[edit]Vlada formirana

Started by Bred, 29-01-2007, 10:48:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Roben

DS odustao od Djeliæa,vlada na vidiku

Nekoliko beogradskih listova u utorak pi¹e da je Demokratska stranka blizu odluke da se odrekne Bo¾idara Djeliæa kao svog kandidata za mandatara nove Vlade Srbije i da prepusti premijersku funkciju Demokratskoj stranci Srbije (DSS) kako bi mogla da se formira nova vlada.

Pozivajuæi se na dobro obave¹tene izvore, "Veèernje novosti" pi¹u da æe u narednih nekoliko dana biti
odr¾an susret Borisa Tadiæa i Vojislava Ko¹tunice "u èetiri oka" tokom kojeg bi trebalo da bude ugovoren definitivni politièki "paket".

Tek posle tog sastanka na vrhu, spremiæe se scenario za zavr¹nu rundu pregovora na kojoj æe da budu timovi sve tri strane. Mladjan Dinkiæ, dodaje list, veæ se video proteklih dana i sa Tadiæem i sa Ko¹tunicom.

"Tadiæevi bi mogli da 'progutaju' da Vojislav Ko¹tunica ostane predsednik vlade, i pored jake stranaèke struje koja zagovara neposustajanje. Zauzvrat, DS bi dobio najvi¹e resora u novom ministarskom kabinetu, a zavr¹na pregovaraèka bitka tek bi se vodila oko policijskog portfelja", pi¹u "Veèernje novosti.

List navodi i da je Dinkiæ "definitivno spreman da se odrekne Ministarstva finansija kako bi olak¹ao put do kompromisa, i tako, mo¾da, otvorio rezervni resor i za Bo¾idara Djeliæa".

Ipak, raspisivanje novih izbora jo¹ "¾ivi" kao opcija i svaka neoprezna izjava, neodmerena provokacija ili novi zahtev sa bilo èije strane, mogao bi pregovaraèki "kantar" da okrene u pravcu novog izlaska na birali¹ta, istièu "Veèernje novosti".

List "Press" ide èak i dalje tvrdeæi da je DS veæ "odustala od Bo¾idara Djeliæa", dodajuæi da je to posredno potvrdio i Boris Tadiæ izjavom da je "spreman na kompromis oko formiranja nove vlade".

IZ DSS-a poruèuju da je i ta stranka spremna na kompromis i ka¾u da je jedino "zakovano" to da Ko¹tunica treba da ostane premijer.

"O svemu ostalom mo¾e da se pregovara", ka¾e za "Press" jedan od najvi¹ih funkcionera DSS-a.

Anonimni izvor "Pressa" tvrdi da su najveæi kamen spoticanja DS i DSS takozvana ministarstva sile.

"Ukoliko Ko¹tunica ostane premijer, kompenzacija Demokratskoj stranci bièe bi tri va¾ne funkcije - potpredsednièka na koju bi do¹ao Du¹an Petroviæ, ministarstvo policije u koje bi do¹ao Dragan ©utanovac i ministarstvo finansija za Djeliæa", ka¾e taj izvor i dodaje da bi Mladjan Dinkiæ u tom sluèaju dobio jedan od "ekonomskih sektora", a Dragan Joèiæ bi na mestu ministra pravde zamenio stranaèkog kolegu Zorana Stojkoviæa.

(MONDO)

vladimir

Quote from: Roben on 22-03-2007, 10:08:59
"Ukoliko Ko¹tunica ostane premijer, kompenzacija Demokratskoj stranci bièe bi tri va¾ne funkcije - potpredsednièka na koju bi do¹ao Du¹an Petroviæ, ministarstvo policije u koje bi do¹ao Dragan ©utanovac i ministarstvo finansija za Djeliæa", ka¾e taj izvor i dodaje da bi Mladjan Dinkiæ u tom sluèaju dobio jedan od "ekonomskih sektora", a Dragan Joèiæ bi na mestu ministra pravde zamenio stranaèkog kolegu Zorana Stojkoviæa.


