Tadiæ o planu Ahtisarija: Nezavisnost moguæa

Started by Roben, 02-02-2007, 15:21:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Ayrton Senna

#135
Do Juna '99. u Pri¹tini, mada su mi roditelji i dalje na Kosovu, u selu pored Pri¹tine.

Malo mi smeta poreðenje sa Izraelom, jer Izraelci samo organizovanom silom(vojskom) dr¾e tu teritoriju pod kontrolom, dok mi imamo klasièno okupiranu teritoriju od, sada slobodno mogu reæi, strane Amerike, jer sve ¹to se de¹ava dole, svaku akciju moraju da odobre glavonje u Va¹ingtonu, pa onda da ih teroristi dole sprovedu. A i iskreno,srbi nisu Palestinci, i nemamo javno oru¾ije niti pokret da bi mogli legalno da se branimo. Ali nas odluèujuæa bitka tek èeka!



Wlada

Ма не поредим ја нас са Палестинцима него са Израелцима којима се стрпљење исплатило па су после две хиљаде година повратили своју земљу.
Из ког си дела града?

Ayrton Senna

2000 god., zaboravi. Pa tamo jo¹ uvek ¾ive srbi, kao ¹to sam veæ negde napisao, kao u nekom rezervatu, normalno ne raèunajuæi severni deo, odns. Mitrovicu, jer njima su leða okrenuta ka Srbiji.

A poreðenje sa Izralelom nije ba¹ na mestu, potpuno je razlièit pristup celoj situaciji. Da li zna¹ u kom strahu ¾ivi narod u Izraelu? To nam je jedino zajednièko, ali osim toga, napominjem, MI NEMAMO svoju vojsku prisutnu na Kosovu i Metohiji, upravo suprotno. Na¹i zvaniènici, predstavnici vlasti, ne mogu ni da kroèe na teritoriju KIM-a bez dozvole UNMIK-a, i ne samo oni.
Primer. Jedna na¹a pevaèica, kojoj neæu da navodim ime, nekoliko sati nije mogla da preðe administrativnu liniju na severu, nekoliko sati je èekala dozvolu nekog od voða UNMIK-a da bi obi¹la majku. Kada se ne dozvoli ulaz predstavnicima na¹e vlasti, u redu, ali ¹ta narod koji je tu roðen treba da uradi da bi mogao da obiðe rodnu grudu, roditelje, roðake. Previ¹e se bahato pona¹aju.
Ali, nièija nije gorela do zore, nije na¹a, pa neæe ni njihova dugo!? 

Bred

Vizner: Rešenje verovatno ne 2007.
Izvor: Beta, Tanjug , B92
Vašington, Beograd -- Predstavnik SAD u pregovaračkoj trojci za Kosovo kaže da je malo verovatno da će status Kosova biti rešen u 2007.


Vizner (FoNet, arhiva)
"Jednostavno, za to nema dovoljno vremena", rekao je Frenk Vizner za Glas Amerike. Prema njegovim rečima, kalendar događaja vezanih za Kosovo je preopterećen kako bi se do definitivne odluke došlo u 2007.

On je potvrdio da će tri pregovarača generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ki Mun Banu dostaviti izveštaj o pregovorima Beograda i Prištine do 10. decembra. "Ban će tada raspravljati o Kosovu s ključnim zemljama Kontakt grupe, a ne bih isključio potonju raspravu u Savetu bezbednosti UN", rekao je Vizner.

"Motiv za nezavisno Kosovo status snaga NATO"

Premijer Srbije Vojislav Koštunica rekao je da će, ako SAD i Velika Britanija priznaju jednostranu nezavisnost Kosova i Metohije, pravi razlog za to biti u Aneksu 11 Ahtisarijevog plana, koji se odnosi na status snaga NATO-a u Pokrajini.

""Svi znaju da Aneks 11 Ahtisarijevog plana predviđa da međunarodno vojno prisustvo na Kosovu u vidu NATO snaga ne bi imalo civilnu kontrolu, što bi predstavljalo nezapamćen presedan u demokratskom svetu", kazao je Koštunica.

Prema njegovim rečima, u Njujorku se videlo da albanska strana u "svakoj rečenici veliča Ahtisarijev plan, znajući da će određene velike sile, zarad primene Aneksa 11 i ostvarivanja svojih geostrateških i vojnobezbednosnih interesa, pristati na priznavanje jednostrane nezavisnosti".

Samardžić i Jeremić optimisti

Ministar inostranih poslova i ministar zadužen za Kosovo kažu da Srbija ima razloga za optimizam pred nastavak razgovora o Kosovu.

Vuk Jeremić i Slobodan Samardžić su naveli da Srbija ima razlog za optimizam jer su pregovori o konačnom statusu Kosmeta nastavljeni, što je bio zahtev Srbije, ali i zbog toga što je jedinstvena politika državnih organa na razgovorima u Njujorku urodila plodom jer pregovaračkim procesom nisu dominirali tonovi prisutni nedeljama ranije.

Jeremić je naglasio jedinstven nastup institucija u svakom aspektu planiranja i sprovođenja kosovske politike, a Samardžić podsetio da je ta politika trasirana u novembru 2005, kada je doneta prva rezolucija o Kosovu i Metohiji.

Dva ministra su za RTS upozorila na to da bi unilateralno proglašenje nezavisnosti Kosova uzrokovalo i druga žarišta, pre svega, na Balkanu. "Ne treba dirati najosetljiviju stvar u regionu, a to su granice. Ako se promena granica bude dovodila u pitanje, makar i dogovorom, to će biti loš presedan za druge nerešene etičke sporove, pre svega na Balkanu", rekao je Samardžić.

Jeremić je ponovio da Srbija Albancima nudi najširu moguću autonomiju. "Mi se borimo za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, Albancima ne nudimo, niti su oni za to zainteresovani, reintegraciju i ponovno priključenje Kosova Srbiji, već im nudimo najširu moguću zamišljenu autonomiju, a za sebe čuvamo određene atribute suverenosti", objasnio je Jeremić.

Samardžić je ponovio da su za Srbiju neprihvatljivi podela Kosova i stvaranje konfederacije, već da je najbolje rešenje suštinska autonomija i minimalna integracija sa Srbijom.

Jeremić je dodao da u nastavku procesa pregovora treba nastupati na svim frontovima, razgovarati sa zemljama koje imaju uticaj na SAD i biti koncentrisan na pregovore koji će voditi kompromisnom rešenju.

Prema njegovim rečima, dva su vrlo važna paralelna fronta prema kojima Srbija treba da nastupa, a to su direktni pregovori sa Albancima, dok je drugi, možda čak i važniji, agilan diplomatski nastup prema svim faktorima međunarodne zajednice, kojima treba predočiti opasnost od unilateralizma.

"Neki iz međunarodne zajednice prete"

Vuk Jeremić je izjavio u Strazburu da su "neki iz međunarodne zajednice" rekli Beogradu i Prištini da će Srbiji i regionu nametnuti nezavisnost Kosova ako se do 10. decembra ne postigne sporazum o budućem statusu Pokrajine.

"Sa utvrđenim rokom i pogrešnim stavom, kojim se izlazi u susret njihovim maksimalističkim zahtevima, kakav podsticaj imaju kosovski Albanci da pregovaraju s dobrom voljom? Zašto da samo ne čekaju da vreme 'iscuri'? Nepostavljanje čvrstih rokova koncentriše umove i u Beogradu i u Prištini na postizanje sporazumnog, uzajamno prihvatljivog rešenja", izjavio je Jeremić na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

"Ako nezavisnost bude nametnuta, biće uspostavljen opasan presedan kojim se daje legitimitet nasilnoj podeli demokratskih država u Evropi, jer nametnuta nezavisnost Kosova nije ništa drugo do nasilna podela Srbije. Nametanje nezavisnosti bi zadalo težak udarac našoj demokratiji. A kao ključna zemlja regiona, udarac našoj demokratiji bi nužno imao negativan uticaj na miran i dinamičan razvoj celog Zapadnog Balkana", rekao je Jeremić.


dirigent

Stvar se razvodnjava. Nezavisnost je sve manje moguca. Ili je njena cena sve veca. nadajmo se da medjunarodna zajednica nece imati interes da je plati , a ako se to desi treba da budemo odlucni do kraja

Ayrton Senna

Kako stvari stoje, svi su mutili vodu, kada su konaèno poèeli da shvataju i vide kakav je mulj, sada se pitaju kako da operu ruke, pa da mute neku drugu vodu, ova je previ¹e toksièna za njih. Sada stidljivo tra¾e Kosovku Devojku da im pospe malo vode iz bokala.

Previ¹e je trzavica izmeðu pojedinih Evropskih zemalja u poslednje vreme, mislim da se ©pancima ne mili da im se otvoreno puca po ulicama, selima i zaseocima, da im bobme eksplodiraju pod svim automobilima, da bi neko takvim nasiljem dobio svoje parèence raja i kriminala. Sada su Amerikanci na potezu, a èini mi se da æe oni izdati sve, na kraju.

dirigent

Treba da budemo cvrsti i ponudimo svetu alternativu. Ili Kosovo ili Srbija, pa kome se mili Kosovo, zamrznuti bilateralne i ekonomske odnose s istim.
     Gledano ocima nekog sa strane to se moze preformulisati - na Kosovu imam trziste siromasnih nezaposlenih ljudi , koji nemaju radne navike i svi se bave kriminalom , i rizik ulaganja novca je veliki , a Srbija je vece trziste vise moze da ponudi i drzava je stabilna. Ako moram da biram izmedju Kosova i Srbije sta je bolje?
     Mislim da u krajnoj konsekvenci (nesto kasnije kad proces dodje do kraja) treba staviti svet pred taj izbor.
       

Wlada

Pa jasno je da je to Kosovo vestacko drustvo... Tamo je drustveni sloj jasan... Ili si krimos ili si beda. To je tumor Balkana i Evrope a dati mu nezavisnost bice pruzanje mogucnosti da se tumor siri... Srbija treba brzo da se podigne na noge, ne samo da bi ocuvala teritoriju nego da bi uspela da se izbori sa kriminalom koji kulja sa Kosova.

Radjajte decu Srbi, jerbo ce nam Arbanasi do Nisa doci!

Bred

Beè: Beograd-Pri¹tina
Izvor: B92
Beè -- Danas se u Beèu odr¾ava nova runda pregovora Pri¹tine i Beograda o buduænosti Kosova.

Nova runda odr¾ava se u Ministarstvu inostranih poslova Austrije, a poèela je odvojenim razgovorima delegacija s meðunarodnom posrednièkom trojkom. S Volfgangom I¹ingerom, Aleksandrom Bocan-Harèenkom i Frenkom Viznerom najpre su razgovarali predstavnici Beograda, a potom Pri¹tine. Beograd predstavljaju predsednik i premijer Srbije Boris Tadiæ i Vojislav Ko¹tunica, i ministri za Kosovo i inostrane poslove Slobodan Samard¾iæ i Vuk Jeremiæ.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samard¾iæ izjavio je posle susreta s meðunarodnom posrednièkom trojkom da je tim iz Beograda u razgovoru istakao da je dokument "trojke" od 14 taèaka dobra poèetna pozicija.

Samard¾iæ (FoNet, arhiva)
Samard¾iæ (FoNet, arhiva)
"Smatramo da se oko ostalih taèaka mo¾emo dogovoriti na osnovu poja¹njenja ili boljih formulacija, ali su¹tinski bismo prihvatili ostale taèke", rekao je Samard¾iæ. Ministar je naveo i da je na sastanku s "trojkom" najvi¹e reèi bilo o papiru od 14 taèaka i da je Beograd insitirao na tome da u taj dokument bude uvr¹æena formulacija o po¹tovanju rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija kao okvira za razgovore.

