"Bejbimun", ¹ta je to?

Started by hulio_salinas, 17-01-2007, 05:38:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hulio_salinas

"Bejbimun", ¹ta je to?
Izvor: Krstarica



Veæ veoma dugo postoji obièaj da se nakon venèanja otputuje na "medeni mesec", da sreæni mladenci mesec dana (ili koliko dugo mogu da priu¹te sebi da ostanu) negde u¾ivaju bez ikakvih obaveza. U zemljama razvijenog Zapada sve èe¹æe se putuje i na "bejbimun" ("bebeæi mesec").

O èemu se ovde radi? Radi se o tome da mladi braèni partneri (ili, u nekim sluèajevima, ne ba¹ toliko mladi) koji se spremaju da prvi put postanu roditelji, ¾ele da iskoriste ne¹to vremena pre dolaska deteta za to da se posvete samo sebi. Svesni su toga da roditeljstvo znaèi brojne obaveze, da æe u potpunosti biti posveæeni bebinim potrebama, kasnije potrebama svog rastuæeg deteta ili dece, ako ih budu imali vi¹e, i ¾ele da pre dolaska deteta na svet rade neke stvari koje kasnije neæe moæi (recimo, da tek tako negde otputuju i ludiraju se). Ovaj obièaj pomalo lièi na medeni mesec, a pomalo na momaèko ili devojaèko veèe.

U ovakvom putovanju buduæi roditelji obièno veoma u¾ivaju, ¹to, naravno, ne znaèi da kasnije neæe u¾ivati i u roditeljstvu. A kako kod nas stoje stvari? Teoretski, i na¹im mladim parovima bi se ovakva ideja veoma dopala - ali je, s obzirom na finansijsku situaciju kod nas, najèe¹æe neizvodljiva (ne mogu svi ni na medeni mesec da otputuju).

Kod nas, kad se pripremaju za dolazak bebe na svet, buduæi roditelji uglavnom razmi¹ljaju o tome koliko æe sve potrep¹tine za dete da ko¹taju i unapred nabavljaju ono ¹to se mo¾e nabaviti. Do novca za neko lepo putovanje te¹ko je i inaèe doæi, a kad veæi deo prihoda ode na pripreme za dolazak novoroðenèeta, za veliku veæinu na¹e populacije izdvajanje za "bebeæi mesec" bilo bi u domenu fantastike.

©teta, jer je obièaj lep i prijatan. Nadamo se da æe vremenom i kod nas postati moguæ i da æe se ustaliti.

Wolf

Bas bi bilo lepo da i nasi ljudi mogu tako...
Ali prvo moraju da prezive "obican" mesec dana od plate, pa ako nesto pretekne, onda na "bebeci".

jeca87

Nisam cula za to... U svakom slucaju ja sam uvek za putovanja, tako da mi se skroz svidja!