Светлана Цеца Ражнатовић

Started by mullala, 21-01-2007, 13:01:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Al-Jasmina

Kao sto je pozelela plavu kosu pa se hitro pokajala :)

Roben

Quote from: Al-Jasmina on 17-02-2007, 00:01:41
Kao sto je pozelela plavu kosu pa se hitro pokajala :)
ко каже да се покајала?  :hmm
опет топ тема баш се питам зашто :hmm

Al-Jasmina

 :wink: Ne pocinji opet sa tom Top Temom,
ako vec branis Cecu, onda je gotivis i zato se drzi nje i teme o njoj  :police:

Ceca je svesna da mora pruzati raznolikost
kako bi publika iznova bila animirana
ali je steta kad napusti neki zaista sjajan look
samo zato sto mora da se menja  :roll:

Roben

нисам изашо из теме а да ли је готивим  :hmm

zabica

meni se bas svidela plava kosa, nekako je izgledala mladje i osvezeno kao plavusa!
a i to je bio marketinski potez, mada sto da ne?
samo ne crna...o maj gad...nikako...
smedja - ok

Al-Jasmina

Chokolada smedje joj najlepse stoji, zift crno je OUT

Bred


zabica

da ne zamre tema...


Ceca zapalila Ljubljanu



Veliki slovenaèki koncert na¹e najveæe zvezde Cece Ra¾natoviæ u Ljubljanskoj hali "Gospodarsko rastavi¹èe" odrzan je 17. marta u okviru velike evropske turneje. Usled prevelikog interesovanja za koncert, organizator je odluèio da se odr¾i jo¹ jedan dan ranije 16. marta, tako da je slovenaèka publika, koja je i prethodnih godina pokazala koliko voli i po¹tuje Cecin rad imala prilike da u¾iva dve veèeri za redom. Koncerti su ujedno i predstavljali promociju albuma "Idealno lo¹a", a Ceca je dan uoèi gostovala na slovenaèkoj televiziji "Paprika".

Prvi koncert je poèeo oko 23h. Ceca se na bini pojavila u glamuroznoj tirkiznoj haljini cvetnog dezena, a spektakl je zapoèet pesmom "Lepi grome moj" . Usledili su hitovi sa novog i prethodnih albuma "Manta, manta", "Gore od ljubavi", "Ko¾a pamti" itd. Nakon pauze od 5 minuta, Ceca se pojavila u belom odelu i nastavila u istom ritmu. Uz dva bisa koncert je zavr¹en s puno emocija i pozitivne energije verne slovenèake publike. Prisustvovalo je oko 7000 fanova, ¹to je dosada¹nji rekord, a kao i svakog puta na¹a ekipa je bila na najboljim pozicijama, a i u Ljubljani je prve redove krasio na¹ èuveni transparent koji je obi¹ao celu Evropu.

Masha

#38
U Blic Pulsu je izlazio feljton o Ceci u delovima ( tacnije u 5 delova). Sada je na sajtu pomenutog casopsia izasao u celosti pa cu ga ja ovde preneti. Svim poklonicima Cecinog lika i dela, uzivajte!
   
Feljton o Svetlani Ra¾natoviæ
®ena koja tajnu zna

--- PRVI DEO ---

Ona je najpopularnija zvezda u Srbiji. Ona mo¾e da napuni "Marakanu", mo¾e da napuni U¹æe, mo¾e da svoj roðendan proslavi u specijalnom ¹ouu na najgledanijoj televiziji. Oni koji je vole, ba¹ je vole. Za njih je ona "srpska Madona", najlep¹a, najseksepilnija, "srpska majka", "arhetip balkanske ¾ene-majke-muèenice", "najveæa patriotkinja meðu pevaèicama".
Ona je najomra¾enija zvezda u Srbiji. Oni koji je ne vole, ne vole ni njenu muziku, ni nju, ni njen ¾ivot, ni sve ¹to je radila i sa èim je bila povezana. Za njih je ona "simbol ¹unda i kièa", "simbol jedne propale epohe, izgubljenog vremena", "simbol srpske konfuzije i sunovrata sistema vrednosti".
Ona je najkontroverznija I najintrigantnija liènost na na¹oj javnoj sceni. Za samo 34 godine imala je milionske tira¾e, takozvanu svadbu veka, do¾ivela je ubistvo supruga, hap¹enje i èetiri meseca u æeliji Centralnog zatvora. Njen ¾ivot podseæa na najbolje latino serije, jer sve je tu: ljubav, slava, luksuz, moæ, visoka politika, strast, ubistva, otmice, nasilne smrti.
Ona je fenomen koji traje veæ dve decenije. Ona je ¾ena od koje bi mnogi voleli da èuju pravu istinu. Ko je, zapravo, Svetlana Ra¾natoviæ?

Mnogi æe reæi da se o Ceci sve zna, drugi da je ona velika tajna i da se o njoj zna samo ono ¹to je ona ¾elela da se zna. Njeni fanovi dobro znaju i sitne, gotovo nebitne detalje iz njenog ¾ivota.
Roðena je u selu ®itoraða 14. juna 1973. godine kao Svetlana Velièkoviæ, od oca Slobodana i majke Mire.
Do Cecinog pojavljivanja za ®itoraðu skoro da niko nikada nije ni èuo. Selo kao i svako drugo u ju¾noj Srbiji, jedna ¹kola i dve kafane, tako otprilike.
Mama Mira bila je seoska uèi­teljica, otac Slobodan ma¹in­bravar, kasnije predsednik op¹tine ®itoraða i politièki funkcioner. Sestra Lidija mlaða je od nje jedanaest meseci.
Svetlana je rano detinjstvo provela, kako je kasnije govorila, tipièno za sve devojèice sa sela. Ni bolje ni gore.
Oni koji Cecinu karijeru prate s izuzetnom pa¾njom i stra¹æu, barataju podatkom da je Ceca progovorila veæ sa ¹est, a prohodala sa samo devet meseci. Bila je, ka¾u, napredno dete.
Pred publikom je prvi put zapevala kada je imala samo pet godina. U pitanju je bila neka seoska priredba. Niko od prisutnih u lokalnom domu kulture nije oèekivao "tako zreo nastup". Sve ih je odu¹evila Mirina i Slobina mala.
Bilo je, meðutim, situacija u Cecinom detinjstvu kada njena porodica ba¹ i nije plivala u sreæi i blagostanju. Pasionirani biografi navode i sledeæi podatak: vraæajuæi se s priredbi iz susednih sela, neretko se de¹avalo da Cecina majka ostane bez para za autobusku kartu. Ceca je kasnije s ponosom govorila o tim danima siroma¹tva i priznavala da je zbog toga ponekad i plakala.
Bila je dobar ðak u osnovnoj ¹koli, ali po¹to joj se karijera pevaèice, a ubrzo i velike zvezde rano dogodila, napustila je ¹kolovanje.
Njen razredni stare¹ina u ¹koli u ®itoraði èesto je govorio "da æe od ove male biti ne¹to".
I pored toga ¹to je bila solidan ðak, Ceca posle zavr¹etka osmog razreda napu¹ta ¹kolovanje. Nisu pomogle ni molbe majke, prosvetnog radnika, da ipak zavr¹i i srednju ¹kolu, pa da onda radi ¹ta hoæe. Karijera je bila preèa i jaèa. Mnogo godina kasnije Ceca je vanredno zavr¹ila Srednju vete­rinarsku ¹kolu, odsek: tehnièar svinjarstva.
Ceca je kasnije isticala da je uvek ¾elela da bude pevaèica ili glumica. Govorila je:
-Stalno sam se ogledala kada sam bila devojèica, i mama mi je govorila da æu morati da se udam za èoveka èija æe cela kuæa biti u ogledalima. Dok sam bila mala, ma¹tala sam da budem poznata pevaèica, stalno sam bila ispred ogledala, zami¹ljala mikrofon i pevala.
Kasnije su joj i oni koji je ne vole priznavali da je imala poseban oseæaj za medije, da ih je "kupovala" svojom neposredno¹æu, "deèjim osmehom", iskreno¹æu... Tako i kada su joj "spoèitavali" uticaj na mlade kada je veæ "narasla" u fenomen, iskreno i bez oseæaja krivice, govorila je:
-Nemam vremena za knjigu, pozori¹te, operu, volim da pratim modne èasopise, prosto se razbolim kad vidim koliko dobrih modela ima. Ja sam zaljubljenik u garderobu, cipele, dobru ¹minku, to me nekako odu¹evljava.

Prva prelomna godina
Svetlana -Ceca Ra¾natoviæ imala je nekoliko prelomnih godina u svom ¾ivotu. Jedna od njih je 1987.
Imala je tek 14 godina kada je u njen ¾ivot, prièa ka¾e, sasvim sluèajno u¹ao harmonika¹, kompozitor i aran¾er novokomponovane narodne muzike Mirko Kodiæ. Za "Blic Puls" on danas prièa:
-Ja imam kuæu na moru u mestu Utjeha u Crnoj Gori. To je malo mesto izmeðu Ulcinja i Bara i svake godine tamo letujem. Te davne 1987. Ceca je letovala sa roditeljima u Utjehi. Jedno veèe zapazio sam devojèurka, gotovo devojèicu, u jednom restoranu. Nije tamo nastupala za novac, veæ bi otpevala poneku pesmu kada bi joj stariji i iskusniji pevaèi to dopu¹tali. Odmah sam u njoj prepoznao talenat, ¹to je ona u godinama koje su sledile i dokazala. Dobro je pevala, imala je "ono ne¹to" ¹to je neobja¹njivo, a ¹to moraju da imaju zvezde. Ona ima specifièan vokal, seksi hrapav, puno ju¾njaèkog ritma u sebi. Razgovarao sam sa njenim roditeljima i pozvao je da doðe u Beograd. Oni su pristali, a ona se ba¹ radovala. Kao dete, ¹to i jeste bila.
-Sve ostalo je istorija -ka¾e Kodiæ. -Odveli smo je, pokojni Doca Ivankoviæ i ja, u PGP RTB da snimi svoju prvu ploèu. Ni dinara nisam uzeo za to.
Usledio je legendarni "Cvetak zanovetak", za koji je tekst napisao Doca Ivankoviæ, a muziku i aran¾man Mirko Kodiæ. Tom pes­mom Ceca je pobedila na sarajevskoj "Ilid¾i" i dobila prvu nagradu publike, ¹to je bilo njeno prvo "veliko" pojavljivanje u javnosti.
Na poèetku karijere Svetlana Velièkoviæ u¾ivala je gostoprimstvo porodice Kodiæ, Mirka i njegove supruge Vesne.
-Na festivalu "Ilid¾a '88", kada sam zakoraèila na veliku scenu -prièala je Ceca -nastupila sam u haljini koju mi je pozajmila gospoða Vesna. Uèila me je da se ¹minkam, èe¹ljam, kako da se pona¹am.
-Nisam imala ni 14 godina. Znala sam da mogu i da znam da pevam i da me ni¹ta na ovom svetu neæe spreèiti da stignem do cilja. Pomogli su mi, to ne smem i ne ¾elim da zaboravim, Mirko Kodiæ i Dobrivoje Ivankoviæ, posebno Doca, koji je u to vreme bio urednik za narodnu muziku u PGP-u RTB.
Ni mnogo godina kasnije, kada su im se putevi udaljili i kad je Ceca dohvatila vrhove najveæe popularnosti, nije zaboravila na èoveka koji je zajedno sa Mirkom Kodiæem udario temelje njene uspe¹ne karijere:
-Doca Ivankoviæ je od poèetka ¾udeo da od mene stvori originalnu pevaèicu koja neæe robovati tada trendovskom flertovanju sa istoènjaèkim tonovima. Hteo je bukvalno da pronaðe neki "Ceca stil", pravac po kojem æe me prepoznavati i na svu moju sreæu u tome je uspeo -govorila je Ceca, nagla¹avajuæi da je gospodin Ivankoviæ u to vreme bio njen drugi otac, a kasnije jedan od najboljih prijatelja.