"Insistirali smo i na tome da ne bude jednostranih re¹enja, ali i o nekim taèkama tog papira koje govore o statusu. Mi ne ¾elimo da se ti razgovori pretvore u razgovore o odnosima Beograda i Pri¹tine, veæ ¾elimo ipak da se razgovora o statusu i da buduæi odnosi Beograda i Prip¹tine budu definisani u okviru jednog odreðenog statusa", naveo je Samard¾iæ.

On je pojasnio da je beogradski tim podsetio na taèke 5 i 6 u dokumentu "trojke" i dodao da Beograd nema pretenzija da upravlja Kosovom u stvarima unutra¹njeg ureðenja, ali i da se razume da u stvarima koje Beograd zadr¾ava za sebe treba da upravlja celom svojom dr¾avom, s Kosovom.

Samard¾iæ je rekao i da je na sastanku razja¹njeno da Beograd neæe biti prisutan na Kosovu u onim odredbama koje Kosovo ima kao svoje nadle¾nosti, ali da æe biti prisutan u onim nadle¾nostima gde ih bude imao.

"Na¹ pristup se zala¾e za su¹tinsku autonomiju u okviru Srbije. Pokazaæemo da je to dobro re¹enje, ne samo za Srbe i Albance, za Srbiju i Kosovo, veæ funkcionalno re¹enje, koje mo¾e da funkcioni¹e ako ga prihvati meðunarodna zajednica i, naravno, ako postoji dobra volja albanske strane", dodao je on.

"Ta dobra volja albanske strane je do sada izostala iz èisto apstraktnih politièkih razloga. Smatramo da imamo dobar predlog koji mo¾e da funkcioni¹e u svakodnevnom ¾ivotu", ka¾e Samard¾iæ.

Jeremiæ (FoNet)
Jeremiæ (FoNet)
Posle sastanka s "trojkom" novinarima se obratio i ministar inostranih poslova Vuk Jeremiæ, koji je rekao da sada postoji nada da æe direktni pregovori sa Albancima, posle podne u Beèu, biti uspe¹ni.

"Mislim da smo posle sat razgovora s 'trojkom' na dobrom putu da vi¹e uèvrstimo razumevanje, makar s 'trojkom'", rekao je Jeremiæ. On je pojasnio i da æe posle razgovora sa Albancima biti jasno da li je uspostavljen pravac koji vodi nala¾enju kompromisnog re¹enja, do ili posle 10. decembra.

"Sastanak s 'trojkom' bio je usmeren na to o èemu æe se razgovarati u plenarnoj sednici. Dve glavne taèke biæe raspravljane, a to su 14 taèaka i nastavak diskusije o statusu", rekao je Jeremiæ.

Prema njegovim reèima, predsednik i premijer Srbije izneli su su¹tinska gledanja na 14 taèaka. "Izuzetno je va¾no da tih 14 taèaka, ako odluèimo da one sadr¾e stvari koje se odnose na buduæi status, a ne samo principe nekih odnosa, moraju biti u skladu s na¹im gledanjem na status, a ¹to se tièe beogardskog prisustva na Kosovu, odnosno kapaciteta da upravlja Kosovom, to mo¾e biti definisano samo krajnjim sporazumom", precizirao je Jeremiæ.

Potom je odr¾an sastanak predstavnika "trojke" s delegacijom Pri¹tine, ali predstavnici pri¹tinske delegacije posle sastanka nisu davali izjave.

Novi direktan susret dve delegacije predviðen je za 13.30 i trebalo bi da traje tri sata.

Tadiæ i Ko¹tunica: Model Hong Konga

Tadiæ (Beta, arhiva)
Tadiæ (Beta, arhiva)
Na pregovorima izmeðu Beograda i Pri¹tine koji se danas odr¾avaju u Beèu predsednik Srbije Boris Tadiæ zalo¾io se da pregovori treba da se koncetri¹u oko osnovnog principa - kako ubrzati napredak ka Evropi - i izdvojio model Hong Konga kao moguæe re¹enje u razgovorima o Kosovu.

"Javne pretnje, ve¹taèki rokovi i manipulacija strahom neæe doprineti re¹enju za pitanje o kome pregovaramo", rekao je predsednik Srbije i pozdravio "smirenije tonove" o Kosovu do kojih je do¹lo u poslednjih nekoliko nedelja u meðunarodnoj zajednici.

Tadiæ je rekao da ¾eli da izdvoji model Hong Konga koji bi mogao pa¾ljivo da se razmotri i koji nudi re¹enja za neke od izazova sa kojima se suoèavaju pregovaraèi u razgovorima o Kosovu.

Prvo, postoji jedinstven ustavni okvir u kome razlièiti delovi mogu da vladaju sami sobom i da saraðuju pod zajednièkim krovom. Takoðe, ni jedna strana nema slobodu da preduzme unilateralne poteze u vezi sa ustavnim ili suvernim pitanjima.

Drugo, meðunarodno priznate granice se ne menjaju i ostaju za¹tiæene kroz saradnju sa medunarodnom zajednicom, i treæe, razvoj bezbednosnih snaga jasno se ogranièava samo na lokalno delovanje radi obezbeðivanja reda i mira.

"Ovi uslovu su dosta u skladu sa onim ¹to mi predla¾emo kako iæi napred po pitanju buduæeg statusa Kosova", rekao je Tadiæ.

Ko¹tunica (FoNet, arhiva)
Ko¹tunica (FoNet, arhiva)
Predesednik Vlade Srbije Vojislav Ko¹tunica predlo¾io je takoðe, danas u Beèu, da se za buduæe ureðenje Kosova razmotri re¹enje poput modela Hong Konga.

"Predla¾emo da, sledeæi ne¹to ranije uspostavljenu analogiju, paralelno razmotrimo i uporedimo papir Srbije o su¹tinskoj autonomiji Kosova i Metohije i sporazumno re¹enje o polo¾aju Hong Konga kao specijalne administrativne oblasti unutar Kine", naveo je Ko¹tunica na zajednièkom sastanku Beograda, Pri¹tine i meðunarodnih posrednika.

"Na¹ argument, o kojem bismo ¾eleli da razgovaramo, glasi da model Hong Konga, za koji niko ne mo¾e osporiti da se pokazao kao uspe¹an, odr¾iv, stabilan i funkcionalan, dokazuje da je na¹ predlog o su¹tinskoj autonomiji u istoj meri ¾ivotan i da obezbeðuje stabilno i odr¾ivo re¹enje statusa Pokrajine", naglasio je Ko¹tunica.

Ko¹tunica je preneo da je Dr¾avni tim èvrsto uveren da "ne postoji ozbiljan razlog za¹to u daljem pregovaraèkom procesu ne bismo paralelno uporedili predlog Srbije o su¹tinskoj autonomiji sa sporazumnim re¹enjem ostvarenim u analognom sluèaju Hong Konga".

Premijer Srbije i kopredsednik Dr¾avnog tima kazao je da bi na taj naèin bilo moguæe zajednièki oceniti da li je ideja su¹tinske autonomije "zaista samo papirnat, sa stvarnim ¾ivotom nepovezan predlog, ili je reè o jednom realnom re¹enju buduæeg ureðenja Pokrajine".

"Pritisak rokova mo¾e biti koristan"

Volfgang I¹inger (FoNet)
Volfgang I¹inger (FoNet)
Volfgang I¹inger je pred poèetak èetvrte runde pregovora rekao da pritisak vremenskog okvira mo¾e biti koristan. I¹inger je rekao i da æe na dana¹njem susretu stav "trojke" biti zasnovan na dokumentu od 14 taèaka. I¹inger je ocenio da je predlog "trojke" statusno neutralan i da je trojka preuzela inicijativu ponudiv¹i taj dokument.

"Iz na¹eg ugla, 14 taèaka je statusno neutralno, ne odreðuju unapred status, veæ defini¹u moguæ izgled buduæih odnosa. One se oslanjaju na oblasti za koje dve strane misle da mogu da se dogovore", naveo je I¹inger.

On je najavio i da æe meðunarodna posrednièka trojka nastaviti da radi sa stranama razmatranjem tih 14 taèaka. "Raduje me ¹to su dve strane odluèile da doðu na najvi¹em nivou. To je dokaz ozbiljnosti s kojom ulaze u proces. Nastavljam da budem uveren da mo¾emo da napredujemo", rekao je I¹inger.

Prema njegovim reèima, bilo je oèekivano da strane neæe biti zadovoljne dokumentom "trojke", ali i da æe danas meðunarodni predstavnici nastaviti da slu¹aju komentare i poku¹ati da uèine neki napredak. "Treba strpljenja. U ovoj vrsti pregovora bilo bi iznenaðenje ako bi status bio re¹en za 90 dana; iskoristiæemo svih 120 dana", objasnio je I¹inger.

Pri¹tina: Ne odustajemo od nezavisnosti

Taèi (Beta, arhiva)
Taèi (Beta, arhiva)
S druge strane, delegacija Pri¹tine je najavila da æe i na dana¹njim pregovorima insistirati na nezavisnosti Kosova. "Nema izbora za Kosovo. Mi zaslu¾ujemo nezavisnost. To je najbolje re¹enje za SAD i EU. Mi smo spremni", ka¾e èlan pri¹tinskog tima Ha¹im Taèi.

"Mi æemo po¹tovati meðunarodni plan, odnosno 10. decembar kao rok. Posle toga æemo vrlo brzo doneti odluku o nezavisnosti. Verujemo da æemo dobiti kvalitetno priznanje nezavisnosti", ka¾e Taèi.

Lider ORA Veton Suroi najavio je da na pregovorima neæe biti razgovora o primedbama na predlog "trojke", veæ o tom kako strane vide tih 14 taèaka.

"Za nas je tih 14 taèaka deo na¹eg koncepta o Sporazumu dve nezavisne dr¾ave. To znaèi, bez obzira na to da li Srbija misli da prizna nezavisnost Kosova, za nas je konceptualno veoma bitno uspostaviti okvir za odnose dve zemlje", objasnio je Suroi.

On je podsetio i da je ceo proces od poèetka zasnovan na principima koje je Kontakt grupa postavila, a jedan je da nema povratka na stanje pre 1999.

"Ono ¹to smo do sada dobijali iz Beograda je povratak na stanje pre 1963, u konceptima autonomije. Vreme je prevazi¹lo sve te koncepte", poruèio je on. Suroi je naglasio da se treba okrenuti stvarima koje su od vitalnog i legitimnog interesa kako za Kosovo, tako i Srbiju, a to su briga o pravima i unapreðenju prava srpske zajednice na Kosovu, naèin komunikacije srpske zajednice s Beogradom, razvijanje kulturne ba¹tine Srba na Kosovu. To su stvari o kojima treba razgovarati", rekao je on.

Upitan da li se razgovara o predlogu I¹ingera, on je rekao da se o tome govori sve vreme.
-----
"Nemaèka æe priznati Kosovo"
Izvor: Beta, Tanjug
Berlin, Va¹ington, Tbilisi -- Nemaèka æe, kao i njeni saveznici, priznati nezavisnost Kosova, izjavio neimenovan zvaniènik Vlade Nemaèke.

"Nikada nismo rekli javno, ali i mi æemo, kao i na¹i saveznici, podr¾ati nezavisnost Kosova. Meðutim, jo¹ je rano da o tome govorimo, pre no ¹to se okonèa proces 'trojke', gde æe, kako oèekujemo, biti postignuto premo¹æavanje razlika, ¹to æe dati mnoge argumente za na¹e evropske partnere", navodi Koha ditore izjavu tog zvaniènika.

On je dodao da æe to biti preneto i pregovaraèkoj ekipi Kosova koja æe tokom nedelje boraviti u Berlinu.

"Kosovo putokaz za separatiste"

Insistirajuæi na jedinstvenosti kosovske situacije SAD ¾ele da spreèe buduæe sliène krize, ali istovremeno nehotice poduèavaju separatiste ¹irom sveta kako da stvore uslove u kojima æe ostvariti ciljeve, ocenjuje dnevnik Kri¹èen sajens monitor.

List u komentaru pi¹e da je malo verovatno da æe, s pribli¾avanjem kraja pregovora o Kosovu, Va¹ington uspeti da ubedi Moskvu da u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija podr¾i nezavisnost Kosova, a da su kosovski Albanci najavili da æe "jednostrano proglasiti nezavisnost, pa i po cenu obnavljanja sukoba s Beogradom".

"Nezavisnost neke dr¾ave znaèi samo malo vi¹e od volje ostatka sveta da je prizna kao nezavisnu. Tako, i u sluèaju da Moskva ulo¾i veto na zahtev Kosova za nezavisnost, Kosovo æe i dalje u¾ivati neke prednosti nezavisne dr¾ave", pi¹e list. Te æe beneficije, prema pisanju lista, rasti svaki put kada neka zemlja prizna Kosovo, a istovremeno æe, ako druge zemlje samoodbranu Kosova budu smatrale legitimnom, opadati opasnost od obnavljanja nasilja.

SAD stoga, kako navodi CSM, ohrabruju vlade da podr¾e tehnièki ilegalno, samoprogla¹eno Kosovo", istovremeno istrajavajuæi u stavu da je reè o jedinstvenom sluèaju i da okolnosti poput onih u kosovskoj krizi ne postoje ni u jednom drugom konfliktu.

"Na nesreæu, insistirajuæi na tim jedinstvenim okolnostima, Va¹ington zapravo u kamenu kle¹e uputstvo za separatiste i osvetljava slavodobitni put koji æe separatisti slediti sa veæom odluèno¹æu, regrutima i po svoj prilici uspehom", pi¹e list.

"Sada¹nji i buduæi separatisti samo treba da stvore iste uslove i sled dogaðaja koji su primorali Zapad da prihvati nezavisno Kosovo, a to je da terori¹u lokalno stanovni¹tvo, navedu vlasti da odgovore silom, podignu pobunu i namame stranu intervenciju i obeæanje obnove", pi¹e list.

"Kuba protiv nezavisnosti Kosova"

Srpski ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljeviæ izjavio je danas da Kuba "apsolutno i bezuslovno" podr¾ava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije u re¹avanju statusa Kosova.

"Postoji spremnost Kube da, kao predsedavajuæa Pokreta nesvrstanih, tu temu i princip neprihvatljivosti menjanja meðunarodno priznatih dr¾avnih granica postavi kao dokument kroz neki forum tog pokreta", rekao je Milosavljeviæ, koji predvodi delegaciju Srbije na Konferenciji privrednih komora i privreda nesvrstanih zemalja u Havani.

Kako se navodi u saop¹tenju, srpski ministar poljoprivrede je ocenio da bi taj dokument u buduæim pregovorima o Kosovu mogao da bude jedan pozitivan faktor za ispunjenje cilja srpske dr¾ave, a to je zadr¾avanje Kosova u granicama Srbije.

Saka¹vili: Nezavisnost Kosova na proleæe

Predsednik Gruzije Mihail Saka¹vili izjavio je da meðunarodna zajednica namerava da prizna nezavisnost Kosova na proleæe i to doveo u vezu sa izborima u Gruziji.

Saka¹vili je odbacio danas zahtev opozicije za odr¾avanje izbora na proleæe 2008. argumentujuæi to re¹avanjem statusa Kosova i tvrdeæi da demonstracijama u Gruziji upravlja "ruska oligarhijska sila".

"Na proleæe 2008. meðunarodna zajednica namerava da prizna Kosovo i Rusija je veæ najavila da æe, ako se to desi, priznati Abhaziju i Ju¾nu Osetiju", izjavio je Saka¹vili u prvom televizijskom obraæanju od poèetka demonstracija, 1. novembra, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Prema njegovim reèima, postoji konkretna oligarhijska ruska snaga, koja koordini¹e dejstva s konkretnom zemljom i politièkim snagama da bi u Gruziji bila destabilizovana situacija pred izbore u Rusiji". "Ljudi koji su stvarali nestabilnost u Rusiji devedesetih sada to poku¹avaju da uèine u Gruziji. Prvo su poèeli napadi na predsednika Gruzije, ukljuèila se prava fabrika la¾i koju su stvorili isti ljudi koji su to radili u Rusiju u vreme slabe i korumpirane vlasti Borisa Jeljcina", rekao je on.

"Znajte da cela situacija u Gruziji teèe pred izbore u Rusiji s ciljem izazivanja nemira u zemlji. Kao dan je jasno da æe u sluèaju nereda u Gruziji, Rusija iskoristiti tu situaciju za svoje ciljeve", rekao je Saka¹vili, èiju ostavku tra¾i opozicija.

Predsednik nepriznate Ju¾ne Osetije, otcepljene od Gruzije, Eduard Kakojti, izjavio je danas da status Kosova nema nikakve veze sa statusom Abhazije i Ju¾ne Osetije". "Dana¹nje Kosovo je proizvod agresije NATO-a protiv Srbije i vojnog raspada dr¾ave. Kosovski Albanci su sami poèeli rat protiv Srbije i poèeli da istrebljuju Srbe, a mi nikoga nismo napadali i nikoga nismo istrebljivali", rekao je on za najnovije izdanje èasopisa Profil.

