[edit]Vlada formirana

Started by Bred, 29-01-2007, 10:48:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

hulio_salinas

Mal' mal', pa se Kostunica pomene kao premijer...   :K :K :K

Ko je ovde lud?  :luda

Darker

PA Ko¹tunica, hahahahhahaha

Bred

nije on nimalo lud, i po svoj prilici naterace ds da ipak bude premijer. :wink:

Bred

Ðeliæ mandatar?
Izvor: FoNet
Beograd -- Lideri DS-a, DSS-a i G17 plus narednog vikenda treba da razgovaraju o vladi, a mandatar æe biti Bo¾idar Ðeliæ, pi¹e Blic.


Boris Tadiæ, Vojislav Ko¹tunica i Mlaðan Dinkiæ treba da se sastanu za vikend, pi¹e list i dodaje da se èeka da Skup¹tina Srbije usvoji platformu za nastavak pregovora o statusu Kosova kako bi se timovi Tadiæa i Ko¹tunice posvetili formiranju vlade.

Tadiæ bi veæ 19. februara mogao da ponudi mandat kandidatu DS-a Bo¾idaru Ðeliæu, koji æe imati dve nedelje da sastavi vladu, pi¹e beogradski list, pozivajuæi se na izvore bliske pregovaraèima.

Kada je reè o kadrovskim re¹enjima u novom kabinetu, sagovornik Blica navodi da lideri sve tri stranke o tim pitanjima raspravljaju u èetiri oka. Poslednji takav sastanak odr¾an je izmeðu Tadiæa i Dinkiæa. Na njemu je lider G17 plus objasnio Tadiæu da ne stoji iza Ko¹tunice, pi¹e list.

"Ko¹tunica je spreman da pregovara oko mesta ministra policije, a Dinkiæ bi prepustio mesto ministra finansija ako je moguæe da dobije potpredsednièko mesto za ekonomske odnose sa inostranstvom ili ravnomerni regionalni razvoj", ka¾e sagovornik lista.

Vlada Srbije trenutno broji 19 ministarstava, ali sve govori da æe zbog koalicionih apetita morati da se poveæa broj resora. "Najverovatnije æe se iæi na poveæanje broja potpredsednièkih mesta", navodi izvor lista.

"Jedno bi bilo za bezbednost, drugo za investicije ili ekonomske odnose sa inostranstvom, a izvesna su i mesta potpredsednika za regionalni razvoj i ljudska prava i manjine. Ne treba zaboraviti i da æe od Ministarstva za kapitalne investicije nastati tri posebna resora", navodi sagovornik lista.

DSS: Spekulacije o ministrima

Portparol DSS-s Andreja Mladenoviæ je demantovao medijske spekulacije o dogovorima o podeli ministarskih mandata, istièuæi da su jedini razgovori koje je koalicija DSS-NS vodila o novoj Vladi, bili sa predsednikom Srbije Borisom Tadiæem.

Prema njegovoj oceni, sve spekulacije oko minstarskih i drugih mesta samo popunjavaju medijski prostor, "i ni¹ta vi¹e od toga, tu nema ni jedne èinjenice".

Mladenoviæ je najavio da æe drugi krug stranaèkih konsultacija o Vladi uslediti tek posle konstitutivne sednice Skup¹tine, a DSS æe, kako je istakao, tu imati konstruktivan pristup.

"Spremni smo da razgovaramo, da pregovaramo, da na taj naèin doðemo ¹to br¾e do kvalitetnog re¹enja i do Vlade koja æe biti stabilna i raditi u interesu svih graðana", rekao je portparol DSS.

Inaèe, Mladenoviæ je rekao da na poslanièkoj listi koalicije Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija, koja æe danas biti predata Republièkoj izbornoj komisiji, neæe se nalaziti niko od ljudi koji su u izvr¹noj vlasti, u Vladi ili na direktorskim mestima.

"Mi smo i¹li tom logikom da poslanici treba da obavljaju taj posao u Skup¹tini i da na taj naèin doprinesu ¹to kvalitetnijem radu parlamenta. Na listi æe se naæi iskusni parlamentarci, oni koji su i u prethodnim mandatima, na raznim nivoima, bili u parlamentu", rekao je Mladenoviæ.

