[edit]Vlada formirana

Started by Bred, 29-01-2007, 10:48:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Roben

Ko¹tunica: Kriv je Ahtisari

Premijer Srbije i jedan od nezvaniènih kandidata za novog premijera, Vojislav Ko¹tunica, izneo je svoje viðenje toga za¹to pregovori o formiranju vlade jo¹ nisu ni poèeli.

"Pitanje formiranja Vlade bi bilo brzo re¹eno da u vreme izbornog procesa u Beograd namerno nije do¹ao Marti Ahtisari, koji je namerno izabrao taj trenutak. Pri tom, pregovori u Beèu su usporili poèetak pregovora, ali graðani neka budu spokojni, mi æemo naæi re¹enje", rekao je Ko¹tunica.

B92

:namcor :namcor :namcor

_d.0.t_

smejem se, smejem se, smejem se, a plakao bih....
politichari su nam LOLfaktorijel.

pop

Bo¾idar Ðeliæ o dogovorima o novoj vladi
Ko¹tunica Kosovo koristi kao izgovor

Demokratska stranka oèekuje signal od drugih stranaka demokratskog bloka, naroèito DSS, da su spremne da po¹tuju izbornu volju graðana, kako bismo otpoèeli ozbiljne pregovore o formiranju nove vlade. Stièe se utisak da DSS pregovore o Kosmetu koristi kao izgovor za odugovlaèenje i to je razlog ¹to ozbiljnih pregovora o vladi jo¹ nema - rekao je u intervjuu za „Blic“ kandidat za premijera DS Bo¾idar Ðeliæ.
On dodaje da pregovori o Kosmetu i vladi moraju teæi paralelno i nagla¹ava:

- Ponovo smo potvrdili jedinstvenu dr¾avnu politiku o Kosmetu i tu izmeðu mene i Ko¹tunice nema nikakvih razlika. Ja sam, kao i ostali poslanici DS glasao za rezoluciju u Skup¹tini. Kao premijer, nikada neæu prihvatiti nezavisnost Kosova. Meðutim, stièe se utisak da neki hoæe da iskoriste pregovore o Kosmetu da, mimo volje graðana, odugovlaèe, èekaju, mo¾da zavr¹avaju neke poslove oko koncesije za autoput ili privatizacija kao RTB „Bor“ i nadaju se neèemu ¹to bi naknadno ojaèalo njihovu pregovaraèku poziciju u razgovorima o novoj vladi.
Za¹to DS ne pokrene inicijativu i pozove predstavnike DSS i G17 plus na razgovor o vladi?

- DS smatra da ne postoji nikakva prepreka za formiranje vlade i veæ preduzima inicijativu. Meðutim, formalne sastanke treba zakazati onda kada ste sigurni da postoji obostrana volja da se doðe do konkretnog rezultata. Ne treba zamajavati graðane. Treba ukazati ko koèi i za¹to. One stranke koje misle da je potrebno odugovlaèiti sa formiranjem vlade, neka izaðu sa argumentima. Mo¾da misle da je bolje ponoviti izbore. DS ima jasan program „Za bolji ¾ivot svih graðana“. Po¹to smo dobili mandat da ga sprovedemo, ja sam kao kandidat za premijera sazvao sve resorne odbore DS, gde je anga¾ovano 1.200 struènjaka, i razradili smo plan rada za naredne èetiri godine, kao i precizan akcioni plan za ovu godinu i odgovarajuæi bud¾et. Anga¾ovali smo struènjake koji pripremaju nu¾ne zakonske predloge.
Ipak, sve èe¹æe se pominje da æe DS Ko¹tunici ustupiti mesto premijera jer je to uslov da vlada uop¹te bude formirana. Druga moguænost su novi izbori.

- DS je spreman za nove izbore. Neæemo popustiti. Na¹a stranka je re¹ena da odbrani ne mene kao liènost, veæ normalne principe demokratije po kojima partija koja je osvojila vi¹e glasova dobija mesto predsednika vlade. Niko nema tapiju na mesto premijera. O tome ne odluèuju politièari veæ graðani. Od na¹ih partnera iz demokratskog bloka oèekujemo da poka¾u odgovornost. Oni koji to ne uèine cenu æe platiti na buduæim izborima.
Znaèi li to da je stav DS - ili Ðeliæ ili novi izbori?

