Pronaðen deo mozga koji stvara ¾elju za cigaretom

Started by AquArius, 26-01-2007, 12:11:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

AquArius

Pronaðen deo mozga koji stvara ¾elju za cigaretom

VA©INGTON, 26. januara 2007. (Beta-AP) - Oblast u mozgu, velièine malog metalnog novèiæa, odgovorna je za postojanje
¾elje cigaretom kod pu¹aèa, objavljeno je u danas u èasopisu "Sajans" (Science).

Istra¾ivanje te male povr¹ine na mozgu inspirisano je pacijentom koji je pre¾iveo ¹log, posle èega je potpuno "zaboravio" svoju naviku da pu¹i dve paklice cigareta dnevno, i to bez odricanja, nikotinskih ¾vaka, pa èak i odluke da prestane. Istra¾ivaèi su, zato, skenirali mozgove 69 pu¹aèa i biv¹ih pu¹aèa, kako bi mapirali tu oblast mozga.

Zahvajujuæi tim rezultatima, nauènici sada poku¹avaju da naðu novi naèin odvikavanja od pu¹enja, tako ¹to æe uticati na mali deo mozga velièine penija, koji se zove insula, o èijoj ulozi se nedovoljno zna. Ta oblast je zaintrigirala nauènike jer se pretpostavlja da igra kljuènu ulogu i u nekim drugim vrstama zavisnosti.

"To je fantastièan rad, to je fantastièno otkriæe. Ova studija nedvosmisleno pokazuje da je insula kljuèna struktura u mozgu za javljanje ¾elje da se uzme droga", smatra Nora Volkov, direktor Nacionalnog instituta o zloupotrebama droga.

Pretpostavlja se da je insula deo mozga gde se telesne reakcije pretvaraju u oseæanja, poput oseæanja anksioznosti koja prati ubrzanje rada srca. Kada su takve reakcije posledica uno¹enja odreðene supstance u organizam, insula se pona¹a kao neka vrsta glavnog centra za oseæanje potrebe za tom supstancom.

Oko 44 miliona Amerikanaca pu¹i, a prema vladinim podacima, 400.000 ljudi godi¹nje umre od neke bolesti koju pu¹enje izaziva. Nikotin je supstanca koja najbr¾e izaziva zavisnost, pa mnogi koji poku¹avaju da prestanu da pu¹e èesto imaju krize.
Istra¾ivaèi æe poku¹ati da razviju lekove koji blokiraju nikotinske receptore u insuli, ali upozoravaju da æe pu¹aèi morati da na taj pronalazak èekaju verovatno nekoliko godina.

Na Dlanu (http://www.nadlanu.com)

stef

hulio_salinas

Smrda

Quote from: stef on 26-01-2007, 12:38:26
:V :V :V Svet bez pusaca!
eto  vidis zasto ne dolazim!!!!!!!!!!
meni je drago,ako je to zaista istimna...sad bar ima valjanih izgovora...........
mada i dalje mislim da je volja presudna.....

_d.0.t_

dobar dan, ja sam pushach.
molim vas, odstranite mi deo mozga zaduzhen za pushenje.
hvala, dovidjenja i prijatno.
lol

Wolf

Dobar dan...I ja sam pusac. Ko mi pipne insulu, ostace bez ruke :batina

Dukica

Dobar dan i ja sam pusac( da ne kazem pusacica)
i bude li mi neko dirao bilo koji deo mozga zarad odvikavanja od pusanja
,odviknucu ja njega od zivota! puc puc puc

Zar ne vidite da sto se vise bunite i glumite ludila
,sve vise pusaca ima i sve nam je sladje da pusimo i
to u vasem prisustvu?
:plez 

Drugim recima,ne zracite vise!
Pre cu dobiti tumor od vase radioaktivnosti nego
od pusenja!
Hvala lepo i dovidjenja!

AquArius

Jedna moja drugarica je poludela kad su joj njeni roditelji pronasli slike kancerogenih pluca
:lol:

ko je tu ludji?

Dukica

Videla sam i sliku kancerogenih pluca i cirozne jetre,i veruj mi,obe su odvratne.Ne znas koja je odvratnija.
Ali,Nije u tome poenta. Mislim da se ne obraca dovoljno paznje na sve poroke,
podjednako,a trebalo bi...Licno,mislim da je veci problem to sto pijem nego to sto pusim,
jer mi vise smeta zdravlju,al ajd sad..Ne vredi da se ubedjujemo... :cvet

Samo mislim da preterujete sa tim forama protiv pusenja....
Bar u odnosu na to koliko bi trebalo da preterujete i
sa alkoholom...
Mislim,da je veci problem kod mladih to sto piju,nego to sto puse.
Za pocetak jer ih je vise,a i jer bacas pare,a i zavaravas sebe na
mnogo vise nivoa nego sto to cinis pusenjem...

Nisam primetila da neko slavi dan protiv alkohola u svetu,a dan protiv pusenja i droge
svi slave! Zasto? :hmm

AquArius

E Duki, ja postavljam tekstove vezane za alkohol,
koje naravno svi citaju  :K

Nisam imala, veruj mi, nameru da toliko "pljujem" po pushenju,
ali tak'e su okolnosti (dan borbe protiv...) pa doslo ko kec na 11.

A gde ces slaviti na ovim prostovima dan borbe protiv alkohola,
ovde se svaki dan slavi dan alkohola.

Znas kako, odrasli smo ljudi, svako radi kako hoce...

Idem sd da ceprkam jos malo na temu alkohola  :help:

jeca87

Mene samo smara sto svi govore da pusaci nisu svesni posledica! SVESNI SMO! I kad neko ima volju da prestane da pusi-on prestane! A sto se gornjeg texta tice....zanimljivo! Ali svakako da taj deo mozga nije odgovoran za to sto neko ne moze da prestane da pusi, a kao `zeli`.