U¾ivala u pa¾nji momaka
-Èini mi se da ja nikada ni­sam bila devojèica. Veæ u prvim nagove¹tajima puberteta htela sam da budem ¾ena. Iako su me kasnije novinari nazvali "devojèicom iz ®itoraðe", ja to, verujte, nikad u pravom smislu reèi nisam ni bila. Nisam to ni htela. Valjda zbog toga ¹to sam nestrpljiva u ¾elji da ¹to pre doðem do cilja, stalno sam ¾urila napred. ®elela sam da se dopadnem svima. Nosila sam miniæ, dubok dekolte, u¾ivala u pa¾nji momaka, koji su me proganjali od najranije mladosti i pogledima "milovali" gde god da se pojavim -prièala je Ceca.
-Uvek sam se dru¾ila sa stari­jima. Èini se da sam stalno ¾urila, ¾elela napred, br¾e. Jednostavno, prerasla sam i svoju generaciju iako se nikada nisam odrekla vr¹njaka iz ®itoraðe. I sada kad odem kuæi, naðem se sa starim drugarima. Posedimo, poprièamo, popijemo kafu i siti se isprièamo.

Miki prekretnica
Godinu dana posle nastupa na "Ilid¾i", u junu 1989. godine, pred njen roðendan, ¹to æe kasnije postati pravilo kojeg æe se dr¾ati, Svetlana Velièkoviæ snima drugu ploèu. Zvala se "Ludo srce", a glavni hit bila je pesma "Lepotan".
Predstavnici medija tada pi¹u da je " prava novokomponovana pevaèica", da je "lepa i doterana, da ima najlep¹i osmeh na svetu", a da, "dok æuti, izgleda kao najpitomija orhideja". Sledeæe godine, bilo je to (ponovo u junu) 1990, Svetlana Velièkoviæ snima i treæi album, koji se zvao "To, Miki, to"!
Naslovna pesma postala je ve­liki hit i konaèno je Cecu pro­gurala u prvoliga¹ku postavu vla­dajuæe narodnjaèke hijerarhi­je. Album je za dva meseca prodat u 360.000 primeraka. U njenoj izdavaèkoj kuæi zadovoljno su trljali ruke, a osim naslovne pesme sa treæeg albuma, kod publike su dobro pro¹le i pesme "Pustite me da ga vidim", "Drugarice, prokletnice", "Kupuj, maj­ko, cipelice".
Radio i TV stanice, organizatori koncerata i nastupa pohrlili su da ostvare kontakt sa nadolazeæim pevaèkim èudom od deteta. Stigli su i prvi honorari, tantijeme od prodatih ploèa, intervjui...

Prvi poznati deèko
Ceca je od trenutka kad se zadevojèila pokazivala sklonosti ka problematiènim i opasnim tipovima.
Jedini izuzetak, kako ka¾u oni koji je poznaju, napravila je na samom poèetku svoje zavodnièke karijere, i to sa fudbalerom Crvene zvezde Vladanom Lukiæem. Slike ovog para kako poseæuje kuæu roditelja sportiste u Sopotu, krajem osamdesetih, preplavile su domaæe medije. Lukiæ je bio prvi Svetlanin poznati deèko. Upoznali su se na jednoj Zvezdinoj veèeri i poèeli da se zabavljaju. Romansa nije dugo trajala. Lukiæ je posle "zavr¹ene ljubavi" sa Cecom izjavljivao: "Ceca -to je bila deèja igra i zavr¹ena je. Ona je pevaèica meðu prve tri na estradi. Njene gre¹ke veæe su od njenih dobrih osobina. Upoznao sam je kada sam imao osamnaest godina, a ona petnaest. Razgovarali bismo po pet sati telefonom. Pogodila mi je ¾icu. Nisam bio zaljubljen. Voleo sam je, ali nije bila iskrena" (TV Revija 1993).
Deset godina kasnije Lukiæ je "ubla¾io" svoj stav kada je govorio o Ceci, i rekao da joj je bio iskreni prijatelj i da mu je mnogo ¾ao ¹to je "ona ¾rtveni jarac" i "da nije zaslu¾ila ni¹ta od toga ¹to joj se trenutno de¹ava" (u tom momentu Ceca je bila uhap¹ena u akciji "Sablja"). Razdvojili su se jer ga je, ka¾u, Ceca nadjaèala.
-On je deèko koji nije meni dorastao. Ja sam devojka koja voli da se neko sa njom bori. A on se samo predavao i povlaðivao mi -govorila je tada ova vrela ju¾njakinja.
Vladan Lukiæ ostaæe njen je­dini momak koji ni na koji naèin nije kontroverzan, odnosno momak za koga se taèno zna èime se bavi.
Posle njega, ispuniæe sama sebi jo¹ jednu ¾elju -opasni momci, koji su je oduvek privlaèili, postaæe njen ¾ivot i umnogome ga odrediti. Poznanstva, dru¾enja i ljubavi sa kontroverznim momcima puniæe novinske stupce, a ona tada nije jo¹ ni punoletna.

--- DRUGI DEO ---

U vreme kada se ludilo zvano Ceca veæ bilo zahuktalo, nadolazeæe sveop¹te ludilo, sa mnogo te¾im i jezivijim posledicama, polako je hvatalo zamajac. I dok se onaj deo nacije koji nije bio spreman za taj talas nadiruæeg u¾asa, ¹ljama, nekulture, ratova, bede i kriminala podsmevao Cecinim tekstovima, njenim izjavama po novinama, njenom oblaèenju, imid¾u i svemu ¹to ju je èinilo popularnom, drugi deo Srbije u nju je gledao kao u boginju. Te devedesete bile su godine bede, kriminala i totalnog raspada sistema vrednosti u Srbiji. U toj i takvoj Srbiji Ceca se izdigla u zvezdu. Narodnjaci su postali zakon, a ljudi "sa one strane zakona" Cecini momci, prijatelji, obo¾avaoci...

Vladan Lukiæ, u ovoj prièi "prvi poznati deèko Cece nacionale", danas je "jedino" potpredsednik Fudbalskog saveza Beograd i aktivan u srpskoliga¹u FK Sopot.
Svetlana Velièkoviæ, u to vre­me, na samom poèetku devedesetih, veæ je bila velika zvezda. Imala je tri albuma iza sebe, hitove koji su osvajali top-liste radio-stanica. Jedan deo nacije podsmevao se njenim pesmama, izjavama, njenom imid¾u i svemu ¹to ju je èinilo popularnom, dok je drugi deo te iste nacije u Cecu gledao kao u boginju. Nije im smetalo ¹to se sve èe¹æe pisalo o Cecinom dru¾enju sa, eufemistièki reèeno, opasnim momcima, sa ljudima koji su bili "s one strane zakona".
Danas se u novinskim dokumentacijama mogu naæi tekstovi u kojima se veæ tada pisalo da "Svetlana Velièkoviæ voli ¾estoke, opasne i brze momke, mladiæe na ivici zakona". Veæ tada ¹tampa je pratila svaki njen korak.
Posle Vladana Lukiæa veoma kratko bila je u vezi sa zvezdar­skim "tvrdim momkom" Dejanom Marjanoviæem ©abanom, koji je izre¹etan 18. oktobra 1994. godine ispred svoje kuæe na Bulevaru revolucije. Za to ubistvo Aleksandar Paunoviæ, poznatiji u podzemlju kao Mali Paun, osuðen je prvostepenom presudom na ¹est godina zatvora, ali mu je kazna preinaèena i pu¹ten je da se brani sa slobode. Meðutim, pre nego ¹to je stigao da se vrati u zatvor na doslu¾enje kazne od 20 meseci, Mali Paun ubijen je 1999. u svom stanu. Imao je tada 22 godine. ©aban i Mali Paun bili su kumovi.

Mira ©koriæ, drugar i laf

Dok su bili u vezi, Ceca i ©aban èesto su bili gosti popularnog beogradskog kluba "Bojan Stupica", koji je do devedesetih va¾io za mesto u koje dolazi neki kulturan svet. Meðutim, taj kulturan i fin svet potisnuli su oni koji slu¹aju samo Cecine pesme.
U svom feljtonu o Ceci, u delu koji se odnosi na njene ljubavi, u "Novinama" iz Toronta poznati novinar Marko Lopu¹ina u junu 2005. pi¹e: "Dejan Marjanoviæ ©aban za sebe je znao da govori da je èovek na mestu."
-Zavr¹io sam graðevinsku ¹kolu, volim da sam u dru¹tvu lepih devojaka, da vozim lep auto. Imam "BMW 850". Prièe da sam momak najpoznatije folk pevaèice èista su izmi¹ljotina. Ne volim da se junaèim, da pote¾em revolver... Pancir ne nosim, ne treba mi. Trudiæu se da ne izigravam ¾ivu metu -prièao je ©aban.
"©aban je u to vreme bio ne­kru­nisani kralj Zvezdare. Imao je trgovinsku firmu i radio na veliko. Voleo je da pokazuje svoje pare i razbacivao se. ®eleo je moæ i ¾eleo je da to demonstrira. To mu je bila najveæa gre¹ka, jer drugi iz podzemlja to nisu hteli da gledaju i trpe", pisao je tada Marko Lopu¹ina, dobar poznavalac prilika u beogradskom podzemlju.
A Ceca, kao da nije marila ni za ¹ta! ®ivela je brzo, kao da ni¹ta nije moglo da je zadr¾i. Mediji su zabele¾ili njen komentar na kratku i burnu ljubavnu avanturu sa ©abanom:
-Ja nisam pojma imala ko je Dejan Marjanoviæ ©aban. Nisam znala èime se on bavi. Upoznala nas je Mira ©koriæ. Ja u nju imam puno poverenja, ona je pravi drugar i laf (i danas su Ceca i Mira velike prijateljice, prim. aut.). On je meni predstavljen kao fin deèko, koji je obrazovan i pravi d¾entlmen. Rekli su mi da je vlasnik lanca butika, da je iz fine porodice, da mu je tata arhitekta. Ta veza je ionako kratko trajala.
Oni koji je ne vole komentarisali su da je Ceca uvek izjavljivala da nije imala pojma èime se bave "¾estoki momci" sa kojima se zabavljala i da je uvek "izigravala nevina¹ce, iako to nije bila".
Vrlo brzo Ceca je i zvanièno postala Beograðanka. Zaraðivala je dobro, njeni nastupi plaæani su sve vi¹e. Kupila je stan na Banovom brdu. Do tada je, kada je poslom dolazila u Beograd, boravila kod kuænih prijatelja u prestonièkom prigradskom naselju ®eleznik.
Nizali su se koncerti, uspe¹no prodavani albumi, ona je bila sve popularnija i obo¾avanija. Poèela je da postaje idol, devojèice su je kopirale, bila je jedna od njih, jedna od onih obiènih provincijalki koje su dostigle vrh. A na vrhu je sve. I lepa garderoba, i kola, i novac, i slava, i moæ.
Njen osamnaesti roðendan proslavljen je spektakularno, u restoranu "Dunavski cvet" (kod Sportskog centra "25 maj"). Sevali su blicevi, pozivnice je dobilo pola Beograda. Svetlana je blistala. Osamnaestogodi¹njakinja na tronu estradnog Olimpa! Meðutim, Ceca je vrlo brzo, kako to obièno biva, osetila i gorak ukus slave i bogatstva. Na vrhuncu slave jednostavno je -nestala. Mediji su "poludeli". Utrkivali su se u tome ko æe objaviti "pouzdaniju" vest o tome gde je na¹a nacionalna zvezda i ¹ta radi.