- Mi samo zahtevamo da se po¹tuje demokratija i izborna volja graðana. Graðani od nas zahtevaju odgovornost, tra¾e da se po¹tuje njihova izborna volja, da se formira nova vlada i da poènemo da radimo u njihovom interesu. Ako to neko ne ¾eli, onda moramo ponovo proveriti volju graðana na izborima. Ja bih voleo da toga ne doðe jer bi nam cela 2007. pro¹la u izborima, po¹to do kraja godine treba da budu raspisani i predsednièki, lokalni i pokrajinski izbori.
Mo¾ete li vi, uop¹te, obezbediti veæinu od 126 poslanika u parlamentu?

- Ako se po¹tuje izborna volja graðana - obezbediæu. Predsednik, po Ustavu, poverava mandat onome ko mo¾e da obezbedi 126 ili vi¹e glasova u Skup¹tini. Oèekujem da se to desi narednih nedelja.
Da li ste sigurni da DS neæe prepustiti Ko¹tunici mesto premijera?

- Ja se ne borim za fotelju i to nije personalno pitanje. Mi samo zahtevamo da se po¹tuje volja graðana. Èemu inaèe izbori ako se politièari sami dogovaraju?
Ukoliko se, ipak, dogodi da Ko¹tunica bude premijer, da li biste se oseæali iznevereno?

- Oseæao bih se taèno onako kako bi se oseæali glasaèi i simpatizeri DS koji su nam dali mandat za sastav vlade.
Da li biste bili funkcioner u Ko¹tunièinoj vladi?

- Izborna volja graðana je da ovog puta DS da premijera. Danas ja, sutra neko drugi. Sve zavisi od graðana, nikome ne pripada bilo koja funkcija. Vreme je da svi to napokon shvatimo.
Koja æe ministarstva DS tra¾iti?

- Najva¾nije je da se postigne saglasnost oko programa koji ta vlada treba da sprovodi - neophodan je nastavak evropskih integracija, za ¹ta je neophodno ispunjavanje obaveza prema Hagu i, sa druge strane, imati stabilnost bud¾eta i znaèajno poveæanje grinfild investicija.
To znaèi da æe DS tra¾iti policiju i finansije?

- Po uhodanom demokratskom principu kljuène pozicije u vladi idu onima koji su dobili najveæu podr¹ku meðu biraèima. U na¹em sluèaju moramo pogledati i uèinak prethodne vlade i promeniti ekipu tamo gde nije dala rezultate, na primer pitati se za¹to su pregovori sa EU prekinuti. Takoðe, za DS neæe biti prihvatljiv feudalni princip vlade, po kojem jedna stranka u potpunosti upravlja nekim ministarstvom.

Kada oèekujete da æemo imati novu vladu?

- Nadam se najkasnije u drugoj polovini marta, zato ¹to moramo da izglasamo novi bud¾et. Ako postoji veæina za to, postoji i za formiranje vlade. Za sada smo jo¹ u realnim rokovima, ali kraj marta ne smemo prekoraèiti, inaèe æe vlada istinski poèeti da deluje tek posle leta, ¹to nije prihvatljivo za graðane.
Vlada je poveæala izdatke za Nacionalni investicioni plan iznad okvira finansiranja bud¾eta.

- To pokazuje da je trenutna situacija neodr¾iva jer nije dobro da izvr¹na vlast tako pretumbava i poveæava sredstva iz bud¾eta bez Skup¹tine. Nacionalni investicioni plan nije ni¹ta drugo nego javna potro¹nja, a vlada znaèajno poveæava izdatke za tu stavku, ¹to izigrava princip privremenog finansiranja i tehnièku prirodu vlade. Ova situacija ne sme da potraje, potreban nam je istinski bud¾et sa demokratskom kontrolom. Moramo i da povratimo jedinstvo sistemu javnih finansija koje su moji naslednici izre¹etali.



izvor www.blic.co.yu



Strpljenje jeste vrlina, ali kad ovoliko kasnimo za normalnim svetom, ovo odugovlachenje stvarno prevrsava svaku meru. Ode mi mladost dok se oni dogovore, a narod je lepo rekao svoje.

Bred

ovo je svesno taktiziranje, nece da formiraju Vladu da bi posle mogli da koriste izgovor za neuspeh povodom Kosova da su oni bili samo tehnicka Vlada ...

Darker

Ma Katastrofa, sve je isto samo Slobe nema, lalalalalallala

Roben

Pregovori o vladi ove nedelje
Izvor: B92 
Beograd -- Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije ove nedelje poèinju pregovore o formiranju nove Vlade.

Iako se obe strane sla¾u da u prvoj fazi pregovora treba razgovarati o naèelima i principima na kojima æe poèivati nova vlada, postoji neslaganje o tome ¹ta za pregovaraèe ta naèela znaèe. U DSS-u ka¾u da prvo treba utvrditi kurs nove Vlade, a demokrate poruèuju da je za njih jedino va¾i naèelo da stranka koja je osvojila najvi¹e glasova dobije mesto premijera.

Prihvatajuæi poziv na razgovore, Demokratska stranka Srbije najavljuje da æe u razgovorima biti konstruktivna. Portparol DSS-a Andreja Mladenoviæ precizira da ih pre pitanja mesta premijera vi¹e zanimaju naèela i principi funkcionisanja nove Vlade.

"Sve ostalo ¹to se tièe personalnih re¹enja, ministarstva, to æe usvojiti nakon toga, ako naravno doðe do dogovora, ¹to je potpuno logièno jer ne mo¾ete dogovoratati personalna re¹enja i broj ministarstava ako se niste dogovorili kakvu æete politiku voditi", ka¾e Mladenoviæ.

Licitiranjem imenima se, kako ka¾u, ne bave ni demokrate. Ipak, Demokratskoj stranci pripada mesto premijera, smataju u toj stranci, jer su u demokratskom bloku osvojili najvi¹e glasova na izborima.

U suprotnom, kako obja¹njava potpredsednik stranke Dragan ©utanovac, ne iskljuèuje se ni moguænost novih izbora: "Ne bih to nazvao opasno¹æu, ali to se do sada de¹avalo i u drugim zemljama, mada mislim da æemo moæi da se dogovorimo, sve opcije ostaju otvorene. Da je Ko¹tunica osvojio glas vi¹e na izborima, prièali bismo o njemu kao mandataru, i to bi bilo fer i korektno kao ¹to je sada fer i korektno kada smo mi osvojili vi¹e glasova."

Jo¹ se ne zna koje æe se sve stranke prikljuèiti pregovorima o formiranju Vlade. U DSS-u ka¾u da æe se u zavisnosti od toga kako pregovori sa demokratma teku razmatrati pozivi i drugih stranaka.

Na poziv èeka G17 plus, ka¾e Suzana Grubje¹iæ, potpredsednica stranke: "Drago nam  je ¹to su se DSS i DS konaèno dogovorile da zapoènu ozbiljne pregovore o formiranju Vlade. Oèekujemo da æe nas pozvati kada se dogovore o onome ¹to je za njih najva¾nije a to je pitanje mandatara".

Pregovore izmeðu DSS-a i DS-a  æe se voditi na nivou potpredsednika – i dok u DSS-u nisu ¾eleli da otkriju ime svog pregovaraèa poznato je da æe demokrate predstavljati Du¹an Petroviæ.

ваљда ће се договорити више  :namcor

Roben

DS i DSS: Mi smo okosnica buduæe vlade 
(http://nono9.us)
Demokratska stranka (DS) i koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije saglasile su se u petak da budu okosnica buduæe Vlade Srbije i da je ¹to skorije formiranje stabilne vlade uslov za stabilnost i brzi dalji napredak dr¾ave.

U izjavama nakon prvih razgovora istaknuto je da su se dve strane saglasile oko pet principa na kojima treba da poèiva buduæa Vlada Srbije.

Predstavnici delegacije DS i koalicije DSS-NS Du¹an Petroviæ i Dragan Joèiæ izjavili su novinarima da je u razgovoru konstatovana puna saglasnost da Kosovo i Metohija ne mo¾e da dobije nezavisnost i da je u potpunosti podr¾an rad dr¾avnog pregovaraèkog tima i sve skup¹tinske deklaracije i dokumenti o ju¾noj pokrajini.

Dogovoreno je da je neposredni cilj rada buduæe vlade ubrzanje evropskih integracija, nastavak i zakljuèenje sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju, ¹to skorije dobijanje statusa zemlje kandidata za èlanstvo u EU i stavljanje Srbije na takozvanu belu ¹engensku listu.

Petroviæ i Joèiæ su naveli da je prioritet i neodlo¾no ispunjenje medjunarodnih obaveza zemlje i preduzimanje svih mera da se u najkraæem moguæem roku okonèa saradanja sa Ha¹kim tribunalom.

Dogovoreno je da su ciljevi ekonomske politike poveæanje zaposlenosti, suzbijanje siroma¹tva, znaèajno poveæanje direktnih investicija i ulaganje u infrastrukturu, zavr¹etak procesa privatizacije i podizanje ¾ivotnog standarda gradjana.

Dve strane su se slo¾ile i da je neophodno nastaviti i pro¹iriti borbu protiv svih vidova kriminala i korupcije.

Sledeæi sastanak zakazan je za 7. mart u prostorijama DSS-a kada æe biti nastavljenja razrada programskih naèela, pitanje strukture buduæe koalicije i principa sastavljanje vlade.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Du¹an Petroviæ izjavio je da æe tim te stranke za pregovore o formiranju nove Vlade Srbije u ponedeljak i utorak razgovarati sa svim strankama demokratskog bloka koje imaju poslanike u parlamentu.

Nakon prve runde pregovora o formiranju vlade sa koalicijom Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, Petroviæ je novinarima rekao da æe u ponedeljak i utorak razgovarati sa G17 plus, koalicijom okupljenom oko Liberalno-demokratske partije i sa predstavnicima svih stranaka nacionalnih manjina

Petroviæ je ponovio da je DS za formiranje vlade koja bi obuhvatila sve stranke demokratskog bloka ali nije mogao da odgovori ko æe èiniti tu vladu veæ je dodao da æe to biti poznato nakon razgovora sledeæe nedelje.

Petroviæ je rekao da ne mo¾e da ka¾e kada æe nova vlada biti formirana ali da je neophodno da to bude ¹to pre.

Potpredsednik DSS Dragan Joèiæ rekao je da ta stranka sigurno neæe u koaliciju sa strankama koje su protiv usagla¹enih prioriteta i naèela, a pre svega onih koji se odnose na dr¾avnu politiku prema Kosovu i Metohiji.

Sastanak koji je u petak odr¾an predstavlja prve zvaniène pregovore dve stranke nakon parlamentarnih izbora, odr¾anih 21. januara, i konsultacija predsednika Srbije Borisa Tadiæa sa predstavnicima svih izbornih lista koje su osvojile mandate u Skup¹tini Srbije.

U razgovorima su u ime DS uèestvovali zamenik predsednika te stranke Du¹an Petroviæ, predsednik Politièkog saveta DS Dragoljub Miæunoviæ, kandidat DS za premijera Bo¾idar Djeliæ i predsednik izvr¹nog odbora stranke Marko Djuri¹iæ.

Delegaciju DSS predvodio je potpredsednik te stranke Dragan Joèiæ, a u delegaciji su bili i potpredsednik stranke Vladeta Jankoviæ i predsednik Izvr¹nog odbora NS-a Miroslav Markiæeviæ.

(Beta)

mikele

DS-G17: Djeliæ ne da finansije Dinkiæu
(http://nono9.us)

Razgovori o formiranju nove vlade Srbije nastavlaju se u ponedeljak sastankom predstavnika Demokratske stranke i G17 plus u sedi¹tu DS-a. U stranci G17 plus tvrde da su dogovorena politièka naèela Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije o radu buduæe vlade prihvatljiva za G17 plus, ali da æe u razgovorima sa DS, koji poèinju u u 14 sati, ta naèela biti precizirana.

G17 plus smatra da je dobro ¹to su razgovori o formiranju nove vlade poèeli i smatra da nova demokratska proevropska i veæinska vlada koju bi èinile DS, DSS, G17 plus i stranke nacionalnih manjina, trebalo da bude formirana ¹to pre.

Kandidat DS za premijera Bo¾idar Djeliæ izjavio je uoèi sastanka DS-G17 da stranka Mladjana Dinkiæa ne mo¾e da raèuna na mesto ministra finansija. "Jasno je da najjaèi resori idu strankama koje su osvojile najveæi broj glasova, tako da to ne bi trebalo da bude problem", rekao je Djeliæ za TV B92, dodajuæi da "stranke koje su blizu cenzusa ne mogu pretendovati na te najjaèe resore". "To nije ni¹ta lièno, to je jednostavno jedan uhodani demokratski princip", rekao je Djeliæ.

