[edit]Vlada formirana

Started by Bred, 29-01-2007, 10:48:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Darker

PA iako se vulficki ne sla¾e sa mnom, ja se sla¾em sa njim: tek æemo gledati rasplet...

Korisnicko Ime

Nikoliæ podneo ostavku

Beograd -- Tomislav Nikoliæ podneo je posle rasprave o predlogu za njegovo razre¹enje, ostavku na mesto predsednika Skup¹tine.

Sednica je posle podno¹enja ostavke prekinuta i biæe nastavljena sutra u 10 sati raspravom o Predlogu zakona o ministarstvima. Inaèe, na sastanku ¹efova poslanièkih grupa dogovoreno je kako æe Skup¹tina Srbije raditi u naredna dva dana.Dogovor je postignut s obzirom na cilj da se do isteka zakonskog izabere vlada, izjavio je danas predsednik Liberalno demokratske partije Èedomir Jovanoviæ.

Dogovoreno je, prema Jovanoviæevoj najavi, da se sutra od 10 do 14 raspravlja o Predlogu zakona o ministarstvima, potom, po isteku zakonskog roka od 24 sata, u utorak od 14 do 18 amandmani na taj zakon i od 18 do ponoæi æe se izabrati vlada.

Na poèetku dana¹nje sednice potvrðeni su mandati dvoje novih poslanika G17 plus Miroslavi Pejici i Aleksandru Lazareviæu, tako da DS, DSS-NS i G17 plus sada ponovo imaju ukupno 130 poslanika.

Ranije tokom dana, na pitanje da li se oseæa prevarenim, Nikoliæ je odgovorio da je Ko¹tunica "prevario sebe, graðane Srbije i srpski narod i da æe to objasniti danas" u nastavku sednice skup¹tine.

Nakon ¹est sati rasprave o predlogu za razre¹enje, sednica skup¹tine je prekinuta noæas u 2.20 èasova.

Predsednik Srbije Boris Tadiæ je u petak predlo¾io skup¹tini lidera DSS i dosada¹njeg premijera Vojislava Ko¹tunicu za mandatara nove vlade.

Novu vladu, prema postignutom dogovoru, èiniæe DS koja æe imati 13 mesta u vladi, koalicija DSS - Nova Srbija - osam i G17 plus - èetiri ministarstva.

Grubje¹iæ: Zbog du¾ine pregovora strepimo za vladu

Èlan predsedni¹tva G17 plus Suzana Grubje¹iæ ocenila je danas da je zbog pregovora koji su trajali 3,5 meseca Srbija u situaciji da strepi da li æe do utorka biti izabrana nova vlada.

"Pregovaraèi su najvi¹e krivi ¹to su nas doveli u ovu situaciju, da strepimo da li æemo do utorka dobiti novu vladu", rekla je Grubje¹iæeva novinarima u Skup¹tini Srbiji.

Dodala je da je opstrukcija parlamentarnog rada legitimno pravo opozicije i da "niko nema ni¹ta protiv toga".

b92

pop

Eto mene, cim se vratih, odmah u politici. Vest da je Toma Grobar postao predsednik parlamenta zahvaljujuci dss-u sam saznao dok sam bio u Italiji i mogu vam reci da me je 90% ljudi, tj. apsolvenata ekonomije, automatski molilo da se nikako ne vracamo u Srbiju, nego da ostanemo preko, pa makar i prali sudove. Medju njima je bilo i aktivista omladine dss-a, koji nisu verovali sta se desava.
Iskren da budem, vest me nije previse iznenadila obzirom da znam kakva cava je kostunjavi. Danas sam citav dan cekao da cujem od njih kako je to pre samo 5 dana Grobar bio kljuc za stabilnost zemlje, a da sad odjednom ne valja. Mislim da u to obrazlozenje ne bi poverovalo ni onih 9 kostunjavih machaka (bez uvrede za pomenuta stvorenja). Zato i ne razumem one koji to opravdavaju i koji bi ponovo glasali za dss. Pa skupite m**a i ili glasajte za srs ako na se na to lozite ili za neku bilo koju evropsku opciju.

