir Brajoviæ i Slobodan Vladu¹iæ.

Novèana vrednost ovogodi¹nje NIN-ove nagrade za roman godine iznosi 7.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, 1.000 evra vi¹e nego prosle.

NIN-ova nagrada ustanovljena je 1954. godine, kada je za najbolji roman progla¹eno delo "Koreni" Dobrice Æosiæa.

B92

Smrda


Bred

Uf njega organski ne podnosim zato sto se upleo u politiku :roll:

mikele

Svetislav Basara dobitnik NIN-ove nagrade 
(http://img263.nono9.us/my.php?image=v44176p0pi8.jpg)

Dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2006. godini je Svetislav Basara za roman "Uspon i pad Parkinsonove bolesti" u izdanju "Derete".

Za Basarin roman glasala su tri èlana ¾irija, dok su dva glasala za knjigu "Emilija Leta" Mirjane Mitroviæ u izdanju "Platoa".

U u¾oj konkurenciji bili su i "Komo" Srdjana Valjareviæa u izdanju "Samizdata B92", "Èetiri zida i grad" Zvonka Karanoviæa u izdanju "Lagune" i "Most" Zorana ®ivkoviæa, takoðe u izdanju "Lagune".

®iri je radio u sastavu Milan Vlajèiæ (predsednik), Stevan Tontiæ, Tihomir Brajoviæ, Aleksandar Jovanoviæ i Slobodan Vladu¹iæ.

Novèana vrednost ovogodi¹nje NIN-ove nagrade za roman godine je 7.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti.

Za knjigu Svetislava Basare (1953) "Uspon i pad Parkinsonove bolesti" glasali su Vlajèiæ, Tontiæ i Brajoviæ.

Reè je o, kako se u urednièkoj preporuci navodi, "romanu koji je povremeno istorija, i istorija koja je povremeno roman".

Glavni junak romana Demjan Lavrentjeviè Parkinson, izumitelj stra¹ne bolesti, umire od iscrpljenosti 1947. godine u logoru na Kolimi pod la¾nim imenom Nikolaj Nikolajeviè Kuznjecov.

Do tog dana on poku¹ava da iz perspektive èudne bolesti promeni okolinu, sastavljajuæi fragmente odavno razbijene celine integralne slike sveta.

(Beta)

Smrda

Quote from: Bred on 16-01-2007, 10:16:27
Uf njega organski ne podnosim zato sto se upleo u politiku :roll:
ni meni se to ne svidja,
ali...knjige su mu bas ,pa recimo...osvezljivog stila,da se tako izrazim...