Zvanje profesora bez pokrica

Started by lijepa bosanka, 28-01-2007, 19:53:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

lijepa bosanka

Senat Univerziteta otvorio dileme
Zvanje profesora bez pokriæa



Na burnoj sednici Senata Univerziteta u Beogradu pre nekoliko dana izabrani su redovni profesori fakulteta. I ni¹ta ne bi bilo èudno da se meðu njima nisu na¹li i oni èiji je nauèni rad u najmanju ruku diskutabilan. Tako je sada redovan profesor Pravnog fakulteta, nastavnik koji poslednjih pet godina nije objavio nijedan nauèni rad. Jedini koji se otvoreno usprotivio ovakvom izboru je ®ivoslav Te¹iæ, dekan Hemijskog fakulteta.

U poslednje vreme stalno se govori o Bolonji i uslovima koje moraju ispuniti na¹i fakulteti da bi se pribli¾ili evropskom obrazovnom sistemu. Usvajaju se novi programi, studenti se teraju na kontinuiran rad, nema preno¹enja ispita, podi¾u se kriterijumi, poèinje akreditacija... I onda na sednici Senata, pred uva¾enim profesorima, dekan Hemijskog fakulteta ustane i javno ka¾e da kandidati koji su predlo¾eni za redovne profesore imaju nedopustivo mali broj nauènih radova. Sa njegovim mi¹ljenjem slo¾io se i novoizabrani rektor Beogradskog univerziteta prof. dr Branko Kovaèeviæ koji ka¾e da je to „zateèeno stanje koje se ne mo¾e promeniti preko noæi, ali da se mora raditi na tome“. Podr¾ala ih je i nekolicina dekana, uglavnom sa prirodnih fakulteta. I kandidati koji, po reèima dekana Te¹iæa, nikako ne ispunjavaju uslove da budu redovni profesori, ipak su izabrani veæinom glasova.

- Ne mo¾emo vi¹e trpati glavu u pesak. Govorimo o Bolonji, a de¹avaju nam se takve stvari. Na¹ nastavnik, kao i student, mora biti ekvivalentan sa nastavnikom u Evropi. Materijalne prilike u Srbiji su jo¹ daleko od evropskih, ali to ne znaèi da ne treba da se bavimo naukom. Mora postojati saglasnost u pisanju referata sa nekim veæ va¾eæim principima u na¹oj dr¾avi. Ti principi odnose se na nastavni rad nastavnika, njegov nauèni rad i druge aktivnosti. Nisam imao primedbe na nastavni rad predlo¾enih kandidata. Moje primedbe odnosile su se na njihov nauèni rad - upozorava dekan Te¹iæ.

Ministarstvo nauke, istièe na¹ sagovornik, usvojilo je pravilnik o klasifikaciji nauènih èasopisa, gde je jasno napravljena razlika izmeðu nauènih i struènih èasopisa, kao i kvalifikacija nauènih radova u meðunarodnim èasopisima za svaku nauènu oblast.

- U pojedinim referatima koje su prilo¾ili sada veæ redovni profesori Beogradskog univerziteta prikazani su èasopisi koji su daleko ispod ove kategorije. Primedba je i ¹to pojedini nastavnici nemaju odgovarajuæi broj rukovoðenja magistarskim i doktorskim tezama, a to je kruna nauènog rada nastavnika. I ¹to je najva¾nije, da za poslednjih pet godina neki od njih nemaju odgovarajuæe nauène rezultate. Po meni pojedini kandidati nisu mogli da budu izabrani ni u isto zvanje - ka¾e Te¹iæ.

Te¹iæ navodi da je imao zamerke i na navoðenje indeksa citiranosti pojedinih kandidata. Uobièajena procedura je da ovu potvrdu izdaje Univerzitetska biblioteka „Svetozar Markoviæ“, a ne sami kandidati.

