Farmakognozija

Started by Adonis_Vernalis, 10-05-2006, 10:40:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

London lady

Thank you very much! I'll be there ! :happy:

Alnus Glutinosa

Adonis, imam jedno pitanjce!
Posto sam preko kolokvijuma polozila prakticni deo i tako zaobisla uslov da treba da imam polozenu organsku da bih polagala farmakognoziju,moze li taj polozeni prakticni da mi pomogne da zaobidjem opet taj uslov i da polazem usmeni? Ili ne?  :`

Adonis_Vernalis

Alnus,

voleo bih da imam odgovorcic na to pitanjce, ali ga trenutno nemam...  :ohwell: Ali, ja uvek mogu da se raspitam...  :wink: Mada, mislim da ce biti mrka kapa, ali... ajde da ne lupetamo...

Sutra?

Alnus Glutinosa

Joj, mislila sam da nema nikakve sanse... a nada ipak postoji!  :Bog
Moze odgovor-sutra, prekosutra...

lorimer

da li moze ponovo da se izbace pitanja za usmeni kod profesora maksimovica?
neko mi rece da su ista pitana kao kod profesorke nade.
bilo ih je a sad ne mogu da ih nadjem.
:Bog

serotonin

Pozdrav svima!Reci hvale za najposeceniji i nadasve najkorisniji deo ovog foruma.Poseban pozdrav za Adonisa,nisam kod Vas na ispitu ali odgovaracu na ista pitanja pa u koliko budem imao nekih nedoumica usudicu se da Vas za iste konsultujem putem foruma.....

Srdacno, SEROTONIN

lorimer

nasao sam ih.
server mi je katastrofa pa ne izbacuje sve sto ima na odredjenoj stvari.
jos jedna stvar me interesuje.
u redu da mora da se zna sve o drogi( kako se dobija,sastojci,delovanje,primena,toksicnost ako je ima,napomene o falsifikatima i srodnim drogama,bitne formule) a da li treba da se zna i izgled biljke?
ja sam na usmenom kod profesora maksimovica.

aziraphale

"Gospodin Alchajmer ne da kuca, vec udara i na moja vrata..."

!?
sta sam ono hteo.....

(tuk-tuk)...a-da...

1) ima li posledica po studente koji su dobili 6- na prakticnom ("da, bicujemo dok ne nauce za cistu sesticu")? dobijam li pitanje vise na usmenom ili to stoji na oglasnoj tabli da prikaze nas "nakaze" :)
2) a kako bi trebalo da "prepoznam biljke"?...fotografija, primerak zivi, primerak mrtvi ili droga? ajde vi sto ste polagali kod silvane otvorite se malo za savete!
3) imaju li oni malobrojni muskarci nekakav popust u ovom roku, ipak je svetsko u fudbalu svake cetvrte godine? (opet malo neozbiljnog pitanja)

willie the scot

jel mozete da mi odgovorite,dear adonis,koliko su formule vazne kod vas?da li treba samo da napisemo formulu glavnog farm.aktivnog jedinjenja koje se spominje u pitanju ili treba i ove manje bitne?da li na pitanja treba da se odgovara strogo precizno,ili cete traziti od nas da pravimo odredjene digresije?
Quote from: Adonis_Vernalis on 12-06-2006, 12:49:53
Alnus,

voleo bih da imam odgovorcic na to pitanjce, ali ga trenutno nemam...  :ohwell: Ali, ja uvek mogu da se raspitam...  :wink: Mada, mislim da ce biti mrka kapa, ali... ajde da ne lupetamo...

Sutra?

Smrda

AZIRAPHALE.......Na ova dva pitanja nemam odgovor,i ja polazem kod prof.Silvane....znam samo da dobijes uzorke droga da prepoznas kao na vezbama,u teglicama,i da padaju uobicajene droge...tako mi je bar receno...pa ti sad vidi....
a znas li ti nesto? trazi li profesorka sve formule ili nije bas tako striktna?
pozz

