Kosarkaske vesti

Started by Dread Lord, 26-10-2006, 06:24:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Stojakoviæ: Kad dodje vreme, prièaæemo o EP

Ko¹arka¹ Nju Orleans Hornetsa i srpski internacionalac Pedja Stojakoviæ nije odigrao nijednu utakmicu jo¹ od 24. novembra pro¹le godine, kada je imao operaciju ledja. On je od tada odradio tek nekoliko treninga sa kontaktom, ali povratak na parket sada je pitanje dana, eventualno nedelja.

"Jednostavno, nema odredjenog datuma za moj povratak. Moja rehabilitacija ide po planu, pro¹lo je 13 nedelja od dana kada sam operisan, sve ide kako treba, tako da ne ¾urimo. Mislim da bi bilo suludo rizikovati nekoliko utakmica ove sezone, pa da se ista povreda vrati sledeæe", rekao je Stojakoviæ u intervjuu za "Voice od America".

Tekuæa NBA sezona, bar kada su u pitanju ko¹arka¹i iz Srbije i Crne Gore, prilièno je malerozna. Pored Stojakoviæa, ®eljko Rebraèa i ®arko Èabarkapa nisu odigrali nijedan meè zbog sliène povrede i operacije ledja, Nenad Krstiæ je u decembru pokidao ligamente kolena, a Vladimir Radmanoviæ trenutno pauzira zbog povrede ramena.

"Ne znam, ¹ta da ka¾em, dosta je bilo pehova. To se de¹ava u sportu, ne samo u ko¹arci, to je deo na¹eg posla i s tim treba da se suoèimo na jedan profesionalan naèin. Kad dodju povrede, tek tada shvati¹ koliko je te¾ak ovaj posao. Takoðe, i moj tim je imao dosta pehova. Osim mene dosta na¹ih kljuènih igraèa iz prve petorke su propustili, rekao bih vi¹e od dvadesetak utakmica. U jednom delu sezone, igrali smo bez trojice iz standardne petorke, u stvari èetvorice", ka¾e Stojakoviæ.

Posle nekoliko godina pauze, kada je reè o nastupu u reprezentativnom dresu, Stojakoviæ je bio vidjen kao lider nacionalnog tima Srbije na predstojeæem Evropskom prvenstvu u ©paniji. Operacija ledja je mnogo toga promenila. Na pitanje kakvi su mu planovi za leto, jedan od najboljih ¹utera na svetu rekao je:

"Pa kad bi rekao da ne razmi¹ljam, slagao bih. Stvarno, igrao sam dugo, za reprezentaciju, i imao sam ¾elju da igram prethodne dve-tri godine, jednostavno, ne znam ni ja zbog kojih razloga nisam igrao. Videæemo sad ... U ovom trenutku, razmi¹ljam da se oporavim, da se vratim zdrav na teren, da vidim gde se ja nalazim, ¹to se tièe moje forme posle povrede. Videæemo, ... kada dodje vreme za to - razgovaraæemo. Nema problema, kod mene su uvek vrata otvorena za jedan normalan razgovor, za jedan korektan odnos. Sad, ¹ta æe iz toga izaæi - videæemo", istakao je Stojakoviæ.

(MONDO)

Roben

Vukoièiæ i Nikoliæ treniraju nade

Trener FMP ®eleznika Vlada Vukoièiæ preuzeæe brigu o mladoj reprezentaciji Srbije, dok æe strateg Hemofarma Miroslav Muta Nikoliæ predvoditi selekciju igraèa do 19 godina starosti, odluèeno je u utorak na sastanku Struènog saveta, saèinjenog jo¹ u vreme biv¹eg Ko¹arka¹kog saveza Srbije i Crne Gore.

Mladu reprezentaciju narednog leta oèekuje Evropsko prvenstvo u Gorici, a 19-godi¹njake Svetski ¹ampionat u Novom Sadu.

Sastanku najvi¹eg struènog tela prisustvovali su Dragan ©akota, Du¹ko Vujo¹eviæ, Dra¾en Dalipagiæ, Predrag Bojiæ i ®arko Varajiæ. Odluke su donesene jednoglasno, posle telefonskih konsultacija sa pojedinim èlanovima Struènog saveta koji ¾ive i rade u inostranstvu.