Prvi nestanak
Devedesete su svakako deo one stra¹ne istorije Balkana u kojoj svako od Cecinih obo¾avalaca, i onih koji to nisu, ima liènu pri­èu, punu straha, mr¾nje, zab­luda, nade. Oni koji je ne vole ka­¾u da su te devedesete bile ide­alne da se pojavljivanjem "Ce­ce nacionale" masama skrene pa¾­nja sa sopstvenog rastuæeg pri­mitivizma. Cecu koja je uspela poèeli su, u stvari, da po¹tuju oni koji su galopirajuæe propadali. I nikako nisu videli uzroèno-
-poslediènu vezu. Jednostavno, ljudi su poèeli da obo¾avaju nedosti¾no, da stvaraju sebi idola. Neki sociokulturolo¹ki analitièari koji se ne boje da ka¾u da imaju i izvesnu vrstu paranoje, govorili su "da nam je ceo turbo-folk serviran odozgo" (pa sa njim i Ceca), da su devedesete bile kao napravljene da nam stvore oseæaj dolaska jednog novog doba, lep¹eg, sreænijeg, ru¾ièastijeg, sa Srbijom od Karlobaga do Virovitice, i kao da su nam spremale teren za dolazak na¹e folk kraljice, "srpske majke" Svetlane Ra¾natoviæ.
Ceca je brzo uèila, sve ¹to se uèiti treba u ¹koli ¾ivota i estrade. Nije marila za komentare i tekstove u "ozbiljnim novinama", u kojima su veæ poèeli da se pojavljuju "istra¾ivaèki" tekstovi koji su se bavili narastajuæim fenomenom devojèice iz ju¾no­srbijanske provincije. Ceca je uve­liko hitala ka tronu srpske estrade, na kojem se i danas nalazi, bez premca.
Poèetkom devedesetih, neki novinari (TV Revija, 1991) njome su potpuno bili oèarani i o njoj pisali i ovakve tekstove: "Ona je harizmatièna, prava zvezda, ima dr¾anje, stav. Erotiku prov­la­èi i njen promukli, gotovo mis­tiè­ni glas koji kao da dolazi iz nekog nepoznatog sveta koji obe­æava zadovoljstvo, ali i pla¹i tajanstveno¹æu. Svetlana ima nedefinisani magnet koji privlaèi mase."
Ali, kada se to najmanje oèe­­ki­valo, kada se nalazila meðu pr­ve tri estradne zvezde na srp­skom nebu, odmah iza Lepe Brene i Dragane Mirkoviæ, Svetlana Velièkoviæ se -povukla. Jednostavno je nestala. Oti¹la je da peva srpskoj dijaspori, preselila se u ©vajcarsku. Obo¾avaoci smatraju da je njen odlazak bio hrabar i olièenje njene samostalnosti, jer ako neko maloletan izdr¾ava porodicu u najte¾im vremenima za Srbiju, taj mo¾e samo da bude uzor omladini.

Kukavice!
Meðutim, tekstovi o ovoj mladoj pevaèici koji su tih dana objavljivani u na¹oj ¹tampi (1991) nisu bili nimalo afirmativni. Optu¾be su bile ozbiljne, tekstovi puni mr¾nje. To æe joj se dogaðati jo¹ nekoliko puta u ¾ivotu, pa i danas. Pisalo se "da su je na¹i gastarbajteri bojkotovali jer ih je izdala", jedni su govorili da je pevala za "zelene beretke", drugi da je u ©vajcarskoj pevala sa Halidom Muslimoviæem na koncertu gde je na ulaznicama stajalo "Srbima ulaz zabranjen", potom su krenule prièe da u ta¹ni nosi muslimansku zastavu jer je saraðivala sa braæom Esom i Harom Samard¾iæem (estradni menad¾eri). Mediji su je, pozivajuæi se "na dobro upuæene izvore iz vrha estrade koji su èesto bivali na nastupima na¹ih pevaèica u inostranstvu", pisali da je uvek igrala dvostruku ulogu, "poput najèuvenije ¹pijunke Mate Hari, i da je ¹pijunirala i za Srbe i za Muslimane". Kada se "èa¹a prelila", Ceca se oglasila u medijima:
-Oti¹la sam u ©vajcarsku iz Beograda kada sam se osetila prezasiæenom estradom i umornom od svega -prièala je tada ona.
-Oti¹la sam ¹est meseci pre nego ¹to se ovaj u¾asni rat u na¹oj zemlji razbuktao. Pisali su da roditelji ne znaju gde sam, ali ja sam sa njima stalno bila u kontaktu. Moji roditelji bili su prinuðeni da iskljuèuju telefon, zakljuèavaju kapiju i dr¾e spu¹tene roletne. Patila sam zato ¹to je pisalo da pevam samo za Muslimane, i da zaraðeni novac ¹aljem za kupovinu njihovog naoru¾anja (1. jul 1993, TV Revija).
Uvek je bila strastvena u svemu ¹to radi, pa i kada voli. Tako je tada, o svojoj ljubavi sa Harom Samard¾iæem, izjavljivala: "Kukavice, i ko to ima pravo da mi sudi i odreðuje koga æu u ¾ivotu da volim? Ja sam svog èoveka Haru (Muharema Samard¾iæa, nekada¹nju fudbalsku zvezdu banja­luèkog Borca, potom i estradnog menad¾era, op. aut.) zavolela pre nego ¹to je poèeo rat, i zar je trebalo da se raziðemo zbog toga ¹to mo­ju vezu ne odobravaju novine i kolege?"
U emotivnoj vezi sa Muharemom -Harom Samard¾iæem bila je dok je ¾ivela u ©vajcarskoj. Ovde su joj to mnogi zamerali, a ona je branila tu ljubav onako kako se to samo radi sa 20 godina. Meðutim, ¾ivot pi¹e romane, pogotovu u Cecinom sluèaju. Mnogo godina kasnije (i to je jedino njegovo pojavljivanje u medijima), Muharem -Haro Samard¾iæ, komentari­¹u­æi glasine i pisanje nekih srpskih medija ("Nacional", 17. april 2002) "da je imao nameru da digne u vazduh halu u kojoj je Ceca pevala na svojoj tada¹njoj evropskoj turneji", ka¾e:
-To je sve poteklo od mena­d¾era Rake Mariæa, vidim da on mene tretira kao nekog ¹ovinistu, vreða me. Njegova sreæa je ¹to je to izjavio tamo u Srbiji.
Muharem Samard¾iæ je, kako ka¾e, "sa Svetlanom, tada Velièkoviæ, bio u vezi dugo, skoro tri godine", i dodaje "da ga ona ne interesuje i da ne ¾eli da se vidi s njom".
-Bo¾e saèuvaj, to je ¾ena ko­ja mi je mnogo zla nanela. Ja sam za vreme rata zavr¹io u lo­goru zahvaljujuæi njoj. Mislim da je ona uèestvovala u tome. To sam kasnije saznao i to je istina -tvrdio je tada Muharem -Haro Samard¾iæ.

Zavitlavam se i tro¹im
Tada, po Evropi, Svetlana je dobro zaraðivala.
-Sramota me je da ka¾em koliko zaraðujem. Dok moja majka uèiteljica u Srbiji radi za 25 maraka, ja za jednu subotu i nedelju zaradim 7.000 maraka. I to lako. E sad, mnogo zaradim, ali mnogo i potro¹im. Provodim se, idem u skupe restorane, kupujem skupu garderobu. Zavitlavam se. Volim burno da ¾ivim. Sve potro¹im i onda doðem kod keve da tra¾im lovu. Normalno, prethodno dam svojima. I sestri.
Sve ¹to je Svetlana tada izjavljivala kao "da ima neku posebnu te¾inu, sudbinsku notu", kao da to nisu bile izjave dvadesetogodi¹nje devojke.
-Moj tip je tip koji bi umeo da udari ¹akom o sto. Koji bi bio pravi frajer. Koji ima svoj stav. Volim èvrstu mu¹ku ruku, ali ne volim da mi neko nareðuje. Pa tako, u stvari, ne znam ¹ta hoæu -prièala je Svetlana Velièkoviæ. Kada su je pitali da li razmi¹lja o deci, Ceca je govorila:
-Volela bih blizance. Dva sina potpuno ista. Sve volim duplo. I sve mi je malo. Imam gladne oèi. Rekla sam veæ da ima neki ðavo u meni ¹to me tera na sva¹ta, i neki anðeo koji me èuva, pa verujem da æe sve biti dobro.
Èini se da Svetlana nije ni mogla da pretpostavi da æe njena karijera trajati ovako uspe¹no i dugo, niti da je mogla da sanja ¹ta æe joj sudbina sve doneti. U dobrovoljnom izgnanstvu, kada je odgovarala na pitanja o karijeri (a imala je nepunih 20 godina), rekla je:
-Radiæu ne¹to vezano za muziku, medije, sa puno, puno ljudi oko sebe. U èetiri zida sigur­no neæu biti (nije ni slutila da æe joj naredna decenija doneti samicu u Centralnom zatvoru), tada bih umrla.
Diskografija ikone turbo-folka je bogata, prodata u ogromnim tira¾ima. Do 1991. izdala je èetiri albuma (Cvetak zanovetak; Ludo srce; To, Miki; Babaroga).
Veza sa Harom Samard¾iæem, ka¾u upuæeni, burno se zavr¹ila, a Ceca je ¾elela da nastavi karijeru tamo gde je stala, ne sluteæi da æe ona dostiæi vrtoglave visine. Drugi, opet, tvrde da je Arkan oti¹ao u ©vajcarsku i "vratio je svome jatu". U Beograd se vraæa 1993. godine, kada snima album "©ta je to u tvojim venama", ¹to je vratolomna prekretnica u njenoj karijeri, ka¾u oni koji se smatraju njenim ozbiljnim biografima. Zatim sledi "Kukavica", pesma koja postaje hit godine, a Ceca odr¾ava svoj prvi koncert pred 10.000 ljudi na stadionu Ta¹majdan (pesmu "Kukavica" pevala je sedam puta na bis).