spadalo

Moj susret sa Silvanom je bio prosle godine u septembru! prepotsavljam da se nije mnogo pomenila od tada pa cu izneti svoje impresije: Ustanemja to jutro da krenem na ispit kad ono pade mi mrak na ove moje plave oci! :smile: Salim se nije bas tako bilo, ali... Salu na stranu taj ispit mi je bio skroz ok, a i Silvana je skraz prijatna osoba, tog dana niko nije pao, a nije da smo bas nesto posebno znali! jedna koleginica je bas razbila, super je znala, a ostali-stedentski, setice sdmice! Moja kombinacija je bila : 1. alkaloidi razane glavnice 2. Meliloti herba 3. Juniperi fructus iz aromaticnih i 4. lekovita masna ulja . Droge koje dobijas da prepoznas su one sa prakticnog + plus neke koje ne dolaze na prakticnom, a mozes da ih vidi svakog dana na institutu ( cim udjes na institut ides levo do kraja, tu je bilblioteke instituta i na jednom veeelikom stolu nalaze se sva droge-nema ih mnogo i nisu problem!!) sto se tice formula nemoj se time preterano opterecivati, mislim da to njoj nije preterano vazno, naravno ukoliko ti je cilj da to samo polozis, a ukoliko zelis da zablistas-verovatno znas kako se odgovara za 10, pa ne moram da ti to pisem :! Konkretno mislim da sam za ove alkaloide napisala formulu lizergna kiseline i jos jednu, ne secam se koju, za kumarinske heterozide Kumarin i bitne su ti one reakcije sta se desava pod uticajem UV ( vidi u knjizi reakciju)! za aromat. nisam ni pisala formule i eto toliko o formulama!Posle 6 na prakt. dobih 6 i na usmenom, ali bas se trudila da mi da vise na usmenom, nego mene znanje nije posluzilo :lol:! Sve u svemu, mislim da je Silvana bas super, skroz je stalozena, pita shiroko, ali ne pada u vatru ako nesto pogresno odgovoris ili ne znas da odgovoris na neko podpitanje! Ispit izgeda vise kao razgovor, nego kao ispit!! Moj savet-prelazi to sto vise puta i obavezno izadjei na ispit, mislim da oni na institutu cene svako znanje i da ne obaraju olako!! Veeeliki pozz i srecno!! :~

cvjetic

pridruzujem se spadalu u impresijama,i meni je bilo super kod silvane!dobila sam 8,a nisam znala dosta podpitanja,neka sa predavanja neka iz knjige!obavezno znati kantarion sa predavanja,njega obozava!takodje treba da ga pricate kad dobijete it ksantonski het!moja pitanja:purinski alkalloidi,amara pura,aloe,valeriana,vitaminske droge!formule stvarno nisu toliko bitne,pogotovo za 6!pozdrav i sretno

Bred

Ja imam zamerku na Silvanina pitanja ili bar nacin na koji su formulisana. Ja sam dobio sva neka opsta pitanja tipa Aromaticne droge korigenski, Taninske droge itd dakle gde ih ima malih milion. Trip je ako se ne pokazete bas znanjem, onda vas sara po celom gradivu nevezano za pitanja koja ste izvukli. Morate prepoznati droge. I naravno, ne smete lupati

spadalo

Moram da uputim jedno izvinjenje kolegama koji ce citati moj odgovor vezan za ispiti kod prof. Silvane!! Naime, OD LENJOSTI NEMA GORE BOLESTI, sinoc mi se bas prispavalo i mrzelo me da procitam odgovor pre slanja, pa danasnjim pregledom foruma utvrdih da u odgovoru ima gooomila slovnih gresaka  :embarrased:!! Nadam se da ne zamerate, i jos jednom se izvinjavam!!! Pozz svim kolegama sa foruma, a i sire!!!

:L (samokaznjavanje na delu) :!

aziraphale

da rekapituliram....

prof. silvana ceni znanje...droge prepoznati moram, na pitanja odgovoriti moram, ne presiroko i u svaki detalj, u svakom slucaju dovoljno da se vidi kako sam vredno radio...

e bedak!

taman sam se ponadao da se istusiram, onono3m, obrijem, namirisem, udjem u neku lepu odecu, pojavim se, profesorka me vidi kaze "kolega, BAS ste lepi, izvolite sest!"...

jos i da naucim pride (gradivo, a ne kako se puce usne)...

:P

nepravda
:)