[edit]Vlada formirana

Started by Bred, 29-01-2007, 10:48:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Danas poèinju konsultacije o mandataru.

Predsednik Srbije danas poèinje zvaniène konsultacije s predstavnicima izbornih lista koje su osvojile mandate na izborima. Boris Tadiæ æe se prvog dana sresti s predstavnicima Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke.

Paralelno s konsultacijama s predsednikom Srbije, koji æe predlo¾iti mandatara, teæi æe razgovori stranaka o personalnim re¹enjima za pojedina ministarstva.

U toj stranci istièu da je neophodan dogovor o kljuènim ciljevima buduæe Vlade, a to su, za DS, nastavak pregovora sa Evropskom unijom, oèuvanje Kosova u Srbiji i borba protiv siroma¹tva i korupcije.

Potrparolka DS-a Jelena Markoviæ ka¾e da se ta stranaka zala¾e za formiranje Vlade demokratskog bloka u kojoj æe biti Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija, G17 plus, LDP i stranke manjina.

"Mi u ovom trenutku smatramo da na svaki naèin treba doæi do kompromisa, a po¹to smo sto¾er buduæe Vlade potrudiæemo se da postignemo taj kompromis i utièemo na sve stranke da stranke prevaziðu razmirice u interesu dr¾ave", ka¾e ona.

Za sutra je planiran sastanak predsednika Srbije s koalicijom DSS-NS, a zatim i s G17 plus. U stranci Velimira Iliæa ka¾u da æe danas usvojiti platformu povodom konsultacija o novoj Vladi.

Tadiæ æe u sredu primiti predstavnike Socijalistièke partije Srbije i koalicije okupljenu oko Liberalno-demokratske aprtije, a u èetvrtak æe razgovarati sa strankama nacionalnih manjina.

Povodom konsultacija s Tadiæem, funkcioner radikala Aleksandar Vuèiæ ka¾e da æe delegaciju SRS-a predvoditi èlanica Predsednièkog kolegijuma Nata¹a Jovanoviæ. Vuèiæ je najavio da delegacija ide kod Tadiæa kako bi saznala da li je SRS-u poveren mandat za formiranje Vlade ili je Tadiæ podneo ostavku.

Prema Vuèiæu, narod je pokazao da neæe Tadiæa i da bi bilo moralno da on podnese ostavku, kao i premijer Vojislav Ko¹tunica, koji je na izborima, kako ka¾e, dobio 16 odsto podr¹ke.

"Ne oèekivati previ¹e od prvog kruga"

Profesor Fakulteta politièkih nauka Zoran Stojiljkoviæ ka¾e za B92 da od prvog kruga pregovora o novoj Vladi ne treba oèekivati previ¹e jer je to krug visokih pregovaraèkih uloga i tvrdih stavova.
"Tu æe biti opipavanja pulsa i skiciranja moguæih re¹enja, a to nagove¹tavaju i sastavi nekih delegacija èije sastave znamo. Radikali æe verovatno igrati prepoznatljivu igru nepristajanja na ulazak u vlast, a Nata¹a Jankoviæ je ¾ena tvrdog pregovaraèkog stila i treba oèekivati takvu njenu ulogu", ka¾e on.

"Naravno, kljuèni æe biti susreti s predstavnicima DSS-a i tzv. narodnjaèke koalicije i G17 plus jer u tom okviru treba tra¾iti prvi poku¹aj za pravljenje Vlade. Posle æemo u klasiènoj logici koalicionog pregovaranja videti razlièite ponude i kompenzacione aran¾mane koji treba da re¹e oèito glavno pitanje, a to je pitanje mandatara", ka¾e Stojiljkoviæ.

"Boris Tadiæ bi posle drugog kruga konsultacija mo¾da mogao da predlo¾i mandatara, kada mu se uèini da ima kombinaciju koja koliko-toliko ima ¹anse", ka¾e on.

b92

-------------

Moje licno misljenje je da ce dss insistirati na Kostunica a da ce ds posustati.

hulio_salinas

QuoteMoje licno misljenje je da ce dss insistirati na Kostunica a da ce ds posustati.