Ranije je odluèeno da æe Dejan Mijatoviæ predvoditi juniore, dok je Dragan Va¹èanin postavljen za ¹efa struènog ¹taba kadeta.

(MONDO)

Chef

29. mart 2007. | Izvor: B92 | È®
Aleksandar Ra¹iæ u Efes Pilsenu
Kako B92 nezvanièno saznaje Aleksandar Ra¹iæ nije vi¹e ko¹arka¹ FMP iz ®eleznika. On je potpisao ugovor na 2,5 godine sa turskim evroliga¹em Efes Pilsenom, za koji stièe pravo igranja odmah. Finsansijksi detalji nisu saop¹teni.

Taj potez uprave turskog tima bio je oèekivan po¹to je tim napustio plej Horas D¾enkins, koji se posvaðao sa trenerom Oktajem Mahmutijem.

D¾enkins se vratio u Hapoel iz Jerusalima, a Ra¹iæ se preselio u Istambul.

Aleksandar ra¹iæ nametnuo se odliènim igrama u ovoj sezoni, naroèito u Kupu Srbije kada je progla¹en za MVP tog takmièenja.

Roben

није ваљда  :hmm па он је најбољи играч ФМП-а
ФМП ће бити драстично ослабљен до краја сезоне
а шта ће Каћа без њега  :K :K :K

nasty girl

Micov danas zvanièno registovan     datum: 03.04.2007

VLADIMIR MICOV (22, 201), ko¹arka¹ koji je dosada¹nji deo sezone igrao u Buduænosti iz Podgorice, potpisao je dvomeseèni ugovor sa Partizanom.
Ove sezone Micov je za Buduænost u NLB ligi odigrao 26 utakmica i proseèno bele¾io 10.5 poena, uz 5 skokova, 1.8 asistencija i 2.2 ukradene lopte.

kk Partizan (http://www.kkpartizan.co.yu/)

Roben

Novosel se "pro¹vercovao" uz ®eravicu

U biografiji hrvatskog trenera Mirka Novosela, koji je pre nekoliko dana u Atlanti izglasan za novog èlana ko¹arka¹ke Kuæe slavnih u Springfildu, izmedju ostalog stoji i da je bio selektor reprezentacije Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine.

U obilju drugih podataka, titula i medalja, ta gre¹ka isprva je ostala nezapa¾ena. Èinjenica je da selektor "plavih" na tom takmièenju nije bio Novosel, veæ Ranko ®eravica.

"To je skandalozna podvala. Zaista me èudi da je to tek tako pro¹lo pored FIBA, na¹eg Saveza i odbora koji odluèuje ko æe biti primljen u Kuæu slavnih. Istina je da mi je Novosel na toj Olimpijadi bio pomoænik, ali isto tako je istina i da on te godine uop¹te nije bio prisutan na pripremama reprezentacije", rekao je ®eravica "Sportskom ¾urnalu".

Iako u poodmaklim godinama, ®eravica i dalje pomno prati zbivanja u na¹oj, evropskoj, pa i NBA ko¹arci. Nije zadovoljan ¹to se pet meseci pre poèetka Evropskog prvenstva u ©paniji ne zna ni ko æe biti selektor, ni ko bi mogao da zaigra za nacionalni tim.

"Zabrinjavajuæe je da niko ne kontaktira igraèe na koje bi moglo da se raèuna. Pavloviæ je mnogo napredovao, mogao bi da bude osve¾enje. Milièiæ igra sve bolje, a upravo je sada bila idealna prilika da se poseti Nenad Krstiæ, kada mu je te¹ko. Rakoèeviæ blista u ©paniji, Avdaloviæ je takodje na visokom nivou. Ne znam da li je bilo ko sa njima razgovarao na temu reprezentativnih akcija", istièe trofejni trener.

®eravica je optu¾io Dragana ©akotu za neaktivnost, bez obzira na to ¹to uop¹te nije sigurno da æe on nastaviti da vodi reprezentaciju.

"Njegov rad uop¹te ne zavisi od reorganizacije Saveza i izbora. Otkako je prekinuo saradnju sa Zvezdom, nemam informaciju da je pokazao bilo kakav interes za dr¾avni tim. Lako bi se moglo desiti da novi predsednik Saveza po¾eli drugog trenera, svog èoveka od poverenja. Takva moguænost, ipak, nije opravdanje za ©akotinu neaktivnost".

®eravica se slo¾io da bi Bora Stankoviæ i danas bio dobro re¹enje za poziciju prvog èoveka nacionalne "kuæe ko¹arke", ali nije ¾eleo da istakne liènost koju smatra najboljim kandidatom, jer i bez toga "veæ ima mnogo protivnika".

(MONDO)

Roben

Aleksandrov sjajan na Najki hup samitu

Ko¹arka¹ Crvene zvezde Nemanja Aleksandrov pru¾io je dobru partiju za selekciju "Ostatka sveta", koja je u Memfisu pora¾ena od juniorske selekcije SAD sa 100:80.

Igraè tima sa Malog Kalemegdana proveo je na parketu 28 minuta i za to vreme ostvario dabl-dabl uèinak od 14 poena i 14 uhvaæenih lopti.

Aleksandrov je bio jedini srpski ko¹arka¹ na ovogodi¹njem "Nike hoop summitu", na kojem veæ nekoliko unazad snage odmeravaju mladi ko¹arka¹i iz SAD i Evrope.

Najbolji kod Amerikanaca bio je O D¾ej Mejo sa 20 pogodaka, dok je kod Evropljana najzapa¾eniju ulogu imao Francuz Nikolas Batum koji je postigao 23 ko¹a.

(MONDO)

mikele

Надам се да ће и у Звезди пружати бар приближне партије.Јер никада није био споран његов квалитет,али ипак после повреде је далеко од оног старог,што је и разумљиво.Само је питање колико ће му времена требати да буде поново на истом нивоу као и пре повреде.

Roben

Kapièiæ izabran za novog predsednika KSS

Skup¹tina Ko¹arka¹kog saveza Srbije (KSS) izabrala je Dragana Kapièiæa za svog prvog predsednika, kao i èlanove upravnih tela saveza.

Kapièiæ je bio jedini kandidat i na tajnom glasanju za njegov izbor glasala su 33 od 38 prisutnih delegata. Skup¹tina ima 44 èlana.

Dragan Kapièiæ, u prvom obraæanju nakon izbora, rekao je da je njegov rad za dobrobit srpske ko¹arke veæ poèeo i obeæao je da æe "uèiniti sve" da se taj sport uskoro ponovo bude na vrhu.

"Imamo veliki kapacitet i kada pogledam vas (delegate skup¹tine) pitam se ima li mesta da se razmi¹lja o krizi na¹e ko¹arke. Uèiniæu sve da iz svojih sportskih rezona udjemo u posao dobrobiti srpske ko¹arke", rekao je Kapièiæ po¹to su ga delegati Skup¹tine K© tajnim glasanjem izabrali za predsednika.

"Srpska ko¹arka stra¹no obavezuje i motivi¹e. Nadam se samo da æemo sve probleme re¹avati medju nama i transparentno. Imamo ¹ansu da u skorije vreme ponovo budemo na vrhu", rekao je on.

Kapièiæ je rekao da za sada neæe birati saradnike, veæ da æe profesionalcima u Savezu pru¾iti ¹ansu "da se radom doka¾u i kvalitetom isplivaju". Novinare je zanimalo kada æe se napraviti Struèni savet i kakav je plan rada sa reprezentacijama, kao i odnosu prema selektoru.

"To su kapitalne stvari, to je 'broj jedan' Saveza u novoj formaciji. Rezultati reprezentacije su i najveæi test za sve nas. Treba igraèima pru¾iti dobre uslove i oni sami da se odluèe da li æe igrati. Mislim da jedino povreda mo¾e da bude izgovor za neigranje za reprezentaciju, ostalo je stvar morala", rekao je Kapièiæ.

"Problema ima, a oni su najvi¹e i dru¹tveni. Oni koji su na¹i - mogu da se re¹e, a to treba raditi transparentno. Ko¹arka je va¾nija od svega", rekao je on.