Na pitanje da li bi to ministarstvo trebalo da pripadne DS-u, Djeliæ je odgovorio da bi trebalo da pripadne "jednoj od dve stranke koje su dobile najveæi broj glasova". Na pitanje da li to znaèi da æe pripasti DS-u ili DSS-u, Djeliæ je odgovorio potvrdno.
Za utorak je DS zakazala razgovore o formiranju buduæe vlade s koalicijom okupljenom oko LDP-a i strankama nacionalnim manjina.

U prvoj rundi razgovora o formiranju vlade, odr¾anoj u petak, DS i DSS postigle su saglasnost o politièkim naèelima rada buduæe vlade, kao i o tome da DS i koalicija DSS-Nova Srbija treba da èine okosnicu nove vlade. Pet osnovnih naèela rada buduæe vlade jesu oèuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, oèuvanje procesa evropskih integracija, zavr¹etak saradnje s Tribunalom u Hagu, pobolj¹anje ekonomskih prilika u zemlji i borba protiv korupcije i kriminala.

Miæunoviæ: Vlada do kraja marta

Predsednik Politièkog saveta DS Dragoljub Miæunoviæ izjavio je da veruje da je "vladu moguæe dobiti do kraja marta" i da je va¾no da ona bude formirana u tom roku. "Nova vlada sada ima ubedljivo vi¹e ¹ansi nego novi izbori. Sreæa je da se DS i Demokratska stranka Srbije sla¾u oko naèelnih strate¹kih pitanja politike nove vlade. Da tu nije bilo dogovora, od nove vlade ne bi bilo ni¹ta", rekao je Miæunoviæ za "Blic".

Prema njegovim reèima, "DS tra¾i da Djeliæ bude mandatar, ali po¹to su ovo pregovori, ni¹ta nije zakucano".

"Spremni smo na pregovore, ali su na¹e polazne pozicije da DS kao najveæa stranka u ovom bloku treba da da mandatara. Ipak, te¹ko da bi neko zbog liène ili stranaèke sujete bio u stanju da blokira dalje razgovore", rekao je Miæunoviæ.

Miæunoviæ je razgovore DS i DSS-a o novoj vladi ocenio kao "konstruktivne" i najavio da æe sledeæi pregovori biti odr¾ani u sredu.

"Napravili smo konsenzus oko pet kljuènih pitanja - Kosova, nastavka pregovora sa EU, rada na stavljanju zemlje na belu ¹engensku listu, pune saradnje sa Ha¹kim tribunalom ukljuèujuæi i izruèivanje Ratka Mladiæa, kao i oko ekonomskih prioriteta, poput boljeg standarda gradjana i smanjenja nezaposlenosti", precizirao je Miæunoviæ.

Prema njegovim reèima, "na sledeæem sastanku razgovaraæe se o strukturi vlade, podeli resora, a verovatno æe se nametnuti i pitanje mandatara".

"U medjuvremenu DS æe imati razgovore i sa G17 plus i sa LDP, videæemo kako oni reaguju na ovu platformu jer ¾elimo da fer razgovaramo sa svima koji spadaju u demokratski blok", kazao je Miæunoviæ.

On je istakao da DS nije zainteresovan za neko pojedinaèno mesto u vladi, veæ za celokupnu politiku vlade, uz napomenu da "minimum ispod koga DS neæe iæi jeste da se mora po¹tovati odnos snaga u parlamentu, ¹to znaèi da DS u vladi mora imati onoliko ministara koliko joj sleduje prema broju poslanika".

Upitan da li æe biti "bitke DS i DSS oko Ministarstva unutra¹njih poslova", Miæunoviæ je odgovorio da æe se o tome "tek razgovarati" i da je ono ¹to je tu va¾no - uzajamna kontrola.

Zato je stav DS da ministar policije i ¹ef BIA ne mogu biti iz iste stranke, i da "isto va¾i i za ministra odbrane i ¹efa VBA", istakao je Miæunoviæ.

