Kinezi preskoèili 3G i pustili 4G mre¾u

Started by AquArius, 01-02-2007, 00:35:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

Kinezi preskoèili 3G i pustili 4G mre¾u

Kako javlja "China daily", Kina je lansirala prvu 4G mre¾u mobilne telefonije u svetu i to jednom kvartu u ©angaju, nakon ¹to je uspe¹no testirana u oktobru pro¹le godine. Do lansiranja nove mre¾e do¹lo je pre nego ¹to su operateri dobili dozvolu za 3G mre¾u za podruèje Kine.

U momentu kad je kineski ministar informisanja, Vang Zudong obavestio javnost da je sve spremno za pu¹tanje 3G mre¾e, ova zemlja pokazala je nameru da postane lider u wireless tehnologijama u svetu.

Ovu "probu", koja je ko¹tala 19.2 miliona dolara, a deo je B3G projekta (Beyond 3G) zapoèela je firma FuTURE (Future Technology for Universal Radio Environment) jo¹ 2001. godine.
Kao deo nacionalnog razvoja visokih tehnologija, 100 megabitna mre¾a plod je potpuno domaæe proizvodnje, navodi kineska novina.

"Dokazano je da je tehnologija koju smo proizveli moguæa, kao i da nas je pribli¾ila komercijalnoj primeni. "©angajski sistem" pokazao je da se nalazimo u zavr¹noj fazi projekta" - Izjavio je vodja ekspertskog tima Jou Ziaohu.

4G mre¾a mobilne komunikacije, za koju se oèekuje da æe biti u komercijalnoj upotrebi do 2010. godine, biæe u moguænosti da prenosi podatke brzinom koju danas posti¾u optièki kablovi. Time æe se drastièno pobolj¹ati live video streaming, prenos fotografija i podataka be¾iènim putem.

(Mondo)

tarantulica

Ja ne ¾elim ni 3G....

Ali svaka im èast  :cvet

Bred

Svaka cast! Mi kuburimo i sa gsm sistemom a Kinezi uvode 4g, cak su pretekli i Japance :wink: