Farmakognozija

Started by Adonis_Vernalis, 10-05-2006, 10:40:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Adonis_Vernalis

Program ve¾bi iz farmakognozije se dosta dugo nije menjao... a pogotovo ne u poslednje dve godine... Dakle, sve ¹to je raðeno tada, radi se i sada...

Mo¾da sledeæi link pomogne... :angel:

http://www.pharmacy.bg.ac.yu/fgnz/

AVENDON

Quote from: Adonis_Vernalis on 01-06-2006, 06:00:49
Evo jednog primera sa prakti讯g ispita pre nekoliko godina... Osoba je mrtva-ladna uradila ceo prakti让 ispit (mikroskopiju) na neispravnom mikroskopu - pregorela lampa... Dakle, ni mrkli mrak ne mo¾e dobrog poznavaoca da spre詠da kristalno jasno vidi ono ¹to treba da se vidi... Za Brus Li nema prepreke...  :ninja:

Svaka njemu cast! Ja sam se sa ova moja oka dva na prakticnom mucio pola sata oko jednog pulvis-a, a doticni i bez mikroskopa......

mackica

a...da li dolazi neki flos kao trajni preparat...ili samo caryophylli flos?
pa na site-u nema nista posebno....daj pomozite malo...jel` neko polagao skoro...
ne ste takvi...:)

Adonis_Vernalis

Sto se cveca tice, postoje 3 trajna preparata: Caryophylli flos, Cinae flos i Chamomillae flos... Mnogo tesko...  :neutral:

Ako budem rekao: konsultacije u cetiri oka mogu mnogo da pomognu, da li ce to biti shvaceno onako kako treba, ili onako kako ne treba?  :wink:  :angel:

Salu na stranu, znanje se najlakse obnavlja tako sto se dodje, pogleda ono sto se ne zna i ode se kuci zadovoljan... A sad jedno pitanje (vapaj): da li ce se ikad iko setiti da farmakognozija ima ogromnu biblioteku u koju NIKO od studenata (osim onih koji odaberu temu za diplomski ovde) nije ni zavirio da potrazi neku knjigu... Knjige ne mogu da se iznose (osim do kopirnice), ali mogu da se citaju. Narode, nas je osnovao akademik Jovan Tucakov... jedini akademik SANU sa Farmaceutskog fakulteta od kad isti postoji... Znaci li to ikom ista?

Adonis_Vernalis

Jedan offtopic (izvini Brede, ovo je jace od mene): statistika kaze da je na ovom forumu farmakognozija posecenija rubrika od sexy slika... i po broju odgovora, i po broju pogleda...  wow :ninja:  :lol:

aziraphale

"Znaci li to ikom ista?"

na netu se mogu pronaci raznorazne korisne informacije...mnogo je lakse i BRZE negoli li kumodraz tamo i nazad, sto me kosta dva sata ne racunajuci vreme provedeno na faksu...

kakve su sanse da se uvede neka elektronska potvrda ispita? (upravo krecem da potvrdim vezbe iz gnozije:)

Adonis_Vernalis

Quotena netu se mogu pronaci raznorazne korisne informacije...mnogo je lakse i BRZE negoli li kumodraz tamo i nazad, sto me kosta dva sata ne racunajuci vreme provedeno na faksu...

To je tacno... ali, zasto se cak i autori nekih (mnogih) korisnih informacija OGRADJUJU od istih? Zasto cesto negde na sajtu sitnim slovima pise: ovo sto ste videli, ne pokusavajte da uradite sami, ovo sto ste procitali sluzi samo za licnu informaciju... bla, bla, truc, truc? Pored toga, 90 % pogodaka je cist corak... reklama ili nekakvo smaranje... vijagra ili amfetamin... Trece, jedino sa fakulteta mozete da pristupite OZBILJNIM bazama podataka, gde se istinitost podrazumeva, jer se debelo placa, teskim novcima... od kuce ne mozete ni da pridjete portalima American Chemical Society, Science Direct, Kluwer... sa full-tekstovima, ne mozete da skidate pdf-ove knjiga vodecih svetskih izdavaca kao sto su Springer Verlag, Elsevier itd. Fakultet je rudnik zlata cije informacione kapacitete svi zajedno koristite sa manje od 5 %. Mislite o tome...