- Ovim se jasno vidi koliko ste citirani u naènom svetu, a u jednom referatu stoji: „Prema izjavi kandidata citiran je 20 puta“. To je nedopustivo - ka¾e Te¹iæ.

I pored toga, smatra Te¹iæ, ¹to je Beogradski univerzitet raznolik i ¹to su pojedini fakulteti fundamentalni i bave se nauènim radom, a drugima je pored nauke prioritet struèni rad, moraju se uspostaviti kriterijumi prema kojima se vrednuje nauèni rad redovnih profesora.

Do tada æe se de¹avati da za redovne profesore na Pravnom, Medicinskom, na nekim tehnièkim fakultetima i ostalim visoko¹kolskim ustanovama mogu biti izabrani nastavnici koji nisu zadovoljili elementarne kriterijume o objavljivanju nauènih radova za poslednjih pet godina.

V. Nedeljkoviæ

Roben

Sta reci, zato nam tako i ide jer svuda radi sistem ja tebi ti meni   :namcor

Smrda

mene samo zanima da li ima neko iznad njih...kome je mozda stalo da se ovakve stvari ne desavaju...

Roben

pa jedino ministarstvo a njih bas zabole :batina

zoe

Врло занимљива тема!!!

Питам се само да ли је неопходан неки број редовних професора на Универзитету па се просто бирају такви јер су најбољи од понуђеног? Искрено, не верујем у потврдан одговор на ово питање...

Опет верујем да у свему овоме има много политике, можда не оне политике на највишем нивоу, али некаквих међусобних трвења свакако...

Masha

Da, i ovo je u redu. Tu su mogli da gledaju kroz prste, a glavni argument mnogima od njih kada je bila rasprava oko toga da li studentima koji su zavrsili ili zavrsavaju studije po starom programu treba dati zvanje mastera bio je taj sto na vecini fakulteta ne postoji diplomski rad.  :bljak:

pereca

Pa da, Ministarstvo je nadlezno, ali oni uvek traze priliku da se izmigolje iz ovakvih stvari.
Donekle i mogu da ih razumem, jer na kraju ce posledice snositi sam Univerzitet jer ti profesori ga oslikavaju.
U normalnoj zemlji bi to znacajno uticalo na rejting univerziteta.

Naravno da su to medjusobna trvenja, ali dok oni treniraju strogocu i ne rade nista, ne bave se naukom... insistiraju da studenti redovno rade, studiraju po Bolonji...ne priznaju master bez diplomskog..  :roll:

Adonis_Vernalis

#7
Evo kako stoje stvari kod nas na Fakultetu. Ili su barem stajale. Bolonja ce doneti neke nove obicaje, s obzirom na to da su nova vremena vec nastupila. O tempora, o mores...

