[edit]Vlada formirana

Started by Bred, 29-01-2007, 10:48:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

wolfeitzckie

Шта ће нам влада и парламент кад имамо Коштуницу Војислава?

Roben

Ko¹tunica: Vlada posle Uskrsa

Srpski premijer Vojislav Ko¹tunica izrazio je uverenje da bi posle uskr¹njih praznika mogao da bude postignut dogovor o formiranju nove vlade i istakao da je za Srbiju u ovom momentu veoma va¾no da dobije novu vladu.

U intervjuu za dvobroj "Veèernjih novosti", koji izlazi u subotu, Ko¹tunica je ocenio da je formiranje nove vlade va¾no i zbog nastavka pregovora o Kosovu i zbog èinjenice da je Srbija dobila novi Ustav i da mora i novim zakonima, koji odgovaraju sada¹njem statusu, da zaokru¾i sve institucije.

"U nekoj drugoj situaciji to bi moglo da bude manje va¾no. Ali sada, Vlada nam je preko potrebna", naglasio je Ko¹tunica.

Na pitanje da li je u pregovorima stranaka demokratskog bloka glavni problem raspodela resora u buduæoj vladi, Ko¹tunica je rekao da je najva¾nije pitanje shvatanje koalicije i kako ona treba da funkcioni¹e.

"DSS nastupa konstruktivno, a to smo pokazali i za vreme ove vlade u kojoj nikada nije bilo preglasavanja", rekao je premijer i lider DSS.

Prema njegovim reèima, ulog DSS u formiranju nove vlade je i uloga te stranke u formiranju prve koalicione vlade 2004. godine i naèin na koji je ona funkcionisala.

"Dakle, vlada u kojoj nema preglasavanja veæ se zajednièki dolazi do najboljih re¹enja. To je put i za formiranje buduæe koalicije i za naèin rada buduæe vlade", rekao je Ko¹tunica.

(Tanjug)

mikele

Да,влада нам је преко потребна,а ви се ту заје***те.
А ДСС је баш конструктиван, ''Ми хоћемо премијера и тачка!''
Јел то та ваша конструктивност а? :wall:

Bred

Manjinska DSS-NS vlada uz radikale?
Izvor: Beta, Tanjug
Beograd -- Koalicija DSS-NS verovatno æe biti prinuðena da formira manjinsku vladu uz podr¹ku radikala, ka¾e Velimir Iliæ.

Dogovor sa radikalima? Velimir Iliæ i Vojislav Ko¹tunica (Beta, arhiva)

Lider Nove Srbije i ministar za kapitalne investicije ka¾e kako oèekuje da koalicija njegove stranke i Demokratske stranke Srbije uskoro postigne dogovor sa Srpskom radikalnom strankom o formiranju manjinske vlade. "Tu vladu bi u skup¹tini podr¾avao SRS", rekao je Iliæ.

Paket tog dogovora bi podrazumevao, kako je objasnio Iliæ, da DSS-NS sastavi vladu koju bi vodio Vojislav Ko¹tunica, dok bi zamenik predsednika SRS Tomislav Nikoliæ bio na èelu Skup¹tine.

"Ta vlada bi bila oroèena do kraja godine, kada bi se odr¾ali izbori na svim nivoima", rekao je Iliæ.

U meðuvremenu, parlament bi, pod voðstvom Nikoliæa, izglasao paket izbornih zakona potrebnih pre odr¾avanja predsednièkih i lokalnih izbora, ka¾e Iliæ, ali nije naveo ko iz koalicije DSS-NS pregovara s èelnicima radikala o saradnji i kada se oèekuje dogovor.

Upitan da li to znaèi da je Srbija sve dalje od demokratske vlade, koju bi èinili Demokratska stranka, DSS-NS i G17 plus, Iliæ je odgovorio da mu se "èini da su se svi predali". "DS mora da shvati da, ako je dobio pet-¹est odsto glasova vi¹e od narodnjaèke koalicije, to nije razlog da treba da dobije èitavu vladu i ministarstva", rekao je Iliæ.

List navodi da generalni sekretar SRS Aleksandar Vuèiæ nije ¾eleo konkretno da se izjasni na pitanje da li bi radikali pristali da podr¾e manjinsku vladu DSS-NS.

Predsednik Politièkog saveta DS-a Dragoljub Miæunoviæ rekao je da DS insistira na tome da veæ ove nedelje stvari budu razja¹njene, ali je dodao kako se pla¹i da "druga strana sprema radikale za rezervu".

"Prvi maj je krajnji rok da se odredi mandatar. Nisam vi¹e optimista, èini mi se da sada sve ide ka nekoj manjinskoj vladi ili ka izborima", rekao je Miæunoviæ.