Mislim, stvaaaaarno!
Ako jo¹ i ovo bude tako kako je napisano, ja æu da pocepam diplomu FF i da krenem da obijam trafike jer je to izgleda dobitna kombinacija.Mo¾da za koju godinu i postanem ministar, a onda se vadim na grehe iz mladosti :roll: .Ko¹tunièina vladavina je barabar Slobinoj vladavini, samo ¹to nije izazvao nikakav rat.Ali, zato je kriminalca postavio za ministra policije, a sad bi jo¹ trebalo da postane ministar (ne)pravde! :wall: :wall: :wall:
Iskreno, vi¹e bih voleo da radikali dodju na vlast, nego da (Ko¹)tunjavi ostane jo¹ 4 godine na istoj.
Ako DS ne mo¾e da dobije svog premijera i da sa DSS i G17+ obrazuje vladu, nego popusti pod Ko¹tunjavim zahtevima, onda bi mnogo realnije bilo da radikali uzmu vlast.Ipak je za njih glasalo vi¹e ljudi nego za bilo koju od ovih stranaka...
A novi izbori bi Ko¹tunjavom oduzeli i ovo malo glasova koje je dobio, on to vrlo dobro zna i zato toliko i drvi ku*ac da po svaku cenu ostane na vlasti...

mikele

Као што сам давно рекао:Коштуније остаје премијер,Динкић постаје министар за економске односе са иностранством,а Божа Ђелић министар финансија.
А питање министра полиције се више и не спомиње јер та позицију је ''закуцана'' за Шутановца.
А Јочић министар правде :wall: :wall: :wall:
Катастрофа.Па какве везе он има са правдом и правосуђем(осим што је био осуђиван за обијање трафике)?Он никада није ништа радио у тој области и сада од једном министар правде :wall: :wall: :wall:

Roben

Nejasno da li su se dogovorili DS i DSS

Predsednik i premijer Srbije Boris Tadiæ i Vojislav Ko¹tunica sastali su se u svojstvu predsednika Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije i dogovorili da Ko¹tunica bude predsednik nove vlade Srbije, tvrde izvori nekoliko srpskih medija.

Medjutim, Kabinet predsednika Srbije demantovao je tokom dana da je odr¾an bilo kakav sastanak o formiranju vlade na kojem je postignut dogovor Tadiæa i Ko¹tunice o novom mandataru.

Istovremeno, u Kabinetu premijera Srbije, ka¾u da je postignut dogovor o tome da Ko¹tunica bude novi mandatar. Kabinet predsednika Vlade Srbije potvrdio je agenciji Tanjug da su se predsednik i premijer Srbije Boris Tadiæ i Vojislav Ko¹tunica "sastali i naèelno dogovorili da Ko¹tunica bude na èelu nove Vlade Srbije".

Premijerov Kabinet oglasio se posle demantija Tadiæevog kabineta u kojem je reèeno da nije taèna "informacija da je bilo sastanka (Borisa Tadiæa i Vojislava Ko¹tunice) na kojem je dogovoreno da Ko¹tunica bude novi premijer".

Premijerov Kabinet potvrdjuje da je do sastanka do¹lo i da je postignut naèelan dogovor.

(MONDO)

pop

 Tadiæ i Ko¹tunica juèe konaèno razgovarali

DS pristaje na Ko¹tunicu, ali tra¾i veæinu u vladi


Lider DSS Vojislav Ko¹tunica biæe mandatar za sastav nove vlade Srbije, ukoliko DS, uz ministarstva sile, bude imao jasnu veæinu ministara u vladi - su¹tina je pregovora koje su juèe vodili lideri ove dve stranke Vojislav Ko¹tunica i Boris Tadiæ.
Demokrate su juèe zahtevale da u vladi imaju barem dva ministra vi¹e od zbira ministarstava DSS-NS i G17 plus. To bi spreèilo moguænost da oko strate¹kih odluka èlanovi vlade iz redova DSS i G17 plus nadglasaju demokrate, saznaje „Blic“ iz izvora bliskih pregovaraèima.
Ovakav predlog nije nai¹ao na odobravanje Ko¹tunice u delu koji se tièe jasne veæine, ali je na sastanku dogovoreno da se pregovori nastave za vikend.
- Ko¹tunica nije zadovoljan ponudom da dobije premijersko mesto i neka beznaèajna ministarstva, najverovatnije za dijasporu i ¾ivotnu sredinu. Sa druge strane, demokrate ¾ele da budu sigurne da æe imati kontrolu nad novom vladom. Tadiæ je poruèio da je spreman da ponese odgovornost kako za Kosovo, tako i za saradnju sa Hagom i za evropske integracije, ali i da polo¾aj DS mora da bude u skladu sa tom odgovorno¹æu. Dogovor je polovièan. Oèigledno je do¹lo do usagla¹avanja oko mandatara, ali vlade neæe biti bar jo¹ desetak dana - tvrdi izvor „Blica“.

