Srbi dnevno popu¹e tri miliona evra

Started by mikele, 29-01-2007, 00:29:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mikele

Srbi dnevno popu¹e tri miliona evra
(http://www.putfile.com/pic.php?img=4629011)

Pu¹aèi u Srbiji, prema procenama, svakog dana popu¹e blizu 73 miliona cigareta, a za to dnevno izdvajaju tri miliona i sto hiljada evra, a za godinu dana vi¹e od milijardu i sto miliona evra, pi¹e „Blic“ od ponedeljka.

U dimu cigarete nije pronadjena nijedna korisna materija, a potvrdjeno je prisustvo èak 4.000 ¹tetnih i 43 kancerogene materije.

Broj pu¹aèa u Srbiji za poslednjih ¹est godina smanjen je za pet procenata. Godine 2000. pu¹io je svaki drugi mu¹karac, danas to èini 39,7 odsto. ©to se tièe ¾ena, procenat ¾ena pu¹aèa u odnosu na 2000. smanjen je sa 33,7 na 30,5.

Podaci takodje pokazuju da je u zemljama gde je smanjen broj pu¹aèa umanjena i pojava pu¹aèkog raka pluæa, hroniène opstruktivne bolesti pluæa, kao i srèanih udara.

„U na¹oj zemlji svake godine registrujemo 4.300 novoobolelih od pu¹aèkog raka pluæa. ®ene koje pu¹e u trudnoæi 300 odsto èe¹æe radjaju decu sa rascepom gornje usne, nepca, nosa, ali i sa urodjenim srèanim manama. Od 100 mali¹ana koji do 15. godine ¾ivota dobiju leukemiju, smatra se da su za 50 odsto krive mamine cigarete u trudnoæi. Od sto mali¹ana koji do 15. godine ¾ivota dobiju rak vilice, Hoèkinsovu bolest ili tumor mozga, smatra se da su za 52 odsto krive cigarete“, izjavio je doktor Petar Borojeviæ iz Instituta za javno zdravlje „Batut“.

Borojeviæ ka¾e da duvanske industrije, kako bi zadr¾ale pu¹aèe, u duvan ubacuju dodatnih 600 hemikalija. To su kao prvo sumpor (ubacuje se kako bi duvan po¾uteo i u toku fermentacije dobio zlatno¾utu boju), zatim preparat na bazi olova da bi se korigovao ukus duvana (zato pu¹aèi ujutru imaju metalni ukus), antifriz radi nivelisanja vlage u duvanu, otrovni titan-dioksid radi postizanja bele boje kod pepela cigareta, azbestna vlaga da se pepeo ne bi krunio.

„Radi poveæavanja prinosa na poljima duvana i pobolj¹anja ukusa duvana dodaje se i radioaktivni polonijum 210, pa su pu¹aèi praktièno i ozraèeni“, zakljuèuje Borojeviæ.

Najnovija istra¾ivanja pokazuju znaèajan napredak kada je reè o svesti pu¹aèa o ovoj opasnoj navici.

Naime, sada je svaki drugi odrasli stanovnik svestan ¹tetnih posledica duvanskog dima, dok je 2000. godine na taj naèin razmi¹ljalo samo 34,6 odsto stanovni¹tva. Izlo¾enost duvanskom dimu na radnom mestu smanjena je za pet odsto.

U populaciji omladine, uzrasta od 15 do 19 godina, takodje se uoèava pad upotrebe duvana. Danas pu¹i svaki sedmi omladinac, dok je 2000. godine pu¹io svaki peti.

(MONDO)

Bred

pogledati i ovo http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,4721.0.html

AquArius

Tema postoji
   
Za cigarete dnevno tri miliona evra  (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,4718.0.html)


Tako da se ova "mladja" zakljucava
  :police: