Tadiæ o planu Ahtisarija: Nezavisnost moguæa

Started by Roben, 02-02-2007, 15:21:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Ayrton Senna

Uf, bre...

Vuèe¹ me za jezik, ali JA neæu reagovati na ovo. Ba¹ ovakav rasplet? 4 miliona Kosovskih Albanaca za narednih 10-15 godina?

:nonono:

Darker

Ne poku¹avam nikog da vuèem za jezik :cvet
Samo ostavljam drugaèije mi¹ljenje, karikirano dodu¹e :wink:

Bred

#152
SB UN: Sednica bez zakljuèaka
20. decembar 2007. | 08:45 -> 15:37 | Izvor: B92, Beta, Tanjug
Njujork, Beograd, Pri¹tina -- Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu zavr¹ena je sinoæ bez novih stavova i bilo kakvog zakljuèka.

Evropska unija i Pri¹tina æe "koordinirati" dalje korake u re¹avanju statusa Kosova po¹to Savet bezbednosti UN nije uspeo da naðe odgovor na to pitanje, izjavio je u Briselu slovenaèki ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel.

"Kljuèna reè je koordinacija. Evropska unija i Kosovo moraju da se, bez ¾urbe i ucenjivanja, dogovore ¹ta dalje", izjavio je Rupel na brifingu za novinare, posveæenom predsedavanju Slovenije Evropskom unijom u prvoj polovini 2008.

©ef slovenaèke diplomatije je, istovremeno, naglasio da se ne sla¾e s tvrdnjom da je EU, nakon sinoæne sednice UN, odluèila da deluje protiv meðunarodnog prava i van sistema UN.

"To nije taèno. Mi æemo po¹tovati i primeniti Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti", izjavio je Rupel, dodajuæi meðutim da je EU "spremna da prizna realnost na zapadnom Balkanu".

On je, takoðe, rekao da oèekuje da æe kljuène odluke u vezi sa re¹avanjem statusa Kosova biti donete tokom slovenaèkog predsedavanja.

On je dodao da bi "Srbiju trebalo ohrabriti u vezi s Kosovom", mada je, kako je rekao, "va¾no razdvojiti" pitanje statusa Kosova od pitanja evropske integracije Srbije.

Rusija vs. SAD i EU

Diplomata: Nazire se kriza u SB

Rasprava o Kosovu oèigledno je ukazala na krizu u Savetu bezbednosti UN, ocenio je neimenovani visoki ruski diplomata. To æe, dodao je za agenciju Itar-tas, verovatno imati posledice i po Evropsku uniju.

Prema njegovim reèima, sve to odra¾ava krizu u odnosima Rusije i SAD i u meðunarodnom pravu jer se re¹enje tra¾i uz zaobila¾enje Saveta bezbednosti UN.
Srbija i Rusija zatra¾ile su nastavak pregovora, dok su SAD i EU odbacile tu moguænost. Zemlje EU ponovile su spremnost da po¹alju misiju koja æe zameniti UNMIK na Kosovu, rekao je ¹ef italijanske diplomatije Masimo Dalema, objasniv¹i da æe to biti uèinjeno na osnovu Rezolucije 1244.

Kljuène dr¾ave u Savetu bezbednosti, Rusija i SAD, ostale su suprotstavljene oko buduæeg statusa Kosova.

Kljuèna borba vodila se izmeðu ruskog stava da je jednostrano progla¹enje nezavisnosti nelegalan potez, koji se kosi sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244, i argumenata Zapada da je, u nemoguænosti da se problem re¹i pod okriljem UN, odluèujuæe poteze potrebno povuæi na nekom drugom mestu, u ovom sluèaju - u Briselu.

Vi¹esatna sednica, prvobitno najavljena kao zatvorena, pretvorila se u "gotovo potpuno otvorenu", po¹to su diplomate svih strana neprekidno izlazile pred salu u kojoj se odr¾avaju sednice, deleæi govore svojih diplomata i detalje sastanka na kome su mi¹ljenja o sudbini Kosova ukrstili SAD i Evropska unija sa jedne, Rusija i Srbija sa druge strane, te kosovski Albanci kao "strana èije su informacije korisne" za rasvetljivanje stanja na terenu, prenosi Tanjug.

Kineski ambasador pri UN Vang Guanða, èija se dr¾ava tokom èitave krize u sedi¹tu UN dr¾ala rezervisano, ostavljajuæi sav prostor za verbalno nadmudrivanje predstavnicima Zapada i Rusije, podr¾ala je nastavak pregovora kao jedini naèin za valjano re¹enje, tra¾eæi od ostalih dr¾ava da "defini¹u sasvim novi pristup kosovskoj krizi".