Roben

Quote from: Roben on 11-02-2007, 15:23:22
мислим да нема никакве шансе да се ДС одрекне премијерског места  :nene:
шта сам рекао  :K :K :K

mikele

Quote from: mikele on 11-02-2007, 14:38:05
А шта је са Г17?Млађа неће прихватити да остане без финансија,једино ако му дају потпредседничко место за економске односе са иностранством које је својевремено имао Лабус.
A шта сам ја рекао за Млађу а? :)): :)):
Ма све су то игре,ако ти мени...,ја ћу теби... :bljak: :bljak: :bljak: :bljak:

Roben


Bred

da, samo roben ima veze sa svim i svacim :K

Konsultacije o sednici Skup¹tine
Izvor: B92, Beta
Beograd -- U Skup¹tini Srbije danas æe biti odr¾ane konsultacije stranka o dnevnom redu konstitutivne sednice, zakazane za 14. februar.

Na toj sednici æe biti verifikovani mandati poslanika novog skup¹tinskog saziva. Odmah nakon ¹to Skup¹tina potvrdi poslanièke mandate novoizabranim poslanicima, treba da se otvori rasprava o novoj rezoluciji o Kosovu i Metohiji kojom æe se Skup¹tina odrediti prema planu specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Oèekuje se da æe se u predlogu rezolucije oceniti da je nezavisnost Kosova i Metohije neprihvatljiva, a trebalo bi da bude potvrðen i mandat pregovaraèkom timu Srbije za razgovore zakazane za 21. februar u Beèu.

©ta je u rezoluciji

Beogradska ¹tampa navodi da æe nacrt rezolucije predlo¾iti odbacivanje nezavisnosti Kosova i ponoviti stav o su¹tinskoj autonomiji unutar Srbije.

U nacrtu su, kako pi¹e Blic pozivajuæi se na dobro upuæen izvor, unete primedbe na statusni i tehnièki deo predloga re¹enja izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija.

Su¹tina odgovora Srbije, kako saznaje taj list, jeste odbijanje prava Kosovu na meðunarodne ugovore i èlanstvo u meðunarodnim organizacijama. U predlo¾enom tekstu æe, prema Blicu, pisati i da je za Beograd nedopustivo nametanje re¹enja i promena granica.

Oko tri èetvrtine sadr¾aja nove rezolucije æe, dodaje list, biti ponavljanje poznatih i nepromenjenih stavova Beograda, a ostalo bi trebalo da budu prihvatljivi delovi Ahtisarijevog plana koji se odnose na tehnièka pitanja.

U nacrtu rezolucije Srbija odbacuje i stavke iz Ahtisarijevog predloga o dr¾avljanstvu, vazdu¹nom prostoru Kosova, da Kosovo ima bezbednosne slu¾be i oba oblika oru¾anih snaga koje je meðunarodni pregovaraè predvideo za Kosovo. Za sada je u nacrtu rezolucije i prigovor da javna preduzeæa pripadnu Kosovu po principu restitucije, pi¹e Blic.

Prema pisanju Veèernjih novosti, u tekstu æe biti navedene i smernice za nastup pregovaraèkog tima koji æe otiæi na nastavak pregovora u Beèu, zakazan za 21. februar.

Nova rezolucija bi trebalo da danas bude predata predstavnicima parlamentarnih stranaka nakon èega æe Vlada, prema tom listu, na vanrednoj sednici danas ili sutra pre podne formalno usvojiti predlog rezolucije i proslediti je novom sazivu skup¹tine.

Beogradski dnevnici takoðe ocenjuju da æe ostati isti pregovaraèki tim za dalje razgovore u Beèu.

"Prilagoðavanje realnom stanju"

Zoran Lutovac sa Instituta dru¹tvenih nauka ka¾e za B92 da je rezolucija koja se sprema neka vrsta prilagoðavanja realnom stanju i u vezi je sa Ahtisarijevim predlogom. "Ta rezolucija je posledica stava u meðunarodnoj zajednici da je potrebno prilagoditi se realnom stanju i u tom smislu je u tesnoj vezi sa Ahtisarijevim planom", ka¾e on.

"To je i poku¹aj re¹avaja problema u buduænosti i tako je treba posmatrati. Njen uticaj na dogaðaje u Srbiji æe postojati, i biæe test za formiranje nove Vlade, ali ne bi smela da bude jedini kriterijum za njeno formiranje, naprotiv. Srbija æe u pregovaraèkom smislu uèiniti najbolje ako ¹to pre formira demokratsku i stabilnu Vladu i posveti se pregovorima o Kosovu. Bilo bi mnogo lo¹ije da Kosovo bude kori¹æeno za pozicioniranje u pregovorima o Vladi", ka¾e Lutovac.

Stranke predale liste poslanika

Predstavnici stranaka koje su na izborima pre¹le cenzus Republièkoj izbornoj komisiji predale liste poslanika.

Listu poslanika oko ponoæi, ne¹to pre isteka roka, poslednja je predala koalicija okupljena oko Liberalno-demokratske partije.

Konstitutivna sednica Skup¹tine zakazana je za sredu, 14. februar, u Domu  Skup¹tine, a tada treba da budu potvrðeni mandati novoizabranih poslanika.

Prvom sednicom predsedavaæe poslanica Socijalistièke partije Srbije Borka Vuèiæ kao najstarija poslanica, a pomagaæe joj èetiri najmlaða poslanika sa lista koje su osvojile najvi¹e mandata na parlamentarnim izborima.

"Koliko ja znam, Poslovnikom je predviðeno da prvom sednicom predsedava najstariji poslanik. Po¹to sam ja nestranaèka poslanica, na listi SPS-a, ja sam ponudu SPS-a dobila da budem njihova poslanica i to sam prihvatila vrlo rado s obzirom na sve uslove, oko mene, na uslove koji sada nastaju, na krupan momenat u odluèujuæem momentu nestajanja dela na¹e zemlje, mislim da je to moja obaveza i da su moje godine ovde prednost, a ne starost", ka¾e Borka Vuèiæ.

Lista LDP-a

Na listi LDP-a su lider LDP-a Èedomir Jovanoviæ i lideri koalicionih stranka, Socijaldemokratske unije ®arko Koraæ, Graðanskog saveza Srbije Nata¹a Miæiæ i Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Èanak.

GSS æe u novom parlamentu predstavljati i Vesna Pe¹iæ i Ivan Andriæ, a LSV Aleksandra Jerkov, Radovan Radovanoviæ i Aleksandra Marton.

Poslanici LDP biæe Nenad Miliæ, Nenad Prokiæ, Slobodan Mara¹, Milena Stankoviæ i Neboj¹a Randjeloviæ. Na listi je i predsednik Demohri¹æanske stranke Srbije Vladan Batiæ.

mikele

Наташа Мићић лидер странке
Значи не верујем.

Bred


Roben

Quote from: mikele on 13-02-2007, 09:16:04
Наташа Мићић лидер странке
Значи не верујем.
па научиће ваљда временом да говори  :K :K :K

Bred

Kljuène stranke demokratskog bloka o formiranju nove vlade Srbije
Danas poèinju pregovori DS i DSS



Pregovori izmeðu predstavnika Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije o formiranju nove vlade trebalo bi da poènu danas. Obe stranke u pregovore ulaze sa zahtevom da dobiju mesto premijera, ali u DS su pripremljeni i na varijantu da Vojislav Ko¹tunica ostane nepopustljiv u zahtevu za premijerskom funkcijom, saznaje „Blic“ iz vi¹e izvora.

Jedan od na¹ih sagovornika istièe da æe eventualna odluka demokrata o prepu¹tanju premijerskog mesta zavisiti od toga ¹ta æe Ko¹tunica ponuditi zauzvrat.

- Mesto predsednika Vlade nije toliko bitno, ako imate druge instrumente moæi. Ustupanje premijerskog mesta Ko¹tunici znaèilo bi da DSS mora da se odrekne ministra policije, kao i svih drugih resora koji predstavljaju poluge vlasti - istièe na¹ sagovornik.

Podr¹ku za takav zahtev, ka¾e na¹ sagovornik, demokrate æe imati i od strane meðunarodne zajednice koja insistira da se na mestu ministra policije i ¹efova bezbednosnih slu¾bi naðu ljudi koji nisu iz Ko¹tunièine stranke, jer meðunarodna zajednica nema poverenja u Ko¹tunièine kadrove.

- Promena ljudi na èelu ovih resora znaèila bi i prvi znak da je nova vlada spremna na saradnju po pitanju nala¾enja ha¹kih optu¾enika, ¹to bi ubrzalo i nastavak pregovora o stabilizaciji i pridru¾ivanju sa EU - tvrdi izvor „Blica“.

Osim Ministarstva policije i slu¾bi bezbednosti, demokrate æe tra¾iti i mesto predsednika Skup¹tine i ministra finansija, ¹to znaèi da Mlaðan Dinkiæ ne mo¾e da raèuna na ovaj resor.

Inaèe, ove pregovore vodiæe najbli¾i Ko¹tunièini i Tadiæevi saradnici, dok direktan susret predsednika i premijera na kome bi razgovarali o novoj vladi za sada nije planiran.

Takoðe, od ishoda ovih razgovora zavisiæe i to kome æe predsednik Tadiæ poveriti mandat za sastav nove vlade.

- Tadiæ æe mandat poveriti onome ko mo¾e da obezbedi skup¹tinsku veæinu. A ko æe to biti, znaæe se kada pregovori budu zavr¹eni. Tadiæ nema nameru da mandat poveri Bo¾idaru Ðeliæu ukoliko se ispostavi da on ne mo¾e obezbediti podr¹ku za formiranje vlade u parlamentu - ka¾e sagovornik „Blica“ i ocenjuje da æe ishod pregovora biti krajnje neizvestan.

Predsednik Tadiæ, ka¾e izvor „Blica“, za sada nije planirao novi krug zvaniènih konsultacija sa predstavnicima stranaka.

Da DSS ne odustaje od mesta premijera, potvrdio je i ¹ef poslanièke grupe ove stranke Milo¹ Aligrudiæ, koji je za na¹ list rekao da nema razloga da DSS odustane od svog zahteva.

- Okosnica razgovora o novoj vladi biæe dogovor o Kosmetu i platforma koju je ponudio DSS kako bi se stvorila celovita slika neophodna za funkcionisanje buduæe vlade - ka¾e Aligrudiæ.

Upitan kako æe se njegova stranka postaviti ukoliko DS ne bude hteo da im ustupi mesto premijera, Aligrudiæ ka¾e da DSS ima plan B i plan C, ali da se sada koncentrisao na plan A, a to su pregovori o novoj vladi na èijem bi èelu bio Ko¹tunica.

Na pitanje da li rezervni planovi podrazumevaju i moguænost novih izbora, Aligrudiæ ka¾e da je sve moguæe, pa i novi izbori.

I. Cvetkoviæ - Lj. Begeni¹iæ
®enska vlada: Politièari nisu ispunili obeæanja

®enska vlada Srbije i Evropski pokret u Srbiji jo¹ jednom su upozorili da nisu ispunjena predizborna oèekivanja, niti uva¾eni evropski standardi kada je u pitanju uèe¹æe ¾ena u novom sazivu Skup¹tine. Podseæajuæi da æe u parlamentu sedeti 51 ¾ena, ¹to èini svega 20,4 odsto od ukupnog broja mandata, ®enska vlada i Evropski pokret navode da je to pomak u odnosu na prethodni saziv, ali nedovoljno da bi se ispo¹tovao „upravo doneti Ustav koji, u èlanu 15, garantuje ravnopravnost ¾ena i mu¹karaca i obavezuje dr¾avu da vodi politiku jednakih moguænosti“. Uz oèekivanje da æe se u vlasti naæi mnogo veæi broj ¾ena nego sada, a imajuæi u vidu njihov struèni potencijal, ®enska vlada i Evropski pokret podseæaju „da je 2007. u Evropi progla¹ena za godinu jednakih moguænosti“. \
Joèiæ da kontroli¹e ©utanovca

Kako „Blic“ saznaje, Ko¹tunica je spremna da se odrekne Ministarstva policije, ali pod uslovom da sada¹nji ministar Dragan Joèiæ dobije mesto potpredsednika za bezbednost kako bi mogao da kontroli¹e Dragana ©utanovca koji je kandidat DS za prvog èoveka policije. Mlaðan Dinkiæ bi ako ne dobije resor finansija, tra¾io mesto potpredsednika vlade za finansije ili ravnomerni razvoj. „Dinkiæ ne bi pristao da ima manju funkciju od one koja bude dodeljena Ðeliæu jer je siguran da ovaj neæe biti premijer“, ka¾e na¹ izvor.

N. M. J
blic

Roben

мислим да је за ДС много логичније да узму министарсетва силе јер џаба им место премијера ако нпр. Јочић остане министар полиције и Булатовић остане шеф БИА јер нема никакве шансе да они ухапсе Ратка Младића а самим тим нема шансе да буде настављено придруживање ЕУ што је основно обећање ДС-а
мени се Ђелић уопште не допада за место премијера његово право место је министар финансија
Млађа може подпредседник владе и овце на броју и вукови сити

mikele

Ја сам још одавно тврдио да ће Коштуније остати премијер,а да ће ДС узети полицију и финансије,али биће фрке око потпредседничких места јер ДС ће изгледа тражити 3,а једно мора за Млађу,а остала...
Ма тих потпредсеника ће бити колико год буде требало :K :K :K :K

Bred