Oli Ren: Pa¾ljivo birajte ljude koji æe saraðivati sa Hagom

Srpskim politièarima juèe je iz Brisela stigla nova poruka da pa¾ljivo braju ljude na rukovodeæim funkcijama, pogotovo one koji æe se baviti saradnjom sa Ha¹kim tribunalom. Komesar za pro¹irenje EU Oli Ren je izjavio da je to posebno va¾no jer se od nove vlade oèekuje da ostvari punu saradnju s Ha¹kim tribunalom kako bi se obnovili i zakljuèili pregovori o pridru¾ivanju i „Srbija krenula dalje putem u Evropu“.
- EU smatra da ustrojstvo nove srpske vlade mora ustanoviti jasan lanac izdavanja nareðenja koji vodi efikasnoj koordinaciji aktivnosti u saradnji s Ha¹kim tribunalom, a takoðe mora obuhvatiti ozbiljne akcije na terenu u cilju hap¹enja optu¾enika - ka¾e Ren.
Njegova izjava samo potvrðuje informaciju, koju je „Blic“ objavio, da EU tra¾i da Dragan Joèiæ i Rade Bulatoviæ vi¹e ne ostanu na istim pozicijama.

Predsednik Sand¾aèke demokratke partije Rasim Ljajiæ ocenio je u Ni¹u da je Srbija „bli¾a novoj vladi nego novim izborima“ i dao naznaku da je dogovor postignut.
- DS je spreman za kompromis, ali mu izborni rezultati daju za pravo da ima odluèujuæu ulogu u buduæoj vladi - rekao je Ljajiæ èija je partija na izborima nastupila na listi DS.
Demokrate insistiraju da dobiju sva ministarstva sile - prvenstveno ministarstva policije i odbrane. DSS, sa druge strane, ¾eli da Dragana Joèiæa zadr¾i kao ministra policije, ali da BIA pripadne DS. Oni bi pristali da uz to DS kontroli¹e celokupno Ministarstvo odbrane, ukljuèujuæi i VBA, èime bi odgovornost za okonèanje saradnje sa Hagom bila u rukama demokrata. Srpsku diplomatiju vodio bi Vuk Jeremiæ, a Bo¾idaru Ðeliæu namenjena je funkcija potpredsednika Vlade za evropske integracije.
Kada je reè o G17 plus, po svemu sudeæi su postigli dogovor sa DS i DSS. Naime, Dinkiæ je u direktnom razgovoru sa Tadiæem dogovorio dve verzije raspodele mesta - prema prvoj G17 dobija Ministarstvo finansija za lidera Mlaðana Dinkiæa, a potpredsednièko mesto i ministarstvo ekonomije u kojem bi bili objedinjeni resori privrede, ekonomskih odnosa sa inostranstvom i turizma i trgovine pripali bi predstavniku DS. Ukoliko bi Ministarstvo finansija ipak pripalo DS, Dinkiæ bi dobio potpredsednièku funkciju za ravnomerni razvoj i mesto objedinjenog resora ministra ekonomije. U tom sluèaju, on bi bio i koordinator za nacionalni investicioni plan. Dinkiæev zahtev je da Ðeliæ ne bude novi ministar finansija i da se ne menja guverner NBS do isteka njegovog mandata, iako su iz DS bacili oko na taj resor.
- Dinkiæ ne bi prihvatio da bude samo ministar privrede jer je to „koska“- privatizacija i steèajevi nisu okonèani, a slede ¹trajkovi, tako da ne ¾eli da ispadne samo lo¹ policajac. Zato je zatra¾io spajanje nekoliko resora i dobio naèelno potvrdan odgovor iz DS - obja¹njava na¹ sagovornik.
Pored toga, G17 plus raèuna i na ministarstva poljoprivrede i zdravstva za koja je dobio zeleno svetlo iz DS. S obzirom na to da je verovatno da æe DS i DSS postiæi dogovor da se poveæa broj resora sa trenutnih 19 mesta, Dinkiæ æe tra¾iti i mesto predsednika Skup¹tine Srbije i Ministarstvo kulture, s tim ¹to je spreman da se odrekne prvog mesta u ime Neboj¹e Bradiæa, kao ministra kulture.
DSS, sem premijera i prvog policajca, tra¾i i nesporno mesto ministra za nauku i ¾ivotnu sredinu, jedno od mesta koja bi nastala rasformiranjem Ministarstva za kapitalne investicije. Takoðe, tra¾i i Ministarstvo za dr¾avnu i lokalnu samoupravu. Potpredsednik DSS Vladeta Jankoviæ je nedavno odbio da bude predlo¾en za ministra spoljnih poslova i izvesnije je da æe biti predlo¾en za novog ministra prosvete.