A stalni predstavnik Francuske u Ujedinjenim nacijama, ®an-Moris Riper, ocenio je da, uprkos svim naporima meðunarodne zajednice, Beograd i Pri¹tina nisu uspeli da postignu sporazum o buduæem statusu Kosova i da stoga vi¹e nema svrhe pregovarati.

"U tim okolnostima, delimo mi¹ljenje evropskog pregovaraèa Volfganga I¹ingera da dalji pregovori izmeðu Beograda i Pri¹tine ne bi imali ¹anse za uspeh", rekao je Riper na juèera¹njoj sednici Saveta bezbednosti.

U govoru, koji je dostavljen medijima, on je ocenio da je sada vreme da se re¹avanjem poslednjeg otvorenog pitanja, proisteklog iz raspada biv¹e Jugoslavije, "zatvori ova bolna stranica u istoriji Balkana i Evrope, koja je otvorena 1991. godine".

Riper smatra da je sada¹nje stanje neodr¾ivo i da bi produ¾avanje pregovora samo produ¾ilo "status kvo", koji je opasan za Balkan u celini i Evropu.

nastavak (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=12&dd=20&nav_category=11&nav_id=277312)

---

Lavrov: Moskva æe upotrebiti veto da bi zaustavila priznanje nezavisnosti Kosova

Lavrov_RajsRuski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da æe Moskva upotrebiti veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da bi zaustavila planove Zapada o priznanju nezavisnosti Kosova. Lavrov je to naveo u nizu intervjua za ruske medije.

©ef ruske diplomatije je takodje rekao da Evropska unija mo¾e da preuzme od Ujedinjenih nacija kontrolu nad Kosovom, ali samo ako se Srbija slo¾i sa tim i ukoliko to bude odobreno rezolucijom UN kojom bi bio potvrdjen i suverentet Srbije nad Kosovom. Lideri EU su pro¹le nedelje naèelno odobrili upuæivanje evropske policijske i bezbednosne misije od 1800 pripadnika na Kosovo.

VOA.com

--

Formalno Unmik, a stvarno EU
Zamena meðunarodne administracije na Kosovu i Metohiji neæe pratiti konkretna odluka u kojoj æe se precizirati da se misija UN zamenjuje misijom EU, saznaje „Blic“. I nadalje ostaje misija Unmik, ali æe se pod pla¹tom reorganizacije ove misije uvesti EU. Kako za na¹ list poja¹njava meðunarodni diplomata ukljuèen u kosovski proces, „formalno æe i nadalje biti Unmik, ali praktièno to je EU“. Pokriæe za ovakvu svoju nameru Brisel pronalazi u Rezoluciji 1244 jer na osnovu nje OEBS i EU veæ deluju na KiM kao tzv. treæi i èetvrti stub vlasti UN. Ceo proces neæe zapoèeti pre marta, a u redosledu dogaðaja prvo æe uslediti koordinisana deklaracija o nezavisnosti u privremenoj skup¹tini Kosova.
Sve èlanice Evropske unije, za razliku od razlièitog viðenja kosovskog statusa, jedinstvene su u stavu o neophodnosti upuæivanja misije EU na Kosovo. I ne samo jer je Unmik posle 2004. godine gotovo izgubio kontrolu na KiM, veæ i jer EU ima ogromno interesovanje da re¹ava problem koji mo¾e imati konsekvence na samu Evropu.
Otuda misija EU ulazi na Kosovo na mala vrata i uz poprilièno improvizacije tako ¹to se prethodno OEBS-u mora vratiti deo nadle¾nosti koje je nekada imao, a ovaj deo procesa mogu blokirati Srbija i Rusija, ¹to je za Brisel poprilièan problem.
- Otuda nemali broj diplomata smatra da, ako na Savetu bezbednosti ne bude usvojena nova rezolucija, kadar EU se upuæuje na Kosovo uz poprilièno improvizacije, ali ne i kr¹enja Rezolucije 1244 - zakljuèuje „Blicov“ sagovornik.
®. J.
blic
--

E ovako su zajebali i Milosevica 1999.god kada je ustvari na Kosovo dosao NATO[doduse pod zastavom UN]. Ne vredi, s njima se ne moze izaco na kraj, onako kako su naumili, tako ce i biti.  :ohwell:

--

Beograd: Nestalne èlanice Saveta bezbednosti UN ohrabruju Srbiju

U zvaniènim krugovima u Beogradu smatra se da raspolo¾enje meðu nestalnim èlanicama Saveta bezbednosti UN ohrabruje Srbiju da nastavi da traga za kompromisnim re¹enjem.  Èlan beogradskog pregovaraèkog tima i savetnik premijera Aleksandar Simiæ, prisustvo predstavnika vi¹e od 40 zemalja kao posmatraèa na sednici Saveta bezbednosti, tumaèi kao veliko interesovanje sveta za problem re¹avanja statusa Kosova. Inaèe, mediji u Beogradu prenose neimenovane izvore koji tvrde da je za nzavisnost Kosova ¹est od 15 èlanica Saveta bezbednosti, a Aleksandar Simiæ tim povodom ka¾e da odnos snaga u Savetu bezbednosti gde je veæina nestalnih èlanica za nastavak pregovaraèkog procesa u okviru Ujedinjenih nacija biti veliko ohrabrenje da Srbija ostane na svojim dosada¹njim pozicijama.