Prema reèima Kakojtija, Ju¾na Osetija je 1989. tra¾ila od rukovodstva Gruzije da od autonomne oblasti postane autonomna republika u sastavu Gruzije, ali je Tbilisi ukinuo autonomiju i "organizovao genocid, uni¹teno je 111 osetijskih sela".

b92

Ayrton Senna

Danas naðoh karikaturu u Novostima, deluje mi zanimljivo, pa da je podelim:

(http://www.imagehosting.com/out.php/i1348210_PICT0002.JPG)


Al-Jasmina

 :H
Crnjak!
Ne znam, nisam u stanju da zamislim jos jedan rat
(ovoga puta zbog gubitka Kosova)
a opet nisam u stanju ni da pojmim kuda ide ovaj chamac ako srbi veslaju u jednu stranu a shiptari u drugu stranu?
(eto jedne misaone karikature)

Jezim se od drzave u kojoj u izvesnim krajevima gde dominiraju manjine odbijaju da placaju porez drzavi...
(Pristina,Tutin, npr.)
A ta ista drzava globi vecinsko stanovnistvo s toliko priljeznosti da mi je muka.
Skupa hrana, skup zivot, skupi politicari, monopolisti milijarderi...

Bred

Ren: Status Kosova ne pre proleæa
Izvor: Tanjug
Helsinki -- Utvrðivanje konaènog statusa Kosova biæe odlo¾eno za poèetak proleæa 2008, najavio je Oli Ren, ne navodeæi druge detalje.

"Re¹avanje konaènog statusa Kosova biæe odlo¾eno za poèetak proleæa", izjavio je evropski komesar za pro¹irenje za finski dnevnik "Utispaiva demari", dodajuæi da re¹enje za Kosovo "mora biti pronaðeno" jer je "trenutna situacija neodr¾iva".

Rojters podseæa da je Renova najava do¹la samo dan po¹to su u Srbiji raspisani predsednièki izbori za 20. januar i ocenjuje da je to "najjasniji znak" da æe Evropska unija odlo¾iti dono¹enje svake odluke o Kosovu tek posle predsednièkih izbora.

Evropske diplomate su saop¹tile, kako navodi Rojters, da su se ¹efovi diplomatije neformalo ove nedelje saglasili da æe, ukoliko se zvanièno odredi datum odr¾avanja predsednièkih izbora u Srbiji, Evropska unija izbeæi preuranjene poteze koji bi mogli da osna¾e nacionalistièke snage u Srbiji.

Britanska agencija dodaje da je planirano odr¾avanje "kljuènog" sastanka ¹efova diplomatije EU 28. i 29. marta u Sloveni

blic

Ayrton Senna

Ево га сад!

Знао сам да постоји нека цака, чим су наши расписали председничке изборе, једна Европска 'љута биљчица', Оли Рен огласио се са оваквим саопштењем. Опште позната ствар, јер и Амери чекају победу Тадића, да би нам лакше јели џигерицу онда, јер када имамо све структуре, недостају нам неки други разлози за одлагање.

Међутим, нисам сигуран да ће шиптари бити стрпљиви до пролећа. Колико ми је познато, њима је држава обећана 2005, 2006, сада идемо ка пролећу 2008. и то до Маја месеца како неки наводе. Већ су почели да дивњају по Приштини, плашим се само најгорег, поновног притиска на Србе оружијем и нападима. Шта ли нас још чека до пролећа?

Bred

#148
Bog ce znati.

Ono sto me uzasava jeste i to da EU i SAD nemaju nacina da NATERAJU Albance da pregovaraju ? Mada verovatno odgovor je da NECE jer setimo se samo kako su nas sve pritiskali prethodnih 10 god sto samo govori da kad hoce da pritisnu-oni mogu.

Ono sto me vise brine jeste manje vise saglasan stav zemalja EU o nezavisnosti Kosova a mi s druge strane tezimo da udjemo u tu istu EU. To me podseca na one situacije kada vi hocete s nekim da se druzite ali on zeli ili mozda i zeli ali pod uslovom da mu nesto date. Uvek sam se grozio toga  :nene:

--

"Zakljuèci EU neprihvatljivi"
14. decembar 2007. | 15:00 -> 18:32 | Izvor: FoNet, Beta
Beograd -- Vojislav Ko¹tunica izjavio da su za Srbiju neprihvatljivi zakljuèci samita Evropske unije koji se odnose na buduæi status Kosova.

Premijer je ocenio da je posebno "uvredljivo i neprihvatljivo da se osakaæenoj Srbiji za mirenje sa nasiljem nudi nagrada u vidu ubrzanog prijema Srbije u EU".

"Neprihvatljivo je da se o srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija govori kao o buduæoj pravnoj i demokratskoj dr¾avi, kao i o protivpravnom dolasku misije EU u Pokrajinu kako bi se sproveo Ahtisarijev plan za stvaranje jedne marionetske dr¾ave", istakao je Ko¹tunica.

On je takoðe poruèio da je neprihvatljivo da nema nastavka pregovora i da se, priznavanjem jednostrano progla¹ene nezavisnosti, podr¾ava kr¹enje Povelje UN i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

75 odsto graðana protiv razmene Kosovo - EU

Najnovije istra¾ivanje agencije Politikum uraðeno za Ministarstvo za Kosovo i Metohiju pokazuje da 67 odsto graðana Srbije podr¾ava ulazak u Evropsku uniju.

Meðutim, tek 19 odsto spremno je da èlanstvo prihvati ukoliko je uslovljeno nezavisno¹æu Kosova, a 75 odsto ispitanika odbacuje ovakvu razmenu.