©i¹anje
Igubila je vi¹e od deset kilograma. Usledilo je ¹i¹anje na kratko, i sve to rasplamsavalo je prièe koje su imale najneverovatnije zaplete i aktere. Jedni su prièali da je Ceca smr¹ala zbog toga ¹to se u ©vajcarskoj drogirala, drugi da su je Muslimani (ne zna se koji) dr¾ali zatoèenu, treæi. Svetlana je na te optu¾be jednostavno odgovorila:
-Smr¹ala sam zbog najjednostavnijih razloga, puno sam radila, a i sekirala sam se mnogo zbog la¾i koje su o meni objavljivane u Srbiji, pisali su gluposti i o mojim roditeljima, ¹to me je posebno bolelo, i jednostavno nisam imala apetit. Kada sam oti¹la u posetu roditeljima u ®itoraðu, majka me je stalno jurila sa hranom po kuæi i vikala: "Jedi, dete, vidi kako si mr¹ava, razboleæe¹ se", ali sam primetila da se i njoj dopada moj novi izgled, da i ona vidi da je to lepo.
Cecino ¹i¹anje na kratko veæ je legendarno, kao ¹to æe kasnije svako njeno menjanje imid¾a razluðivati naciju, vi¹e od svih izbora, politièkih smena i turbulencija u dru¹tvu. Prièe o Cecinoj kratkoj kosi i¹le su (opet) od toga da su je o¹i¹ali Muslimani do toga da je to uradio ®eljko Ra¾natoviæ Arkan, kada ju je (na molbu njenih roditelja, takoðe pisanje tada¹njih novina) "oteo iz lo¹eg dru¹tva Bo¹njaka".
Cecin privatni ¾ivot vi¹e lièi na opasno uzbudljiv scenario nego na ¾ivot obiène smrtnice, pa bila ona i "nacionalna heroina", "kraljica srpskog turbo-folka".

--- TREÆI DEO --

Ljubavna prièa Cece i Arkana poèinje reèenicom: "Mo¾ete svi da se poubijate, ja æu se udati za njega jer ga obo¾avam", koju je Ceca izgovorila svojim roditeljima! Kategoriène i pomalo zastra¹ujuæe izjave ljubavi prema Arkanu, Ceca je opevala i u svojim pesmama. Kada ga je upoznala, "odsekle su joj se noge", ali se kasnije odlièno sna¹la u svetu "ratnika". U vreme kada je Srbija grcala u sankcijama, udala se za komandanta. Na svadbi, ispred hotela "Interkontinental" - desetine d¾ipova, krava i tele, a unutra dijamantske ogrlice, kavijar, gu¹èje pa¹tete...

Dok je jo¹ boravila u Evropi i pe­vala u srpskim kafanama, Ceca je, putujuæi iz grada u grad, "stala na jednoj benzinskoj pumpi". I to æe biti "istorijsko zaustavljanje", kako æe se kasnije ispostaviti. Svetlana Velièkoviæ je, kako je kasnije prièala, "nehajno prelistavala stranu ¹tampu". "Ne¹to" ju je magnet­ski privuklo da uzme nemaèko iz­danje "Plejboja", "iako nije znala ni reèi nemaèkog jezika". I tu je ug­ledala njega -®eljka Ra¾natoviæa Arkana. Kako je kasnije govorila, tada je ugledala "najlep¹eg mu¹karca na svetu" i pomislila: "Dakle, to je taj èuveni Arkan!"
-Bio je to najmu¾evniji i najzgo­dniji mu¹karac kojeg sam ikada u ¾ivotu videla. To je bio neki tekst o njemu kao ratniku. On je bio u uniformi. Delovao je odluèno, moæno opasno -govorila je Ceca priseæajuæi se kako je prvi put ugledala "èoveka svog ¾ivota".
Svetlana Velièkoviæ se 1993. godine vratila u Srbiju i bio je to njen veliki "kambek", iznad oèekivanja svih estradnih ljudi, pa i nje same. Album "©ta je to u tvojim venama" prodavao se u rekordnim tira¾ima, pesma "Kukavica" postala je apsolutni hit, nizali su se uspe¹ni nastupi, koncerti u prepunim halama.

Kada je videla Arkana
-Poèela sam da obaram sve re­korde u zemlji, vratila sam se na sam estradni vrh, gde sam i bi­la pre odlaska u ©vajcarsku. Onda je stigao poziv menad¾era Ba­neta Stojanoviæa da se zajedno sa D¾ejom i Oliverom Mandiæem pojavim u Erdutu. Tek kada smo stigli u Slavoniju, primetila sam da je to ratno podruèje (?!). Kod prvih barikada shvatila sam da idemo da pevamo za Arkanovu gardu. Setila sam se da sam ga videla u nemaèkom "Plejboju", i bila mi je velika provokacija da ga lièno upoznam, pogotovu ¹to se prièalo da sam veæ imala jedan neprijatan susret sa njim prilikom kojeg me je o¹i¹ao, jer sam se zabavljala sa Muslimanom. Da se ne la¾emo, posle svega ¹to sam èula o njemu, uhvatio me je strah. Ali po¹to sam uvek volela zabranjeno voæe, re¹ila sam da idem do kraja, pogotovu ¹to smo se na putu do tamo, Oli¹ka, D¾ej i ja super zezali. Meðutim, kada smo do¹li do prvih barikada, dlanovi su mi bili potpuno mokri od nervoze. Zamolila sam D¾eja da zaustavi auto i rekla da ¾elim da se vratim za Beograd. D¾ej je rekao da sam "luda ¹to odustajem maltene ispred kapije". Za vreme smotre vojske, sedeli smo sa strane i èekali da poène. Snimila sam ga na stotinak metara. Stajala sam do nekog generala, i prokomentarisala: "Uh, kakvo maèe! Ko je ovaj tip? Bruka kako izgleda!" Èovek samo ¹to se nije ¹logirao. "Da li si ti normalna? To je komandant!" ®eljko je jedini bio u odelu, a ja sam sve vreme oèekivala Arkana u maskirnoj uniformi. Pri¹ao mi je da se upoznamo i rekao: "Jesi li ti ta zvezda koju ja redovno ¹i¹am?" -prièala je oèarano za "Plejboj" 2005. godine na¹a folk diva.
Ceci su se "odsekle" noge, i veæ tada je "znala da je to èovek nje­nog ¾ivota". Arkan u to vreme os­niva Stranku srpskog jedinstva i na promocijama stranke èesto su gostovale estradne zvezde, meðu kojima i Ceca. Ona je, ka¾e, tada "veæ bila smrtno zaljubljena".
-Èinilo se da me kao ¾enu uop¹te ne primeæuje. Bila sam klinka, imala sam kratku kosu i 48 kilograma. Namestilo se da stalno nekud putujemo zajedno. Pona¹ala sam se kao pravi agresor. Napadno sam mu se udvarala. Stalno sam mu govorila kako je lep i zgodan, a on me je pitao: "©ta to prièa¹ mala?" Uspevala sam da ga zbunim tako ¹to sam mu ponavljala koliko mi se sviða. ®eljko je u to vreme bio stra¹no krut i zatvoren. Retko se ¹alio. Posle je pored mene potpuno podetinjio. Ignorisao je moje udvaranje, a onda se, valjda, prvi put predao.

Pokoreni Arkan
Romansa je poèela. ®eljko Ra¾­natoviæ je u to vreme bio u drugom braku sa Natalijom Mar­tinoviæ, i imao je sedmoro dece iz dva braka (Mihajla, Sofiju, Anðelu, Milenu, Nikolu, Vojina i Ma¹u). Kada nije bio na rati¹tu, Ar­kan je bio biznismen. Bio je vlas­nik poslastièarnice, pekare, vi­¹e privatnih kompanija ("SDG kom­pani", "Ari kompani", "Vizantin kompani", stambene zadruge "©umadija", kazina "Grand" u ho­telu "Jugoslavija", kasnije i FK Obiliæ).
"Devojèurak iz ®itoraðe" bio je fatalan za "stra¹nog i opasnog ko­mandanta Srpske dobrovoljaèke garde". Ka¾u upuæeni da je u domu Ra¾natoviæevih tada bila drama, jer se "pojavila druga ¾ena". Arkan je, navodno, jednog dana svojoj, tada za­konitoj supruzi Nataliji, priznao da je zaljubljen i da "jednostavno ne mo¾e vi¹e da ¾ivi bez Svetlane". Ceca priznaje da tada nije smela da ka¾e svojim roditeljima s kim je u vezi. Meðutim, kada su Arkan i Ceca veæ bili vereni i kada su doneli odluku da se venèaju, Svetlana je odluèila da ode kod roditelja i saop¹ti im radosnu vest.
-Rekla sam im da æu se udati za ®eljka. Do tada sam to krila kao zmija noge. Mama je rekla: "Za ©a¹iæa? Divno. On je sjajan mo­mak". Æale se u to nije me¹ao. Sa­mo me je pogledao i rekao: "A, ©a­¹iæ?" A ja im ka¾em: "Kakav, bre, ©a¹iæ? Udajem se za ®eljka Ra¾­­natoviæa Arkana!" Ljudi kad ni­­su popadali. Mo¾da su ranije ne¹­to i naèuli, ali su se nadali da æe da me proðe. Onda se otac uozbiljio: "Bude¹ li to uradila, ja æu te se od­reæi!" Znala sam da me sa­mo pla¹i. Gde da me se odrekne? "Mo­¾ete svi da se poubijate, ja æu se udati za nje­ga jer ga obo¾avam", rekla sam im. I, kada je ®eljko prvi put do¹ao kod nas, sve je funkcionisalo kao po receptu -prièala je Ceca.

Svadba decenije
Godine 1995, usledila je, kako su je neki mediji nazvali, "svadba decenije". Postoji podatak da je tu svadbu pratilo 36 novinskih redakcija, 22 domaæe i 14 stranih. Novine su se utrkivale ko æe napisati vi¹e detalja sa "ovog istorijskog dogaðaja". TV Pink, tada mlada TV stanica, direktno je prenosila ovaj dogaðaj. Mediji bele¾e da su se svatovi okupili u nedelju ujutro (19. februar 1995), po velikoj ki¹i i mraku u 5.30 ispred ¹taba Srpske dob­rovoljaèke garde na Banjièkom vencu. Formirala se kolona od 56 d¾ipova, predvoðena jaguarom koji je umesto registarskih brojeva imao ispisano "Ceca i ®eljko". Na autoputu Beo­grad-Ni¹, svi su primetili dugu ko­lo­nu luksuz­nih automobila, od ko­j­ih je svaki imao srpsku zastavu. Is­pred mladine kuæe u ®itoraði or­kestar trubaèa Bakija Bakiæa svi­­rao je Cecinu "Kukavicu". Kada su iza¹li iz svojih besnih d¾ipova svatovi su "junaèki" zapucali iz stotinu pi¹tolja marke "mauzer" i pu¹aka (raznog kalibra). Ka¾u da su pucali momci iz Arkanovog obez­­beðenja, kojih je bilo oko sto­­ti­nu! ®eljko Ra¾natoviæ je nosio crnogorsku narodnu no¹nju, na gru­dima je imao lanac od dukata, sa krstom velikim 15 centime­­ta­ra, a na obe ruke ble¹talo je prste-
nje sa brilijantima! Mlada je svog voljenog doèekala u jeleku, an­­teriji i cipelama sa visokom ¹tik­lom, umesto opanaka. Tada je nastalo ono èuveno "Arkanovo nepogaðanje jabuke" ispred ku­æe. Naime, po¹to nije uspeo ni iz drugog poku¹aja da obori jabuku zakaèenu na visokom stubu ispred kuæe, svatovi su povadili naoru¾anje, te je "zapra¹talo sa svih strana" i jabuka je zajedno sa motkom pala! ®itoraðani tvrde da je njihovo selo danima zbog toga bilo bez struje. Taj "proma¹aj" Ceca je zdu¹no demantovala:
-Nije taèno da nije ski­nuo ja­buku! Imam video zapis! Skinuo je posle ¹estog po­ku¹aja. Zar nije normalno da se mla­do­¾enji tresu ruke? Ne sreæe se ovakva mlada svaki dan -branila je tada Ceca ni¹and¾ijsku èast svog ðuvegije. A neki su tvrdili "da je za sve bio kriv jak vetar koji je tog da­na duvao u ®itoraði". Usledilo je uobièajeno "prodavanje mlade". Sestra Lidija "prodala" je Cecu tek kada je od devera primila dva brilijantska prstena, dva ruèna sata i 140 dukata! Zet je nakon toga tastu, ta¹­ti i svastici poklonio po jedan zla­tan prsten sa di­jamantima! U beogradsku crk­vu svetog Arhan­gela Gavrila mladenci su stigli oko 14 èasova. Ceca je bila u beloj venèanici sa èipkanim ¹lepom od 12 metara, a Arkan u oficirskoj uniformi srpske vojske i sabljom oko pasa. Ovaj brak morale su da odobre crkvene vlasti po¹to je mlado¾enja stariji od mlade vi¹e od 15 godina. "Olak¹avajuæa" okol­nost pronaðena je u tome ¹to je mlado¾enji to prvo crkveno ven­èanje -prethodna dva braka bila su graðanska. Kumovali su im novinarka RTS-a Maja Paviæ (kasnije izre¹etana zajedno sa Ra­doslavom Èaldoviæem Æentom u kolima ispred Kluba knji¾evnika) i Borislav Peleviæ, Arkanov ratni drug, danas predsednik Stranke srpskog jedinstva.

Krava i dijamanti
Graðansko venèanje obavlje­no je u sveèanoj sali hotela "Interkontinental", kojem je prisustvovalo oko 500 zvanica. Mediji su bili gladni svakog detalja sa ovog venèanja, tako da se do svake sitnice znalo ¹ta se na­lazilo na meniju. Za ru­è­­ak je slu¾ena gu¹èja d¾igerica, ja­ja punjena kavijarom, pr¹uta, valdorf salata, losos, file "kolbert", æureæi medaljoni, torta "esterhazi", preko 100 vrsta sit­nih kolaèa, a svadbena torta bila je te¹ka oko 70 kilograma. Tro¹­kove svadbe platio je kontro­verzni italijanski biznismen Ðovani di Stefano, kao poklon mladencima. Prièalo se da æe im kuma pokloniti trkaèkog konja. Meðutim, Paviæeva im je darovala salonski set sto i tri fotelje. Preko puta hotela "Interkontinental", uz traktor stajala je privezana kra­va sa teletom, dar porodice Jer­koviæ. Dever Stojan Novakoviæ mladi je kupio d¾ip marke "grand èiroki" i skupoceni nakit (marke "bulgari") koji je mlada nosila na venèanju.
Veliku pra¹inu, skoro deceniju kasnije, podigla je prièa o skupocenoj ogrlici sa venèanja. Pukovnik Dragan Karleu¹a, tada¹nji prvi èovek bogradskog MUP-a, izjavio je da je prilikom akcije "Sablja" u pretresu kuæe Svetlane Ra¾nato­viæ u ulici Ljutice Bogdana br. 3, pro­na­ðen nakit koji je ukraden iz ku­æe austrijskog kancelara Franca Vranickog.

--- ÈETVRTI DEO --

A ko je i sa 14 godina i "Cvetkom zanovetkom" ma¹tala o velikoj karijeri i popularnosti, uspeh je bio tu, bli¾e nego ¹to je mislila. Svakim albumom i koncertom uspeh i popularnost su se uveæavali, pomerala je granice i iznenaðivala sve koji su joj predviðali prolaznost. Ali, da li je sa tih 14 godina slutila i da li bi prihvatila scenario koji je ¾ivot spremio za nju...

Èuvenu prièu oko skupocene ogrlice koju je Ceca nosila na glamuroznom venèanju 1995. godine, gotovo deceniju kasnije pokrenuo je pukovnik MUP-a Dragan Karleu¹a (otac pevaèice Jelene Karleu¹e, prim.aut.), tada¹nji prvi èovek beogradske policije. Prema njegovim reèima, prilikom pretresa kuæe Svetlane Ra¾natoviæ u Ulici Ljutice Bogdana, pronaðen je nakit koji je ukraden iz kuæe austrijskog kancelara Franca Vranickog. Pra¹ina oko ogrlice je dignuta, a iako je Svetlana sve demantovala i prièa oko ogrlice ubrzo bila zaboravljena, mrlja je ostala.
-Dogovor je bio da, kada iza­ðem iz pritvora (Ceca je uhap¹ena u akciji "Sablja" i provela je 121 dan u Centralnom zatvoru), doðem i dam izjavu povodom toga, i da ponesem nekoliko fotografija sa venèanja, jer sam ogrlicu tada, navodno, nosila. Tako sam i uradila, a oni su rekli da to nije ta ogrlica. I na tome se zavr¹ilo. Posle dva meseca dotièni gospodin (Dragan Karleu¹a, op.aut.) poèeo je da me proziva po novinama iz èista mira -rekla je Ceca u intervjuu magazinu "Plejboj" 2005. godine.
U mnogobrojnim intervjuima, na novinarska pitanja tipa "da li joj je suprug nakit kupovao u juvelirnicama", te "¹ta ka¾e na to da je njen suprug u evropske banke ulazio kao u samoposluge", Svetlana je ovako odgovarala:
-U svom ¾ivotu hrabrije stvo­renje nisam srela. To je ona luda odva¾nost koja prelazi u egzibicionizam. Taj èovek je sve smeo. Kako ¾ena da ne umre za njim. Perfektno je govorio pet jezika, proèitao je svu svetsku knji¾evnost, koga sve nije citirao!!! Vreme tih svojih odmora (?!) znao je pravilno da iskoristi. Znaèi da je bio inteligentan tip. Plus ludo hrabar i povrh svega neviðeno ne¾an. To potpisuje ¾ena koja je sa njim pet godina delila i dobro i zlo. U kuæi je bio prava beba. Mnogo gluposti i najokrutnijih la¾i pisano je o njemu. Nisam verovala u to. Na primer, prièe da je Mihajlovoj (Arkanov sin iz prvog braka) majci zalepio glavu o ringlu. Upoznala sam tu ¾enu, vrlo je fina, i to je jedna od mnogobrojnih la¾i o njemu.

Cecomanija
Ako je i svojim prvim albumom (koji je izdat 1988. godine, kada je imala samo 15 godina) postala popularna i poznata, a kasnijim radom, albumima i hitovima pela se ka estradnom vrhu, od udaje za ®eljka Ra¾natoviæa 1995. godine ona postaje naj-
glamuroznija i najtra¾enija pevaèica na estradnoj sceni. Njen izgled drastièno se menja, ona dobija na glamuru i izgledu dive, na albumima su anga¾ovani majstori zanata, a spotovi za njene pesme raðeni su na najvi¹em produkcijskom nivou, postaju sofisticiraniji i estetizovaniji. O popularnosti govori i podatak da je dvoèasovni video snimak sa svadbe prodat u vi¹e od 100.000 primeraka.
Samo nekoliko meseci posle udaje, u prepunoj hali "Pionir" odr¾ava solistièki koncert, za koji mnogi ka¾u "da je ne¹to ¹to Srbija do tada nije videla". Scenografija je bila velièanstvena, a Ceca heroina novog doba. Svi se seæaju izvoðenja pesme ispod ogromnog svetlucavog krsta, gde srpska novokomponovana ikona peva tekst "Isuse, daj mi lavlje srce, da pre¾ivim da­ne buduæe". Ostaæe upamæeno i da je Arkan na kraju koncerta iza¹ao na binu sa 101 crvenom ru¾om u korpi. Svaka, ili skoro svaka devojèica u tada smrvljenoj i siroma¹noj Srbiji, po¾elela je da bude Ceca, da ima svog viteza koji je za sve surov i opasan, "strah i trepet", a za svoju princezu "umiljato stvorenje koje joj ispunjava svaku ¾elju". Ba¹ kao u bajkama.
-Potpuno sam bila opsednuta njime. I u¾asno posesivna. Kao da je on vojnik, a ja komandant. Gde mi se oko zaustavilo, to je bilo moje -govorila je Ceca.
U porodili¹tu "Narodni front" Ceca je 10. decembra 1996. rodila sina Veljka carskim rezom. Njoj je to bilo prvo, a Arkanu osmo dete. Njihovo drugo dete, æerka Anastasija, roðena je 25. maja 1998. godine.