Republika Srpska neæe podr¾ati jednostrano progla¹enu nezavisnost Kosova, izjavio je danas predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik. On je na konferenciji za novinare u Beogradu istakao da, po¹to Republika Srpska uèestvuje u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, ona neæe dati saglasnost za prihvatanje nezavisnost Kosova.

"To je jasan stav i to niko ne mora da proverava", kazao je odik i dodao da RS podr¾ava politiku koju promovi¹u zvaniène institucije Srbije - dijalog, razgovor i postizanje sporazuma u Savetu bezbednosti UN.

Prema njegovim reèima, Republika Srpska ima demokratski kapacitet da spreèi priznanje nezavisnosti ju¾ne srpske pokrajine.

"Cilj RS je oèuvanje mira i stabilnosti u regionu a progla¹enje nezavisnoti æe otvoriti nov pristup re¹avanju tog problema. Medjunarodna politika biæe uzdrmana i dovedena u pitanje", naveo je Dodik.

Osim Kosova, Srbija se suoèava i sa dilemom daljih evropskih integracija. U Beogradu se do skoro verovalo da æe Sporazum o stabilizaciji i pridru¾ivanju sa EU biti potpisan 28. januara, ali je to uverenje poljuljano posle insistiranja Holandije na izruèenju ha¹kih optu¾enika Meðunarodnom sudu za ratne zloèine u Hagu kao uslovu potpisivanja Sporazuma.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Ha¹kim tribunalom Rasim Ljajiæ smatra da Sporazum sa EU mo¾e biti potpisan bez izruèenja ha¹kog optu¾enika Ratka Mladiæa, ako Srbija uveri Tribunal da æe njeni napori dati rezultata. A struènjak za meðunarodne odnose Milan Pajeviæ tvrdi da su ¹anse za potpisivanje Sporazuma vrlo male i istièe da izjave koje poslednjih mesec-dva dolaze iz srpske Vlade u vezi sa evropskim integracijama takoðe ne idu u korist Srbije.

Mnogi analitièari veæ su procenili da u korist Srbije nije bila ni odluka Republièke izborne komisije da odbije zahtev ambasada SAD i Velike Britanija da njihovi predstavnici prate predstojeæe izbore. Tu odluku poni¹tio je Vrhovni sud Srbije i nalo¾io RIK-u da o tome ponovo raspravlja. Prema najavama, RIK æe o time ponovo odluèivati na sednici koja æe biti odr¾ana u noæi izmeðu èetvrtka i petka.

voanews.com

--
Rezolucija Ujedinjenih nacija 1244 nije prepreka za priznanje Kosova
Sne¾ana Bogavac

Rezolucija Ujedinjenih nacija 1244 ne zabranjuje jednostrano progla¹enje nezavisnosti Kosova, kao ni potom priznavanje kosovske dr¾avnosti od strane drugih dr¾ava, navodi se u ekspertizi pravnih struènjaka koju je poruèilo Savezno ministarstvo inostranih poslova u Berlinu.

U ekspertizi se takodje navodi da rezolucija 1244 ostaje na snazi i nakon eventualne jednostrano progla¹ene nezavisnosti Kosova, jer ne sadr¾i nikakvo vremensko ogranièenje niti uslove pod kojima prestaje da va¾i.

Ministarstvo je, kako su veæ krajem pro¹le godine pisali nemaèki mediji, poruèilo pravnu ekspertizu èiji se celovit tekst dr¾i u tajnosti. Skraæenu verziju pravne analize objavio je na svojoj internet-stranici poslanik Levice u Bundestagu, penzionisani profesor prava iz Hamburga, Norman Pih.

Pravnici koje je anaga¾ovala vlada smatraju da se "u preambuli rezolucije i u aneksu 2. sadr¾ana obaveza èlanica UN da se oèuva suverenitet i teritorijalni integritet SR Jugoslavije (sada Srbije) odnosi samo na prelazni re¾im koji je stvoren rezolucijom".

Kako rezolucija nema odredbe o konaènom statusu Kosova i po¹to su iscrpljene sve moguænosti postizanja sporazuma izmedju Srba i Kosovara, onda vi¹e "nisu iskljuèene druge, medjunarodnopravno dozvoljene moguænosti re¹avanja statusnog pitanja", navodi se u ekspertizi.