Roben

Tadiæ: Nova vlada æe raditi dobro

Predsednik Srbije Boris Tadiæ izjavio je u nedelju uveèe da je u pregovorima o formiranju nove vlade nadjeno kompromisno re¹enje i da æe u narednih mesec dana biti postignut dogovor ko æe voditi Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA).

Tadiæ je, u "Utisku nedelje" Televizije B92, rekao da su tokom pregovora sporna mesta bila saobraæaj, ekonomija i BIA i da su re¹enja nadjena u medjusobnoj kontroli i podeli nadle¾nosti.

On je rekao da je re¹enje za bezbednosne strukture nadjeno u Savetu za nacionalnu bezbednost, koji æe da objedinjuje sva ministarstva iz sektora bezbednosti i obave¹tajne slu¾be.

U narednih mesec dana, kako je rekao, on i Vojislav Ko¹tunica æe napraviti dogovor ko æe voditi BIA. Direktora te insitucije predlo¾iæe jedna strana, a zamenika druga, rekao je Tadiæ, navodeæi da æe te funkcije obavljati struène osobe.

Na pitanje da li æe mo¾da za mesto direktora biti predlo¾en Rade Bulatoviæ, on je odgovorio da "smatra da se to neæe desiti".

Za dogovor o novoj vladi svega nekoliko dana pre isteka zakonskog i ustavnog roka za njeno formiranje, Tadiæ je rekao da su odgovorni svi koji su uèestovali u pregovorima.

Tadiæ je rekao da æe DS dr¾ati 13 jako va¾nih pozicija, a kandidate za njih stranka æe objaviti sutra nakon sednice predsedni¹tva stranke.

On je naveo da je saobraæaj va¾na oblast koju æe dr¾ati Velimir Iliæ, a da æe DS u toj oblasti "ohrabrivati" Iliæa u obavljanju va¾nih poslova tako ¹to æe imati ministra bez portfelja za Nacionalni investicioni plan.

Tadiæ je rekao da bi Iliæa trebalo da "ohrabruje" Dragan Djilas i da æe ih on, ako treba, naterati da saradjuju.

On smatra da Dinkiæ nije mogao da dobije ministarstvo finansija s obzirom da je G17 plus osvojila najmanje glasova.

On je rekao da nije znao da æe Demokratska stranka Srbije (DSS) u ponedeljak napraviti dogovor sa radikalima i glasati za izbor zamenika predsednika SRS Tomislava Nikoliæa za predsednika Skup¹tine, ali da nijednog trenutka od izbora nije izgubio iz vida tu moguænost.

Tadiæ je objasnio da je nastavio pregovore sa DSS jer je to u interesu dr¾ave i gradjana koji su glasali za jednu politiku jer da vlada nije formirana Srbija bi u¹la u politièku agoniju.

Tadiæ je rekao da nije pristao na nastavak pregovora zbog pritisaka evropskih zvaniènika, veæ zbog interesa dr¾ave i naveo da se sve vreme pregovaralo o vladi i da je sastanka bilo i kada se o njima nije pisalo.

Predsednik Srbije je rekao da se nada da æe vlada koju treba da formiraju stranke demokratskog bloka biti uspe¹na i da treba da se zakopaju ratne sekire, gradi poverenje i napravi politièki dogovor kako bi se sprovodila politiku za koju su gradjani glasali.

(Beta)

Bred

da, dss se prilicno zajebao a radikali ce im ovo menjanje miisljenja nabijati na nos dok ih ne oduvaju sa scene.

mikele

Слажем се са Робеном да је Коштуница добио шта је хтео.Тако да је сада Коштуница-Тадић 1-0.
Јер ипак је остао премијер и задржао је полицију(Тадић је раније тврдио да то никако неће допустити),а такође је постигао да ДС не добије Безбедоносно-информативну агенцију,већ ће то водити ванстраначка личност,а док се то не реши,водиће је господин Булатовић,као и до сада.
Мене само брине на шта ће да личи ова наша влада. :hmm
Јер како се до сада све ово одвијало,не пише нам се добро јер ће се ДС и ДСС око сваког питања препуцавати и надгласавати и то ће ићи у недоглед,а Србија нема баш времена за те њихове игрице.