"Tadiæ obavezan da predlo¾i mandatara"

Sudija Ustavnog suda Svetozar Èipliæ izjavio je da je predsednik Srbije Boris Tadiæ, prema Ustavu, obavezan da predlo¾i mandatara. "Ustavna norma o predlaganju kandidata za sastav vlade obavezujuæa je za predsednika i tu nema prostora za bilo kakve nedoumice ili tumaèenja", rekao je Èipliæ za novosadski Dnevnik.

On je ocenio da je u mnogim stvarima novi ustav "nedopustivo nejasan", ali je dodao da to nije sluèaj i kada je reè o obavezi predlaganja mandatara, gde je ustavna norma jasna i izrièita. Prema njegovim reèima, to znaèi da Tadiæ ima obavezu da do isteka roka, odnosno 14. maja, Skup¹tini predlo¾i mandatara, bez obzira na ishod meðustranaèkih pregovora.

willie the scot

a vidji ovije farmaceuta...auuuuuuu..kastiga za profesiju...brede,machinji ovu sliku...

Roben

ја сам за такву владу
мислим нисам за него ће Коштуније лепо да покаже како га само власт интересује
а ДСС је већа секта него некадашњи ЈУЛ и тако ће и да заврше
биће на нивоу статистичке грешке

Vampire 666

lepo je sto su DSSljam i NSljam pokazali svoje pravo lice...

Girl

Svi kazu da ce najverovatnije napraviti vladu, iako je ostalo samo 15 dana do kraja roka.

dirigent

Vlada mu dodje ko spanska serija. Stranke koje nisu u stanju da se dogovore (kojegod da su nevezano za situaciju), su neodgovorne (cija god da je krivica) , i po mom misljenju treba da snose konsekvence na narednim izborima.
Mislim da dolazi vreme pragmatizma a ne crveno -zuto -crno - plavo i ne znam kakvih.
   Prema tome tesko da mogu da dam glas u ime ne znam kakvih `visih` ideala.
   Bitno mi je koliko poreza placam , ima li posla i da li drzava stiti moja prava,  a to koji su koji kod mene sve manje pije vodu i odnosi se na sve podjednako, bez favorizovanja.
    Nemojte me pogresno shvatiti , ja sam malo stariji i svoje sam izmitingovao od 95 pa nadalje bez ijednog izostanka.

wolfeitzckie

DSS æe podr¾ati Nikoliæa
7. maj 2007. | 07:16 -> 12:26 | Izvor: B92, Beta 
Beograd -- Milo¹ Aligrudiæ izjavio da æe DSS izmeðu kandidata DS-a i SRS-a za predsednika Skup¹tine glasati za - Tomislava Nikoliæa.


Novi predsednik Skup¹tine Srbije? Tomislav Nikoliæ (FoNet, arhiva)
©ef poslanièke grupe DSS-a Milo¹ Aligrudiæ je pred poèetak nastavka konstitutivne sednice Skup¹tine Srbije rekao da je na konsultacijama ¹efova poslanièkih klubova utvrðeno da postoje dva kandidata za mesto predsednika parlamenta - Milena Milo¹eviæ iz DS-a i Tomislav Nikoliæ iz SRS-a. Aligrudiæ je rekao da æe DSS, u tom sluèaju, podr¾ati "kandidata stranke koja ima vi¹e poslanika u parlamentu".

Aligrudiæ je kritikovao DS zbog neuspe¹nih pregovora o vladi, rekav¹i da je insistiranje DS-a za kadrovskim re¹enjima u bezbednosnim strukturama diktirano van zemlje i da "DSS to ne mo¾e i neæe da dozvoli."

Aligrudiæ nije odgovarao na novinarska pitanja, tako da nije bilo moguæe èuti da li æe podr¹ka Nikoliæu znaèiti da je DSS sa istom strankom postigao dogovor za izbor vlade, ali je rekao da DSS neæe podr¾ati kandidata DS-a jer s tom partijom nije dogovorena ni skup¹tinska veæina, niti formiranje vlade, a te dve stvari su neodvojive i moraju da idu u paketu.

SRS, SPS i DSS-NS imaju zajedno 144 poslanika

ako je ovo uvertira za vladu dss-ns-srs, zelim svim gradjanima srbije ugodnu izolaciju, i, "ko izadje poslednji, neka ugasi svetlo"

dirigent

DSS nema vise nikakav kredibilitet posle svega da ikoga podrzi.
   Nadam se da ce propasti na izborima.

   Uzgred mislim da nije lose da Toma bude predsednik parlamenta . 15 godina `terorise` skupstinu svojim replikama sto konstruktivnim sto neopravdanim . Ako bude predsednik ima da terorisu njega hahaha
   

wolfeitzckie

 Propasti na kojim izborima. Mislis za 4 godine?

Girl

Je l' mozete da mi kazete, posto ja stvarno ne znam, kakvi ( ili koji ) mladi ljudi glasaju za DSS?

wolfeitzckie

 jel mogu ja, jel mogu ja?

darusaz

Wow ала је скупштина била жестока јуче. :))) А тек исход - дакле :)