Inaèe, i ova anketa je pokazala da graðani Srbije autonomiju Kosova vide kao najbolje re¹enje ali da, istovremeno, veæina oèekuje da æe pokrajina ipak dobiti nezavisnost.
"Neprihvatljivo je i da se o nezavisnom Kosovu govori kao o jedinstvenom sluèaju, jer jednostrana nezavisnost ne bi predstavljala jedinstven sluèaj veæ bi oznaèila najopasniji presedan napravljen posle Drugog svetskog rata", naglasio je Ko¹tunica.

"O zakljuècima samita EU, Skup¹tina Srbije æe morati da se izjasni posle sednice SB UN, kada pregovaraèki tim bude podnosio izve¹taj o pregovaraèkom procesu", rekao je Ko¹tunica.

Jeremiæ: Nepristojna ponuda

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremiæ ka¾e da ne dolazi u obzir bilo kakva trgovina teritorijom Srbije radi njenog ulaska u EU.

"Ova vlada Srbije, naprosto, ne vidi pitanje buduæeg statusa Kosova i Metohije i pitanja buduænosti Srbije u EU kao stvari u istoj ravni koje mogu da budu kompenzirane jedna drugom, odnosno, ne dolazi u obzir bilo kakva trgovina na¹om teritorijom; mo¾e da bude parametar ¹to se tièe na¹eg evropskog put", rekao je Jeremiæ.

Srbija se, kako je istakao Jeremiæ, "bori za oèuvanje vitalnih interesa, a da je oèuvanje teritorijalne celovitosti svakako vitalan interes". "Boreæi se za oèuvanje teritorijalne celovitosti, mi se borimo za na¹u evropsku buduænost", zakljuèio je srpski ministar.

Upitan da li to znaèi negativan odgovor na takvu ponudu EU, Jeremiæ je rekao da je to "nepristojna ponuda" i "toliko besmislena da je niko nije uputio" veæ da postoje takve insinuacije u medijima.

Povodom izjave britanskog premijera Gordona Brauna da je uslov za ulazak Srbije u EU priznavanje nezavisnosti Kosova, Jeremiæ je rekao da je to "individualni stav Velike Britanije", a ne stav EU.

"Srbija neæe trgovati Kosovom"

Potpredsednik Vlade Srbije Bo¾idar Ðeliæ izjavio je danas da Srbija nikada neæe pristati na bilo kakvu trgovinu povodom Kosova, niti da neko ugrozi njen teritorijalni integritet, nudeæi za uzvrat ne¹to br¾e evropske integracije.

"To je izbor na koji nikada neæemo pristati i u Evropi imamo mnogo saveznika koji nikada to od nas neæe tra¾iti. Nastaviæemo da delujemo braneæi na¹ teritorijalni integritet i radeæi na ubrzanju evropskih integracija. To su dva odvojena procesa", rekao je Ðeliæ novinarima u Skup¹tini Srbije.

Roæen: Crna Gora æe slediti EU

Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roæen najavio je danas da æe Crna Gora po pitanju re¹avanja statusa Kosova slediti politiku Evropske unije, ali je ponovio i da Crna Gora ¾eli da se kosovsko pitanje re¹i dogovorom Beograda i Pri¹tine.

"Crna Gora oèekuje da æe se kosovsko pitanje re¹iti putem dogovora na dobrobit, ne samo Kosova, veæ regiona u celini", rekao je Roæen na novogodi¹njem prijemu u podgorièkoj Vili Gorica.
On je rekao da Srbija neæe prihvatiti da je neko ucenjuje povodom Kosova i da oèekuje partnerski odnos koji podrazumeva da proces re¹avanja statusa pripada Savetu bezbednosti UN, a pristup EU Evropskoj komisiji i zemljama èlanicama.

Ðeliæ je dodao da je ciljni datum za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji 28. januar 2008.

On je rekao da mu je ¾ao ¹to je poslednji izve¹taj Karle del Ponte bio negativan i da æe Srbija uèiniti sve da pronaðe, uhapsi i izruèi optu¾ene za ratne zloèine.

Prorokoviæ: Nema zamene “EU za Kosovo”

Dr¾avni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Du¹an Prorokoviæ izjavio da niko u Srbiji ne mo¾e pozitivno da odgovori na eventualnu ponudu Evropske unije da Srbija odmah dobije status kandidata EU u zamenu za nereagovanje Beograda ukoliko bude progla¹ena nezavisnost Kosova.

Niko u Srbiji ne mo¾e da prihvati takav uslov, jer bi time prekr¹io Ustav Srbije, rekao je Prorokoviæ.

On je objasnio da do takvog uslovljavanja ne mo¾e ni da doðe jer ne postoji nikakav pravni osnov za tako ne¹to.

Nemoguæe su bilo kakve dalje integracije Kosova bez saglasnosti Srbije, po¹to ne postoje entiteti nekih zemlja koji su samostalno èlanovi EU, jer da bi neko bio èlanica EU mora biti biti suverena dr¾ava, èlanica Ujedinjenih nacija, istakao je on.

"Pregovori o re¹avanju statusa Kosova nemaju alternativu i moraju pre ili kasnije da se nastave, a bolje je da se nastave u 2008. godini, nego da ih ponovno poèinjemo u 2015. godini", ocenio je Prorokoviæ.

On je izjavio da niko od predstavnika Vlade Srbije nije pretio ekonomskim embargom Kosovu, ukoliko doðe do progla¹enja nezavisnosti.

"Ako Kosovo proglasi nezavisnost, ono æe onda sebe smatrati suverenom dr¾avom i ako Srbija ¾eli da trguje sa Kosovom, mora æe da potpi¹e bilateralni ugovor o trgovini, èije bi potpisivanje znaèilo da mi priznajemo tu nezavisnost", istakao je on.