Darker

Ja rekoh da Tadiæ ba¹ i nije imao izbora. prefrigani Ko¹tunjavi je ponudio dve opcije: ili batice progutaj sve ¹ta si rekao, pa sa nama, pa kako-tako
ili radikali na vlast. i onda je izveo pokaznu ve¾bu sa grobarom...
A imamo jo¹ 4 godine do novih izbora :wall:
Glasao sam za LDP upravo zbog popu¹tanja Tadiæa Ko¹tunjavom... sve je isto... Ja ne ¾elim da se DS slo¾i sa DSS-om, jer to znaèi popu¹tanje DS-a,a ne DSS-a. A to znaèi veliki otklon od politike za koju sam glasao...

Vampire 666

Ni ja ne podrzavam niti Kostunjavog niti DSS, ali obrni-okreni u ovom trenutku se proevropska i koliko toliko prosperitetna vlada ne moze napraviti bez DSS-a...

Bred

ali d, batice, onda ces morati da sacekas da ds ili ldp dobije vise od 50% glasova na sledecim izborima[daleko bilo ...] inace je situacja ovakva kakva je.

Darker

Pa znam, i onda kapiram da jeste 1:0 za Ko¹tunjavog, a to mi je neprihvatljivo, tu¾no, i van svake pameti... A kad bi tadiæ postao tako prefrigan i on bi mi se zgadio;-)

Bred

aha, a on je pravo nevinasce :hm

Masha

Brede, Darker je rekao "kada bi Tadic postao tako prefrigan.." Dakle, nijedan politicar nije nevinasce, vec imas one koji su manje ili vise prefrigani. Kostunica je odavno probio gornju granicu.

dirigent

Ako Tadic treba da bude prefrigan kao Kostunjavi onda nam se crno pise ... Kao da nije dovoljan ovaj jedan.

     

hulio_salinas

15. maj 2007. | Izvor: B92
Srbija danas dobija novu Vladu

Beograd -- Skup¹tina Srbije trebalo bi danas do ponoæi da izabere novu vladu, pre isteka zakonskog roka. DS odredio kandidate za ministre.

Skup¹tina Srbije u 14 èasova nastavlja rad raspravom o Zakonu o ministarstvima u pojedinostima. Oko 18 èasova bi mandatar za sastav nove vlade trebalo iznese svoj ekspoze, nakon èega bi do ponoæi, kada istièe zakonski rok za izbor Vlade, parlament glasovima DS-a, DSS-a, Nove Srbije i G17 plus podr¾ao formiranje novog kabineta Vojislava Ko¹tunice.

Opozicione stranke u Skup¹tini Srbije najavile su juèe da neæe glasati za predlo¾eni zakon o ministarstvima, jer smatraju da nije napravljen prema potrebama dr¾ave, nego da je plod nagodbe stranaka vladajuæe koalicije.

Predlogom zakona o ministarstvima predviðeno je da nova vlada ima 22 ministarstva, pet vi¹e nego trenutna.

DS: Za finansije Mirko Cvetkoviæ

Predsedni¹tvo Demokratske stranke donelo je odluku o kandidatima za èlanove Vlade Srbije.

Na sednici zavr¹enoj rano jutros, za potpredsednika Vlade Srbije zadu¾enog za evropske integracije predlo¾en je Bo¾idar Ðeliæ.

U saop¹tenju se navodi da je kandidat za ministra za finansije - Mirko Cvetkoviæ; za odbranu - Dragan ©utanovac i za inostrane poslove - Vuk Jeremiæ.

Ministar pravde biæe Du¹an Petroviæ, poljoprivrede Slobodan Milosavljeviæ, a telekomunikacija i informatièkog dru¹tva Aleksandra Smiljaniæ.

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku vodiæe Rasim Ljajiæ, a resor dr¾avne uprave i lokalne samouprave - Milan Markoviæ.

