Eutanazija - etika, moral, pravo

Started by Darker, 27-01-2007, 16:38:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Italija: Sud odobrio eutanaziju
| Izvor: Tanjug
Rim -- Italijanski Kasacioni sud odobrio je ocu obolele Eluane Englaro (37) da æerku skine sa aparata koji su je 16 godina odr¾avali u ¾ivotu, nakon 10 godina suðenja.

Eluana je u vegetativnom stanju u jednoj bolnici na severu Italije otkako je 1992. godine te¹ko povreðena u automobilskoj nesreæi. Njen otac Bepino Englaro veæ vi¹e od 10 godina poku¹ava preko suda da dobije dozvolu da iskljuèi bolesnu æerku s aparata.

Kasacioni sud u Milanu je u presudi odbacio kao neprihvatljivu ¾albu na presudu ni¾eg suda donetu u julu, kojom je takoðe odobreno Englaru da iskljuèi aparate kojima je njegova æerka odr¾avana u ¾ivotu.

Prema presudi suda u Milanu, medicinski je dokazano da se Englarova neæe probuditi iz kome, kao i da je pre nesreæe izjavila da bi pre ¾elela da okonèa ¾ivot nego da bude na aparatima.

Presuda u julu i nova presuda Kasacionog suda prvi je sluèaj odobravanja prava na okonèanje ¾ivota u dominantno katolièkoj Italiji, gde je eutanazija zakonom zabranjena.

Vatikan je presudu ni¾eg italijanskog suda osudio kao odobravanje eutanazije, a na novu presudu za sada nema komentar.

Aktivisti organizacija koje se zala¾u za eutanaziju pozdravili su presudu Kasacionog suda kao istorijsku, dok vodeæi politièari imaju podeljeno mi¹ljenje o njoj, a nekoliko poslanika ju je kritikovalo.

"Kasacioni sud odobrava prvo ubistvo koje æe poèiniti dr¾ava", rekao je Luka Volonte iz Unije demohri¹æana.

U Sjedinjenim Amerièkim Dr¾avama je Teri Skjavo, koja je provela 15 godina u stalnom vegetativnom stanju, skinuta je s aparata za odr¾avanje ¾ivota posle dugotrajne sudske borbe njene porodice, podseæa agencija Rojters.

b92