(Tanjug)

Roben

Tadiæ: ©esti princip besmislen
Izvor: B92, FoNet 
Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadiæ odbacio je tzv. ¹esti princip o podeli odgovornosti stranaka koje pregovaraju o novoj vladi Srbije.

Tzv. ¹esti princip, koji ¾ele G17 i DSS, predviða da jedna stranka ne mo¾e imati i premijera i predsednika dr¾ave. Dan pred nastavak pregovora DS-a i koalicije koju vodi Vojislav Ko¹tunica, Tadiæ je pregovaraèima iz DSS-a i G17 plus poruèuo da je za Srbiju va¾no da vlada bude formirana do kraja marta.

Pred nastavak pregovora o formiranju vlade, Tadiæ je diskusiju o podeli odgovornosti, na kojoj insistiraju DSS i G17 plus, stavio "s one strane smisla“. On ka¾e da bi aktuelni ¹esti princip bio moguæ samo u sluèaju da predsednika ne biraju graðani, veæ stranke u parlamentu.

"Izmeðu onog èoveka koji æe biti predsednik republike ili kandidat za to mesto, i graðana ne stoji niko. Ne postoje ni stranke. I u tom smislu, smatram potpuno besmislenim uvoðenje novih preduslova za formiranje vlade, i, evo, li¹avam pregovaraèe tog problema, ovim ¹to sada govorim", ka¾e on.

Pre nego ¹to je Tadiæ otvoreno stavio van snage pregovaranje o poziciji predsednika Srbije i premijera, iz DSS-a, u interpretaciji portparola stranke Andreje Mladenoviæa, ¹esti princip dobio je i konkretnije znaèenje:

"Znaèi da smo mi potpuno, sada æu slikovito to da vam ka¾em, spremni da Tadiæa podr¾imo ili za mesto premijera ili mesto ¹efa dr¾ave, ali ne mo¾emo ga podr¾ati za oba mesta istovremeno", ka¾e Mladenoviæ.

Tadiæ, ipak, ne vidi izbore kao ishod aktuelnih pregovora, nagla¹avajuæi da je za Srbiju i njene graðane bitno da vlada bude formirana do kraja marta.

"Dogovor je uvek moguæ, ali apsolutno uvek moguæ. Do poslednjeg trenutka treba dati ¹ansu dogovoru. To je moja osnovna poruka", kazao je Tadiæ.

DSS-NS i DS razgovarali su 2. marta u sedi¹tu DS-a i tada su se slo¾ili o pet principa za formiranje vlade, u vezi sa Kosovom, saradnji sa Hagom, evropskim integracijama, ekonomskim razvojem i borbom protiv korupcije i kriminala.

Pregovori su stali kada je, nakon susreta DSS i G17 plus, uveden i novi ¹esti princip o podeli odgovornosti, koji podrazumeva da se u paketu, uz mesto premijera i resore, pregovara i o podr¹ci za izbor na mesto predsednika Srbije. Razgovori se nastavljaju sutra u 14 sati, u sedi¹tu DSS-a.


Bred


wolfeitzckie

У оваквој политичкој констелацији и односу снага, најсмисленија, и програмски најкохерентнија влада била би она коју би чинили дсс-нс-ссј плус вадикали плус спс.

Vampire 666

radikali+SSJ!!!+sps !!! pa kad bi se stvorio takav monstrum odmah bi se preselio u rumuniju...

Roben

Pregovori o vladi: Uveden i nulti princip

Koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije (DSS-NS) i Demokratska stranka (DS) nisu u utorak postigli dogovor o formiranju Vlade Srbije i pregovori æe biti nastavljeni, a DS je predlo¾io da u pregovore bude uvr¹æen "nulti princip".

Potpredsednik DS-a Du¹an Petroviæ rekao je na konferenciji za novinare, posle sastanka odr¾anog u DSS-u, da "nulti princip" podrazumeva da stranke koje uèestvuju u pregovorima o formiranju vlade raskinu na lokalnom nivou koalicije sa Socijalistièkom partijom Srbije (SPS) i Srpskom radikalnom strankom (SRS).

Petroviæ je dodao da bi zatim na lokalnom nivou trebalo da budu formirane "normalne koalicije" stranaka koje uèestvuju u pregovorima, i podsetio da je DS odluèila da raspusti lokalne odbore u mestima u kojima je ta stranka sklopila koaliciju sa SPS-om i SRS-om.