Mnogi struènjaci i ko¹arka¹ki struènjaci iznosili su ranije ocene da je "kluba¹tvo" najveæi problem srpske ko¹arke i uzrok veæine problema. Kapièiæ je rekao da je svestan toga, ali je kazao i da postoji naèin da se to prevazidje.

"Kluba¹tva ima svuda i to je razumljivo. Probaæemo taj problem da re¹imo statutarno. Da to pravno reguli¹emo da klubovi medjusobno re¹avaju sporove, a ne preko Saveza. Kvalitetnih re¹enja ima, samo ih treba primeniti", rekao je Kapièiæ.

KSS je izabrao 13 èlanove Upravnog i Nadzornog odbora, kao i arbitra¾ne komisije.

Kapièiæev mandat traje èetiri godine. On nije imenovao saradnike, navev¹i da æe pru¾iti priliku profesionalcima u Savezu da se doka¾u kvalitetom.

Upravni odbor èine èlanovi klubova iz Srbije i u njemu se nalaze Lazar Panteliæ, Radmilo Mi¹oviæ, Neboj¹a Èoviæ, Branko Kovaèeviæ, ®arko Kne¾eviæ, Marko Milojeviæ, Zoran ®ivkoviæ, Dejan Dimitrijeviæ, Predrag Daniloviæ, Du¹ko Milovanoviæ, Vlada Stoiljkoviæ i Zoran Jovèiæ.

KSS je tako izabrao vlasnièka tela, bez kojih je radio od oktobra pro¹le godine, kada je i formalno prestao da postoji Ko¹arka¹ki savez Srbije i Crne Gore.

(Beta)

Pedja

Неће наша кошарка видети злата још дуго  :roll:

mikele

Quote from: Pedja on 20-04-2007, 12:19:28
Неће наша кошарка видети злата још дуго  :roll:

Надам се да грешиш,мада... :hmm a005

Chef

Bez ©akote u ©paniji?
Cetvrtak, 26. april 2007. 10:31

Èetiri meseca pre poèetka Evropskog prvenstva u ko¹arci i dalje nije potpuno jasno ko æe biti selektor Srbije, a ni to u kakvom sastavu æe igrati "orlovi".

Novi predsednik KSS Dragan Kapièiæ najavio je da æe uskoro razgovarati sa svim kandidatima za Struèni savet, koji æe po formiranju morati da donese odluku da li Dragan ©akota ostaje na funkciji selektora.

"U toku su razgovori sa svim kandidatima, cilj je da Savet ¹to pre za¾ivi i da se krene u re¹avanje svih aktuelnih problema, pa i onih u vezi sa reprezentacijom", rekao je Kapièiæ za "Kurir".

On je naveo da je veæ imao neke kontakte sa ©akotom, ali da æe, ipak, sve va¾ne odluke vezane za tu funkciju doneti Struèni savet.

"Veoma je bitno da se potvrdi da li na toj funkciji ostaje Dragan ©akota ili da se tra¾i drugo re¹enje, ali o tome odluèuje Struèni savet. Mi trenutno imamo selektora kome ugovor sa Savezom traje jo¹ godinu dana. Iz kontakata koje sam imao sa njim, znam da je ©akota aktivan kada je reè o reprezentaciji, da je napravio program i obavio neke razgovore sa igraèima", istakao je prvi èovek KSS.

Kapièiæ je dodao da se zala¾e za podmladjivanje reprezentacije, pa èak i po cenu postizanja slabog rezultata na EP u ©paniji.

"Svakako da je to ¾elja, u su¹tini i neminovnost. Evropsko prvenstvo veoma je va¾no takmièenje na kojem nema mesta za eksperimentisanje. Naravno, mnogo toga zavisiæe i od selektora, verujem da æe on uspeti da napravi pravu kombinaciju igraèa", ocenio je Kapièiæ.

(MONDO)

nasty girl

Prvo Struèni savet, posle selektor

Novi Upravni odbor Ko¹arka¹kog saveza Srbije (KSS) izjasniæe se u sredu, na svom prvom sastanku, o Struènom savetu koji bi, prema predlogu novog predsednika KSS Dragana Kapièiæa, trebalo da èine Ranko ®eravica, Svetislav Pe¹iæ, Bo¾idar Maljkoviæ, Du¹ko Vujo¹eviæ, Dra¾en Dalipagiæ, Ratko Radovanoviæ, Zoran Slavniæ i Vladimir Koprivica. O selektoru æe se odluèivati kasnije, a tri najozbiljnija kandidata su Aleksandar Ðorðeviæ, Zoran Slavniæ i Du¹ko Vujo¹eviæ.

Prema novom Statutu KSS u Struènom savetu ima mesta za sedmoricu, ali predsednik KSS Dragan Kapièiæ ka¾e da to nije problem:

„Znam ¹ta ka¾e Statut, ali neke stvari mogu da se menjaju u hodu. Hteo sam da razgovaram sa ¹to vi¹e ljudi takvog kalibra, da celu stvar ¹to vi¹e pribli¾im op¹tem ko¹arka¹kom interesu, a Upravni odbor æe dati svoj sud i o imenima i o tome da li je to problem ¹to su osmorica umesto sedmorice. Razgovarao sam sa svim kandidatima i svi su bez pogovora prihvatili da se naðu u Struènom savetu.”

Kapièiæ je za 'Politiku' rekao da je razgovarao i sa Du¹anom Ivkoviæem, ®elimirom Obradoviæem i Draganom Kiæanoviæem, a da su svi ljudi sa kojima je prièao ”naveli razloge za¹to bi ¾eleli da se prihvate toga ili ne.”

Kapièiæ nije ¾eleo da ka¾e ko je favorit za posao selektora seniorske reprezentacije jer æe se, kako ka¾e, ”tim pitanjem baviti novi Struèni savet, a da æe posle njegovog mi¹ljenja zavr¹nu reè dati Upravni odbor.”

Kapièiæ æe od èetvrtka boraviti na kongresu FIBA u Var¹avi, a posle toga æe se u KSS odluèivati o selektoru. Diskutovaæe se o izve¹taju Dragana ©akote sa Svetskog prvenstva u Japanu, a zatim doneti odluka da li ©akota ostaje na klupi nacionalnog tima.

Kao najozbiljniji kandidati za novog selektora pominju se Zoran Slavniæ, kao i sada¹nji treneri Partizana, Du¹ko Vujo¹eviæ, i Armani d¾insa, Aleksandar Ðorðeviæ.

----------------------------------------------------------------------

Partizan 28, FMP 19, HF 9, Zvezda 5

Èelnici NLB lige jo¹ jednom su obavestili èelnike na¹eg ko¹arka¹kog saveza o odluci Skup¹tine Evrolige poèetkom tekuæe sezone. Odluka se odnosi na odreðivanje klubova koji æe u narednom trogodi¹njem ciklusu (2009-2012) obezbediti uèe¹æe u Evroligi. Jasno je da æe iz Srbije u Evroligi u naredne dve sezone igrati pobednik domaæeg ¹ampionata, meðutim, na¹e prvenstvo imaæe marginalan uticaj od 2009. godine s obzirom na tabelu koju su propisali ULEB i Evroliga.

Timovi æe u ovoj i naredne dve godine skupljati bodove na osnovu uspeha u Evroligi, ULEB kupu, NLB ligi i domaæem ¹ampionatu. Prema postojeæoj tabeli, najvi¹e bodova donose titule u Evroligi i NLB ligi, dok titula prvaka Srbije donosi samo isti broj bodova kao i èetvrto mesto u regionalnom ¹ampionatu.

Na kraju sezone 2008/09 sabiraæe se osvojeni bodovi i deliti sa tri. U sluèaju istog broja bodova, prednost æe imati tim sa veæim brojem osvojenih NLB titula.

BODOVANJE:

EVROLIGA: prvak 15 bodova, drugoplasirani 8 bodova, treæeplasirani 4 boda, èetvrtoplasirani 3 boda, plej-of 10 bodova, top 16 7 bodova, regularni deo 3 boda (bodovi se sabiraju).

