©ifra nas otkriva

Started by hulio_salinas, 17-01-2007, 05:49:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

hulio_salinas

©ifra nas otkriva
Izvor: Krstarica



Da li ste se nekad zapitali ¹ta lozinka koju ste odabrali za ulazak na Internet govori o vama? Moguæe je da se u tim odabranim slovima ponekad kriju tajne koje se ne bi otkrile ni najboljim prijateljima. Da li lozinka koju smo izabrali predstavlja reè koja odra¾ava samu sr¾ na¹e liènosti?

Lozinke su najèe¹æe sastavljene od imena èlanova porodice (supru¾nika ili dece), a ponekada se u njima mogu pronaæi i imena kuænih ljubimaca. Po¹to Internet sve toleri¹e, ima i onih koji ¾ele da budu duhoviti. Oni se pri izboru lozinke najèe¹æe opredeljuju za imena sportskih asova ili muzièkih vedeta, holivudskih superstarova ili likova iz crtanih filmova. Tako se na mre¾u istovremeno loguju milioni Bekama, Homera Simpsona i Madona. Po¹to je Internetu po¹lo za rukom da strpa svu pornografiju na jedno mesto, ¹to nije uspeo nijedan zakon, logièno je da ima i onih koji u svoju lozinku ukljuèuju notu seksualnosti.

U savremenom svetu, koji pati od raznih vrsta paranoidnih strahova, nije retka pojava da pojedini korisnici Interneta za svoje lozinke koriste duge i komplikovane nizove sastavljene od nasumiène me¹avine velikih i malih slova i brojeva. Mada na taj naèin odajete utisak nekoga ko izuzetno dr¾i do za¹tite svojih podataka, nemojte da vam se dogodi da zbog komplikovane lozinke koju ste osmislili zaboravite o èemu se radi. To ¹to ste odabrali kombinaciju slova i brojeva koja nije jednostavna za de¹ifrovanje ne znaèi da vam je informatièka pismenost na najvi¹em moguæem nivou. Umesto da sebi komplikujete ¾ivot bilo bi dobro da budete manje paranoidni (a i ¹to manje kriptomani) kada odluèite da se ulogujete.

Uostalom, èak i ako ¹ifra otkriva deo na¹e liènosti, to ne mora da bude onaj njen deo koji je presudan. Veliki je broj onih koji su odabrali svoju lozinku bez razmi¹ljanja i straha od toga da æe neko napasti ba¹ njihov raèunar.

Coolgemini

Ovo je dobro.... :K
Ali mislim da nema neke srzne veze,iako ne iskljucujem....Pre dosta godina sam koristio sifre od brojeva i malih i velikih slova jer sam se plasio da mi neko ne ukrade vreme...a sada je obicno nesto lakse jer me mrzi da nosim papirice sa lozinkama.... :>

Smrda

ja uvek koristim nesto jako logicno...da se ne samaram sa pamcenjem...
a i moja logika je samo meni logicna....hehe

stef

 Ja imam 3-4 sifre koje uvek vrtim...

lycos


jeca87

Ja obièno stavljam nazive nekih predmeta koji su mi u vidokrugu.

nasty girl

Quote from: jeca87 on 23-01-2007, 00:40:15
Ja obièno stavljam nazive nekih predmeta koji su mi u vidokrugu.

takodje....mada na svim forumima mi je ista lozinka..

Smrda

ja imam samo jednu,kao sto rekoh,ali je izgleda neki forumu i chatovi ne vole!!!!!!!!!!!!!!!!grrrrrrr

mikele

Ја,такође,имам неколико шифри и само их вртим у круг.
А највише попи**им када заборавим коју шифру сам где ставио,па онда почнем да их ређам редом :wall: :wall: :wall: :wall: :wall:

Roben

зато ја користим само једну  :luda

Ivke

Nikad nisam razmisljala o ovome , ali mozda i ima logike....

Ivana_89

zanimljivo
ja isto vrtim 3-4 ¹ifre  :>
a statistika ka¾e da su najèe¹æe ¹ifre 123456 i qwerty  :cvet

Favis

pa ja mislim da svi vrtimo 3-4 sifre...jednu sto kracu, drugu duzu i trecu kombinaciju brojeva i slova... zavisno od toga kakvu sifru odredjeni sajtovi uslovljavaju!

jecapereca

Ja koristim 2 sifre i to je to.Ne mogu da se smaram lupajuci mozak da se setim koja sifra je u pitanju, posto sam ranije imala tih problema.Najjace je kad mislim da ce mi nesto biti logicno i iskoristim ga za sifru a kasnije se ispostavi da mi je "logika" bila losa  :K

pig_am_am