Vlada Srbije, prema njegovim reèima, ne mo¾e da uradi tako ne¹to i dodao da predstavnici meðunarodne zajednice, koji zagovoraju takvo re¹enje i kosovski Albanci treba da razmisle o tome ¹ta æe se u tom sluèaju desiti.


b92

---
Znao sam da kad tad potegnuti ovu vezu Kosovo ili EU.
Iako jos to direktno nisu rekli, uopste ne sumnjam da ce nam u buducnosti, znatno preciznije reci da moramo da prihvatimo nezavisnot KiM kao jos jedan uslov za priblizavanje EU.   :wall: :wall:
:wall:

Nemam reci.  :pst

Darker

    
Marko Vidojkoviæ

Pitajte Linkolna i Èerèila
Kosovo je Srbija

Posle dugotrajnih, mukotrpnih i vi¹egodi¹njih pregovora, srpska delegacija predvoðena hrabrim i premudrim premijerom Vojislavom Ko¹tunicom konaèno je uspela da postigne dogovor sa albanskom stranom. Kosovo je ostalo u Srbiji. Èvrsta i odluèna politika na¹ih pregovaraèa najpre je odbacila Ahtisarijev podmukli plan, pa je zatim odbacila sve podmetaèine pregovaraèke „trojke“ (koja je, mo¾da to niste primetili, sama sebe nazivala „trojkom“ iako niko od njih nije govorio srpski, toliko je na¹a delegacija bila uticajna), potom se srpski glas zaorio i na sednici Saveta bezbednosti UN, zatim je pokazana neverovatna èvrstina prilikom pregovora pod posredstvom pregovaraèke „èetvorke“, „petorke“, a napokon i „osmorke“ (koje su se, nemoæne pred silom na¹ih argumenata, sve nazivale ovim imenima, iako ni meðu njima niko nije govorio srpski). Za sve to vreme, u strahu od gromoglasnog urlika ruskog medveda, kosovski Albanci nisu smeli da proglase jednostranu nezavisnost, da bi se na samom kraju konaèno uzeli u pamet i shvatili kako se zove njihova prava i jedina domovina: Srbija. Kosovski Albanci dobili su ono ¹to im je sve vreme velikodu¹no nuðeno: naj¹iru moguæu autonomiju, skup¹tinu, vladu, predsednika, sudstvo i policiju, jedino ¹to im nismo dali i nikad neæemo jeste – ni trono¾ac u Ujedinjenim nacijama.

A onda je do¹ao i taj divan dan: prvi parlamentarni izbori u Srbiji na kojima su uèestvovali i kosovski Albanci. Svi su bili sreæni, i èetiri miliona kosovskih Albanaca i svih pet kosovskih Srba i pet miliona Srba, koji su doèekali ovaj dan u ostatku Srbije. Izborni dan protekao je mirno i bez veæih incidenata. Izlaznost je bila izuzetno visoka, skoro dva miliona kosovskih Albanaca s pravom glasa pojavilo se na birali¹tima, a ovog puta je i svih pet kosovskih Srba glasalo s osmehom na licu. Jedino je u ostatku Srbije odziv bio ne¹to ni¾i, tu negde oko tri miliona, po¹to je veliki deo domaæih izdajnika, na¾alost i dalje vlasnika srpskih liènih karti, tokom godina mukotrpne diplomatske borbe za Kosovo pobegao iz zemlje.
Veæ u ranim veèernjim èasovima Koalicija albanskih stranaka odr¾ala je konferenciju za novinare na kojoj je objavila pobedu na izborima, a njihov lider Ha¹im Taèi Zmija najavio je kandidaturu za premijera Srbije. Samo pet odsto glasova falilo je da kosovski Albanci samostalno formiraju srpsku vladu, ali gospodin Zmija velikodu¹no je ponudio koaliciono partnerstvo Srpskoj radikalnoj stranci, za koju je glasalo uobièajenih milion glasaèa. To je zapravo i jedina srpska stranka koja je u¹la u parlament, po¹to marginalna koalicija DSS-Nova Srbija, predvoðena hrabrim, a sad veæ i odlazeæim premijerom Vojislavom Ko¹tunicom i vlasnikom kanua Velimirom Iliæem, nije uspela da prema¹i cenzus, zbog velikog odziva kosovskih Albanaca. O trista osamdeset sedam stranaka koje su u meðuvremenu nastale iz Demokratske stranke i ostalim kombi-partijama i da ne govorimo. U svom poznatom maniru, radikali su prvi priznali pobedu Koalicije albanskih stranaka na srpskim parlamentarnim izborima, a njihov lider Aleksandar Vuèiæ saop¹tio je da predstoje te¹ki pregovori o sastavljanju vlade, te da radikali najverovatnije neæe uèestvovati u njoj, ali æe po¹tovati izbornu volju graðana Srbije tako ¹to neæe spreèavati sastavljanje manjinske vlade Koalicije albanskih stranaka, uz opasku da æe i dalje biti konstruktivna opozicija, uz ¹to manje izno¹enja iz skup¹tinske sale, sve dok se dnevnice isplaæuju na vreme. Istovremeno, odr¾an je sastanak i vodeæih srbijanskih privrednika, sa Bed¾etom Pecolijem i Miroslavom Mi¹koviæem na èelu, koji su veæ napravili plan za put Srbije u bolju buduænost, a realno je oèekivati da se za mandata nove vlade konaèno zavr¹i i obilaznica oko Beograda. ®ivela Srbija.
Marko Vidojkoviæ
[objavljeno: 14.12.2007.] Politika


:Bog :Bog :lol: :lol: :lol:

Ja prièah o ovom aspektu, ok, ima nas jo¹ koji misle ¹ta posle :roll:

Lm, na sajtu politike postoji 121 komentar trenutno, od stavljanja na presto, do nabijanja na kolac...
KArikatura je, ali ¹ta je alternativa?