"Pretpostavka da Rezolucija 1244 zabranjuje svako drugo re¹enje i posle jasnog i definitivnog neuspeha pregovaraèkog procesa, vodila bi do toga da u sluèaju propasti tog procesa ne mo¾e uop¹te da se krene nijednim drugim putem. To ne mo¾e da bude namera koju je Savet bezbednosti iskazao ovom rezolucijom", tumaèe nemaèki pravnici.

Istovremeno ukazuju da rezolucija 1244 nema rok niti defini¹e uslove pod kojima prestaje da va¾i i da taèka 19 odredjuje èak da mandati za medjunarodno civilno i vojno prisustvo, koje rezolucija predvidja, ostaju tako dugo na snazi dok SB UN ne odluèi ne¹to drugo.

U pravnoj ekspertizi se navodi da iskustva sa ranijim rezolucijama UN u razlièitim obastima ne ukazuju na moguænost da je Savet bezbednosti ¾eleo "da Kosovo koje se proglasilo nezavisnim odredi kao uslov za prestanak va¾nosti rezolucije". Pri tome se kao primer navodi Irak posle pada re¾ima Sadama Huseina. Savet bezbednosti je tada, podseæa se, doneo novu rezoluciju kojom su ukinutre sankcije Iraku, umesto da pusti da one jednostavno prestanu da va¾e.

"Praksa SB UN jeste da mandate, ukoliko nisu unapred ogranièeni, formalno okonèa. Takodje i taèka 11 (f) rezolucije 1244 ukazuje da SB progla¹enje nezavisnosti Kosova nije ¾eleo da odredi kao razlog za prekid va¾nosti sopstvene rezolucije. U toj taèki se govori o zavr¹noj fazi u kojoj se dr¾avna ovla¹æenja sa provizornih prenose na institucije stvorene u okviru konaènog re¹enja", navodi se u ekspertizi.

Dodaje se da se "jo¹ te¾e mo¾e prepostaviti da je Savet bezbednosti kao uslov za prestanak va¾nosti rezolucije nameravao da odredi priznanje nezavisnog Kosova od strane drugih dr¾ava".

"Po¹to æe razlièite dr¾ave Kosovo da priznaju u razlièito vreme i neke uop¹te neæe da ga priznaju, to bi onda znaèilo da rezolucija koja se odnosila na sve èlanice UN, sada za neke dr¾ave br¾e, za neke sporije, a za neke uop¹te ne prestaje da va¾i. Ne mo¾e se Savetu bezbednosti podmetnuti namera da je ¾eleo ili odobrio takvo cepanje va¾nosti sopstvene rezolucije", ocenili su nemaèki pravnici.

Pored toga, svakako ne bi bilo u skladu sa nastojanjima SB, ako bi misija na Kosovu bila okonèana upravo "u trenutku kada je najnu¾nije potrebna". Navodi se da bi i poziv Kosova medjunarodnoj zajednici da nastavi civilno i bezbednosno prisustvo na dosada¹njoj osnovi bio, za sebe i nezavisno od rezolucije 1244, takodje dovoljna medjunarondopravna osnova za nastavak misija.

"Ali kako rezolucija 1244 nastavlja da va¾i i po¹to predstavlja dovoljnu osnovu za misije, iz pravnih razloga poziv Kosova nam ne treba. Iz politièkih razloga bi takav poziv bio od velikog znaèaja, jer bi bilo jasno da se misije nastavljaju uz saglasnost i na ¾elju vlade i naroda Kosova", dodaje se.

Predstavnici vlade u Berlinu za sada nisu obelodanili kada i kakve korake ¾ele da preduzmu posle najavljenog progla¹enja nezavisnosti Kosova, ali je jasno da Nemaèka nije medju èlanicama Evropske unije koje bi bile protiv priznavanja Kosova.

Ekspertiza je izraz nastojanja da se planiranim politièkim potezima da odgovarajuæi pravni okvir, tim pre ¹to se opozicioni Liberali i Levica, ali i, bitno ti¹e, niz politièara Socijaldemokratske partije Nemaèke ¹efa diplomatije Franka-Valtera ©tajnmajera protivi nastavku anga¾mana Bundesvera na Kosovu posle progla¹enja nezavisnosti.