©ta ko tra¾i od resora:

DS - mesto potpredsednika vlade, policiju, odbranu, pravdu, spoljne poslove, finansije, energetiku, graðevinu, telekomunikacije, mesto predsednika Skup¹tine Srbije, guvernera NBS

DSS - mesto premijera, policiju, nauku i ¾ivotnu sredinu, prosvetu, dr¾avnu i lokalnu samoupravu, dijasporu

G17 - finansije ili potpredsednièko mesto za regionalni razvoj, ministarstvo ekonomije, poljoprivredu i zdravstvo - ako se poveæa broj ministarstava i resor kulture.



izvor www.blic.co.yu

Roben

Djeliæ: Ko¹tunica premijer

Demokratska stranka (DS) je pristala da predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Ko¹tunica bude premijer pod uslovom da se dve stranke prethodno dogovore o programu i sastavu celokupne vlade, izjavio je funkcioner DS-a Bo¾idar Djeliæ.

Djeliæ, koji je kandidata DS-a za premijera, rekao je televiziji B92 da odugovlaèenje oko formiranja vlade nanosi ogromnu ¹tetu dr¾avi.

"Mi smo probali pro¹le nedelje da nadjemo re¹enje sa DSS-om i u sluèaju da oni, uprkos svemu, insistiraju da gospodin Ko¹tunica bude premijer. U tom sluèaju, logièno je da DS ima veæinu u novoj vladi i kontoli¹e dva kljuèna sektora - bezbednost i ekonomiju i finansije", kazao je Djeliæ.

"Ukoliko DSS odbije i ovo jedino logièno re¹enje, mi smo spremni da formiramo manjinsku vladu, da preuzmemo odgovornost sa svima onima koji misle da na¹a zemlja ne sme vi¹e da gubi ni jedan jedini dan", dodao je zvaniènik DS-a.

On je naglasio i da bi DSS trebalo ¹to pre da odluèi da li æe eventualno formirati vladu sa Srpskom radikalnom strankom. "Ako DSS odluèi da udje u bilo koju formu koalicije sa radikalima, mi æemo biti sna¾na opozicija toj vladi koja bi bila ¹tetna za ovu zemlju. Ako je to namera, bolje da DSS odmah formira takvu koaliciju i ne gubi dragoceno vreme na¹e nacije na ponovljene izbore, koji bi u neku ruku i za neke trebali samo da legitimi¹u jednu takvu koaliciju sa radikalima", kazao je Djeliæ.

(Beta)
ови из ДСС-а опет истераше своје
ја мислим да је ова опција боља
нека се Коштуњави слика а ови из ДС-а нека раде

Roben

#81
слика говори више од 1000 речи


Bred

e tako, kompromis, pa nek se posle kolju izmedju sebe da ne mora narod to da gleda i slusa

Roben

DS, DSS i G17 bez dogovora o Skup¹tini

Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije i G 17 Plus ni u petak nisu uspele da se dogovore o konsisuisanju parlamenta i izmeni Zakona o bud¾etskom sistemu.

Poslanièka grupa DS-a ipak je podnela inicijativu za zavr¹etak konstituisanja Skup¹tine Srbije, a osim zakona o finasiranju navedeno je i da bi na dnevnom redu trebalo da se nadje i izve¹taj dr¾avnog tima o pregovorima o Kosovu.

Na sastanku koji su u jutarnjim satima, u sedi¹tu DS-a, odr¾ali pregovaraèi iz ove stranke i G 17 Plus, a bez prisustva predstavnika DSS-a, ocenjeno je da jo¹ ima vremena da se u Skup¹tini na zakonit naèin produ¾i privremeno finansiranje do kraja juna.

Zakljuèeno je da je uredba Vlade Srbije kojom je produ¾eno privremeno finansiranje nezakonita i neustavna i da je moguæe do subote u ponoæ izmeniti Zakon. Predstavnici G17 su predlo¾ili da se sednica Skup¹tine odr¾i veæ u petak.

Potom je odr¾an jo¹ jedan sastanak, ovaj put u Skup¹tini Srbije, uz prisustvo DSS-a, ali bez konkretnog zakljuèka.

Prema reèima ¹efa poslanièke grupe DSS-a Milo¹a Aligrudiæa male su ¹anse i da se u subotu odr¾i sednica Skup¹tine, iako njegova stranka nema ni¹ta protiv da se pronadje re¹enje za usvajanje zakona koji æe regulisati finansiranje dr¾ave.

Aligrudiæ je pojasnio da, ako se inicijativa za izbor predsednika skup¹tine odnosi samo na omoguæavanje da parlament izmeni zakon o bud¾etskom sistemu, u tim dogovorima treba da uèestvuju predstavnici svih poslanièkih grupa.