Potpredsednik DSS-a Dragan Joèiæ rekao je da je posle ovih pregovora "bli¾e formiranje vlade od novih izbora", ali da je pregovaraèki proces takav da ne mo¾e odmah da dovede do rezultata. Joèiæ je dodao da se DSS zala¾e za usvajanje novog zakona o lokalnoj samoupravi, jer je va¾eæi zakon "izazvao haos".

Joèiæ je rekao da samo tri stranke, DSS, DS i G17 plus, u saradnji sa strankama manjina, mogu da sklope dogovor o buduæoj vladi i najavio da æe DSS organizovati sastanak predstavnika te tri stranke na kojem bi trebalo da budu "ra¹èi¹æena sporna pitanja i nedoumice".

Petroviæ je rekao da DS smatra da "¹esti princip", koji je nedavno uveden u pregovore o vladi, "ima premisu koja ga èini politièki neupotrebljivim", jer bi ustavnost bila naru¹ena ako bi se stranke "na taj naèin" dogovarale o predsednièkom kanidatu. Naveo je da æe DS u drugom krugu izbora podr¾ati kandidata "demokratskog bloka" i dodao da ta stranka smatra da je pitanje dogovora o predsednièkim izborima "stavljeno ad akta".

Joèiæ je rekao da "ne bi bilo dobro da buduæa vlada na predsednièke izbore izlazi sa dva ili tri kandidata". ©esti princip o podeli odgovornosti, koji su predlo¾ili DSS i G17 plus, podrazumeva da se u paketu uz mesto premijera i resore, pregovara i o podr¹ci za izbor predsednika Srbije.

Petroviæ je rekao da æe DS pozvati na razgovor predstavnike G17 plus, kako bi videli "¹ta ti¹ti" predsednika G17 plus Mladjana Dinkiæa.

Joèiæ i Petroviæ su izrazili nadu da æe vlada uskoro biti formirana, jer je to u interesu gradjana Srbije i naveli da na ovom sastanku nije bilo reèi o personalnim re¹enjima.

Petroviæ je rekao da su predstavnici DS-a predlo¾ili da i pre formiranja vlade poène sprovodjenje pet principa o kojima je postignuta saglasnost, ali je Joèiæ dodao da o tome postoje razlièiti stavovi dve stranke, jer bi prethodno trebalo postiæi dogovor o tome ko æe sprovoditi te principe.

Pregovorima su u ime koalicije DSS-NS, pored Joèiæa, prisustvovali i Vladeta Jankoviæ, Jovan Palaliæ i Miroslav Markiæeviæ, dok su u delegaciji DS-a, pored Petroviæa, bili i Bo¾idar Djeliæ, Dragan ©utanovac i Dragoljub Miæunoviæ.

(Beta)

mikele

Quote from: Roben on 12-03-2007, 23:22:37
Pred nastavak pregovora o formiranju vlade, Tadiæ je diskusiju o podeli odgovornosti, na kojoj insistiraju DSS i G17 plus, stavio "s one strane smisla“. On ka¾e da bi aktuelni ¹esti princip bio moguæ samo u sluèaju da predsednika ne biraju graðani, veæ stranke u parlamentu.
Лепо им је рекао човек.Какве везе има сада председник републике са владом.Председника су бирали грађани на непосредним изборима и Тадићу тада није требала никаква подршка ДСС-а.
Quote from: Roben on 12-03-2007, 23:22:37

Pre nego ¹to je Tadiæ otvoreno stavio van snage pregovaranje o poziciji predsednika Srbije i premijera, iz DSS-a, u interpretaciji portparola stranke Andreje Mladenoviæa, ¹esti princip dobio je i konkretnije znaèenje:

"Znaèi da smo mi potpuno, sada æu slikovito to da vam ka¾em, spremni da Tadiæa podr¾imo ili za mesto premijera ili mesto ¹efa dr¾ave, ali ne mo¾emo ga podr¾ati za oba mesta istovremeno", ka¾e Mladenoviæ. 

Па шта има да га подржавате,он је већ председник и изабрали су га грађани,а не ДСС.
Боже каквих глупости :wall: :wall: :wall:

Masha

Mislim, ovo postaje vec smesno pored toga sto je tuzno. Ja ocekujem i -1 princip za koji dan.