Pravna dimenzija mogla bi za vladu da postane jo¹ va¾nija ukoliko opozicona Levica odluèi da preda Ustavnom sudu tu¾bu protiv produ¾avanja boravka Bundesvera na Kosovu smatrajuæi UN i EU ne smeju ni da prihvate otcepljenje Kosova, jer je to me¹anje u unutra¹nje stvari dr¾ave Srbije koje je protivno medjunarodnom pravu.

voanews.com

--
:wall:

--
Na Kosovu se spremaju za sluèaj da Srbija uvede ekonomsku blokadu

U svijetlu najava da bi vlasti u Srbiji, shodno Akcionom planu koji je 14. januara usvojila vlada, u sluèaju progla¹enja nezavisnosti Kosova mogle da – pored ostalog - uvedu ekonomske sankcije teritoriji koju tretiraju kao ju¾nu pokrajinu, kosovski privrednici spremaju adekvatan odgovor. Ka¾u da æe se, u sluèaju blokade, okrenuti uvozu iz drugih susjednih dr¾ava.

Iako je Akcioni plan Vlade Srbije za sluèaj jednostranog progla¹enja nezavisnosti Kosova ostao zapeèaæen, spekuli¹e se da pored spu¹tanja nivoa diplomatske komunikacije sa dr¾avama koje priznaju Kosovo, Beograd namjerava da ekonomski blokira ju¾nu pokrajinu. Predsjednik Kosovske privredne komore, Besim Beæaj, rekao je televiziji AP da Kosovo – i pored toga ¹to se umnogome oslanja na uvoz robe iz Srbije – ima alternativu.

«Smatramo da nijedna odgovorna vlada neæe iæi protiv svojih ekonomskih interesa, a Kosovo uvozi znaèajnu kolièinu robe iz Srbije. Mi se kao privredna komora, meðutim, pripremamo da se - u sluèaju blokade – okrenemo drugim trgovinskim partnerima u susjedstvu i u Evropskoj uniji i da od njih kupimo ono ¹to kupujemo od Srbije», ka¾e Beæaj.

Veliki dio srpske robe na Kosovo sti¾e preko prelaza Merdare na administrativnoj granici. Bljerim Jeti¹i, ¹ef carinske ispostave ka¾e da se preko tog prelaza uveze oko 14 odsto sve robe iz Srbije, ¹to èini da najave blokade koje dolaze iz Beograda, neke - poput vozaèa kamiona koji dovoze robu na Kosovo, èini nespokojnim.

U Kosovom Polju, pak, trgovci ne vjeruju u negativne efekte blokade.

Trgovac Muharem Fejza ka¾e da æe se jednostavno okrenuti drugim snabdjevaèima.

Slièno razmi¹lja i Betim Humolji, menad¾er lanca supermarketa Albi.

On ka¾e da i pored toga ¹to se na Kosovu prodaje dosta robe proizvedene u Srbiji, eventualne sankcije neæe bitnije poremetiti snabdijevanje, ali bi mogle samo da izazovu bla¾i rast cijena.

voanews.com

--
Nezavisnost za 10 ili 20 dana, priznavanje "u tri talasa"
Autor: Tanjug |

Progla¹enje nezavisnosti Kosova moglo bi da usledi za 10 dana ili krajem februara, a moguæe je i polovinom marta, u zavisnosti od toga ko pobedi na predsednièkim izborima u Srbiji, a scenario priznavanja imaæe "tri talasa", pi¹u danas strani mediji.

Ako na predsednièkim izborima u nedelju, 3. februara, pobedi Tomislav Nikoliæ, Kosovo bi moglo da proglasi nezavisnost 10. februara, a ukoliko Tadiæ ostane predsednik, to æe, mo¾da, biti odlo¾eno do druge polovine februara, a moguæe je i do polovine marta, prenele su agencije, pozivajuæi se na neimenovani izvor u Pri¹tini.
Britanska agencija Rojters i ruska Itar-Tass, pozivajuæi se na neimenovani pri¹tinski politièki izvor, javile su da bi Kosovo moglo da proglasiti nezavisnost, uz podr¹ku Zapada, u vikendu posle predsednièkih izbora u Srbiji, ukoliko pobedi kandidat radikala.
U sluèaju da Tadiæ ostane na funkciji, vodiæe se raèuna kako da progla¹enje nezavisnosti nanese ¹to manju ¹tetu predsedniku Srbije, rekao je anonimni diplomata.
U tom sluèaju, moguæe je da nezavisnost bude odlo¾ena do druge polovine februara, a da "neke èlanice EU èak predla¾u da se to odlo¾i do prve polovine marta", a "ukoliko Nikoliæ pobedi, biæe to 9. ili 10. februara", izjavio je neimenovani izvor, na koji se pozivaju agencije.
Ukoliko "prozapadni kandidat" dobije izbornu trku, oèekuje se da æe kosovski Albanci saèekati rezultat sastanka ¹efova diplomatija Evropske unije 18. februara, rekao je neimenovani izvor, koji je insistirao na anonimnosti.
Prema tom izvoru, Zapad se "zala¾e za februar" kao termin za progla¹enje nezavisnsti.
Jedan visoki zapadni diplomata izjavio je Rojtersu da bi pobeda "tvrdolinija¹a" Nikoliæa, podrila bilo kakav poziv za odlaganje re¹enja za Kosovo."Oèekujte da æe, ukoliko Nikoliæ doðe (na mesto predsednika), proces biti ubrzan", rekao je neimenovani diplomata.
I londonski "Fajnen¹el tajms" pi¹e danas da bi Kosovo moglo da proglasi nezavisnost veæ iduæe sedmice, u koordiniranoj akciji sa SAD i vodeæim èlanicama EU, ali da konkretan datum zavisiti od ishoda predsednièkih izbora u Srbiji.
Pozivajuæi se na reèi visokih zapadnih diplomata, list pi¹e da bi SAD i EU br¾e priznale nezavisnost Kosova ukoliko na izborima pobedi kandidat SRS , dok bi pobeda Tadiæa "mogla da dovede do izvesnog odlaganja".
"Ako Nikoliæ dobije na izborima, onda niko u Evropi neæe videti nikakvu korist od èekanja", rekao je "Fajnen¹el tajmsu" visoki zapadni diplomata. "Odluka o nezavisnosti bi mogla da usledi 10 dana poèev od predstojeæeg vikenda", dodao je on.
Ukoliko Tadiæ ostane na vlasti, diplomate poruèuju da bi to moglo da odlo¾i nezavisnost Kosova, u nastojanju da se razrade detalji o sporazumu o te¹njim vezama EU i Srbije, naveo je londonski dnevnik.
"Fajnen¹el tajms", pozivajuæi se na reèi jednog od ministara EU, obja¹njava da bi priznavanje trebalo da uslediti "u tri talasa".
"Desetak dr¾ava æe priznati Kosovo onog dana kada nezavisnost bude progla¹ena, jo¹ 10 dr¾ava malo kasnije, a ostali posle toga", rekao je londonskom dnevniku taj neimenovani ministar.
Po tom scenariju, meðu 10 zemalja koje bi prve priznale Kosovo bile bi Francuska, Nemaèka i Velika Britanija.
©panija i Italija bi bile u drugom krugu, a Grèka i Rumunija bi to uèinile kasnije. Kipar æe verovatno biti jedina zemlja koja neæe priznati nezavisnost pokrajine, preneo je londonski list.
blic
--
btw Crna Gora je najavila da ce priznati nezavisnost Kosova.  :wall: :namcor

Bred

    
B92 Info Vesti Kosovo
"Uz pomoæ EU i NATO protiv embarga"
| Izvor: Beta, Tanjug
Brisel, Pri¹tina -- Albanija æe se uz pomoæ EU i NATO suprotstaviti moguæem embargu Srbije prema Kosovu, izjavio albanski premijer Salji Beri¹a.

Beri¹a je u izjavi Tanjugu u Briselu rekao da je embargo Srbije prema Kosovu i Metohiji moguæ nakon progla¹enja jednostrane nezavisnosti. "Pripremamo se da pomognemo Kosovu u sluèaju srpskog embarga i koordiniraæemo s EU i NATO da ubla¾imo njegove efekte", izjavio je Beri¹a koji æe danas o Kosmetu razgovarati s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom.

"Taj embargo æe sigurno pogoditi Albance na Kosovu. Biæe to zaista jedan veoma ru¾an potez Srbije", izjavio je on.

"Mi, meðutim, imamo planove da se tome suprostavimo, ali pozivam jo¹ jednom Srbiju da se uzdr¾i od takvih poteza", izjavio je albanski premijer.
Albanija, koja je najavila da æe meðu prvima u svetu priznati otcepljenje Kosmeta od Srbije, pru¾ala je kljuènu diplomatsku i logistièku podr¹ku Pri¹tini u poslednjih nekoliko godina.

Roan: Reagovanje Srbije nije u njenom interesu

Austrijski diplomata Albert Roan ocenio je da akcije koje bi Srbija preuzela po progla¹enju nezavisnosti Kosova ne bi bile u interesu same Srbije.

Gorani ne vidi problem u eventualnoj blokadi

Savetnik kosovskog premijera Ha¹ima Taèija, Dukaðin Gorani ne vidi problem u eventualnoj blokadi kojoj bi pribegla Srbija ako se pokrajina osamostali.

"Ta blokada to je nauèna fantastika. Sa Srbijom nemamo veliku trgovinsku razmenu. A granice imamo i sa Albanijom i Makedonijom koje nas podr¾avaju", zakljuèio je u dana¹njoj "®eèpospoliti" Dukaðin Gorani.
U intervjuu za pri¹tinski dnevnik "Koha ditore", biv¹i zamenik Martija Ahtisarija je naglasio da plan reagovanja Vlade Srbije na progla¹enje nezavisnosti Kosova nije objavljen, ali da bi se eventualna ekonomska blokada negativno odrazila prvenstveno na srpske kompanije.

"Ako bude diplomatskih mera protiv zapadnih zemalja, mislim da je to relativno jer ne mo¾e biti u interesu Srbije da prekine odnose sa 20, 30 ili 50 zemalja, posebno onih iz EU", rekao je Roan.

On je kazao da "Rusi mogu sazvati vanrednu sednicu Saveta bezbednosti, kao ¹to to mogu uèiniti i drugi èlanovi SB, te da se mo¾e voditi debata, ali se neæe moæi doneti nikakva odluka".

"Ono ¹to se mo¾e predlo¾iti od Rusa, blokiraæe se vetom od strane stalnih èlanica sa zapada, kao ¹to æe se desiti i sa predlozima sa zapada od strane Rusije", naveo je.

Roan je ocenio da æe Kosovo proglasiti nezavisnost sredinom februara i dodao da "bi bilo dobro kad bi EU donela odluku o slanju misije pre progla¹enja nezavisnosti".
B92

-
Da li neko i dalje vidi spregu izmedju EU, Albanaca  i NATOa? :namcor :nonono:

SLATKIS

ha "naucna fantastika" to je prica za malu decu hoce da dokazu da su nezavisni od srbije a i sami znaju da nije tako

vecina njih tj.obicni smrtnici voleli bi da se vrati kako je bilo jer su svi radili i nije bilo toliko kriminala,kidnapovanja devojaka ali i devojaka koji se bave najstarijim zanatom pa samim tim nece ni da se udaju

ovde vidim koristi amerike koja je dosla na kosovu sta mislite zbog cega?i zbog cega je potpisala ugovor na 99 godina na koriscenje zemljista na kome se nalazi baza Bonstil u blizini Urosevca

zbog toga su nas i bombardovali pa sad koriste osiromaseni uranijum i koriste preostali narod na kosovu kao zamorcice! :namcor nece se oni povuci tako lako

Bred

to mene zanima, zivot PROSECNOG a neostrascenog Albanca, da on krajnje realno i objektivno kaze da li zivi bolje ili gore?  :wink:

SLATKIS

oni se zale da zive gore mislim zamisli situaciju da siptar dolazi kod srba kao gradjevinski radnik za dnevnicu od 5 eura zato sto nema od cega da prehrani porodicu.Medjutim,oni nesmeju da se bune jer ko se pobuni "pojede ga mrak" narodski receno.

Ayrton Senna

Kuda ide nezavisno Kosovo?

U jednu jaku represiju stanovni¹tva koje polako razmi¹lja da se seli. Pri tome ne mislim samo na Srbe, veæ i na Albance, iste one koje zagovaraju i tra¾e nezavisnost. Pored toliko kriminala, i pre svega pritiska, niko ne mo¾e normalno da ¾ivi.
To je trenutna situacija na terenu. Raduju se nezavisnosti, ali ni sami ne znaju ¹ta ih èeka...

Bred

Mislis senna?
moj je utisak da su albanci naucili jako mnogo da trpe a kad dobiju svoju drzavu nece imati prava ni na sta da se zale  :wink:

SLATKIS

brade slazem se sa tobom sto se toga tice da nece moci da se zale.Medjutim,znam i izjavu siptara koji kazu da bi jedva cekali da im otvore granice svi bi pobegli preko grane,ali oni ne mogu da dobiju regularni pasos tako da cekaju sta ce biti. :hm

dirigent

Quote from: Ayrton Senna on 31-01-2008, 23:27:24
Kuda ide nezavisno Kosovo?

U jednu jaku represiju stanovni¹tva koje polako razmi¹lja da se seli. Pri tome ne mislim samo na Srbe, veæ i na Albance, iste one koje zagovaraju i tra¾e nezavisnost. Pored toliko kriminala, i pre svega pritiska, niko ne mo¾e normalno da ¾ivi.
To je trenutna situacija na terenu. Raduju se nezavisnosti, ali ni sami ne znaju ¹ta ih èeka...
Quote from: Ayrton Senna on 31-01-2008, 23:27:24


     To i mene zanima. Oni nemaju strategiju za posle... Jedini koji imaju strategiju su kriminalci i mafija , ali ne verujem da ce se |Albanci radovati kad saznaju ko ce da im kroji kapu.

     Kad se nezavisnost proglasi , mi smo pretrpeli najjaci udar talasa.

     Od tog trenutka SVI problemi su na onoj strani. Kako ce obezbediti struju , kako ce se zaposliti , poboljsati standard i sve ostalo , a Srbija prestaje da bude postapalica Albancima kao dezurni krivac.