Za ministra ekologije predlo¾en je Sa¹a Dragin, kulture - Vojislav Brajoviæ, dijaspore - Milica Èubrilo, a ministar bez portfelja i koordinator NIP-a biæe Dragan Ðilas, ka¾e se u saop¹tenju Demokratske stranke.

Liht: Oèekujem da vlada bude reformska

Predsednica fonda za politièku izuzetnost Sonja Liht rekla je sinoæ u Poligrafu B92 da oèekuje da æe buduæa vlada Srbije biti reformska, uprkos tome ¹to aktuelni i novi premijer Ko¹tunica nije mnogo uradio na reformi bezbednosnih slu¾bi.

Sonja Liht ka¾e da je dosada¹nja vlada èesto bila uslovljavana podr¹kom koju je dobijala od Socijalistièke partije Srbije, ¹to je uticalo na brzinu i obim reformisanja dru¹tva. To se posebno odnosi na reformu policije i bezbednosnih slu¾bi, smatra ona.

"Oèigledno je ovo veæinska vlada, po usvojenim principima prodemokratska i proevropska i nadam se da æe biti prinuðena da se pribli¾ava evropskim standardima uvodi reforme", rekla je Lihtova.

Sonja Liht ka¾e da predlo¾eni zakon o ministarstvima, koji predviða ukidanje ministarstva za ljudska i manjinska prava, nije dobar. Meðutim, ona smatra da se nepostojanje tog ministarstva mo¾e anulirati radom drugih.

"Naravno, smatrala sam da mo¾da nije najbolje ¹to ga nemamo ali mo¾e biti okej ako ostala ministarstva budu fokusirana na tu temu i ako se zaista u programu vlade, ¹to oèekujem da Ko¹tunica ka¾e u ekspozeu, stavi vrlo veliko te¾iste na za¹titu manjina i ljudskih prava uop¹te", ka¾e ona.

Sonja Liht oèekuje transparentniji rad nove vlade, koja æe biti okrenuta promovisanju evropskih vrednosti.

=====================

15. maj 2007. | Izvor: B92
Podr¹ka EU izboru nove vlade

Beograd -- Oli Ren æe doputovati sutra u Beograd, istog dana kada æe u Briselu biti parafirani sporazumi o viznim olak¹icama i readmisiji.

Ren je juèe u Briselu izjavio da je Evropska unija uverena da æe program nove Vlade Srbije i prve mere koje ona preduzme dati osnov za nastavak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridru¾ivanju. Ren je kazao i da æe Evropska unija veoma pa¾ljivo prati politièki razvoj situacije u Srbiji, kao i da se Brisel nada da æe danas u skup¹tini biti izglasana nova vlada Srbije.

"Nameravam da ubrzo posetim Beograd, ne samo da bi se upoznao sa programom nove Vlade, veæ da se sastanem sa novim liderima i utvrdim koliko je Srbija spremna i voljna da saraðuje sa Ha¹kim tribunalom. Mi svakako konsultujemo i Tribunal u ovakvim sluèajevima"

Da je Evropska unija zadovoljna ¹to je u Srbiji postignut dogovor o formiranju nove Vlade, potvrdio je nemaèki ministar inostranih poslova Franc-Valter ©tajnmajer. On je naveo i da Unija ostaje privr¾ena svojim obeæanjima o evropskoj buduænosti Srbije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana je po zavr¹etku ministarskog zasedanja u Briselu, izjavio da je bez nametanja ohrabrivao formiranje proevropske vlade u Srbije: "Najpre bih hteo da se srpska vlada formira. I uèinio sam sve ¹to sam mogao da u to ubedim, ali nikome ni¹ta nisam hteo da nameæem".

"Neko je rekao da sam hteo da ne¹to nameæem, ali ja ne te¾im da se upliæem u ¾ivot bilo koje zemlje", rekao je Solana.

Darker

Jeeeeeeeee, izabrali pola sata pre isteka roka...
kkavi debili, bo¾e gospode :wall: