Od iduæeg januara lak¹e do zemalja Evrope

Started by AquArius, 21-01-2007, 11:23:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

AquArius

Zavr¹ena druga runda pregovora o viznim olak¹icama i readmisiji, konaèni razgovori oèekuju se poèetkom marta
Od iduæeg januara lak¹e do zemalja Evrope

Stupio na snagu sporazum Italija - Srbija o viznim olak¹icama, prema kome æe besplatne vize dobijati studenti, umetnici, poslovni ljudi... Mi¹èeviæ: Kako je Srbija prva zemlja zapadnog Balkana koja je u¹la u drugu rundu pregovora o viznim olak¹icama i diktira tempo ostalim dr¾avama, do sledeæe runde pregovora moraæemo da saèekamo dok to ne urade i na¹e kom¹ije

Sporazum o viznim olak¹icama izmeðu Srbije i Italije stupio je na snagu, po¹to su institucije u Rimu okonèale proceduru njegovog usvajanja - saop¹tilo je Ministarstvo inostranih poslova Srbije. Prema tom sporazumu, Ambasada Italije u Beogradu izdavaæe besplatne vize dr¾avljanima Srbije koji su studenti, idu na studijsko putovanje ili uèestvuju u programima kulturne razmene. U skladu sa principima reciprociteta i nadle¾ni organi Srbije æe italijanskim dr¾avljanima izdavati besplatno boravi¹ne vize dugog trajanja, javila je agencija Sina.

Sporazum predviða besplatne vize za graðane Srbije koji su èlanovi folklornih grupa, uèesnici u programima razmene izmeðu pobratimljenih gradova, sportisti ili odlaze u Italiju radi leèenja. Besplatne vize biæe izdavane dr¾avljanima Srbije koji su èlanovi zvaniènih delegacija ili putuju u Italiju radi pregovora i konsultacija izmeðu institucija dve dr¾ave, kao i radi uèe¹æa na meðunarodnim skupovima u toj zemlji.

Italijanska ambasada mo¾e izdati vize za vi¹e putovanja u trajanju do pet godina za poslovne ljude iz Srbije koji èesto putuju u Italiju radi posla i koji poseduju neophodne garancije. Sporazum predviða izdavanje besplatnih vi¹ekratnih viza u trajanju do godinu dana za dr¾avljane Srbije koji su predstavnici nauke, kulture i univerziteta, kao i studentima i istra¾ivaèima koji putuju iz studijskih razloga.

Inaèe, Evropska komisija i Kancelarija Vlade Srbije za pridru¾ivanje EU saop¹tile su da je tokom druge runde pregovora o viznim olak¹icama i readmisiji, odr¾ane pre tri dana, do¹lo do znaèajnog napretka i saglasnosti o najva¾nijim delovima sporazuma.

- Veoma sam zadovoljna drugom rundom pregovora o viznim olak¹icama i readmisiji po¹to je glavni deo oba sporazuma dogovoren, a ostalo je jedino da se dogovorimo oko nekih detalja. ©to se tièe potpisivanja Jedinstvenog sporazuma o readmisiji, jo¹ treba da vidimo koja od dr¾ava nastalih raspadom SFRJ treba koga da primi, po¹to mnogi ilegalni emigranti imaju jugoslovenske paso¹e, ali nisu svi iz Srbije. Readmisija nije samo pitanje na¹e zemlje, veæ i ostalih biv¹ih jugoslovenskih republika - rekla je Tanja Mi¹èeviæ, ¹ef Kancelarije za pridru¾ivanje EU.

Ona je istakla da kod sporazuma o readmisiji postoje samo razlike u zakonskim re¹enjima koja su na snazi kod nas i onim u konzularnim predstavni¹tvima zemalja EU i da nije reè o velikim, veæ o sitnim o problemima.
      
- Kako je Srbija prva zemlja zapadnog Balkana koja u¹la u drugu rundu pregovora o viznim olak¹icama i diktira tempo ostalim dr¾avama, do sledeæe runde pregovora moraæemo da saèekamo dok to ne urade i na¹e kom¹ije. Onda æe sporazumi biti predstavljeni dr¾avama èlanicama EU. Konaènu rundu pregovora oèekujemo poèetkom marta, kada bi sporazum trebalo da bude konaèno dogovoren, a onda i predstavljen i kod nas i u zemljama EU - objasnila je Mi¹èeviæeva.

Sa sporazumom, dodala je ona, moraju dobro da se upoznaju i Vlada Srbije i Savet ministara, a zatim obe strane treba da ovlaste nekog da ga potpi¹e.
- Pregovori bi trebalo da budu zavr¹eni krajem marta ako ¾elimo da sporazumi budu ratifikovani i da stupe na snagu 1. januara sledeæe godine. Zato toliko i ¾urimo da se dogovorimo kako ne bismo sluèajno zakasnili i da u tom sluèaju ne bi do¹lo do negativnog umesto pozitivnog efekta - kazala je Mi¹èeviæeva.

Manji broj nere¹enih pitanja, naglasila je ona, zaista su sitni problemi, a ne neka su¹tinska pitanja.
- Tako, na primer, jo¹ nismo uspeli da se dogovorimo kako ko defini¹e odreðene kategorije. Va¾no je da su èetiri osnovne kategorije definisane sa mnogo detalja, tako da æe olak¹ice imati svako ko putuje slu¾beno, na ¹kolovanje ili radi leèenja - jasna je Tanja Mi¹èeviæ.

©efovi diplomatije EU su jo¹ sredinom novembra usvojili mandate za pregovore sa Srbijom i drugim dr¾avama zapadnog Balkana o upro¹æenom i br¾em izdavanju viza za putovanje u zemlje EU. Meðu ovim olak¹icama su vi¹estruke i besplatne vize na du¾i rok za studente, uèenike i nauèno osoblje, kao i vi¹estruke vize za poslovne ljude i novinare iz zapadnobalkanskih zemalja. Uvoðenje viznih olak¹ica o kojima se jo¹ pregovara je deo dugoroènog cilja utvrðenog jo¹ 2003. godine Solunskom agendom EU o jaèanju veza zemalja Evropske unije i zapadnog Balkana.

Neke zemlje EU su veæ ubla¾ile vizni re¾im prema Srbiji, a Italija je prva meðu njima. Bilateralnim sporazumom o viznim olak¹icama za dr¾avljane Srbije predviðeno je izdavanje besplatnih viza studentima, kao i osobama koje putuju u Italiju na leèenje, sportska takmièenja i kulturno-umetnièke odnosno folklorne nastupe. Ovim sporazumom dogovoreno je da se i vi¹emeseène vize izdaju po pojednostavljenoj proceduri i poslovnim ljudima, nauènicima, istra¾ivaèima i istaknutim kulturnim radnicima.

Sporazum o viznim olak¹icama potpisan je nedavno i sa zemljama Beneluksa - Belgijom, Holandijom i Luksemburgom o ukidanju viza za nosioce srpskih diplomatskih i slu¾benih paso¹a. To, na du¾i rok, predstavlja prvi korak ka potpunoj liberalizaciji viznog re¾ima Srbije i zemalja Beneluksa, koja bi obuhvatila sve graðane. Austrija, Grèka i ©panija su, takoðe, omoguæile na¹im diplomatama ulazak bez vize.


KOMPLIKOVANO DO SAD


Dr¾avljani Srbije tradicionalno te¹ko dolaze i do viza za Sjedinjene Amerièke Dr¾ave i Kanadu. Sama procedura podno¹enja dokumenata za ulazak u ove dve zemlje je prilièno komplikovana i skupa - viza za SAD onoga ko je dobije ko¹ta èak 100 amerièkih dolara, dok je vizna taksa za Kanadu 75 kanadskih dolara.
      

RAZLIÈITA PROCEDURA

Zanimljivo je da, iako paso¹i na¹e zemlje lo¹e prolaze u zapadnoj Evropi i Severnoj Americi, u ostatku sveta se relativno lako dolazi do viza. Bez obzira na to ¹to je broj zemalja u koje mo¾emo uæi bez vize mali, vize za mnoge zemlje Azije, Afrike i Ju¾ne Amerike dobijaju se relativno lako. Tako se, na primer, viza za ulazak u Tursku jednostavno kupuje na granici, a slièna je situacija i sa mnogo daljim zemljama poput Nepala i Kambod¾e. Za neke druge zemlje je procedura malo drugaèija, ali opet prilièno jednostavna. Dovoljno je imati rezervaciju hotela ili turistièki vauèer.

CILJ SPORAZUMA


- Cilj ovih sporazuma je da se graðanima Srbije olak¹a procedura izdavanja viza za kraæi boravak, dok bi se istovremeno u tim zemljama unapredila borba protiv ilegalnih migracija. Pregovori obuhvataju pitanja kao ¹to su tro¹kovi viza, izdavanje viza za vi¹e ulazaka, skraæenje vremena trajanja procedure za izdavanje viza, kao i pojednostavljenje zahtevane dokumentacije. Cilj pregovora o potpisivanju jedinstvenog sporazuma o readmisiji je da se ustanove uzajamne obaveze i procedure za povratak ljudi koji nezakonito borave na teritorijama dr¾ava EU - obja¹njava Mi¹èeviæ.
      

SLOBODNO U 21 DR®AVU


Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, od 199 dr¾ava sa kojima Srbija ima diplomatske odnose njenim dr¾avljanima nisu potrebne vize za svega 21 zemlju. Meðu tim zemljama su èetiri nastale raspadom SFR Jugoslavije - Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Makedonija. Ne raèunajuæi njih, Belorusija i Andora su jedine evropske zemlje u koje dr¾avljani Srbije mogu uæi bez vize. Van Starog kontinenta je samo sa paso¹em mogu se preæi granice Argentine, Bocvane, Bolivije, Èilea, Ekvadora, Fid¾ija, Jermenije, Kube, Zapadne Samoe, Zambije, Tunisa, Trinidada i Tobaga, Singapura, Sej¹elskih Ostrva i Perua. Naravno, i u neke druge zemlje se mo¾e uæi bez vize, ali samo sa diplomatskim ili slu¾benim paso¹em.   
   
Andrija Ivanoviæ

Preuzeto: Glas Javnosti (http://www.glas-javnosti.co.yu)

mikele

Када дођу те олакшице,ја ћу већ да завршим факс и више нећу бити студент  a005 a005 a005 a005
Мораћу да успорим мало  :K :K :K
А до тада,сви у Сингапур,тамо се лепо живи  :K :K :K :K
А виза нам не треба  :V :V :V :V