Diplomirate. Stegnete diplomu pod misku, fotokopirate je u sto primeraka... nikad se ne zna, zar ne... procitate oglas u dnevnoj stampi da FF raspisuje Konkurs za poslediplomske studije na sledecim predmetima: pod 1... pod 2... itd. Podnesete molbu da ih upisete. Upisete ih, na osnovu svog proseka i nekog traga koji ste kao student ostavili u memoriji svojih profesora. Ako vam se posreci, postanete saradnik u prakticnoj nastavi. Evoluirate vremenom do stadijuma asistenta-pripravnika, u kojem ostajete dok ne magistrirate. Polozite jos jedno desetak ispita. Da biste uopste mogli da branite svoj, barem dvogodisnji rad, vi morate da imate dokaz o BAREM JEDNOM RADU objavljenom u MEDJUNARODNOM CASOPISU, sa impact-faktorom preko 1. Magistrirate, i postajete asistent. U medjuvremenu, postanete istrazivacem nekog projekta koji finansira nadlezno Ministarstvo. Ovo se ne postaje zbog lepih ociju, vec na osnovu PRILOZENE LISTE OBJAVLJENIH RADOVA, a na osnovu KRITERIJUMA koje Ministarstvo postavlja. Svakih 6 meseci, tom Ministarstvu rukovodilac projekta podnosi detaljne izvestaje o radu svakog istrazivaca, na osnovu kojih Ministarstvo ocenjuje i rangira projekte. Gasi lose, i preusmerava finansiranje dobrim projektima. Onda, shvatite da jos niste dovoljno iscedjeni i odlucujete da aplikujete svoju molbu na Konkurs, koji se u medjuvremenu objavi, za doktorat iz oblasti u kojoj radite. Krenete u istrazivanja. Godinama istrazujete nesto. Napisete doktorat. U medjuvremenu morate da objavljujete radove (citaj deo teksta o Ministarstvu i projektima). Da biste uopste mogli da branite doktorat, morate da podnesete dokaz o NAJMANJE DVA RADA objavljenim u MEDJUNARODNIM CASOPISIMA sa istim impact-faktorom. Odbranite doktorat. Dok klopate sa prijateljima i rodbinom, poture vam pod nos da nesto potpisete. Potpisali ste prijavu za konkurs za docenta na svom predmetu. Postajete docent, a on je najnizi na lestvici nastavnika. Cak i za to postoje KRITERIJUMI. Sledi zvanje vanrednog, pa redovnog profesora. Prica krece ispocetka, svakih pet godina, a u medjuvremenu... morate pisati i objavljivati ne samo radove, vec i knjige, patente... raditi na svojoj biografiji. Puniti je podacima koje je moguce i sasvim lako proveriti. Indekse citiranosti je tako lako dobiti u Univerzitetskoj biblioteci. Odes, popunis prijavu, platis i znas koliko si puta citiran. Ne zaboravimo sledece: jesmo profesori, ali smo istovremeno i farmaceuti. Ni strucno usavrsavanje ne sme da zataji... i tu postoje strogo definisani KRITERIJUMI...

Da li vam ovo lici na slabo pokrice? Ovo meni lici na KRITERIJUME za probne pilote NASA...

stef

 Samo sada nema vise magisterijum...Po zavrsetku studija se odmah postaje master, a kao postdiplomske se upisuju se specijalizacija ili doktorat (u nekim zemljama i master 2).Bar sam ja tako shvatio...

Adonis_Vernalis

Svejedno. Precrtati iz mojeg elaborata pricu o magisterijumu. Sve ostalo ostaje isto.

Ili je sve to nedovoljno?

stef

 I vise nego dovoljno...i neka stoji prica o magisterijumu, da se zna, kako je ranije bilo.

pereca

@Adonis

Mozda si me pogresno razumeo. Bar takav utisak sticem.
Moja primedba se odnosi na slucaj koji se desio na Univerzitetu (o tome je tema)
Nisam time prozvala profesore naseg fakulteta.

Naprotiv, mislim da nasi profesori i saradnici prednjace u bavljenju naukom. I svaka im cast na tome.
Ali izgleda da na nekim fakultetima sa nekim profesorima to nije slucaj. Ne vodi se dovoljno racuna o tome.

hulio_salinas

Pereco, mislim da profesor nije odgovorio na tvoju poruku. Mislim da je odgovor na temu, odnosno na naslov teme: "Zvanje profesora bez pokrica".

pereca

OK. Utisak me prevario.

U svakom slucaju, profesor je objasnio kako stvari stoje kod nas na fakultetu.
Drago mi je da stoje dobro.

A nadam se da ce doci vreme kad ce to biti slucaj i na celom Univerzitetu. Jer i Univerzitet nas oslikava.

hulio_salinas

QuoteA nadam se da ce doci vreme kad ce to biti slucaj i na celom Univerzitetu. Jer i Univerzitet nas oslikava.

Uh. Uh. Teska posla. Znas kako idu stvari kod nas u Srbiji? - VRLO TESKO. Slicnih problema ima u svim delovima ljudskog delovanja, tako da ne verujem da ce sve da cveta.