FBI predavanja u Holivudu

Started by Bred, 15-01-2007, 10:58:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

FBI organizuje seminare za scenariste i re¾isere zbog drastiènog manjka realnosti u holivudskim filmovima
Ako nije problem, da li biste mogli da prika¾ete na¹e agente malo realistiènije - zavapili su iz FBI-a i organizovali seminar za holivudske scenariste i reditelje, ne bi li se slika o Birou izmenila, a njihovi agenti povratili ugled.

U®IVLJAVANJE - Uprava FBI, jedne od najznaèajnih agencija u borbi protiv kriminala i terorizma u Americi, odluèila je da stane na put filmovima i serijama u kojima su glavni junaci èesto njihovi agenti, ali koji ih pokazuju ili kao „superheroje" ili kao opasne momke bez imalo smisla za humor. Zato su organizovali radionicu na kojoj su upoznali filmad¾ije sa istorijatom Biroa, ali i s jednom od najeksploatisanijih tema u fimovima - terorizmom. Posetiocima je odr¾ano predavanje o nastanku islama, sukobu sunita i ¹iita i o nastanaku, organizaciji i delovanju najveæih teroristièkih organizacija. Izmeðu ostalog, prikazani su i snimci logora gde se teroristi obuèavaju, ali i zabele¾eni razgovori putnika iz aviona koji je 11. septembra udario u Svetski trgovinski centar.

Ljubav izmeðu filmad¾ija i FBI-a poèela je jo¹ 1935. godine filmom „G man". Od tada je snimljena prava plejada sitkoma i blokbastera u kojima se kao za¹titnici reda i zakona pojavljuju agenti FBI. Samo pro¹le godine je zavr¹eno 649 projekata u kojima se pominje Biro.

Neke od najveæih holivudskih zvezda glumile su „o¹troumne" agente: D¾oni Dep je „radio" kao tajni agent u fenomenalnom filmu „Doni Brasko", Anðelina D¾oli je u „Uzimanju ¾ivota" na nekonvencionalni FBI naèin jurila Itana Houka, Nikolas Kejd¾ i D¾on Travolta su zamenili uloge pripadnika FBI u filmu „Faceoff", oskarovac Denzel Va¹ington u skora¹njem bioskopskom hitu „Deja vu" tumaèi ulogu pripadnika FBI koji poku¹ava da ispravi pro¹lost. Èuvena prièa o Hanibalu Lektoru u kojoj D¾odi Foster glumi agenta Biroa donela joj je Oskara, a Molder i Skali su svakako najpoznatiji FBI par s malih ekrana. Njihov „X file" je postao sveti gral za sve zaljubljenike sedme umetnosti.

Mali dogovor zarad reputacije
DIL D¾. Edgar Huver, najpoznatiji direktor FBI, uveo je „The Dillinger Rule", mali dogovor po kom Holivud dobija dobre prièe od Biroa, a oni u njima izgledaju kao pravi dobri momci. Meðutim, diznijev crtaæ „That Darn Cat!", u kom alergièni agent prati maèku, uzdrmao je reputaciju famoznog FBI.
A. Laðareviæ |||

24sata

stef

 Ja se necu buniti ako ikada Angelina odluci da glumi farmaceuta...Ni ako bude trazila privatne casove...

hulio_salinas

Pa brate i treba sve ovo... stvarno ne znam sta da mislim o birou... toliko razlicitih slika o FBIu da je to strasno...