®ivot u dvorcu
Novinar "Obzervera" Adam Haj­gubotom pravio je reporta¾u o Ceci Ra¾natoviæ i ovako opisivao "dvorac srpske turbo-folk kraljice", u koji je mali broj odabranih mogao da uðe.
"Vila u Ljutice Bogdana 3 jedna je od najpoznatijih pomodnih tvrðava sagraðenih u slavnim danima prestonièke kriminalne elite: turbo kuæa. Vila je velelepna: salon za primanje sa ve¹taèkim vodopadom, bazen u podrumu sa mozaicima i ve¹taèkim palmama koje je Ceca specijalno uvezla iz Holandije. Na gornjem spratu, kada se proðe kroz niz ko¾nih vrata, sti¾e se do sobe za igru, i do gostinskih soba. Iz kule, koja se nalazi na vrhu kuæe, pru¾a se pogled na ceo Beograd. Ceca nam je pokazala ®eljkovu kolekciju slika srpskih umetnika. Skoro svaka pokazuje poraz i katastrofu iz Prvog svetskog rata. Ispred deèje sobe je slika èoveka sa povezom oko oèiju koji se sprema za pogubljenje. Pored sobe za igru je slika skeleta u pocepanoj uniformi koji le¾i na nekoj pustoj poljani, sa bajonetom u blatu, a ptice nadleæu iznad le¹a".
Izgleda da je ovakav enterijer zbunio i ¹okirao engleskog no­vi­nara, koji nije znao da su za mno­gu decu u Srbiji prièe o srpskim mitovima bile uspavanke, dok su za neku koja su bila ¾rtve mitomanije "nekih ozbiljnih ljudi" (tada aktuelnih politièara), zgari¹ta, izbeglièke kolone i smrt, predstavljali, na¾alost, najstvarniju stvarnost.

Ceca za novi milenijum
Kada je zapoèela vezu sa Arka­nom, Ceca nije zapostavila karijeru. Objavljuje albume (1994. "Ja jo¹ spavam u tvojoj majici, 1995. "Fatalna ljubav", 1996. "Emotivna luda", 1997. "Maskarada", "Ceca 2000") ko­ji su bili tira¾niji jedan od dru­gog. Nacija je obo¾avala hitove "Beograd", "Idi dok si mlad", "Maska­rada" i obo¾avala je Cecu. Ona polako za mnoge postaje mit.
Posle NATO bombardovanja Ceca snima album "Ceca 2000" uz do tada nezapamæenu kampanju za jedan estradni projekat, pod nazivom "Ceca za novi milenijum", i pred sam doèek Nove godine pravi glamuroznu promociju u hotelu "Inerkontinental". Za Cecino ime postali su previ¹e mali i beznaèajni sinonimi: decenija ("svadba decenije"), kraljica ("kraljica turbo-folka"), nacija ("Ceca nacionale"), majka ("srpska majka"). Ceca, i mi s njom, bili smo spremni za novi milenijum, za buduænost. Na promociji ovog Cecinog albuma pojavili su se skoro svi najznaèajniji ljudi tada¹nje politièke i estradne scene (bilo je oko 600 zvanica).

Arkanovo ubistvo
Samo petnaestak dana posle velelep­ne promocije koja je gla-murom nadma¹ila sve prethodne, u hotelu "Interkontinental", 15. januara 2000. ubijen je ®eljko Ra¾natoviæ Arkan. Ona je u trenutku ubistva bila pedese­tak metara udaljena od njega.

Za nju je bio besmrtan
- Tek ¹to sam u¹la u na¹ butik u "Interkontinentalu", èula se pucnjava. Odmah mi je pro¹lo kroz glavu: Ko ga toliko iznervira? Jer on je za mene bio besmrtan. Ostavila sam ga nasmejanog, ¹alio se sa svojim prijateljima. Ali kada vi¹e nisam èula njegov glas, postala sam svesna da se desilo najgore. Potrèala sam, podigla ga uz pomoæ sestre Lidije i Zvonka, koji je pucao na ubicu, strpala u kola. Poku¹ala sam da ga spasem, ali kada sam mu videla rane, znala sam da je gotovo. Dva metka u potiljak i jedan u slepooènicu -priseæala se Ceca u pomenutom intervjuu "Plejboju".
Londonski "Sandej tajms" do­neo je èlanak Lore Silber (jednog od autora serije "Smrt Jugosla­vije"), u kojem pi¹e da je sup­ruga tada¹njeg predsednika SRJ Mira Markoviæ tajno oti¹la da izjavi sauèe¹æe udovici ®eljka Ra¾natoviæa Arkana i uveri je da njena porodica nema veze sa njegovim ubistvom. Kako je tada preneo BBC, Silberova je tvrdila da je Markoviæeva to uèinila strahujuæi da bi neko od Ra¾natoviæevih ljudi mogao da se osveti njenom sinu Marku zbog eventualnih sumnji da je ume¹an u ubistvo.
Svi mediji, i strani i domaæi, utrkivali su se tada da jave ko je sve odlazio da Ceci izjavi sauèe¹æe.

Zla kob?
Kao u svakoj ¹panskoj seriji ili u holivudskom zapletu, u Cecinu biografiju upletene su misteriozne, nasilne smrti njenih bli¾njih.
Seljani ®itoraðe posebno veruju da njihovu voljenu Cecu, koja je, kako istièu, uvek pomagala selu, prati neka zla kob, neke neèastive sile:
-Svake zime Ceci umre neko blizak. Prvo joj je deda poginuo od struje, pa joj ubi¹e mu¾a. A sada i baba Velika Velièkoviæ nastrada uoèi samog Svetog Nikole (2001). Ugu¹ila se od dima -prièala je "Nedeljnom telegrafu" jedna od starijih stanovnica ®itoraðe koju su novinari na¹li u kafani "Srbija".
-Deda Èedomir Veliè­koviæ stradao je u zimu 1999, kada je u plastiènom lonèetu kuvao kafu za sebe i suprugu Veliku. Ka¾u da je Èedu ubila struja jer je me¹ao kafu metalnom ka¹ièicom. Neki ka¾u da je baba Velika "dr¾ala" vatru, pa joj je ispao ¾ar, zapalio patos, a onda i kuæu. Drugi opet tvrde da joj je iz ruku ispala cigareta. Pu¹ila je kao Turèin. I na¹a Ceca mnogo pu¹i, tu je izgleda na babu, a i lepa je, svi prièaju na baba Veliku, ista baba kad je bila mlada. Na sahrani je bilo celo selo, bile su i Ceca i njena sestra Lidija. Kako i da ne budu kad ih je baba Velika odgajila -prièala je te 2001. starija stanovnica ®itoraðe.
I kao ¹to su u vezi sa smræu Cecinog dede jedni tvrdili jedno, drugi drugo, treæi treæe, a svi uvereni da dobro znaju istinu - jo¹ je mnogo detalja iz njenog ¾ivota, za koje jedni tvrde jedno, drugi drugo, a svi uvereni da znaju istinu o njoj. (Ali, o tome u sledeæem, poslednjem nastavku).

Te¹ki dani
Posle ubistva supruga Svetlana Ra¾natoviæ potpuno se povukla iz javnog ¾ivota. Godinu dana no­sila je crninu. Nije se ogla¹avala u me­dijima.
Ali, ni dani ¾alosti Svetlane Ra¾natoviæ nisu mogli da pro­teknu "u miru". Naime, Nata­lija Martinoviæ, Arkanova sup­ruga pre Cece, pokrenula je privatnu tu¾bu protiv nje, tvrdeæi da vila u Ljutice Bogdana broj 3 na Se-njaku i dalje pripada njoj i da je se nikada "ugovorom o pok­­lonu" (u Arkanovu korist) nije od­rekla. Tvrdila je tada da je njen potpis "na ugovoru falsifikovan". Meðutim, sudski ve¹tak, grafolog Dragana Otaviæ, izjavila je da potpis na ugovoru ipak pripada Nataliji Martinoviæ, odnosno da nije falsifikovan. Advokat Svetlane Ra¾natoviæ rekao je da je tu¾ba neosnovana, navodeæi da je ®eljko Ra¾natoviæ brinuo o svojoj biv¹oj supruzi Nataliji i njihovoj deci, kao i da je na Natalijin raèun slao ogromne sume novca, "a to ne bi uèinio èovek koji falsifikuje ugovore", i dodao "da je povod za ovu tu¾bu ljubomora prema suparnici, koja je poznata pevaèica".
Posle suprugovog ubistva za Svetlanu su usledili te¹ki da­ni, ali i dani kada je njena karije­ra postala nedosti¾na za gotovo sve izvoðaèe u republikama ex- -Jugoslavije. Samo taksativno nabrajanje èinjenica iz privatnog i profesionalnog ¾ivota Svetlane Ra¾natoviæ od 2000. do danas deluje neverovatno.

Prva pojavljivanja
Posle godinu dana, Ceca se u javnosti prvi put pojavila na suðenju optu¾enima za ubistvo supruga. Nije davala nikakve izjave, ali je ostalo zabele¾eno da je rekla, obraæajuæi se prvooptu¾enom Dobrosavu Gavriæu: "Ðubre jedno izdajnièko. Smradu odvratni! Mogu do sut­ra da te gledam!" ("Danas", 8. mart 2001). Govoreæi sudiji, na suo­èavanju sa Gavriæem u Palati pravde, Svetlana je rekla: "®elim da bude osuðen na smrtnu kaznu, a ostali maksimalno!"
Ceca poèinje polako, diskretno da se pojavljuje u javnosti, u dru¹tvu najbli¾ih. Nema je na naslovnim stranama, ne gostuje u TV emisijama. Ali, i dok je u ma-njem krugu ljudi te godine proslavljala svoj 28. roðendan (za razliku od 2006. kada je proslava bila u specijalnoj emisiji na TV Pink pred milionskim gledali¹tem), dogodio se skandal.
U restoranu "Stupica", gde je slavila roðendan, izbila je velika tuèa i Milorad Ulemek Legija, u to vreme pukovnik specijalnih antiteroristièkih jedinica, pucao je po lokalu i demolirao ga. Zbog toga mu je odreðen pritvor od 30 dana, a ubrzo je i penzionisan, po¹to je veæ imao jedan incident (demoliranje diskoteke u Kuli). -Ljuta sam i razoèarana pisa-
njem medija. Nikakve veze nemam sa tuèom u "Stupici". Proslavili smo moj roðendan, sve je bilo mirno i tiho, lepo smo se razi¹li ne¹to posle tri po ponoæi. Pojma nemam ¹ta se posle toga dogaðalo u restoranu, niti imam bilo kakve veze s tim -bila je kategorièna tada Svetlana Ra¾natoviæ.

Povratak na velika vrata
Njeni obo¾avaoci èekali su nestrpljivo da se vrati na scenu. I oni koji ne vole njenu muziku èekali su da vide ¹ta æe se desiti sa Arkanovom udovicom i da li æe se vratiti na scenu. I oni koji ne vole njenu liènost i delo, pratili su ¹ta se sa njom de¹ava.
Ona se vratila na velika vrata. Iste 2001. godine izdala je album "Decenija", a dan posle svog dvadeset devetog roðendana (15. jun 2002) napunila je "Marakanu". Podaci govore da je na koncertu bilo vi¹e od 80.000 ljudi, atmosfera je bila uzavrela, a koncert je trajao preko tri sata. Direktno ga je prenosio TV Pink. Folk diva se za veliki povratak sama pripremala i u svojoj kuæi, koja je tik pored stadiona, sa papilotnama na glavi, kako je sama sa osmehom prièala, gledala kako se stadion puni. Na bini su se tada prvi put pojavila i njena deca, Veljko i Anastasija, ¹to je izazvalo potpunu euforiju meðu prisutnima, naroèito Veljkova podignuta tri prsta uz pesmu "Ðurðevdan". Koncert je zavr¹en velikim vatrometom, a svi mediji mogli su samo da pi¹u o velikom spektaklu i velikom povratku Cece nacionale.
Iako je njena senzacionalna karijera ponovo potvrðena, ¾ivot je za Cecu spremio novi obrt i namenio joj krimi scenario.

--- POSLEDNJI PETI DEO --

Ona je do sada jedina na¹a zvezda èiju je svadbu direktno prenosila najgledanija TV stanica. Ona je
jedina zvezda koja je, samo da bi obele¾ila roðendan, dobila emisiju. Ali, ona je i jedina na¹a zvezda takvog ranga koja je uhap¹ena zbog povezanosti sa organizovanim kriminalom i koja je bila 121 dan u zatvoru. I koja je danas zabranjena na TV stanici s poèetka prièe...


Koncertom na Marakani, prvim javnim nastupom posle ubistva ®eljka Ra¾natoviæa (u junu 2002), koji je direktno prenosio TV Pink Svetlana Ra¾natoviæ sa nepunih 30 godina potvrdila je svoje mesto na tronu srpske estrade. Koncert, koji je bio posveæen ubijenom suprugu, odu¹evio je sve njene fanove, a i oni koji nisu poklonici njene muzike i njene liènosti, morali su da priznaju njen veliki, spektakularni povratak. Fanovi su bili oèarani svime -njenim nastupom, pesmama, atmosferom, vatrometom na kraju koncerta, a posebna tema bile su glamurozne kreacije Zvonka Markoviæa. Posebnu pa¾nju privukla je haljina sa kristalima. Nacija je licitirala koliko je kristala ruèno u¹iveno, koliko je haljina mogla da ko¹ta. a "Ceca nacionale" ponovo je blistala u punom sjaju. Koleginice sa estrade, u svakoj prilici izjavljivale su "kako joj nema ravne", kako je "prva, najbolja, najveæa, jedina velika i prava zvezda". Ona je ponovo vratila osmeh na lice, davala intervjue, gostovala u najgledanijim emisijama. Novinari su se utrkivali u hvalospevima, prestizali jedni druge u neumerenosti obo¾avanja najveæe folk dive.
Predstavnici intelektualne elite Cecu nazivaju srpskim mejnstrimom. Tako filozof Mi¹a Ðurkoviæ, sa Instituta za evropske studije, za NIN (jun, 2002) izjavljuje: "Svetlana Ra¾natoviæ je predstavnik muzièkog mejnstrima u Srbiji, koji okuplja one ljude koji u svakoj zemlji slu¹aju mejnstrim, dakle proseènu populaciju od omladine do srednje generacije koja ¾eli da ima modernu, dinamiènu muziku koju mo¾e da peva, uz koju mo¾e da igra i da se veseli po klubovima, na svadbama i drugim veseljima. To danas zahteva da ta muzika bude me¹avina tehno matrica i folklornih elemenata, samo ¹to je ¹teta ¹to je kvalitet te me¹avine uglavnom lo¹", i tvrdi da "termin turbo-folk nije ¾anrovska klasifikacija veæ ideolo¹ka odrednica".
Cecu ponovo tumaèe nauènici, ra¹èlanjuju je primenjujuæi razne metodolo¹ke principe ne bi li se objasnio fenomen "Cece nacionale". Ceca je ponovo na vrhu, lep¹a i uspe¹nija nego ikad.
Ali. sa vrha ponovo pada na samo dno. U æeliju. U Centralnom zatvoru.

Sablja za Cecu
Samo sedam-osam meseci imala je vremena da u¾iva u spektakularnom povratku i slavi. Dvanaestog marta 2003. ubijen je srpski premijer Zoran Ðinðiæ. Usledila je akcija "Sablja", a meðu uhap¹enima na¹la se i nacionalna heroina, osumnjièena da je pomagala u prikrivanju (posle ubistva), glavnih organizatora Ðinðiæevog atentata, Du¹ana Spasojeviæa i Milana Lukoviæa. U zatvoru je provela èetiri meseca, a prvo ¹to je tra¾ila kada je u¹la u æeliju, kako su prièali zatvorski stra¾ari, bila je pinceta. Kasnije, po izlasku iz zatvora, tvrdila je, obja¹njavajuæi svoje odlaske u famoznu "©ilerovu", da je "Lukoviæa i Spasojeviæa upoznala pred koncert na Marakani".
-U poèetku nisam ni znala èime se bave, niti sam u ¾ivotu pre toga èula za taj moæni "zemunski klan". Oni su mi predstavljeni kao biznismeni, ali ¹ta me briga ¹ta ko radi. Prema meni nisu bili opasni i nikog mog nisu dirali. Mislila sam da je bolje da poznajem takve ljude, a ne da mi se desi da mi sutra otmu ili istraumiraju dete, ili me reketiraju. ("Kurir", 7. februar 2007)
U Centralnom zatvoru Ceca je ¹trajkovala glaðu, pisala pisma tada¹njem ministru pravde Vladanu Batiæu sa molbom da joj omoguæi da "dostojanstveno provede zatvorske dane i spreèi gnusne tekstove koji u medijima izlaze o njoj i koji su notorne la¾i". Za vreme njenog "tamnovanja", na Trgu Republike okupili su se njeni verni fanovi (njih oko 2.000) koji su tra¾ili njeno oslobaðanje. Bilo je suza, skandiranja njenog imena, uramljenih fotografija. Neki drugi su se pitali "gde se dede ostatak od sedamdesetak hiljada fanova sa Marakane?" I kao ¹to se negde zaturio i sklonio ostatak njenih fanova, tako su se i neki drugi, moæni i uticajni, sklanjali i nju negde "zaturivali". Na TV stanicama, umesto njenih spotova, vrteo se i deo video snimka, fot­o­grafije na kojima se u jednom restoranu vidi Svetlana Ra¾natoviæ u dru­¹tvu Du¹ana Spasojeviæa, Mileta Lu­ko­viæa, Dejana Milenkoviæa i braæe Simoviæ (svi pripadnici Zemunskog klana).
Dodata joj je i optu¾ba da je uèestvovala u malverzacijama oko prodaje fudbalera FK "Obiliæ" (kluba èiji je predsednik prvo bio Arkan, a potom ona). Sluèajevi su nekako stali i Ceca se na¹la na slobodi. Deci je rekla da je bila na slu¾benom putu u Americi.

U blindiranom d¾ipu
Ceca se posle "Sablje" ponovo blago povukla. Sa decom je putovala van zemlje, uglavnom na Kipar i u Tursku. Novi album "Gore od ljubavi" izdaje 2004. godine, a autori pesama bili su njeni dugogodi¹nji saradnici Marina Tucakoviæ i Aleksandar Miliæ Mili, sa kojim æe koju godinu kasnije i prekinuti saradnju, ne u velikoj ljubavi (o tome ne¹to kasnije).
Svi su sa velikim interesovanjem pratili njeno prvo javno pojavljivanje posle "Sablje". Na konferenciju za novinare povodom promocije albuma, u "Kolingu", Ceca je stigla u blindira­nom d¾ipu, sa sestrom Lidijom, kolegama i prijateljima Mirom ©koriæ i ®eljkom Joksimoviæem. Pojavila se u pocepanim farmerkama i crnoj ko­¾noj jakni, a tada je i objavila da je sa svojim kompozitorom Milijem osno­vala izdavaèku kuæu koja i stoji iza novog albuma. Takoðe, otkrila je da joj je konaèno vraæen paso¹, koji su joj vlasti oduzele dok je bila u zatvoru. Pesmu "Neæu dugo" posvetila je, kako je sama rekla, svojoj deci jer ju je asocirala na zatvorske dane i sve ru¾no ¹to joj se de¹avalo u ¾ivotu.
Kada je reè o njenoj pevaèkoj karijeri, ponovo je sve bilo u redu. Pesme sa albuma postale su hitovi, poèela je da se pojavljuje u medijima, gostuje u popularnim emisijama i imala je razloga da ponovo bude zadovoljna i sreæna.
Ali, kao po nekom pravilu, usledio je hladan tu¹. U proleæe 2005. ambasade SAD-a, Kanade i Australije (zemalja gde je nameravala da odr¾i koncerte) odbile su njen zahtev za vizu. Zvanièan razlog za odbijanje bio je vi¹e nego benigan -dokumenta za vize nisu podneta na vreme. Mediji su tada objavili i da joj je australijska ambasada tra¾ila, izmeðu ostalog, dokument od vojske da ne podle¾e vojnoj obavezi, "¹to na¹i organi nisu mogli da joj izdaju jer kod nas ¾ene nisu vojni obveznici".
-Istina je da je moja turneja po Americi i Kanadi odlo¾ena zbog toga ¹to jo¹ nisam dobila vize za te zemlje. Jedni mi vizu nisu dali zbog toga ¹to sam hap¹ena u "Sablji", drugi zbog toga ¹to sam bila ®eljkova supruga. Mnogi su to jedva doèekali. Ali, nadam se pozitivnom ishodu i mislim da je dobijanje tih viza pitanje dana -nije se tih dana mnogo uzbuðivala Ceca.
Meðutim, njen kanadski advokat Mendel Grin otkrio je tamo¹njem dnevnom listu "Ne¹enel post", a na¹i mediji preneli, da je "kanadska ambasada u Beogradu odbila Cecinu molbu za vizu zbog njene duge povezanosti s odreðenim brojem kriminalaca".
Ako i nije mogla u Ameriku, Kanadu i Australiju, nastupala je tamo gde je mogla, po celoj Evropi, odr¾avajuæi veoma poseæene koncerte.

Uhap¹eni mlado¾enja
Ipak, Svetlana Ra¾natoviæ 2005. godine otputovala je u Ju¾nu Ameriku poslom. I kao po nekom pravilu, ni jedna obièna "tezga" sa dobrom zaradom nije bila samo obièna. U Argentini je tada, zajedno sa Mirom ©koriæ i Acom Lukasom, pevala na svadbi kontroverznog srpskog milijardera Dragoslava Iliæa, u hotelu "For sizons" u Buenos Ajresu za fantastièan honorar od, kako se prièalo, 100.000 evra. Meðutim, taman ¹to su se pevaèi vratili sa "tezge", mlado¾enja (inaèe, kum Joce Amsterdama) bio je uhap¹en pod optu¾bom da je ¹vercovao 170 kilograma kokaina. Na¹im medijima izjavila je:
-Kakve to veze ima? Kako sam ja mogla da znam ko je on i èime se bavi? ©to, je l' mu pi¹e na èelu ko je? Pa, ne proveravam ja dosijee ljudi sa kojima saraðujem. O Iliæu sam jedino znala da se bavi graðevinarstvom. Zar mislite da bih na taj put povela svoju decu i sestrièinu da mi je ne¹to bilo sumnjivo? -bila je kategorièna u jo¹ jednom u nizu "sluèajeva" vezanih za svoje poslovne kontakte.