Ako bi to, pak, bio dogovor koji prejudicira potencijalnu skup¹tinsku veæinu ove tri stranke, onda to ne mo¾e da se izdvoji iz razgovora o konaènom konstituisanju parlamenta i izboru vlade, naveo je Aligrudiæ.

On je izrazio bojazan da usvajanje "izmena zakona nekome ne poslu¾i kao alibi da se vlada ne formira do 14. maja".

Zamenik ¹efa poslanièke grupe DS-a Milan Markoviæ je rekao da je ta stranka predlo¾ila svog poslanika Milenu Milo¹eviæ za predsednicu parlamenta i izrazio nadu da æe trenutno predsedavajuæa Borka Vuèiæ zakazati sednicu, da bi to moglo da se desi vrlo brzo i da je realno da do subote, 31. marta, u ponoæ, bude zavr¹ena debata i o izmeni Zakona o bud¾etskom sistemu i o Kosovu i Metohiji.

Markoviæ je rekao da se G17 plus saglasio sa takvom inicijativom, a da su predstavnici DSS-s na sastanku u parlamentu izneli rezerve. On je naveo da su o inicijativi DS-a obave¹tene i sve poslanièke grupe u Skup¹tini.

Zamenica ¹efa poslanièke grupe G17 plus Verica Kalanoviæ optu¾ila je, medjutim, i DS i DSS za neuspeh sastanka jer nisu pokazali nimalo ¾elje za kompromis.

(MONDO/agencije)


pop

Andreja Mladenoviæ, za „Blic“, o novoj vladi
Odgovor DS-u u zakonskom roku

Odgovor na ponudu Demokratske stranke da Vojislav Ko¹tunica zadr¾i mesto premijera i u novoj vladi, a da veæina ministarstava pripadne DS, Demokratska stranka Srbije daæe „svakako pre isteka zakonskog roka za formiranje vlade“, koji istièe 15. maja, rekao je za „Blic“ Andreja Mladenoviæ, portparol DSS.
- Javnost æe biti informisana èim postignemo dogovor sa strankama s kojima pregovaramo o novoj vladi - dodao je Mladenoviæ.
Portparol DSS je rekao da nema informacija o tome da se o vladi pregovaralo tokom vikenda. On je odbacio nagaðanja da se nastavkom pregovora èeka dok se u Savetu bezbednosti ne zavr¹i rasprava o Ahtisarijevom planu, koja je zakazana za sutra.
- U tim spekulacijama nema nimalo istine - ka¾e Mladenoviæ.
Da podsetimo, DS pristala je da se odrekne premijerskog mesta i ustupi ga Vojislavu Ko¹tunici pod uslovom da demokratama u novoj vladi pripadne veæina resora. Meðutim, zvaniènog odgovora iz Ko¹tunièine stranke jo¹ uvek nema. U meðuvremenu, vode se nezvanièni pregovori, a prema nekim infomacijama, trenutno se pregovara o mestu naèelnika General¹taba i Ministarstvu saobraæaja. Navodno je postignut dogovor da demokrate dobiju MUP, a Ko¹tunièina stranka resor odbrane pod uslovom da naèelnik General¹taba Zdravko Pono¹ ostane na toj funkciji. Kada je reè o resoru saobraæaja, lider Nove Srbije Velimir Iliæ ne odustaje od namere da bude na èelu ovog ministarstva, ali za ovo Ministarstvo zainteresovan je i DS. Iako je ranije najavljivano da je postignut dogovor da spoljne poslove ubuduæe vode demokrate, prema nekim spekulacijama, ponovo se pregovara da taj resor ipak pripadne stranci Vojislava Ko¹tunice.


izvor www.blic.co.yu


Choveche, ovi ce da dave do tog 15. maja.  Nemam reci vise za ovo tapkanje u mestu, imam samo neki grozan osecaj kao u snu kad treba da trchim, svi mi pobegoshe, a ja shlajfujem i shlajfujem... Uzas!

Bred

Pa ne znam sta vise otezu ako im je Ds vec prepustio premijersko mesto. Seratori.

Roben

мало им ето што отежу
ДСС је већа секта него ЈУЛ деведесетих :bljak:

Vampire 666

DSS je bio uvek ljigav, al' sad ga Kostunjavi pretera...pa gori je od Slobe i Tita...

mikele

Чекају да прође седница Савета безбедности,ето то чекају .grins.

Bred

:K
Quote..gori je od Slobe i Tita...
Drago mi je da smo to konstatovali.