Ovo je i moje misljenje. Nekako mi se to cini najrealnijim.  :wink:

Vampire 666

ako bude insistirao (Kostunica) na mesto premijera to ce pokazati da je on u stvari jedan veliki licemer, a ne demokrata i legalista za sta se izdaje...

Roben

Krivo mi je sto Tadic nece da da mandat Tomi Nikolicu pa da se DSS izjasni da li ce sa Radikalima da prave vladu sto bi oni po mom misljenju i uradili ali ih pritiskaju iz EU pa ne mogu. Kostunica je stvarno genije da izmisli pravila koja njemu odgovaraju on spaja svoje i glasove G17+ i kaze da ima najvise poslanika. Ako mu ovi iz DS-a dozvole da postane premijer onda su oni stvarno retardirani, mada im je kandidat Djelic koji jeste pametan ali nije politicar a za to mesto bas treba politicar jer mislim da ce ostali politicari da ga pojedu za dorucak. Sve u svemu prica se da Kostunije ima najbolju poziciju sa cim se ja ne slazem jer on mora sa DS-om, sa Radikalima samo preti jer zna da bi vlada sa njima bila politicko samoubistvo.

pop

Umr'o sam od smeha kad je na konf. za stampu Kostunjavi sabrao svoje glasove ne samo sa g17+, nego i sa Ugljaninovom SDA i SPO-om koji nije ni prosao cenzus i tako dosao do preko milion glasova podrske za sadasnju Vladu i njega kao premijera. Sta bi bilo da je dodao i 200 i kusur 'iljada SPS-ovih  :hmm  :`? Zaboravio je samo onih 3 miliona glasova protiv  :roll:

Morpheus

Cudo jedno koliko taj covek voli vlast (mislim na Kostunjavka).Sad zakera,trguje,sabira babe i zabe samo da bi ostao tu gde jeste.Da bar ima osnova za to tj. da je DSS dobio najvise glasova od stranaka demokratskog bloka pa i da razumem a ovako....Ne znam samo kuda sve to vodi al' mislim da nikako ne bi valjalo da se izbori ponove.

Darker

To se neæe desiti, pa va¾nije su im pare, makar G***o progutali:-D

Bred

Pa bolje i Kostunije za premijera nego Derikoza. Da su dsovci predlozi bar nekog drugog npr Gordanu Matkovic kao sto se spekulisalo mislim da bi se dss manje protivio a i gey17 takodje

pop

To da ce ne bi dss i g17 bunili da je neko drugi kandidat ds-a za premijera su price za malu decu. Isto bi bilo i sa G.Matkovic ili Perom, Shajom ili Pajom. Inace, g17 se ne buni, a ne podrzava ni Bozu ni Kostunjavog vec ceka dogovor, sto je ok jer sa 19 poslanika mogu da ocekuju isto onoliko ministara i uticaja na situaciju koliko je imao spo u ovoj vladi.

hulio_salinas

Morpheus rece:
"Cudo jedno koliko taj covek voli vlast (mislim na Kostunjavka)"

Hehe. Stvarno nisam do sada video ni jednog politicara koji ne voli vlast. Koji ne obozava vlast.  :wink:
Sve je to ista bagra, a mi obicni smrtnici cemo najebati bilo ovako ili onako. Da l' bilo plavo, zuto ili crveno - svejedno je!

pereca

wolfeitzckie

tacno da ne postoji politicar koji ne voli vlast, al tunjavi veruje da je on rodjen da vlada. e, to je vec bolest, on to voli mnog vise nego ostali, i to je sigurno.

qwertz

Wolfeitzckie kad kazes tunjavi, ne znam bas na koga mislis?  :hmm

wolfeitzckie

potpuno si u pravu, covek uopste nije tunjav, cak je i vrlo vest u sportu zvanom dolazak/opstanak na vlasti. naravno, rec je o coveku koji se pojavljuje u javnosti kao srdjan djuric, dejan mihajlov, dragan jocic, sanda raskovic ivic ..., tkzv. "master of puppets", a u narodu je poznatiji kao najveca srpska nesreca posle slobodan milosevica.

Bred

pa ume covek da balansira i ja mu se divim zbog toga, ipak treba imati celicne zivce :K