     A mi cemo samo da cekamo , dok Evropa ne digne ruke od tamnog vilajeta.

Ayrton Senna

Taènije, dok se ne povuèe sa tamnog vilajeta, i ne pozove Srbe da re¹e problem, jer k'o i uvek, mi smo kljuè svega.

Albanci se jedino Srba pla¹e, ovi stranci su im sitna boranija, suvi¹e su svileni.

SLATKIS

Da kao i uvek vi Srbi najbolje znate ratujte i radite sta god hocete nas ne interesuje mi smo nase interese ostvarili

srbi smo takvi smo kakvi smo uvek krivi celom svetu tako mali  :roll:

Bred

Predlozi za zastavu i grb Kosova
5. februar 2008. | 09:14 -> 17:12 | Izvor: Beta
Pri¹tina -- Radna grupa za dr¾avne simbole Kosova utvrdila je sinoæ po tri predloga za zastavu i grb Kosova, javili su mediji u Pri¹tini.

Kosovski mediji se istovremeno i danas bave moguæim datumom progla¹enja nezavisnosti, a premijer Ha¹im Taèi je poruèio kosovskim Srbima da se ne pla¹e nezavisnosti i da ostanu u Pokrajini. Struèna radna grupa, na èijem èelu je savetnik premijera Fadilj Husaj, izabrala je, od predloga prispelih na konkursu za izradu zastave i grba Kosova, po tri re¹enja za te simbole.

Husaj je izjavio za Radio-televiziju Kosova da æe ti predlozi tokom dana¹njeg dana biti dostavljeni kosovskoj skup¹tini na dalju proceduru.

On je objasnio da su prilikom izbora tih predloga simbola uzeti u obzir politièki stavovi kosovskog pregovaraèkog tima i zahtevi iz plana Martija Ahtisarija da zastava i grb ne mogu imati iste boje i znamenja kakvi su na albanskoj zastavi, ali i na zastavama naroda koji ¾ive na Kosovu.

Husaj je rekao da su izabrani predlozi u skladu sa tim politièkim zahtevima.

Taèi: Srbe ne treba da pla¹i nezavisnost

Premijer Kosova Ha¹im Taèi izjavio je danas da Srbi sa Kosova ne treba da se pla¹e nezavisnosti te pokrajine jer æe Kosovo i po progla¹enju tog statusa biti domovina svih njenih graðana.

Tokom posete porodici Slavkoviæ u selu Rubovac, kod Lipljana, premijer Kosova je rekao da æe uvek biti sa Srbima i da to nisu prazne reèi.

"Moja vlada je posveæena radu za novi, buduæi ¾ivot. Imaæemo novi status, novu tehnologiju, nov ¾ivot, bolji, sigurniji i napredniji ¾ivot. Ja vas uveravam da æu uvek biti sa vama i uz vas. Mi neæemo ostati samo na reèima, preæi æemo na dela", kazao je Taèi.

On je pozvao sva raseljena lica da se vrate u svoje kuæe i na svoja imanja.

Taèi je garantovao i da se nakon progla¹enja statusa neæe dozvoliti nikakvi incidenti, niti osveta.

U selu Rubovac, nadomak Lipljana, ¾ivi 49 srpskih i 120 albanskih porodica. Oni ka¾u da ¾ive mirno i da se sla¾u, a kao zajednièke probleme navode nema¹tinu.

Cilj posete Taèija je bio da Srbima pru¾i garanciju da je njihova buduænost ¾ivot na Kosovu i po¹to se proglasi nezavisnost.

"Progla¹enje nezavisnosti verovatno 17. februara"

Mediji na Kosovu i danas se bave moguæim datumom progla¹enja nezavisnosti Kosova, a najnoviji u nizu termina, kako pi¹e pri¹tinski dnevnik Koha ditore, jeste 17. februar.

List podseæa da je za 18. februar zakazan sastanak Ministarskog saveta Evropske unije i navodi da bi "tada mogao biti usvojen zajednièki stav koji bi mogao da se smatra politièkim stavom zemalja EU da priznaju nezavisnost Kosova".

Dnevnik istièe da Brisel ne iskljuèuje ni moguænost da nezavisnost bude progla¹ena i ove nedelje, 10. februara, ali dodaje da bi to nateralo Sloveniju, kao predsedavajuæu zemlju EU, da sazove vanredni sastanak ministara spoljnih poslova u Briselu, ¹to bi procesu "dalo ukus drame", koji se, meðutim, u ovom momentu poku¹ava izbeæi.

b92

SLATKIS

ne mogu da verujem,zastava,nezavisnost  a005 a005 a005


ko ih ne zna pomislio bi da su stvarno tako fini