Quotekakve su sanse da se uvede neka elektronska potvrda ispita? (upravo krecem da potvrdim vezbe iz gnozije:)

Velike i male, kako se uzme...  :happy: Salu na stranu... do sada nisam uvodio elektronsku potvrdu ispita zato sto je struja cesto nestajala... kako jednostavno... Zamislite situaciju: padne kisa, kliziste krene da maltretira onu jadnu banderu, struja "puf" nestade... a vasa prijava zavrsava u sajber-limbu... Olovko i papiru, majko i oce...  :wink:

AVENDON

Quote from: Adonis_Vernalis on 02-06-2006, 08:18:10

mozete da skidate pdf-ove knjiga vodecih svetskih izdavaca kao sto su Springer Verlag, Elsevier itd.

Prvi put ovo cujem.

To znaci da ja mogu da iz Racunarskog centra skinem celog Gajtona (knjiga iz fiziologije koju je izdao Elsevier) u pdf formatu????

Ako moze, plz objasnite kako????

Adonis_Vernalis

Teoretski, da...! Medjutim, nisam siguran da se bas sve knjige mogu skinuti od korice do korice... Vredi pogledati... Jedna napomena: Elsevier ipak ne postoji u spisku elektronskih servisa koji omogucavaju ovu uslugu... sorry   :embarrased:

Ode se na sajt Konzorcijuma za objedinjenu nabavku biblioteka Srbije (KOBSoN) http://nainfo.nbs.bg.ac.yu/Kobson/page/, onda se mis postavi na polje Servisi, pada meni, kursor se postavi na polje Elektronske knjige, otvara se meni sa nekoliko polja, odabere se zeljeno... i postupa prema uputstvima...

Srecno downloadovanje!

O0

Bred

Adonis- pogledajte ovde statistiku foruma http://www.farmaceuti.com/forum/index.php?action=stats Farmakognozija je na trecem mestu po pregledima, sto je i logicno :)
Hvala za link mene je iskreno, mrzelo da pamtim i kucam toliku adresu :roll:
Sad cu da je izdvojim u Linkovima

aziraphale

Quote from: Adonis_Vernalis on 02-06-2006, 08:18:10
Quotezasto se cak i autori nekih (mnogih) korisnih informacija OGRADJUJU od istih?

da li se na institutu OGRADJUJU od fotografija trajnih preparata?...da li se profesori OGRADJUJU od svojih predavanja?...da li bi se gajton OGRADIO od svoje knjige...slazem se za "rudnik zlata" na fakultetu, ali ako mi je potrebna informacija poput "gde raste ta i ta biljka, kako se gaji" necu potezati do kumodraza...casopisi, farmakopeje i druga cuda ok (mada i za njih ima leka:)

Adonis_Vernalis

Ok, ok nema potrebe da se pada u vatru zbog sasvim dobronamernog predloga da se koriste raspolozivi resursi bolje nego sto se do sada koriste...  :ohwell:

Ako cemo pravo, nema potrebe UOPSTE da se napusta udobnost doma svoga i dolazi na Kumodraz... Long distance learning postoji i funkcionise prilicno dobro, gde ga ima...  :ohwell:

yeca

A zasto see ne pravi obnova vezbi i u oktobru, nego samo u septembru?????

Slozicete se da nije dovoljno da vidim u septembru pa da znam u oktobru sta sam videla i kako to izgleda???   :ohwell:

thx

aziraphale

evo, to cu ja da ti kazem....

nema se vremena....oktobarski rok je ionako samo dodatna sansa ako se padne u septembru...(doduse, biohemija se moz' nauciti za sedam dana:)....

zar ne vide na vezbama!? a beleske!? de de, nije tako strasno...(nisam jos polozio, sad cu!, ali kapiram da nema toliko teskih stvari)

yeca

Ma opusteno. Mrzim biljke pa me je mrzelo da izlazim na one kolokvijume a i onako to planiram tamo u septembru, nego ako KOJIM slucajem padnem, pa da se raspitam, cisto zato

No, mislim da je to lose opravdanje, uvek moze da se izdvoji par sati da se to organizuje (i onako bi tad bilo malo ljudi)

A valjda se ne moze svima udovoljiti