Kao feniks iz pepela
Pro¹la, 2006. godina, bila je za nju godina velikih promena. Uz album "Idealno lo¹a", objavljen te godine, na sebi i oko sebe uradila je vi¹e promena nego u dotada¹njih skoro dvadeset godina karijere.
Najpre je otkazala saradnju stili-sti Zvonku Markoviæu, koji joj je do tada kreirao posebno glamurozne haljine i za svaki veliki koncert obezbeðivao izgled dive, i anga¾ovala Sa¹u Vidiæa, dotada¹njeg stilistu Seke Aleksiæ. Zatim je napravila drastiènu promenu i od seksepilne crnke postala plavu¹a. I to ne idealna. Pramenovi, menjanje nijansi sve do koncerta, posle kojeg se ubrzo i vratila u boju koja je potpuno obele¾ava. Koncert na U¹æu i novi album promovisala je na svim televizijama -od jutarnjih programa do posebnih emisija, glamurozne haljine zamenile su farmerke i tinejd¾erske majice. Potpuno nova Ceca obja¹njavala je da je "uvek ¾elela da proba plavu boju i da je zadovoljna svojim novim izgledom".
Ako je neko i mislio da je "Marakana" njen krajnji domet i da su "Sablja" i njena poznanstva sa ljudima za "koje nije znala èime se bave" uticali na njenu karijeru, koncertom na U¹æu prevazi¹la je i sve svoje velike domete. Pred oko 150.000 ljudi proslavila je svoje "punoletstvo" na estradi. Kako bi spektakl na U¹æu bio potpun, mobilni operater "Telekom Srbija" na telefonima posetilaca koncerta ispisao je "Ceca" umesto uobièajenog "U¹æe" ili "Novi Beograd". Na bini su bili najbolji muzièari, plesaèi. Bina, zvuk, osvetljenje bili su na svetskom nivou. Sto pedeset hiljada ljudi pevalo joj je i roðendansku pesmu (tri dana pre koncerta napunila je 33 godine), a veæ tradicionalno, uz pesmu "Ðurðevdan", na bini su joj se pridru¾ila deca, Veljko i Anastasija. Pevajuæi autobiografsku pesmu "®uto pile", Ceca je zaplakala, a publika je bila u delirijumu. Koncert je ponovo direktno prenosio TV Pink.

Raskid sa Milijem
Iako je ponovo potvrdila svoj uspeh (i pokazala slabost posle objavljivanja èuvene fotografije sa podignutom haljinom gde joj se vidi celulit, tvrdeæi da je reè o fotomonta¾i i namernoj podlosti onih koji je ne vole, a fotografija je samo obièna fotografija, ¹to znaju svi novinari i fotografi u ovoj zemlji), nastupile su promene. Posle koncerta na "U¹æu" Ceca je raski­nula desetogodi¹nju saradnju sa svojim kompozitorom Aleksandro­m Miliæem Milijem. Jedni su tvrdili da je razlog ¹to je, za razliku od koncerta na Marakani koji je besprekorno organizovao Raka Mariæ, koncert na "U¹æu" imao puno propusta. Navode se "amatersko, drsko i alavo pijaèarenje oko VIP ulaznica, ¹to je uèinilo da ugledne zvanice sede jedne dru­gima na glavi, a meðu gostima koji su ostali bez karte na¹ao se i ¹panski konzul. Drugi su tvrdili da je Mili bio nezadovoljan jer je Ceca, pored njegovih, pevala i pesme drugih kompozitora. Treæi, da je Ceca bila ljuta zato ¹to je Mili navodno pregovarao sa Lepom Brenom o pesmama za njen "povratnièki" album. Ceca je samo rekla: "Do¹lo je do sukoba interesa, ¹to je okonèalo na¹u saradnju".

Sa trona na...
I iako je koncert na U¹æu pro¹le godine u junu potvrdio Cecino mesto na estradnom tronu, nastup ispred Narodne skup¹tine za Srpsku novu godinu 2007, pred parlamentarne izbore u Srbiji (odr¾ane 21. januara), ponovo je strastveno pokrenuo one koji je ne cene i ne vole. Njeno obraæanje "voljenom premijeru", a posle pevanja pesme "Lepi grome moj", posveæene ®eljku Ra¾natoviæu, ponovo ju je iznelo iz okvira muzike, a u mnogima izazvalo podsmeh, gnev i revolt.
Nedugo posle toga, svedok saradnik na suðenju za ubistvo premijera dr Zorana Ðinðiæa, Dejan Milenkoviæ Bagzi, rekao je u svom svedoèenju "da je Ceca znala da se priprema premijerovo ubistvo, da je imala udela u planiranju otmice vlasnika RTV Pink ®eljka Mitroviæa, da ga je tipovala i prièala pripadnicima Zemunskog klana koliko je Mitroviæ bogat i da ne zna ¹ta æe sa parama, da je od Du¹ana Spasojeviæa pozajmila milion evra koje mu nikada nije vratila", a jedan bosanski tabloid objavio je, pozivajuæi se na "pouzdane izvore", da je bila ume¹ana i u otmicu Stefana ®ivojinoviæa, sina Lepe Brene i Slobodana ®ivojinoviæa.
Ubrzo je usledila i nova, ali prvi put zvanièna zabrana emitovanja spotova i njenih gostovanja na Televiziji Pink, televiziji koja ju je "porodila". Od tada, nije se pojavila ni na jednoj televiziji. A njeno eventualno pojavljivanje na jednoj od televizija sigurno æe biti medijski propraæeno uz analizu -na kojoj, kod koga i za¹to.


Masha

Sve njene tajne
Za¹to je ona ¾ena koja tajnu zna? Kao najpopularnija estradna liènost, ¾ena koja je albumima i koncertima samo reðala uspeh za uspehom i potvrðivala svoje mesto na tronu srpske estrade, zna onu tajnu koja se zove harizma, onaj neobja¹njiv deo koji vrlo popularne deli od poznatih. Koliko je dobrih pevaèa u ovoj zemlji? Mnogo. Koliko je dobrih pesama, albuma, nastupa? Mnogo. A koliko njih je toliko uspe¹no i popularno do nivoa obo¾avanosti? Vrlo malo. Svetlana Ra¾natoviæ nesumnjivo zna tajnu uspeha i harizmatiènosti koja malo koga ostavlja ravnodu¹nim.
Ali, ako je sve u njenoj pevaèkoj karijeri jasno i èisto, sve ostalo u vezi sa njom ostavlja mnogo znakova pitanja. Ako je malo talentovanih, dobrih pevaèa sa dobrim pesmama koji se mogu pohvaliti njenim uspehom jer ona ima "to ne¹to", harizmu koja se ne mo¾e nauèiti veæ se ima, jo¹ je manje pevaèa kojima su tokom ¾ivota upuæivane tako ozbiljne optu¾be, koji su zbog njih bili u zatvoru i koji su okru¾eni tolikim brojem ljudi iz kriminalnog miljea, a ne znaju èime se oni bave. A jo¹ je manje pevaèa takvog uspeha i pevaèkog renomea èiji su bliski ljudi stradali nasilnom smræu (mladiæ sa kojim se zabavljala pre udaje za ®eljka Ra¾natoviæa zvezdarski opasni deèko ©aban... venèana kuma Maja, koja je ubijena u klasiènoj saèeku¹i sa Æentom, u kolima ispred Kluba knji¾evnika... suprug ®eljko Ra¾natoviæ u Interkontinentalu...) ili onih koji su bili hap¹eni.
U njenom ¾ivotu mnogo je stvari koje "nije znala", koje "nisu istina", sa kojima "nema veze", a za koje je optu¾ivana da je znala, da je istina i da je imala veze s njima. Ako nije znala èime se bavi argentinsko-srpski biznismen kojem je pevala na svadbi, a koji je zatim uhap¹en zbog trgovine drogom, da li je moguæe da nije znala èime se bave pripadnici Zemunskog klana? Mi ne znamo odgovor. Ako nije taèno da je sa pripadnicima Zemunskog klana prièala o bogatstvu i eventualnoj otmici ®eljka Mitroviæa, kako je moguæe da je ru¾ièasti mag odmah zabranio njeno pojavljivanje na svojoj televiziji, taj uspe¹ni biznismen koji lako mo¾e da razdvoji banalan traè i la¾ od moguæe istine. Mnogo je pitanja, malo odgovora, mnogo tajni i skrivene istine, najvi¹e nagaðanja i pretpostavki. Ako je zaista i sve za ¹ta je optu¾ivana samo u domenu nauène fantastike, a ona ni¹ta nije znala i la¾no je optu¾ena, kako je moguæe da se sve de¹ava ba¹ njoj? I kako je moguæe da, i pored svih ozbiljnih optu¾bi za povezanost sa organizovanim kriminalom, ona ostaje najpopularnija pevaèica kod nas?
Hoæe li se, i posle zabrane pojavljivanja na ru¾ièastoj televiziji, koja ju je uzdigla, nosila i sa kojom je rasla, a koja jo¹ traje, ponovo diæi kao Feniks iz pepela? Na kojoj æe se prvoj televiziji pojaviti i u kom programu? Kada? Hoæe li na optu¾be koje je prate biti stavljena taèka, a istina zauvek izreèena? Ima li jo¹ neèega ¹to ne znamo i hoæe li se iznenada pojaviti neka nova optu¾ba?
Vreme æe pokazati ko je zapravo Svetlana Ra¾natoviæ. Do tada, mnoge devojèice æe ¾eleti da budu kao Ceca, mnoge æe ¾eleti da nikako ne budu kao ona. Do tada, ona je najpopularnija i najkontroverznija pevaèica kod nas , najvoljenija i najomra¾enija, ¾ena koja zna... tajnu uspeha i jo¹ neke tajne. Svetlana Ra¾natoviæ i dalje uzbuðuje, zbunjuje, zapanjuje, iritira i odu¹evljava balkanski prostor, svidelo se to nekome ili ne. Jer, ako neko zna tajnu uspeha, kako ostati i opstati, zna je ona.

Kraj feljtona

zabica

masho koji s kralj, ladno si stavila sve ovde! taman mogu da procitam ono sto sam propustila  :wink:

Bred


Masha

Pa ako sam vam ulepsala dan, onda mi je bas drago.  :wink:

Al-Jasmina

Bilo je interesantno ishcitati malo istoriju
i prisetiti se...