ULEB KUP: prvak 7 bodova, finalista 5 bodova, polufinalista 3 boda, èetvrtfinalista 2 boda, uèesnik osmine finala 1 bod (bodovi se ne sabiraju).

NLB LIGA: prvak 15 bodova, finalista 8 bodova, polufinalista 3 boda, prvoplasirani 8 bodova, drugoplasirani 7 bodova, treæeplasirani 6 bodova, èetvrtoplasirani 5 bodova, petoplasirani 4 boda, ¹estoplasirani 3 boda, sedmoplasirani 2 boda, osmoplasirani 1 bod (bodovi se sabiraju plasman + plej-of).

DOMAÆE PRVENSTVO: prvak 5 bodova, finalista 3 boda, polufinalista 1 bod(bodovi se ne sabiraju).

U sezoni 2006/07 èetiri srpska tima osvajala su bodove za trogodi¹nji ugovor sa Evroligom. Trenutno najbolje stoji Partizan(7 bodova EL, 21 bod NLB) sa 28 bodova. Drugi je FMP ®eleznik (3 boda UC, 16 bodova NLB) sa 19 bodova, treæi je Hemofarm (1 bod UC, 8 bodova NLB) sa 9 bodova, a èetvrta je Crvena zvezda (2 boda UC, 3 boda NLB) sa 5 bodova. U ovoj sezoni sva èetiri tima mogu da poprave svoj uèinak, dobrim igrama u plej-ofu domaæeg prvenstva.

Pravo igranja u ULEB Kupu iz NLB lige u svakoj sezoni klubovi iz Hrvatske, Slovenije i Srbije ostvarivaæe na temelju Propozicija takmièenja NLB lige ABA.

-------------------------------------------------------

Kraj sezone za Milojeviæa

Centar Pamese iz Valensije Dejan Milojeviæ zavr¹io je ovu sezonu zbog povrede stopala. Kako se navodi na zvaniènom sajtu ¹panskog kluba, Milojeviæ ima povredu levog stopala i palca zbog èega su mu klupski lekari odredili 4 nedelje odmora.

Medjutim, naknadnim pregledima lekar Hose Antonio Ferero produ¾io je period oporavka na 8 nedelja, kako bi se jedan od najboljih igraèa kluba u potpunosti oporavio i spreman doèekao novu sezonu.

Ferero je dodao da povreda nije ozbiljna, ali da æe se na ovaj naèin igraè saèuvati od rizika i pogor¹anja povrede.

Dejan Milojeviæ je potpisao dvogodi¹nji ugovor pro¹log leta.

B92

hulio_salinas

15. maj 2007. | Izvor: B92, Sportski ¾urnal | VI
CG mediji: Vujo¹eviæ selektor CG

Podgorièki dnevnici "Pobjeda","Vijesti" i "Arena" preneli su u ponedeljak uveèe da je trener ko¹arka¹a Partizana Du¹ko Vujo¹eviæ prihvatio ponudu nacionalnog saveza da vodi reprezentaciju Crne Gore.

®elja vodeæih ljudi ko¹arka¹kog saveza CG bila je odavno da Vujo¹eviæ preuzme brigu o nacionalnom timu, a da uz njega stasava trener Buduænosti Dejan Radonjiæ.

Medjutim, iako je ponudu odbijao skoro godinu dana, dobro upuæeni i ko¹arka¹ka zbivanja u Podgorici tvrde da je dogovor postignut u ponedeljak.

Detalji ugovora nisu poznati, ali se najverovatnije radi o honorarnom poslu tokom leta, a ne pun anga¾man jer CG se ukljuèujue u takmièenja FIBA tek 2009.godine.

Du¹ko Vujo¹eviæ je rodjen 3.marta 1959.godine u Podgorici. Do sada je osvajao Kup Radivoja Koraæa 1989.godine sa Partizanom,¹est titula prvaka dr¾ave, dva kupa jUgoslavije, a sa juniorskom reprezentacijom Jugoslavije bio je prvak Evrope 1988.godine. Selektor najboljeg tima SCG bio je 2003.godine.

Vampire 666

Ala su se usrecili...